- from http://www.boardgamegeek.com/image/80657
Box Cover
Experienta: ~5 jocuri
Cuvinte cheie: Portabil, bidding, bluffing, hand-management
Regulile se gasesc aici.
Componente
Jocul vine cu multe carti (140+) si cate 5 tokenuri pentru fiecare jucator pana la maxim 5. Cartile in varianta FFG au o finisare textila care este foarte placuta la atingere. Cartile au si spate diferit pentru a putea sa separam mai usor cartile de creaturi cu cartile de puteri. Prin contrast, tokenurile seamana cu niste margele si mi se par prea mici pentru modul in care se desfasoara jocul, trebuind, dupa parerea mea, inlocuite cu jetoane de poker sau alte obiecte pentru a fi mai usor de manevrat. Uuuu ce de carti....

- from http://www.boardgamegeek.com/image/441804
Carti si jetoane
Grafica
Personal, artwork-ul din acest joc nu m-a incantat de nici un fel. Caracterele de pe carti par a fi facute de catre un copilas talentat de clasa a 4-a in MSPaint. Nu exista nici un fel de variatie cat de mica, nici un fel de fundal sau poveste a unei imagini. Prin contrast cu coperta jocului, cartile sunt de-a dreptul plictisitoare. Mi-ar fi placut sa existe o mica variatie sau macar cate o imagine speciala pentru cartile cu 0 si cu 10 care sa arata caracterul intr-o ipostaza diferita. De obicei, jocurile Domnului Knizia nu exceleaza la capitolul grafica, dar se pare ca nici FFG nu si-a dat interesul in cazul acestui titlu. Ce de creaturi diferite... A! Sunt doar 12?

- from http://www.boardgamegeek.com/image/155965
Poate cel mai "in actiune" personaj
Explicarea regulilor
Regulile, dupa cum pot observa cei care le-au citit de la link-ul de mai sus, sunt destul de clare si simple. Nu sunt multe probleme de claritate si se poate juca cu incredere dupa ce s-a lecturat o data manualul cap-coada. Cele mai greu de inteles lucruri sunt pariurile si modul in care se folosesc puterile animalelor. Dupa primul joc in care fiecare va paria dupa ureche, in celelalte jocuri lumea va prinde mai multa strategie si abilitatile creaturilor vor vedea mai multa atentie. L-as activa pe unicorn, dar mi-e ca-l omor..

- from http://www.boardgamegeek.com/image/167566
Cartile speciale
Dificultate de joc
Jocul in sine, nu este foarte dificil, dar setup-ul il omoara. La inceputul fiecarui joc sa caut cele 40 de carti prin pachet ca sa vad care nu imi trebuie este mult prea multa bataie de cap. In putini jucatori jocul este mai tactic, iar in mai multi este haotic. Un mix bun este cam 3-4 jucatori. De-a lungul jocului se va blufa si se va calcula cea mai buna strategie pentru a-ti tine caracterele pe care ai pariat in viata in timp ce incerci sa le scurtezi zilele altelor. Prima si a doua runda vor dura cel mai mult, urmand sa scada vertiginos durata cu imputinarea creaturilor. Un joc dureaza in medie 45-60 minute in functie de jucatori. Personal, mi se pare ca ar fi mai ok cu o durata pe la 30 de minute. Un jucator bun la bluffing si strategie va avea aproape mereu castig de cauza in fata celorlalti jucatori. Pe cutie spune 8+, dar v-as recomanda sa nu ascultati intrucat am incercat cu 8+ si cu 10+ , dar abia de pe la 12+ incep sa inteleaga copiii despre ce e vorba. Daca mai apuc, salvez Serafimul, daca nu, asta e.
Satisfactie si rejucabilitate
Considerand durata unui joc, satsfactia obtinuta este destul de mediocra. Sigur, mai exista cate un moment de bucurie cand iti salvezi cel mai important caracter sau cand reusesti sa convingi pe altcineva sa iti salveze pariul secret, dar in afara de aceste lucruri jocul este destul de linistit. Ca rejucabilitate, de fiecare data se aleg 8 creaturi din cele 12 disponibile, astfel incat exista diverse combo-uri intre creaturi. Astfel, fiecare joc este altfel, in functie de creaturile alese si de cartile care le primesc jucatorii, acestea influentand strategia de a paria intr-o directie sau alta. Inca o runda si se termina...
Keeper sau Stinker?
Pentru timpul pe care il ocupa un joc de Colossal Arena, intotdeauna am gasit alternative, astfel incat nu prea a vazut masa foarte des. Are cateva concepte interesante, dar cand exista alte jocuri care par sa ofere o satisfactia mai mare mie si oamenilor cu care joc, nu prea mai conteaza conceptele. Hand managementul este dus la extrem si strategia va castiga aproape mereu in fata tacticii. Astfel incat, desi era foarte promitator, Colossal Arena este, pentru mine, un stinker. L-as lua doar daca grupul ar fi fan jocuri cu bidding si bluffing.
Nota finala pentru impresia artistica: 9/20
PS: astept rosii pentru review-ul cu tenta usor negativa. Va aparea cate un De Gustibus in fiecare luni.