De Gustibus - Colossal Arena

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
imba
King Meeple
King Meeple

De Gustibus - Colossal Arena

18 Jul 2011, 19:39

Colossal Arena

from http://www.boardgamegeek.com/image/80657
Box Cover

Experienta: ~5 jocuri
Cuvinte cheie: Portabil, bidding, bluffing, hand-management
Regulile se gasesc aici.

Componente :tu: :td:

Jocul vine cu multe carti (140+) si cate 5 tokenuri pentru fiecare jucator pana la maxim 5. Cartile in varianta FFG au o finisare textila care este foarte placuta la atingere. Cartile au si spate diferit pentru a putea sa separam mai usor cartile de creaturi cu cartile de puteri. Prin contrast, tokenurile seamana cu niste margele si mi se par prea mici pentru modul in care se desfasoara jocul, trebuind, dupa parerea mea, inlocuite cu jetoane de poker sau alte obiecte pentru a fi mai usor de manevrat. Uuuu ce de carti....

from http://www.boardgamegeek.com/image/441804
Carti si jetoane

Grafica :td:

Personal, artwork-ul din acest joc nu m-a incantat de nici un fel. Caracterele de pe carti par a fi facute de catre un copilas talentat de clasa a 4-a in MSPaint. Nu exista nici un fel de variatie cat de mica, nici un fel de fundal sau poveste a unei imagini. Prin contrast cu coperta jocului, cartile sunt de-a dreptul plictisitoare. Mi-ar fi placut sa existe o mica variatie sau macar cate o imagine speciala pentru cartile cu 0 si cu 10 care sa arata caracterul intr-o ipostaza diferita. De obicei, jocurile Domnului Knizia nu exceleaza la capitolul grafica, dar se pare ca nici FFG nu si-a dat interesul in cazul acestui titlu. Ce de creaturi diferite... A! Sunt doar 12?

from http://www.boardgamegeek.com/image/155965
Poate cel mai "in actiune" personaj

Explicarea regulilor :tu:

Regulile, dupa cum pot observa cei care le-au citit de la link-ul de mai sus, sunt destul de clare si simple. Nu sunt multe probleme de claritate si se poate juca cu incredere dupa ce s-a lecturat o data manualul cap-coada. Cele mai greu de inteles lucruri sunt pariurile si modul in care se folosesc puterile animalelor. Dupa primul joc in care fiecare va paria dupa ureche, in celelalte jocuri lumea va prinde mai multa strategie si abilitatile creaturilor vor vedea mai multa atentie. L-as activa pe unicorn, dar mi-e ca-l omor..

from http://www.boardgamegeek.com/image/167566
Cartile speciale

Dificultate de joc :td:

Jocul in sine, nu este foarte dificil, dar setup-ul il omoara. La inceputul fiecarui joc sa caut cele 40 de carti prin pachet ca sa vad care nu imi trebuie este mult prea multa bataie de cap. In putini jucatori jocul este mai tactic, iar in mai multi este haotic. Un mix bun este cam 3-4 jucatori. De-a lungul jocului se va blufa si se va calcula cea mai buna strategie pentru a-ti tine caracterele pe care ai pariat in viata in timp ce incerci sa le scurtezi zilele altelor. Prima si a doua runda vor dura cel mai mult, urmand sa scada vertiginos durata cu imputinarea creaturilor. Un joc dureaza in medie 45-60 minute in functie de jucatori. Personal, mi se pare ca ar fi mai ok cu o durata pe la 30 de minute. Un jucator bun la bluffing si strategie va avea aproape mereu castig de cauza in fata celorlalti jucatori. Pe cutie spune 8+, dar v-as recomanda sa nu ascultati intrucat am incercat cu 8+ si cu 10+ , dar abia de pe la 12+ incep sa inteleaga copiii despre ce e vorba. Daca mai apuc, salvez Serafimul, daca nu, asta e.

