De Gustibus - Ticket to Ride: Europe

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
imba
King Meeple
King Meeple

De Gustibus - Ticket to Ride: Europe

02 Aug 2011, 15:20

Disclaimer: Stiu ca am intarziat, dar mai bine cu o zi intarziere decat deloc. Si inca ceva: frazele scrise cu italic la sfarsitul fiecarei sectiuni sunt replici auzite in timpul jocului. De savoare, asa.

Ticket to Ride: Europe

from http://www.boardgamegeek.com/image/66668
Box Cover

Experienta: ~50 de jocuri
Cuvinte cheie: Simplu, rummy, interactiune, family
Regulile sunt aici.

Componente :tu:

Jocul vine cu multe carti, vreo 250 de trenulete de plastic, inclusiv unele de rezerva pentru fiecare culoare, 3 gari pentru fiecare jucator si o harta foarte frumos desenata. Finisarea cartilor este buna, iar trenuletele sunt functionale. Mi-as fi dorit sa fie o idee mai stabile ca sa nu reasez retele intregi de trenuri la fiecare lovitura accidentala a mesei. Mai exista si niste cilindrii de lemn in culoarea fiecarui jucator pentru a tine scorul. Insert-ul cutiei este foarte bine facut si este ceva ce apreciez in mod special. Uuuu...trenulete!

from http://www.boardgamegeek.com/image/1024256
Tot ce e in cutie

Grafica :tu:

Artwork-ul variaza intre foarte reusit si usor mediocru. Imaginea de pe cartile de trenuri este aceeasi pentru fiecare culoare si destul de putin detaliata. Acest lucru este bun pentru jucatorii incepatori care sunt publicul tinta al jocului, dar mie, personal, mi-ar fi placut sa vad mai multa varietate sau mai multe detalii. Prin contrast, harta este foarte bine desenata si atentia la detalii este incredibila. Aproape ca ar merge inramata daca nu ar trebui sa joci. Art-ul de pe cartile de tichete este doar nitel peste mediocru, astfel ca nu pot sa dau punctaj maxim la aceasta categorie. Uite, mai! E si Bucuresti!

from http://www.boardgamegeek.com/image/380382
Detaliu harta

Explicarea regulilor :tu: :tu:

Jocul este special creat pentru a fi un gateway game. Astfel ca pe langa toy-factor-ul destul de ridicat din componentele dragute de plastic, regulile care aduc castigul unuia dintre jucatori sunt foarte simple:6 pagini cu poze mari si foarte mari, colorate si foarte colorate. Oricine a jucat macar un banal joc de carti nu va avea nici o problema in a intelege jocul si nu vor exista ambiguitati, nici chiar dupa doar 1 citire a regulilor. Pe langa asta este si foarte usor sa schimbi 1-2 reguli fara sa afectezi 4 actiuni cu 1 pe tura? Hai ca e usor!

Dificultate de joc :tu: :tu:

Jocul este foarte usor de inteles si de jucat. Setup-ul este usor, dar teardown-ul este mai complicat nitel cu toate trenuletele imprastiate pe harta. Personal, pentru a face jocul sa mearga mai usor si teardown-ul mai interactiv, am ales sa ii invat pe cei cu care am jucat sa facem scoring-ul la sfarsit. Jocul dureaza in functie de numarul de jocatori cam 45-90 de minute, poate nitel mai mult daca intre jucatori este unul care cade pe ganduri si nu mai ajunge jos. Exista suficienta interactiune cat sa fie interesant jocul, dar garile fac jocul mai usor si mai prietenos. Un jucator analitic va avea de castigat in fata celorlalti. Pe cutie zice 8+ si, din experienta mea, au dreptate. Jocul este foarte prietenos si cu fetele si cu baietii, ceea ce poate fi un avantaj pentru unii. Iar m-ai batut? Tu trisezi clar!

from http://www.boardgamegeek.com/image/146257
Winning

Satisfactie si rejucabilitate :tu:

Ca satisfactie, este un joc foarte bune. Simti ca ai construit ceva dupa un joc si ca punctajul este meritat. Vor fi si momente cand vei putea sa bagi bete in roate celorlalti jucatori, dar si sa completezi in secret bilete care iti vor aduce 25 de puncte la sfarsitul jocului. De obicei, la final vor exista vaiete din partea celor care mai vroiau o tura ca sa completeze un bilet, dar si usurare din partea celor care le aveau rezolvate. Ca rejucabilitate, jocul sta bine, dar se poate mai bine. Biletele lungi sunt putine, iar dupa cateva jocuri iti vei da seama din primele mutari cine unde trebuie sa ajunga. Pentru a il juca un timp indelungat sugerez adaugarea extensiei Europa 1912, altfel nu cred ca isi va mentine interesul mai mult de 15-20 de jocuri. De ce m-ai blocat? Esti rau! :twisted:

Keeper sau stinker?

Cu toate ca scorul pe care il va obtine jocul este unul destul de ridicat, cred ca raspunsul la intrebare depinde. Daca esti un incepator in ale jocurilor de masa sau esti un jucator experimentat, dar nu vrei sa sperii potentiali noi jucatori cu Arkham Horror sau Through the Ages, acest joc este excelent si il recomand ca un keeper. Daca aveti un grup experimentat sau deja aveti un alt joc care sa poata fi folosit ca un joc introductiv, atunci mai bine nu luati in considerare Ticket to Ride: Europe. Cu toate ca este un joc bun, este un joc simplu care are riscul de a plictisi oamenii obisnuiti cu chestii mai grele repede.

Nota finala pentru impresia artistica: 17/20

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”