0. Prezentare generala
Ra este un excelent joc de licitatie creat de Reiner Knizia, al doilea cel mai bine cotat joc pe BGG al matematicianului german dupa Tigris & Euphrates si parte integranta a trilogiei de licitatie alaturi de Medici si Modern Art. A fost publicat pentru prima oara in 1999 si de atunci a fost preluat de Rio Grande, alea, Uberplay, etc. Editia pe care o am eu este cea produsa de Rio Grande in 2008. Jocul poate fi jucat de 2-5 persoane si este un joc de strategie scurt, odata invatate si stapanite regulile se termina in 45 minute cu numaratul punctelor cu tot.
1. Componente
O sa incep ca de obicei cu tabla de joc. E mica si foarte functionala, gazduieste in partea de sus "Ra track" si in partea de jos "auction track". La mijloc, asa cum era si normal, troneaza tot timpul un soare. Grafica este dragutza si in tema (desi este un joc de strategie abstracta si ar fi putut sa functioneze foarte bine si fara o tema) si in coltul din stanga jos sunt prezentate succint detaliile sistemului de punctare.
Avem apoi 16 sori numerotati... de la 1 la 16 si o figurina Ra, toate facute din lemn frumos lacuit si vopsit. Sorii sunt foarte placuti la atingere si unii dintre ei degaja o caldura neobisnuita. Glumesc, desigur.
Punctarea progresului in joc se face cu ajutorul a 48 tablete - forma cartonaselor duce cu gandul la niste tablete... pot fi si ale lui Moise daca va place ideea - impartite in 4 grupuri in functie de numarul de puncte afisate - 1, 2, 5, 10.
Si apoi avem cele 180 tiles (o sa le spun pur si simplu piese) care formeaza esenta jocului. Cand le-am vazut m-am gandit imediat la piesele din Tigris & Euphrat, poate din cauza ca ambele sunt de forma patrata si ambele se stocheaza intr-un saculet de panza si se extrag pe rand in timpul jocului. Dar asemanarea se opreste aici pentru ca Tigris este un joc de tip "tile placement", iar Ra este "auction" si rolul functional al pieselor este complet diferit in fiecare joc.
Piesele din Ra pot fi impartite in 2 categorii in functie de locul in care se plaseaza pe tabla: piese Ra care se pun in partea de sus pe "Ra track" si piese de licitatie care se pun in partea de jos pe "auction track". Piesele de licitatie la randul lor se impart in 6 categorii: aur, monumente (8 tipuri), Nil si inundatie, zei, civilizatii (5 tipuri), faraoni Pentru civilizatii, Nil, faraoni si monumente exista si piese cu putere de distrugere care vor anihila fara drept de apel 2 dintre piesele nefericitului care a intrat in posesia lor.
Buuun, ajunge cu laudele si elogiile, hai sa criticam umpic.
Din punctul meu de vedere saculetul in care se tin piesele este prea mic. Odata umplut si legat la gura va fi burdusit si piesele nu vor mai avea nici umpic de loc sa fie amestecate. Sa nu mai vorbesc ca nu exista loc suficient sa bagi mana si sa extragi piese. De-abia pe la jumatatea jocului am reusit sa bag mana si sa amestec piesele cum trebuie inainte de a extrage una. Asa ca am recurs la acelasi mecanism care e folosit in Carcassonne sau rummy: am insirat toate piesele pe masa, le-am intors cu fatza in jos, apoi le-am amestecat bine si le-am grupat in cateva gramezi din care am extras piese pe parcursul jocului.
Al doilea lucru pe care vreau sa il critic este lipsa unui "player mat" pentru a facilita colectionarea de tiles in timpul jocului. Regulamentul explica cum ar trebui asezate piesele PE MASA in fatza jucatorului pe diverse grupuri in timp ce sunt colectate. Mi s-a parut foarte aiurea solutia oferita, asa ca am aruncat o privire in sectiunea "Files" de pe BGG si am gasit acest "player mat" pe care l-am folosit de la primul joc si pe care il recomand cu caldura.
La final vreau numai sa ma intreb (intrebarea va este adresata si voua, poate stie cineva raspunsul) pentru ce or fi cele 5 mici compartimente din cutie? Nu am reusit sa le gasesc o utilitate; pot doar sa presupun ca Rio Grande foloseste aceeasi forma de plastic si la alte jocuri unde e nevoie de cele 5 compartimente si a ales sa o foloseasca si la Ra pentru a reduce costurile. Cutia este dealtfel bine compartimentata si tabla, alaturi de "player mats" si de regulament isi gasesc bine locsorul "on top of all things".
2. Regulament
Regulamentul este bine explicat si structurat, cu regulile amanuntite in blocul principal de text si o varianta prescurtata pe margini. Singura plangere pe care o am este ca descrierea explicita a situatiei in care in joc ramane un singur jucator cu sori activi lipseste. In primul joc noi am presupus ca licitatia iasa din discutie (contra cui sa licitezi daca nu mai e nimeni la masa?) asa ca tot ce facea acel jucator era sa ia soarele din mijloc si sa il inlocuiasca cu al lui si apoi se incheia epoca. Mi s-a parut stangace solutia si foarte "so-not-Knizia-like" asa ca am aruncat un ochi pe forum pe BGG si mi s-a confirmat banuiala: daca un jucator ramane singur, el poate continua sa joace in mod normal, sa puna piese pe tabla si sa liciteze ca si cum ar juca impotriva altor jucatori - bineinteles, se aplica toate celelalte restrictii din joc.
Hai sa vedem cum legam la un loc toate cele de mai sus.
