Page 1 of 1

Nevsky: Teutons and Rus in collision 1240-1242

Posted: 07 May 2020, 10:38
by danielM
Image
Scenariul Peipus - 1242 cu rușii in ofensivă, având 4 perioade de levy & campaign (iarna târzie a lui 1242 și primăvara aceluiași an).

Image
Situația dată: Teutonii au cucerit orașul Pskov (2VP), cetatea de scaun a exilatului Yaroslav, cumnatul episcopului Hermann din Dorpat, fortăreața Izborsk (1VP) și au prădat mai multe regiuni din ținutul rusesc (counterele "ravaged" de pe hartă, 0.5 VP/counter). Cetatea Koporye a fost recucerită de ruși, valorând 1 VP deoarece teutonii au consolidat fortificațiile de acolo (markerul alb), aceștia mai au 4 VP pe căsuța Novgorod Veche (Consiliul nobililor), pentru o situație de 6 - 5 VP in favoarea teutonilor. La momentul de față Yaroslav este cantonat in Pskov iar episcopul Hermann in Dorpat, alți 3 lorzi teutoni fiind gata să ia parte la campanie daca vor fi chemați. De cealaltă parte nobilii ruși din Consiliul din Novgorod și-au călcat pe orgolii și au solicitat sprijinul prințului Aleksandr Nevsky și a fratelui acestuia, Andrey. Rușii mai dispun de milițiile adunate de șeful acestora, Domash, și de triburile kareliene. Lorzii ruși au fost convocați în Novgorod iar direcția de urmat a fost să împingă înapoi prezenta inamicului și să cotropească ținuturile acestuia. Fiind iarnă, operațiile sunt reduse la 4 cărți de comandă, vasele nu pot fi utilizate, singura modalitate pentru transportarea proviziilor atât de necesare războiului fiind versatila sanie, întregul teritoriu fiind înghețat.
Image
Se pot observa trupele de care dispune fiecare lord: sus - rușii, triburile kareliene având o unitate de cavalerie ușoară (maro - nu dispun de armură) și 4 miliții (maro - nu dispun de armură) / prințul Aleksandr are 3 unități de cavalerie grea (gri metalic) și 2 unități de infanterie (negru - dispun de armură), precum și 3 vasali (markerele din dreapta jos) gata de a fi chemați la luptă / Andrey, aceleași trupe ca fratele său, Domash dispunând și de 4 provizii. *Lorzii care se afla in același loc pot sa hrănească, la comun, trupele, pot utiliza mijloacele de transport ale celorlalți pentru aprovizionare iar în cazul marșurilor împreună cu alți lorzi(exista cate un mareșal pentru fiecare parte sau pot fi desemnați locotenenți care sa preia comanda asupra altui lord) pot utiliza, împreună, săniile, bărcile etc.
Revenind, Yaroslav dispune de forțe minime, 2 unități de cavalerie (grea și ușoară) și o unitate de infanterie, însă este protejat de zidurile groase și garnizoana orașului Pskov. Exceptând pe Aleksandr și Andrey, rușii sunt inferiori dpdv militar, însă compensează prin alte aspecte.
*In fiecare faza, teutonii sunt cei care au inițiativa

Iarna 1242 (I):
Image
In faza de Levy, teutonii au încercat să își suplimenteze forțele chemând la luptă pe cruciatul Rudolf, Yaroslav nereușind însă să îl facă pe acesta să își părăsească palatul de reședință. Hermann a recrutat un vasal (markerul care a adus o unitate de cavalerie ușoară și o miliție) aducând numărul unităților la 6, a cumpărat niște călăuze și iscoade (adăugând capabilitatea (cartea) Converts planșei sale, fiecare lor poate avea maxim 2 individuale, iar fiecare jucător poate avea capabilități aplicabile tuturor până la numarul de lorzi controlați) și a încercat și el să îl recruteze pe Rudolf, fara succes însă. (Hermann a putut face mai multe acțiuni în această fază deoarece are lordship 3, spre deosebire de 1, cat are Yaroslav).
In tabăraa rușilor a fost înregistrata o mobilizare generală, 3 din cei 4 lorzi dotandu-si trupele cu arcuri sau arbalete, Aleksandr și Andrey inroland chiar și călăreții mongoli (galben) și ajungând la +7 trupe, ceea ce va necesita și mai multe provizii/loot.

