Caesar: Rome vs Gaul

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1563
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Caesar: Rome vs Gaul

Post: # 118617Post danielM
20 Jan 2021, 00:15

Condiții victorie:
Gallic automatic victory: la finalul unui an, romanii nu reusesc sa adune cel putin 4 Governance points.
Roman automatic victory: la finalul unui an, nu exista asezari fortificate galice si romanii controleaza Provincia si detin majoritatea provinciilor din Galia.
End of the game victory conditions: daca romanii nu aduna 12 VP-uri sau mai multe, galii castiga.

Image

57 BC Incepe campania lui Cezar in Galia. Cu centrul de comanda in Provincia, grosul armatei expeditionare romane incepe cu controlul asupra provinciilor celtice Aedui si Sequani, in vreme ce 2 legiuni romane sunt cantonate in Allobroges (Provincia) sub comanda unui legat roman. Triburile galice sunt rasfirate si divizate (apar cate 3 la fiecare inceput de an).

Image

57 BC. final de an Romanii isi extind prezenta: iau sub control provincia Arveni din Celtica si Leuci din Belgica; provincia Cadurci (Celtica) este necontrolata de romani in ciuda celor 4 markere de influenta, motivul fiind existenta fortificatiei tribului cu acelasi nume. Prezenta acelui trib in sudul hartii si atat de aproape de Provincia l-au facut pe Cezar sa se indrepte intr-acolo. Legatul roman a marsaluit in nord estul Provinciei si a subjugat fortareata galica de acolo, eliberand ”cararea lui Cezar”, un pasaj strategic care aduce 1VP romanilor. Galii au inceput sa isi extinda influenta in Belgica, Aquitania si chiar in Volcae. La finalul anului, romanii aduna 1 VP avand prezenta in Aquitania, dominatie in Celtica si prezenta in Belgica.

Image

56 BC Al doilea an al campaniei romane in Galia sporeste prezenta invadatorilor in Celtica (sunt cucerite provinciile Arverni si Parisii) si Belgica (e cucerita provincia Suesiones). Cezar porneste impotriva tribului Carnutes (Celtica) insa celtii primesc sprijin de la belgienii din nord, reusind sa mentina fortareata. In acest timp galii isi intaresc pozitiile in vestul Celtica si in Belgica. Romanii sunt in continuare tinuti in loc (Celtica) de pericolul tribului Cadurci care poate sa faca incursiuni in Provincia in cazul in care romanii nu lasa in zona legiuni. Finalul anului mai aduce 1 VP Romei.

Image

55 BC Romanii nu reusesc sa faca mare lucru in acest an, in vreme ce triburile galice se inmultesc si creaza puncte puternice de rezistenta. In plus, anul urmator aduce cu sine intrarea in joc a liderului belgian Ambitorix care poate aduna sub comanda sa pana la 4 triburi belgiene (fara un lider de talia sa ori a celui celtic - Vercingetorix -, galii nu pot muta in conditii de mobilitate decat 2 triburi). Se anunta 3 ani de foc pentru Cezar, care abia reuseste sa convinga Senatul sa nu renunte la campania din Galia (di nou, doar 1 VP pentru controlul politic).

Image

54 BC Galii aud chemarea liderului Ambitorix si sunt hotarati sa tina piept invadatorilor. Triburile celtice devin un real pericol pentru romani, nu mai putin de 6 astfel de triburi fiind in pozitii de lupta. Cezar este constient ca este nevoie sa se aventureze mai departe in teritoriile inamice, ba chiar sa faca incursiuni in Britania si Germania pentru VP-urile pe care le poate obtine prin asta (cate 2 pentru fiecare incursiune de acest fel). In acelasi timp, este nevoie sa extinda controlul si asupra regiunii Belgica, in ideea in care va pierde dominatia regiunii Celtica din cauza numeroaselor triburi inamice. Ordona lui M. Antonius sa ramana in Celtica si sa ii apere traseele de aprovizionare precum si provinciile amenintate de celtii tot mai numerosi. In continuare, Roma aduna 1 VP pentru controlul politic.

Image

53 BC Goarnele rasuna peste Galia anuntand adunarea celtilor sub stindardul de lupta al liderului Vercingetorix, acesta inspirand si o revolta majora a triburilor subjugate de Cezar (triburile se intorc pe partea redusa din casuta ”Submitted to Caesar”). Victoria romanilor este si mai indepartata in ciuda celor 2 legiuni trimise de Roma ca sprijin.

Image

53 BC - continuare Ambitorix coboara in Celtica pentru a dezrobi provincia Aedui. Cezar decide sa il infrunte pe liderul belgienilor pe campul de lupta, intr-o provincie controlata de romani, unde va primi si sprijin local in batalie. Legiunile romane, sub comanda temutului si iscusitului general roman, zdrobesc triburile belgiene, Ambitorix scapand cu viata din inclestare si retragandu-se in fortareata tribului celtic Senones. In ciuda acestei importante victorii, pericolul galilor insetati de sange roman este la fel de prezent si pretutindeni.

