New boardgamer in town

sa ne laudam cu noile achizitii
Forum rules
Ai pus mana pe un joc nou si asteptat? Imparte si cu noi fericirea ta, spune-ne despre el cateva cuvinte!
Post Reply
nuk3r

Re: New boardgamer in town

14 Feb 2011, 19:26

suf wrote:Intr-adevar, cand spui ceva negativ la adresa unui joc, fanii vor sari repede repede sa-l apere :D
Bahaus wrote:Nu stiu la ce jocuri 'grele' va tot referiti in care nu ai sanse ca jucator nou
Evit titlurile "wargame". Poate fi un joc care pare simplu, dar in care punctarea se face intr-un mod nu des intalnit (Imperial 2030), unde adesea jucatorii noi ajung la concluzia "am inteles cum functioneaza, dar nu inteleg ce trebuie sa fac". Poate fi un joc care implica un mod de gandire cu care noul jucator sa nu aiba multa experienta sau la care adancimea nu se vede decat dupa cateva jocuri (Battle Line). Poate fi un joc in care poti lua cu usurinta o decizie gresita acum ce va avea consecinte abia o ora mai tarziu (Through the Ages). Poate fi o mecanica ce pare neinteresanta, dar care permite strategii puternice (Caylus). Pot fi niste carti cu un numar de simboluri si culori care sa fie greu de retinut si urmarit (Race for the Galaxy). Cu toate astea, la majoritatea jocurilor se echilibreaza situatia dupa cateva jocuri. Pana la urma e vorba de jocurile la care, dintr-un motiv sau altul, dureaza pana ti se aprinde beculetzul cum trebuie ;) Am dat titluri.. stiu ca o sa sariti toti pe mine :lol:
Bai nenorocitule :), gramada cere varf

Rautz

14 Feb 2011, 22:58

Agricola e primul nostru joc worker placement, ceva mai complex decat Stone Age dar are unele minusuri pentru care preferam sa jucam Stone Age mai des
Principala problema a jocului este ca te lasa la sfarsitul jocului cu un sentiment de neimplinire, nu te bucuri de felul in care ti-a iesit ferma ci mai degraba esti dezamagit din cauza tuturor lucrurilor pe care nu ai reusit sa le realizezi. De multe ori, cel putin un jucator va avea o ferma care va arata destul de jalnic
O alta problema a jocului ar fi ca in unele jocuri, datorita unor strategii distructive(joc contra adversarului mai mult decat pentru propriile puncte) pot sa ramana toti cu fermele vai de ele
Inca o problema e ca tot din cauza acelor strategii combinate cu un mic noroc la ocupatiile/improvements trase pot duce la un runaway leader spre deosebire de Stone Age unde toate jocurile sunt relativ stranse ca punctaj

Jocul e decent, dar nu e favoritul nostru nici macar dintre jocurile gen worker placement
E destul de draguta insa varianta solitaire a jocului

Bineinteles, trebuie sa mai pun o poza cu pisica:
from http://www.boardgamegeek.com/image/922237

adixor

14 Feb 2011, 23:00

Bahaus wrote:Nu sunt deloc de acord
La Agricola, Dominion, BattleLore, Runewars un jucator nou are sanse de castig. Intr-adevar, nu la fel ca cel mai experimentat, dar 1vs1 as zice ca are 40% sansa
La sah are cam 1% sansa. La Mr Jack in New York probabil 15-20%

Nu stiu la ce jocuri 'grele' va tot referiti in care nu ai sanse ca jucator nou, dar banuiesc ca wargames, dar la acelea macar stii de la inceput ca nu e joc de amuzament. La Mr Jack plecasem cu ideea ca asta ar fi, si pentru noi nu e. Ca exercitiu mental e bun, dar noi nu asta cautam.
Am jucat toata viata 'strategie serioasa' cat sa ne dorim acum sa ne distram, sa radem in timpul jocurilor, ori noua Mr Jack in New York nu ne-a oferit aceasta experienta, dupa cum am mai spus nu ne-a amuzat deloc