Setup-ul jocului e destul de simplu. Tabla se pune in centrul mesei cu soarele cu numarul 1 in centru. Fiecare jucator primeste un "player mat" (va zic eu, e muuult mai fain cu unul decat sa pui piesele pe masa si sa le aranjezi cum iti place) si isi alege un grup de sori. Numarul de sori si numarul de pe sori depinde de numarul de jucatori (am facut partea asta cu rima ca sa nu fie confuzii
Jocul se desfasoara pe durata a 3 epoci, iar fiecare jucator poate sa faca in tura lui unul din aceste 3 lucruri:
- sa traga o piesa din saculetz si sa o aseze pe tabla de joc; daca e o piesa obisnuita o va aseza pe "auction track" iar daca e o piesa Ra - pe "Ra track", caz in care se declanseaza automat o licitatie;
- sa schimbe o piesa zeu cu orice piesa de pe "auction track"; daca are mai multe si i se pare avantajos schimbul, e liber sa faca mai multe schimburi in aceeasi tura;
- sa declanseze o licitatie din vointa proprie.
Cum se desfasoara o licitatie: jucatorul care a tras o piesa Ra sau a invocat de bunavoie licitatia isi va lua mandru figurina Ra si o va pune in fatza... ca sa se stie clar cine e seful. Licitatia incepe cu jucatorul din stanga lui si continua pana la el. Miza licitatiei este formata din piesele de pe "auction track" si soarele din mijloc. Fiecare participant la licitatie pune in fatza un soare din colectia proprie, cu conditia ca valoarea afisata sa fie mai mare decat valoarea de pe soarele celui care a licitat anterior - bineinteles, daca lipsa de ambitie sau de sori puternici primeza, jucatorul poate spune "pas". Cel care castiga licitatia castiga toate piesele, rezolva imediat efectele catastrofale si apoi inlocuieste soarele din mijloc cu soarele propriu cu care a castigat licitatia - soarele astfel insusit va fi intors cu fatza in jos si va putea fi folosit doar in epoca urmatoare, respectiv va conta la numaratoarea finala daca epoca de joc e cea de-a treia. Jocul continua astfel pana cand se termina o epoca, si anume fie toti jucatorii raman fara sori cu care sa liciteze, fie ultima pozitie de pe "Ra track" e ocupata.
La sfarsitul epocii 1 si 2 se vor numara si contabiliza toate seturile de piese mai putin monumentele, iar la final se vor contabiliza si acestea si sorii. Unele piese trebuie inlaturate din joc dupa fiecare epoca, altele vor ramane pana la sfarsit.
Cateva cuvinte despre colectarea seturilor si sistemul de punctare: asa cum m-am obisnuit deja din jocurile lui Knizia, este rasplatit efortul de a avea si diversitate, dar si profunzime. Se primesc puncte si atunci cand ai multe feluri, dar si atunci cand ai multe de acelasi fel. Pe de alta parte se pot pierde puncte daca nu ai deloc anumite piese (civilizatii), daca ai cele mai putine dintre toti jucatorii (faraoni) sau daca la final ai cea mai mica suma de pe sorii din "curte". Mai exista o situatie speciala (Nil + inundatie) in care chiar daca ai multe piese de un fel (Nil) valoarea lor este nula fara macar una de celalalt fel (inundatie). In felul acesta jucatorii trebuie sa fie constant atenti la ce se liciteaza, ce valoare are soarele din mijloc, ce sori au ramas in joc pentru licitatie, respectiv ce le lipseste din "colectie". Poate suna complicat, dar nu e; e doar foarte-foarte fun.
Cotatia curenta de weight pe BGG e de 2.5, ceea ce inseamna ca e perceput ca un joc cu greutate medie inspre scazuta. Intr-adevar, jocul se explica in 10 minute si regulile se invata dupa prima partida. Din punct de vedere strategic insa este un joc suficient de profund si pot apare rasturnari de situatie spectaculoase de la o epoca la alta, in special cand se calculeaza scorul final. Este un joc pe care l-as pune oricand pe masa, si cu boardgamers cu experienta si cu incepatori, si la inceputul serii pentru incalzirea creierului, dar l-as servi si ca fel principal dupa alte jocuri.
5. Recomandat in.../rejucabilitate
Jocul straluceste in 3 sau 4 dupa cum am avut sansa sa experimentez chiar pe pielea mea. Nu l-am incercat in 2, dar presupun ca partea de licitatie ar fi destul de plictisitoare... si nu l-am incercat nici in 5, desi ar putea fi o experienta interesanta avand in vedere ca se joaca cu toti sorii si ar putea apare niste situatii interesante. Pe de alta parte e posibil ca acumularea de seturi de piese sa fie foarte diluata si dificila si sa nu se acumuleze multe puncte.
6. Pro
Un joc de licitatie excelent marca Knizia care e placut de la prima partida, usor de invatat si nu foarte usor de stapanit din punct de vedere strategic. Un amestec bun de componente frumoase, mecanisme de joc si de scor foarte ingenioase, noroc si strategie - amestec care devine excelent atunci cand se introduce si infamul "player mat" si revizia din regulament. Alaturi de Tigris & Euphrates e un "must have" in colectia oricui.
7. Contra
Puncte negative nu am gasit jocului, micile nemultumiri mi le-am manifestat mai sus (lipsa unui "player mat", dimensiunea mica a saculetzului, mici lipsuri in regulament).
Sper ca am reusit sa aduc soarele umpic mai aproape de voi si sa va conving (mai era oare nevoie?) ca "Knizia strikes again".