Satisfactie si rejucabilitate :tu: :td:

Considerand durata unui joc, satsfactia obtinuta este destul de mediocra. Sigur, mai exista cate un moment de bucurie cand iti salvezi cel mai important caracter sau cand reusesti sa convingi pe altcineva sa iti salveze pariul secret, dar in afara de aceste lucruri jocul este destul de linistit. Ca rejucabilitate, de fiecare data se aleg 8 creaturi din cele 12 disponibile, astfel incat exista diverse combo-uri intre creaturi. Astfel, fiecare joc este altfel, in functie de creaturile alese si de cartile care le primesc jucatorii, acestea influentand strategia de a paria intr-o directie sau alta. Inca o runda si se termina...

Keeper sau Stinker?

Pentru timpul pe care il ocupa un joc de Colossal Arena, intotdeauna am gasit alternative, astfel incat nu prea a vazut masa foarte des. Are cateva concepte interesante, dar cand exista alte jocuri care par sa ofere o satisfactia mai mare mie si oamenilor cu care joc, nu prea mai conteaza conceptele. Hand managementul este dus la extrem si strategia va castiga aproape mereu in fata tacticii. Astfel incat, desi era foarte promitator, Colossal Arena este, pentru mine, un stinker. L-as lua doar daca grupul ar fi fan jocuri cu bidding si bluffing.

Nota finala pentru impresia artistica: 9/20

PS: astept rosii pentru review-ul cu tenta usor negativa. Va aparea cate un De Gustibus in fiecare luni.

alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”

Re: De Gustibus - Colossal Arena

18 Jul 2011, 23:07

Un joc care până acum nici nu mi-a atras atenţia întrucât domnul Knizia mă lasă rece după ce la primele jocuri încercate am avut niţel entuziasm.

Din nou, frumos review, frumos scris şi tot tacâmul, dar pentru mine (şi poate pentru alţii care nu ştiu nimic despre joc), dacă nu aflu aproape nimic despre cum se joacă mă face să mă simt niţel incomplet. Nu îmi plac deloc reviewurile în care autorul povesteşte regulamentul, dar am impresia că nu ştiu acum despre jocul ăsta suficiente lucruri ca să dau verdictul dacă îl vreau sau nu.

Nu vreau să mă înţelegi greşit, deja sunt fanul modului tău de a scrie, dar lipsind ceea ce ziceam mai sus parcă reviewul tău mă face să vreau să caut unul complet. Poate ar fi o idee să incluzi o categorie cu ceea ce merită menţionat din desfăşurarea jocului?

Oricum, eu o să încep să aştept cu nerăbdare lunea De Gustibus, ca pe Teleenciclopedia. :mrgreen:

imba
King Meeple
King Meeple

19 Jul 2011, 00:04

Pai pentru a include o desfasurare a jocului am 2 solutii:

1. Un link catre reguli care explica clar (si concis in cazul de fata) cum se joaca - ceea ce am considerat ca e suficient in cazul in care omul este interesat de joc. Rasfoiesti pe diagonala o data si aia a fost.

2. O alta sectiune care sa o pun la sfarsitul reviewului si sa o ascund intr-un spoiler.
2.5:
Sa faca altcineva un review in care sa prezinte cum se joaca. :-) Eventual o completare la reviewurile mele cu titlul "De Regula"?
Tocmai de asta am luat incet-incet complexitatea regulamentelor in sus ca sa vad cum reactioneaza lumea. Care varianta o preferati?

acidutzu

19 Jul 2011, 07:12

Eu aduc rosiile!!!