Image

53 BC - continuare La comanda a doua triburi celtice, Vercingetorix il provoaca pe M. Antonius la o confruntare, acesta din urma retragandu-se in provincia Arveni, controlata de romani. Galul continua urmarirea iar legatul roman accepta lupta. Romanii sunt invinsi, insa Vercingetorix se gaseste intr-o provincie controlata de romani, cu o unitate redusa si cu Cezar la distanta mica. O eroare majora a galilor, o capcana intinsa de romani care poate reprezenta un punct de turnura al intregii campanii. Asa cum era de asteptat, Cezar marsaluieste inspre tabara lui Vercingetorix si se angajeaza in lupta. Superioritatea trupelor, ostilitatea locala impotriva galilor (provincie controlata de romani), disciplina legiunilor si abilitatile militare ale lui Cezar ii aduc victoria. Vercingetorix este rapus in lupta iar romanii isi pastreaza sansa pentru victorie. Pentru acest lucru insa, Cezar mai are la dispozitie un singur an in care sa patrunda in Britania, Germania iar in tot acest timp sa reuseasca sa domine Celtica sau Belgica.

Image

52 BC Cezar marsaluieste in Belgica, aproape de Canal. Armata istovita dar cu o experienta de lupta net superioare trece Canalul Manecii si patrunde in Britania. Triburile britanice se tem sa-i atace, Cezar obtinand cele 2 VP-uri prin eliminarea markerelor de influenta galice de acolo. In acest timp, se duce o lupta politica acerba pentru dominatia Belgiei. In Celtica, galii profita de prezenta scazuta a romanilor, recucerind provincii si obtinand dominatia.

Image

52 BC - continuare + finalLegiunile lui Cezar pornesc inspre Germania. Reusesc sa patrunda, elimina primul marker de influenta al galilor si, nici in aceasta provincie, triburile germane nu ii ataca pe invadatori. Cu liniile de aprovizionare afectate insa restabilite de legatul roman Cicero, romanii joaca ultima carte in Germania: daca reusesc sa patrunda in al doilea spatiu al provinciei germane fara ca tribul german sa-i atace, acest lucru le va permite sa elimine al doilea marker de influenta si sa obtina si cele 2 VP-uri pentru Germania. Tensiunea a atins culmi nemaipomenite. Germanii nu indraznesc sa atace formatia romana, Cezar obtinand cele doua VP-uri. De asemenea, romanii reusesc sa domine Belgica, fapt care le aduce inca un VP pentru control politic. 12 VP-uri! Romanii sunt victoriosi! Fara incursiunile in Britania si Germania, campania romana in Galia ar fi fost un esec.

O partida memorabila si extrem de tensionata, un joc care a urcat in ochii ambilor jucatori (la mine a trecut de la 8 la 9, Cosmin spune ca l-a devansat pe Hannibal in topul personal).

User avatar
Greyvolf
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 185
Joined: 25 Sep 2018, 15:14
Custom Rank: Woodland General
Location: Woodland
Contact:

Re: Caesar: Rome vs Gaul

Post: # 118678Post Greyvolf
20 Jan 2021, 14:01

Mersi, un playthrough explicat foarte bine, good job! I felt like I was there. :) 2 intrebari:

1. De ce s-au temut triburile din Britania si Germania sa ii atace pe romani? este ceva mecanism de "fear"?
2. Cat a durat partida?

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1563
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Caesar: Rome vs Gaul

Post: # 118681Post danielM
20 Jan 2021, 14:19

Mulțumesc!

1. :lol: era o forma de a nara faptul că triburile britanice, respectiv germane nu au atacat (practic, prima dată când o armată -fie ea o singura legiune sau mai multe- intra în cele două spații ale provinciilor B / G, jucătorul care controlează pe romani da cu 2 zaruri: daca rezultatul e egal sau mai mare cu combat strength-ul armatei romane, tribul respectiv ii ataca și romanii nu mai au Movement points rămase sa elimine markerul de influență și să grăbească obținerea celor 2 VP-uri; in plus, foarte probabil sa se mai și aleagă cu ceva pierderi in trupe). Prin mecanica asta, jocul descurajează incursiunile in acele provincii cu armate mici, astfel că e bine sa mergi acolo cu Cezar (mobilitate mare) și cu cel puțin 6-8 CUs. Trebuie că Cezar a adus ofrande serioase Fortunei că în niciunul din cele 4 spatii nu a fost atacat de triburile B / G.

2. Cam 3 ore jumate.

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”