Pasul #2: - Mounted board
Faza 1a - Documentarea (materialul harta):
Avand resursa BGG la indemana, nu mi-a fost foarte greu sa vizualizez cum ar trebui sa decurga proiectul in aceasta faza. Aveam in minte doua posibile materiale pentru harta: mucava (mersi fixpix pentru termen) sau placa de komatex. Avantajele/dezavantajele fiecareia.
Pret:
Mucavaua este mult mai ieftina, o placa de 2mm grosime si dimensiuni 100X70cm este 4 RON, cea de 3mm (dupa parerea mea mult prea groasa pentru ce am nevoie) de aceeasi dimensiune 7 RON.
Placa de komatex se vinde in folie de minim 1.5X2m, la pretul de 5.9EUR+TVA/mp pentru placa de 2mm, respectiv 7.9EUR+TVA/mp pentru cea de 3mm.
Rezistenta:
Mucavaua, ca orice bucata de carton/hartie, daca ajunge in contact cu apa, avem probleme. De asemenea, este destul de dificil de lipit hartie pe carton. Trebuie folosit un lipici special, care nu contine apa, pentru a evita voalarea hartiei odata prinsa pe carton. Mai multe detalii putin mai jos.
Komatexul, fiind o placa de PVC, nu are probleme cu apa sau soarele in exces. De asemenea, fiind o placa plastica, permite lipirea folosind atat clasicul lipici, cat si termolipirea (nu stiu daca este termenul corect). Daca folosim hartie plasticata lipita si etansata bine, teoretic putem juca Barbarian Prince si in piscina.
Decizie:
Cele doua puncte de sus au fost cele cu ponderea cea mai mare. Au mai fost cateva considerente pe care le-am luat la puricat, dar acelea nu au influentat prea tare decizia finala.
Asadar, punand in balanta cele doua optiuni (si de ciuda ca nu am piscina), am decis sa merg pe varianta clasica, cu mucava de 2mm. Din pacate, pana am aflat denumirea exacta a cartonului presat, google mi-a returnat numai "
gips carton" la cautarile mele dupa "
carton gros" si "
carton presat". Si asa s-a dus 1 saptamana.
Faza 1b - Documentarea (restul de materiale necesare):
Lipici:
Cum lipiciul clasic este facut pe baza de apa, in momentul in care este folosit pe hartie, o va face valuroasa. Ce alternative am gasit: 1. Un fel de lipici de consistenta gumei, care se poate modela si intinde dupa bunul plac. 2. Spray adeziv de la Bison. Ii zice Colla Spray Adhesive. Piperate ambele alternative dar cred ca voi alege varianta 2.
Scotch:
Pentru prinderea bucatilor de carton intre ele, este nevoie de un scotch putin mai special. Cel clasic, de plastic, nu are rezistenta mare la pliere. La fel si scotch-ul de hartie. Se pare ca rezistenta cea mai mare la plieri multiple o are scotch-ul pe baza de material textil. Se gaseste la Selgros/Ambient sub denumirea de Duct Tape.
Cutia:
Niciunde in tot Clujul asta nu se gasesc cutii de vanzare?! In fine, nu e mare hiba, am sa imi fac si cutia cu manuta mea. Macar sa ma mandresc de tot cu jocul odata terminat. Probabil voi folosi mucava de 1.5mm pe care o voi intari la exterior cu hartie; pe care o voi lua cel mai probabil tot de la galeriile de arta. Lipita cu Bison. Voi printa frumos pe hartie fotografica imaginea jocului, care va veni pe cutie lipita cu acelasi "wonderBison".
Cam astea ar fi materialele de care as avea nevoie.
Faza 2 - Realizarea:
Nu cred ca are mare sens sa explic fara poze care va fi procesul, asa ca voi redacta aceasta parte "as I go".
Stay tuned!