Image
Conștienți de tăvălugul care urmează să cadă asupra Pskov-ului, teutonii decid să îl țină numai pe Yaroslav in oraș iar Hermann sa fie responsabil de apărarea teritoriilor livon și estonian. Ceea ce s-a și întâmplat, Hermann reușind să execute și un raid asupra orășelului Gdov, aflat la malurile lacului Peipus. Așa cum intuiau teutonii, rușii au stabilit două direcții ofensive: ca prim obiectiv recapturarea orașului Pskov de forțele conduse de Aleksandr, Domash și triburile kareliene, respectiv tatonarea teritoriului inamic și prădarea acestuia prin Andrey. Pentru a aduce Pskov in situația recuceririi, rușii au mărșăluit la porțile sale, punandu-l sub asediu. Următoarea activare a lui Aleksandr a fost utilizată în totalitate pentru acțiuni de reaprovizionare (utilizând săniile sale și ale celorlalți lorzi, a putut ajunge la orașele de scaun ale sale -surse de aprovizionare- și primi 6 provizii). Rușii au nevoie de 4 provizii / acțiune de sporire stării de asediu sau pentru momentul in care vor asedia efectiv cetatea inamică. Cu ultima carte de comandă, Aleksandr sporește asediul*, forțându-l pe Yaroslav să își hrănească trupele.
* Sporirea asediului / siege: pentru a cuceri o cetate, sunt 2 variante: daca nu e ocupată de un lord inamic, se poate forța "predarea" ei. Daca e ocupată, poți încerca să "infometezi" inamicul
și să provoci eliminarea lui (disband) sau poti ataca direct cetatea. De ce este nevoie de sporirea asediului (adăugarea de markere de siege pana la maxim 4)? Pentru a forța predarea cetății, asediatorul da cu un zar, daca rezultatul e mai mic sau egal cu markerele de asediu, cetatea se predă. Altfel, pierde întreaga comandă și trebuie să își și hrănească trupele. De asemenea, in cazul unul atac direct, prin asediere, rundele luptei sunt egale cu numărul de markere de siege, astfel că cu un singur marker sau doar 2, șansele să învingi apărarea sunt reduse. De asemenea, un alt aspect tematic e că e nevoie de cel puțin atâția lorzi câtă capacitate are orașul asediat (1,2 sau 3) pentru a spori asediul (a adăuga markere de siege). Tematic, markerele de siege reprezintă mașini de război construite, înfometarea populației asediate, pregătirea asediului etc.
Urmează ultima parte a iernii acestui an.

Re: Nevsky: Teutons and Rus in collision 1240-1242

Posted: 07 May 2020, 14:33
by danielM
Iarna 1242 (II)

Image
Aleksandr decide că este momentul sa atace Pskov prin asediu. O decizie destul de riscantă având în vedere că nu dispune decât de 2 siege markers, ceea ce înseamnă că atacul nu va putea avea mai mult de 2 runde; însă o acțiune de sporire a asediului necesita alte 4 provizii iar rușii nu își permit să riște venirea primăverii care i-ar lăsa fără rutele de aprovizionare (primăvara numai bărcile pot fi utilizate, pe râuri, iar între Pskov și Novgorod sunt și drumuri pe uscat). In plus, chiar dacă atacul nu va reuși, Yaroslav nu mai are provizii iar markerul sau este la doar o căsuță de disband. In imagine avem atacul asupra orașului fortificat din perspectiva apărătorilor (spre deosebire de o luptă în câmp deschis sau în afara cetății, in cazul asediilor lorzii sunt poziționați fata in fata, neexistând flancuri; practic atacatorii utilizează o breșă sau încearcă să creeze una în zidurile de apărare în scopul distrugerii apărării); in prima linie a apărării se afla unitățile de garnizoană (cele 3 unități de infanteriști din fata lui Yaroslav), iar atacatorii utilizează markerele de siege ca protecție (turnuri de asalt etc). In plus, unitățile de garnizoană sunt dotate cu arbalete, atacul lor trebuie aplicat întâi unităților care au armură și aplicând -2 zarurilor de protecție, reducând șansele să scape de lovituri. Atacul incepe cu salva nimicitoare a arbaletelor garnizoanei, putinele mașini de asediu ale atacatorilor nereușind să îi apere îndeajuns, ducând la dezorganizarea unor unități. Riposta asediatorilor este insuficient de puternică pentru a trece de zidurile groase ale cetății. În runda 2, Aleksandr decide să îl trimită pe Domash vârf de lance, el intrând în rezervă. Și de această dată, apărătorii reușesc să respingă asediatorii. Având numai 2 markere de siege, atacul se încheie cu victoria apărătorilor, atacatorii mențin asediul însă atacul e respins. Interesant este că în cazul asediilor, unitățile dezorganizate (routed) revin numai la un zar de 1, reprezentând serioasele costuri ale unui astfel de atac. Din păcate pentru Yaroslav, incapabil să își hrănească trupele, devine disbanded, asediul însă continuă.