In plus nici macar nu a fost acest lucru care nu ne-a placut, in cazul nostru eram doi jucatori incepatori, de nivel apropiat, deci nu s-a pus problema, doar consider ca acest lucru ar fi un alt minus pe care l-ar avea jocul in viitor daca as decide sa-l mai joc.
Minusul pe care l-a avut jocul pentru noi a fost ca nu a fost amuzant, atata tot, iar asta nu stiu daca se va schimba, indiferent cat am mai incerca sa-l jucam
Nu o sa se schimbe. NU e un joc amuzant. Este un joc relativ abstract, de gandire, prea multa pt mine chiar. Daca ai cautat un joc amuzant Mr Jack chiar nu mi se pare stilul. It's more work than play dar pentru unii este un joc de gandire foarte frumos.

adixor

14 Feb 2011, 23:13

Bahaus wrote:Agricola e primul nostru joc worker placement, ceva mai complex decat Stone Age dar are unele minusuri pentru care preferam sa jucam Stone Age mai des
Principala problema a jocului este ca te lasa la sfarsitul jocului cu un sentiment de neimplinire, nu te bucuri de felul in care ti-a iesit ferma ci mai degraba esti dezamagit din cauza tuturor lucrurilor pe care nu ai reusit sa le realizezi. De multe ori, cel putin un jucator va avea o ferma care va arata destul de jalnic
O alta problema a jocului ar fi ca in unele jocuri, datorita unor strategii distructive(joc contra adversarului mai mult decat pentru propriile puncte) pot sa ramana toti cu fermele vai de ele
Inca o problema e ca tot din cauza acelor strategii combinate cu un mic noroc la ocupatiile/improvements trase pot duce la un runaway leader spre deosebire de Stone Age unde toate jocurile sunt relativ stranse ca punctaj

Jocul e decent, dar nu e favoritul nostru nici macar dintre jocurile gen worker placement
E destul de draguta insa varianta solitaire a jocului
ma amuza modul diferit de majoritate in care vezi jocurile si ma bucur ca intr-adevar, da nastere discutiilor :) De exemplu Agricola chiar imi da un sentiment ca fac ceva, ca imi creste ferma "cum vad cu ochii", desi intr-adevar nu pot nega ca e un joc in care conteaza foarte mult ce faci pentru ca NU poti face tot ce vrei. Cu toate acestea, desi as fi vrut sa fac mai multe uneori, imi place mult mai mult partea cu constructia decat ma deranjeaza neimplinirile de la sfarsit. But that's just me. Insa vei avea o problema mare la unele jocuri pentru ca mai sunt astfel de Euro in care poti gasi sentimentul asta. Pana acum nu am gasit pe nimeni cu care sa joc si sa joace distructiv.. nu strica din cand in cand sa mai strici ceva cuiva, dar nu stiu pe nimeni sa vrea sa joace asa tot jocul, nu prea are sens si jocul nu incurajeaza asta. Nu e nici chiar "multiplayer solitaire" desi se apropie uneori de asta. Si oricum la mine este mult, mult deasupra Stone Age care e un gateway foarte dragut si atmosferic dar la care dupa 5-6 jocuri am simtit ca nu mai am ce face nou in joc, totul era deja "testat". La Agricola, nu simt asta.

