- from http://www.boardgamegeek.com/image/1297711
Trei pe un board game va prezinta
Agricola: All Creatures Big and Small
Luni am mai terminat o runda a vietii. Zece ani de asediu sentimental. Cum se cheama asta in hobby-ul nostru? Nunta de cardboard? Cum dragostea a durat doar trei ani, a trebuit sa ne umplem timpul cu ceva, ca sa nu para ca stam impreuna doar pentru Jenny. Azi un joc, maine altul, peste zece ani peste o suta. Fiind o ocazie extraordinara, am decis sa luam un joc numai si numai al nostru.
A intrat in colectie sora mai tanara, mai zvelta si mai sexy a Agricolei.
Ce-i place ei
Animalutele: pentru o fata care se entuziasmeaza pentru toate nimicurile (ca mine
Administrarea unei ferme: pe scurt, daca esti un fermier lenes caruia ii plac mai mult vinul si contemplarea universului in loc sa aiba grija de vacile sale, atunci dai faliment si vine Protectia animalelor sa te acuze pentru cruzime fata de bietele fiinte.
Durata jocului: jocul e structurat in 8 runde, ceea ce nu te lasa sa stai prea mult pe ganduri. Trebuie sa gandesti rapid si sa iei cele mai bune decizii cu ce ai la indemana. Exact pe gustul meu.
Invingatorul ia TOTUL: am jucat trei partide, iar Adi a castigat o singura data. Pot sa ma bucur si sa triumfez aratandu-mi adevarata natura de conducator malefic de animale. Si sa fiu si draguta in acelasi timp. Ce pot cere mai mult?
Ce-i place lui
Animalutele: nu stiu de ce majoritatea producatorilor de eurogame-uri considera ca am fi cubofili (kubos – cub, philia – a iubi
Lipsesc cartile: stiu ca asta oferea diversitate jocului original, dar in acelasi timp il facea mai greoi si sporea analysis paralysis.
E rapid: dureaza maximum o jumatate de ora, ceea ce face sa jucam mai mult de o partida la trei luni. Degeaba era originalul bun, daca statea abandonat pe raft.
E portabil: este putin mai mare decat o carte, asa ca nu mai faci hernie carand cutia. Nici nu mai moare un copac pentru un singur joc.
Chiar este amuzant: ceea ce faci este palpabil, ferma creste, animalele se inmultesc. Sunt demult apuse vremurile in care familia ti se tavalea in chinuri de foame, in timp ce terenul iti ramanea nearat, iar casa din chirpici se prabusea cu tot cu vaca, pentru ca tarcul era neterminat.
Nu este o simpla plimbare prin parc: chiar daca pare usurel, ai nevoie de putina strategie pentru a castiga. Experienta reprezinta un factor important.
Ce-i place lui Jenny
Cina are dimensiuni reduse: pot sa fugaresc o vaca, fara sa trebuiasca sa-mi ascund a doua zi, sub o tona de fard, urma de copita.
Ce nu-i place ei
Numarul redus de jucatori: cred ca numai in doi nu te poti bucura atat de mult de victorie si nu te poti numi „the sheep whisperer”.
Lipsa inaripatelor: deplang amar lipsa gainilor si a ratelor din acest joc. Pur si simplu nu e o ferma adevarata fara placerea de a le alerga din cand in cand. Va imaginati ce mi s-ar intampla daca as incerca asta cu o vaca sau cu un cal? Not so pretty.
Ce nu-i place lui
De ce doar in doi?: nu stiu de ce, dar simt ca mergea foarte bine si in patru, fara a-l ingreuna.
Stalpi de telegraf: peisajul este acelasi, set-up-ul nu se schimba, variaza doar deciziile jucatorilor. Nu zic ca-l face plictisitor, dar putina schimbare nu strica. E asteptata o extensie care va imbunatati capitolul acesta.
Neinspirat: exact pe cutie s-au gasit sa puna tabelul de scor? Ce este cu tendinta asta aberanta?
Mac-mac: e o gluma a noastra, dar de ce nu are ratuste? O, lume cruda!
Lipsa de corectitudine politica: pe cutie sunt desenati un el si o ea. Se rasuceste in mormant Brokeback Mountain.
Ce nu-i place lui Jenny
Am vaga banuiala ca ei cumpara cutii mai mici ca sa insinueze ca m-am ingrasat. Cand vor intelege ca am blana grea?
Parerea ei
Per ansamblu, as da nota 10 acestui joc. Nu dureaza mult, poti sa iti arati talentele de strateg stralucit (chiar daca e vorba numai de inmultit oi, vaci si alte lighioane, trebuie sa te gandesti cum iti calculezi miscarile si pe unde le plasezi pe pasunea ta) si poti sa-ti construiesti o armata de vaci mutante superucigase fara sa dai de banuit. E nevoie sa mai adaug altceva?
Parerea lui
Nu am putut sa nu-l compar cu Agricola cel Batran. Pentru ca vad in Agricola: ACBaS toate lucrurile bune care au lipsit din original. Daca voiam un joc greoi, jucam Mage Knight, daca voiam un joc in care se inmultesc cubulete, aveam Dominant Species, daca voiam un joc pe care sa-l joc foarte rar, aveam Through the Ages, iar daca voiam un joc in care sa nu folosesc jumatate din componente (in cazul de fata – cartile), deoarece il incarcau inutil, nu vindeam Agricola.
Vorbiti cu Mosul sa vi-l aduca! Este hipnotizant pentru doamne (animalute megadragute). Chiar va vor crede cand le veti zice ca l-ati luat pentru ele.
De mult timp nu am mai intalnit un joculet atat de mic, care sa ne ofere atata satisfactie.
P.S.: Plus ca trebuia sa ma revansez pentru ca am dat Black Sheep.
Parerea lui Jenny
Agricola: ACBaS ne discrimineaza! Pune pe coperta un cuplu care zambeste si se tine cu tandrete de mana. Asta pentru ca nu apare nicio pisica alaturi de ei? Asta insinueaza? Asta reprezentam noi pentru ei? De asta l-au facut sa se joace doar in doi? Si am auzit cumva zvonuri despre un „dog house” in extensie? Erezie!