Dupa ce am citit aseara review-ul am suferit toata noaptea. Am visat ca am fost pana in Grecia sa il joc. De ce Grecia? Nu stiu. Se pare ca acolo era cel mai apropiat joc disponibil. Si stiam ca am poze facute. Asa ca m-am invartit de pe la 1 la 3 gandindu-ma ce sa scriu si ce poze sa pun. Atunci a trecut un motociclist care calarea un motor de avion, asa ca a trebuit sa ma duc sa inchid geamul. Acolo am descoperit ca e ora 2:59, inca un minut si devenea, evident, 3:00 (ora despre care toate filmele horror bune ne invata ca permite trecerea mai usoara a demonilor; primul demon a fost Jenny, care ma privea hulpav de sub birou).
Am mai stat si m-am invartit inca 40 de minute pana am hotarat ca nu are rost sa o mai deranjez pe Oana cu psihoza mea. Asa ca la 4 am ajuns pe canapea, unde tot nu puteam sa adorm, deoarece creierul meu cugeta la cum o sa scriu despre cum voiam sa scriu despre joc. :(
Deci cer satisfactie in piata publica pentru acest review
cu tenta usor negativa
. Daca asta e usor, atunci sa pui atentionare pentru cele foarte negative!!!

Ecce rosiile!!(dictionarul roman-latin nu contine si rosia ca fruct( da e fruct! sa nu aud iar ca de ce se pune in ciorba! ;) ))

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

19 Jul 2011, 09:24

Las'ca jocul ajunge la mine si ii "reperez" eu onoarea cu un review care sa ii sublinieze partile pozitive... sau poate iau niste rosii si mai mari si dau in el si in Knizia de nu se vad. :lol:

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

19 Jul 2011, 10:06

alexddumitru wrote:Din nou, frumos review, frumos scris şi tot tacâmul, dar pentru mine (şi poate pentru alţii care nu ştiu nimic despre joc), dacă nu aflu aproape nimic despre cum se joacă mă face să mă simt niţel incomplet. Nu îmi plac deloc reviewurile în care autorul povesteşte regulamentul, dar am impresia că nu ştiu acum despre jocul ăsta suficiente lucruri ca să dau verdictul dacă îl vreau sau nu.

Nu vreau să mă înţelegi greşit, deja sunt fanul modului tău de a scrie, dar lipsind ceea ce ziceam mai sus parcă reviewul tău mă face să vreau să caut unul complet. Poate ar fi o idee să incluzi o categorie cu ceea ce merită menţionat din desfăşurarea jocului?
De fapt, asta e boala oricarui review. Si, uneori, chiar si yo! cad intr-o asemenea groapa. Unele review-uri mi se par prea lungite, cu exces de reguli si explicare a tuturor efectelor, altele mi se par prea scurte, caz in care ma cam oftic ca am pierdut 5+ minute de viata citind despre un joc fara sa aflu cum decurge el in realitate (dar am aflat in aceste 5+ minute intreaga poveste iluzorie a jocului).

Personal, nu iau review-urile lui imba ca surse din care aflu cam tot ce se petrece in joc. Mie imi plac si astfel de lucrari in care afli una, doua chestiuni legate de joc, care au ca scop mai mult sa-ti deschida apetitul, urmand ca, in cazul in care idea jocului ti-a placut, sa te duci frumusel la alte surse (review-uri mai stufoase, regulament, etc.) si sa afli mai multe.
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

imba
King Meeple
King Meeple

20 Jul 2011, 14:58

@acidutzu Da, a fost usor negativa. Sa vezi ce o sa ii fac la X si 0. O sa fie cu avertizare de la CE pt sanatatea cui citeste. Oricum o critica foarte...greu de urmarit.

@vickdareaper Cam asta era ideea. In principiu, daca vrei sa vezi cum se desfasoara citesti regulile sau alte reviewuri. Gandindu-ma ca voi ajunge si la monstruozitati gen Arkham Horror/Tide of Iron/Runewars etc ar fi cam mai mult efort sa explic cum se joaca decat sa scriu mini-parerea asta. :)

Si ca sa fiu total congruent, ma voi cita pe mine:
Acesta serie de impresii se va concentra asupra experientei date de joc si a partii grafice, nu asupra regulilor sau a explicatiilor.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”