haretel

14 Feb 2011, 23:17

de acord cu adixor si la Mr Jack, si la Agricola

Rautz

14 Feb 2011, 23:56

Trebuie privite aceste reviewuri si impresii din perspectiva unui joc de 2 oameni, 1vs1
Am jucat toate jocurile si in 4 dar 90% din timp joc in 2
Jocul distructiv nu se preteaza jocului in 4, dar in 2 e imposibil sa nu o faci, imposibil sa nu se iveasca un moment in joc in care o actiune benefica tie sa valoreze X, dar o actiune mai putin benefica, de X-1 de exemplu sa-i ia oportunitate de Y adversarului
In Stone Age chiar am experimentat foarte multe strategii, Agricola mi se pare mai limitat in acest sens, practic in 2 cel mai bun food engine e cu un Fireplace, deci mereu se merge in principal pe Fields pentru ca animalele merg la mancare iar Woodul merge la camere pentru noi oameni, deci n-ai timp de Fences. In functie de Occupations sunt mereu schimbari in strategie, dar nimic major, dupa cum am spus mereu animalele merg la abator, se dezvolta Fields+camere+renovari, iar Fences+ceva animale ce mai ramane pe la sfarsit
In Stone Age am incercat:
mers numai pe casute+cartile care se inmultesc cu casutele;
mers pe food+meeples si carti care se inmultesc cu ele;
mers numai pe carti, fara casute
mers pe cartile verzi pana la 7x7 sau 8x8
o gramada de strategii combinate intre toate de mai sus
Plus de asta din nou apare strategia distructiva, in care iei cartile care il ajuta pe adversar, chiar daca pe tine nu te ajuta prea mult(iei cartea lui de 8x8, chiar daca tu ai 2x2, dar valoreaza totusi 16 puncte pentru ca e +3 la tine si -13 la el)
Iar acolo totul e cu plus, acumulezi mereu puncte, resurse, casute, meeples, nu ti se pune nimic cu minus la sfarsitul jocului

Intr-adevar, se poate privi partea plina a paharului, cu ferma care a crescut din nimic, eu insa vad doar o plansa pe care teoretic ar trebui sa o umplu, iar la sfarsit ramane cu goluri imense in ea. Chiar daca e mai mult decat daca n-ai munci deloc, nu m-a satisfacut niciodata munca facuta pe jumatate

criss

15 Feb 2011, 00:05

Da, in 2 juc. se poate merge si pe strategii distructive. Bahaus, ati jucat Puerto Rico? Este exceptional in 2 juc. (cu regulile oficiale Alea aparute dupa tiparirea jocului).

Si noi jucam 95% din timp in 2 juc., poate si de aceea imi plac "wargames" asa de mult.

Rautz

15 Feb 2011, 00:12

N-am cumparat inca Puerto Rico, dar este in wishlist
Maxim in Martie il voi avea

suf
King Meeple
King Meeple

15 Feb 2011, 05:21

Agricola si mie imi da un sentiment de neimplinire, parca tot jocul ma zbat sa nu mor :lol: . Mereu trebuie renuntat la un plan bun de dezvoltare ca sa nu iei begging, iar harta rareori se umple pana la sfarsitul jocului (poate cu extensia va fi mai bine; va zic cand o incerc). Se poate incerca stricarea planului altor jucatori, care ajuta mai mult in 2 si e mai putin util in mai multi, dar pana la urma aspectul asta ar trebui sa fie inclus in dezvoltarea strategiei.

Consider Le Havre alternativa "pozitiva" pentru Agricola. Facut de acelasi designer, plata mancarii e mai putin costisitoare, iar la sfarsit nu trebuie sa ai de toate, se numara doar cati banuti ai. Sunt multe multe feluri de resurse (care iau si ceva timp la setup) ceea ce il face "jocul nostru economic". Jocul merge mai bine cu extensia (care aduce in principiu o singura carte utila, dar necesara daca nu-ti place cand alt jucator blocheaza shipping line). Cumva mi se pare ca "vad" mai bine ce am de facut si mereu trebuie sa am planuri de backup, mai ales cand unele cladiri devin foarte populare. Gasesc ambele jocuri bune pentru 3-4 jucatori, insa in 2 incep sa scartzaie. Totusi, e destul de rar ca un joc euro de mai multi jucatori sa mearga perfect in 2.
Agricola mi se pare mai limitat in acest sens, practic in 2 cel mai bun food engine e cu un Fireplace, deci mereu se merge in principal pe Fields pentru ca animalele merg la mancare iar Woodul merge la camere pentru noi oameni, deci n-ai timp de Fences. In functie de Occupations sunt mereu schimbari in strategie, dar nimic major, dupa cum am spus mereu animalele merg la abator, se dezvolta Fields+camere+renovari, iar Fences+ceva animale ce mai ramane pe la sfarsit
Cu nota ca in 2 jocul decurge un pic diferit, vreau sa vin cu un exemplu care sa contrasteze cu scenariul tau: Am castigat (de mai multe ori) fara Fireplace/Cooking heart, fara sa folosesc lemn pentru camere, si uneori si cu cate un begging. In zilele bune am avut chiar toata harta plina, cu niciun punct pe minus.