Image
Finalul iernii: rușii l-au recrutat și pe Gavrilov, Andrey l-a învins pe Hermann in nord, Rudolf a fost recrutat, la randu-i. Teutonii s-au poziționat astfel încât să fie apărați de ziduri in zone de tampon, reușind să mai facă 1-2 raiduri de prăduire. Rușii sunt nevoiți să aștepte primăvara pentru a cuceri Pskov. Andrey si Gavrilo vor fi însărcinați, in continuare, cu incursiuni in tinutul inamic pentru raiduri aducătoare de VP-uri.

Re: Nevsky: Teutons and Rus in collision 1240-1242

Posted: 07 May 2020, 15:59
by Imago
Cat dureaza jocul?:)

Re: Nevsky: Teutons and Rus in collision 1240-1242

Posted: 07 May 2020, 16:00
by danielM
Primăvara 1242 (I)

Image
După aproape 3 luni de asediu, Pskov se predă, revenind rușilor. Din păcate pentru asediatori, îndelungul asediu i-a secătuit de provizii, astfel că markerele lorzilor participanți sunt mutate o căsuță în stânga, ajungând în situația de a fi trași la vatră. Din fericire pentru ei, vistieria Novgorodului este plină iar Aleksandr și Domash sunt "motivați" cu câteva pungi de aur pentru a rămâne pe câmpul de luptă. Nu aceeași decizie se ia și în cazul triburilor kareliene, care sunt scoase din campanie, acestea îndeplinindu-si misiunea. La o aruncătură de săgeată de Pskov și ruși, Hermann mai execută un raid asupra regiunii respective.

Image
In nordul ținutului rus, același Hermann este susprins de forțele lui Andrey si de retrage învins, fara pierderi considerabile. Rușii, prin același Andrey, au condus 2 raiduri in teritoriul teutonilor. Conștientizând pericolul rus, legatul papal este trimis în Dorpat in incercarea de a contribui la rezistenta și moralul teutonilor.


Primăvara 1242 (II)
Image
Iată ca teutonii primesc un ajutor nesperat in urma deciziei tatălui celor doi prinți de a-l retrage pe Andrey din campanie (teutonii au tras event-ul Grand prince favors a son). De asemenea, întreaga primăvară, evenimentele "famine" (maxim o provizie/acțiune de aprovizionare/carte de comandă) s-au aplicat ambelor părți, restrângând și mai mult operațiile militare ale unui sezon în care oricum acestea nu prea pot fi executate. Însă acest lucru nu poate opri determinarea și dorința de răzbunare a rușilor, Aleksandr initiind razii de prăduire in Livonia, prin acestea asigurând hrana trupelor și acapararea de VP-uri. După pierderea Pskov, teutonilor le mai rămâne o singura soluție: o bătălie directă în speranța de a elimina forța cotropitoare: Rudolf îl atacă pe Aleksandr in Tolova.

Image
Un atac sortit înfrângerii in ciuda sutelor de cavaleri in armură deoarece șansele acestora de izbândă sunt aproape nule in fata arcașilor mongoli călare din armata lui Aleksandr și a infanteriștilor dotați cu arbalete menite să străpungă zalele teutonilor. Lucru care s-a și întâmplat, Aleksandr obține o victorie de răsunet pe câmpiile înghețate ale Livoniei iar orașul stat Novgorod ii învinge pe teutoni (8-6 VP).

Harta cu situația finală:
Image

Re: Nevsky: Teutons and Rus in collision 1240-1242

Posted: 07 May 2020, 16:03
by danielM
Imago wrote:
07 May 2020, 15:59
Cat dureaza jocul?:)
Depinde ce scenariu joci, sunt scenarii scurte, medii, lungi sau întreaga campanie (16 perioade). Odată stăpânit jocul, daca ar fi sa îl joci in 2 eu zic că s-ar juca mult mai rapid decât solo; revenind la întrebare, un scenariu scurt (2 perioade) se joaca lejer într-o oră jumate, unul mediu (4 perioade) as zice 2-3 ore, unul lung (6 -8 perioade) as zice in 4 ore in timp ce întreaga campanie o sa îți mănânce o zi.
Plus că primăvara e un sezon static in care nu prea ai cum sa conduci operații militare pentru că nu îți permite terenul, in principiu te vei pregăti pentru vară cu mobilizări, achiziționare de transport etc

Re: Nevsky: Teutons and Rus in collision 1240-1242

Posted: 07 May 2020, 18:04
by adelindumitru
Arată extraordinar. Se găsește în Ro?

Re: Nevsky: Teutons and Rus in collision 1240-1242

Posted: 07 May 2020, 18:16
by danielM
Cred că ar putea fi adus, eu l-am luat direct de la ei. Sigur se găsește pe la distribuitorii din Europa, zic eu.