Mai adaug si folosirea cartilor din varianta ... ne family, care, desi blocheaza jocul pana toti isi citesc cartile, permite dezvoltarea unor strategii mai complexe.

Rautz

15 Feb 2011, 05:34

Eu unul folosesc mereu cam aceeasi strategie, scorurile in 2 realizate pana acum au fost: 46, 59, 56, 50, 40, 56
In varianta solitaire am facut 67 puncte, prima etapa, nu varianta multistage pe care o propune regulamentul
Chiar si cu aceste scoruri tot am sentimentul de neimplinire. In general insa n-am nici eu puncte minus
Nu mai vorbesc ca in 4 scorurile au fost toate sub 30 puncte, cu ultimul loc avand chiar 2 puncte(ma rog, beginner)
Dar te dezamageste profund ca jucator nou sa joci un joc si sa faci asa putine puncte si sa realizezi asa putine

suf
King Meeple
King Meeple

15 Feb 2011, 05:49

Din pacate n-am jucat varianta solitaire. E de asteptat ca in mai multi sa fie mai putine puncte de caciula, caci e mai mult haos, iar spatiile mai bune se ocupa repede. La ultimul worker abia daca mai iei ceva. Uitandu-ma pe scoruri am cam 30-40 puncte in 4 jucatori, iar la incepatori am intalnit si scoruri foarte mici cum ai spus si tu. Si la mine e sentimentul de neimplinire, cu toate ca s-a mai redus in timp. Tin minte la un joc am fost broken hearted de multe ori si ma tot plangeam cand cineva imi strica planul, dar pana la urma tot am castigat :D

Eu iti recomand (din nou) sa incerci si Le Havre daca-l prinzi pe undeva. Desi piesele sunt mici si de carton, de multe feluri si multe ca numar, trebuie sa nu le rastorni din greseala pentru ca pe partea cealalta reprezinta alta resursa (upgradata), mi se pare jocul cel mai bun cand vrei ceva pur economic. Nu zic ca ti-ar placea, dar merita macar incercat, asta daca nu l-ai incercat deja.

suf
King Meeple
King Meeple

15 Feb 2011, 05:52

As adauga ca la prietena ii place destul de mult jocul Agricola (avem varianta cu animalutze), insa pe mine nu ma impresioneaza foarte mult. In ultima vreme, cum avem multe optiuni, l-am jucat foarte rar. Cat despre strategii, eu sunt nevoit sa risc si sa incerc mereu altceva, altfel ma plictisest foarte repede si-mi pierd interesul.

Rautz

15 Feb 2011, 06:07

Am citit si vazut reviewuri despre Le Havre dar nu ma atrage
Momentan mai am jocuri economice pe lista, abia dupa ele poate incerc si Le Havre: Puerto Rico, Kingsburg, Glen More, Vinhos, Navegador (nu stiu cat de economice sunt cele din urma dar sunt tot din genul worker placement)

suf
King Meeple
King Meeple

15 Feb 2011, 06:20

Am Vinhos si Navegador. Spre rusinea mea inca n-am jucat Vinhos; sta pe raft de cateva luni bune (am citit doar regulamentul candva). Sunt economice ambele, insa nu au worker placement. Navegador noua ne-a placut in 4; e un economic cu mari influente din alte genuri de joc. Totusi, Navegador in 2 nu ne-a prea placut. Nu e foarte rau, insa ai piata in care pretul fluctueaza in functie de cerere si oferta, iar in 2 jucatori nu pare sa functioneze tocmai bine. Interesant e si faptul ca jocul nu are un numar fix de runde; poate sa se termine dupa cateva runde, inainte sa-ti faci vreo cladire, sau poti ajunge sa ai zeci de plantatii si cladiri, desi atunci cand fortezi extremele esti dezavantajat asa cum e si normal.

Rautz

15 Feb 2011, 06:32

Maine ar trebui sa-mi vina

Ticket to Ride Europe + 1912
Dungeon Twister 2
Vinhos
Dominion Prosperity

O sa scriu despre ele pe masura ce o sa le joc

suf
King Meeple
King Meeple

15 Feb 2011, 06:51

Super!

Sunt curios cum ti se pare Ticket to Ride Europe comparat cu USA (daca ai jucat varianta USA). La Dungeon Twister 2 si eu sunt curios. Parerile sunt impartite. Ar trebui sa-mi vina intr-o saptamana si mie. Abia astept sa ma laud cu prada :D

Distractie maxima cu noile jocuri!

adixor

15 Feb 2011, 11:08

imi place si mie mai mult Le Havre decat Agricola, din cauza aceluiasi fapt: nu trebuie sa ma dezvolt "mediu" in fiecare categorie, cum ma obliga parca agricola. Agricola este un joc de optimizare, cum ziceam: avand putine actiuni, fiecare conteaza foarte mult si intr-adevar, te poti simti limitat. Pe de alta parte si Dominion este un joc de optimizare (a deck-ului, ca daca iei carti aiurea si ti-l diluezi s-a dus productivitatea) doar ca este mai interesant, cel putin primele 20-30 jocuri. Dupa care mi-a trecut si de Dominion..

Raman la parerea ca Stone Age este un gateway game si ca de la un punct incolo nu o sa-l gaseti la fel de interesant, cum inca gasesc acum dupa multe jocuri, Agricola, in care in continuare in functie de cartile din jocul ne-family (ca family e mai rau decat stone age :D) poti sa-ti faci o strategie interesanta. Ce imi place cel mai mult la Agricola este ca ma obliga sa aleg. Intr-un fel ma frustreaza, pentru ca mi-e greu, si de multe ori m-a luat valul si mi-am facut o gramada de ocupatii sau minor improvements, dar cu timpul am invatat sa le optimizez si sa nu ma arunc pentru un castig rapid si scurt ci pentru ceva de durata. Sigur asta nu e cazul unui jucator de sah insa :)

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

15 Feb 2011, 11:37

Si eu sunt unul care agreaza mai mult Le Havre decat Agricola, dar motivul nu tine atat de mult de "neimplinire" ca la voi. Pur si simplu gasesc ca tematica din Le Havre este mult mai interesanta (in timp ce tematica Agricolei mi se pare putin copilareasca, cu oite, porcusori si vacute), iar modul de implementare a resurselor (cu prelucrare pentru a obtine ceva mai bun) este mult mai destept in opinia mea.

Cat despre senzatia ca nu ai facut prea multe pe parcela ta de teren, trebuie sa spun ca pentru mine este aproape inexistenta. Asta deoarece in toate jocurile pe care le-am jucat, am reusit sa ma dezvolt intr-un anumit domeniu mai bine decat oricine altcineva (spre exemplu, am arat mai mult si am avut mai mult grau si legume la final; sau am avut casa si familia cea mai mare), iar pentru mine asta nu inseamna "ia uite ce spatiu gol mi-a ramas in curte", ci inseamna ca mi-am optimizat strategia astfel incat maximul de efect l-am obtinut in domeniul in care am fost cel mai bun. Iar daca baza acestui varf este cat mai lata posibil, cu atat mai bine, pentru ca atunci intervine un sentiment de satisfactie (ca ai dat "tun" pe o anumita ramura, dar ai fost activ si pe celelalte). Cel de dezamagire mai rar...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Rautz

15 Feb 2011, 17:50

Mi-a sosit azi pachetul, desi sunt mai carcotas eu din fire si m-am legat de mici lucruri care m-au deranjat la Regina, preturile au fost bune si pachetul a sosit repede, jos palaria

O sa le joc de cateva ori inainte sa scriu despre ele

Rautz

16 Feb 2011, 03:06

Pandemic e o alta mica dezamagire pentru noi.
Strategie destul de light, e bun ca joc de cooperare dar nu e prea amuzant si in 2 sufera si destul de mult de factorul noroc, unele profesii sunt net mai bune decat altele in 2
De jucat probabil ca o sa-l mai jucam, dar nu foarte des
from http://www.boardgamegeek.com/image/923133

Post Reply

Return to “Ultima cucerire”