Trei pe un board game - episodul 6

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
acidutzu

Trei pe un board game - episodul 6

30 Nov 2012, 18:53

from http://www.boardgamegeek.com/image/1297711
Trei pe un board game va prezinta

Agricola: All Creatures Big and Small

Luni am mai terminat o runda a vietii. Zece ani de asediu sentimental. Cum se cheama asta in hobby-ul nostru? Nunta de cardboard? Cum dragostea a durat doar trei ani, a trebuit sa ne umplem timpul cu ceva, ca sa nu para ca stam impreuna doar pentru Jenny. Azi un joc, maine altul, peste zece ani peste o suta. Fiind o ocazie extraordinara, am decis sa luam un joc numai si numai al nostru.
A intrat in colectie sora mai tanara, mai zvelta si mai sexy a Agricolei.

from http://www.boardgamegeek.com/image/1491157

Ce-i place ei

Animalutele: pentru o fata care se entuziasmeaza pentru toate nimicurile (ca mine :lol: ), animalutele cu o oarecare forma in loc de niste cubulete plictisitoare si lipsite de viata sunt absolut fascinante si incantatoare.

Administrarea unei ferme: pe scurt, daca esti un fermier lenes caruia ii plac mai mult vinul si contemplarea universului in loc sa aiba grija de vacile sale, atunci dai faliment si vine Protectia animalelor sa te acuze pentru cruzime fata de bietele fiinte.

Durata jocului: jocul e structurat in 8 runde, ceea ce nu te lasa sa stai prea mult pe ganduri. Trebuie sa gandesti rapid si sa iei cele mai bune decizii cu ce ai la indemana. Exact pe gustul meu.

Invingatorul ia TOTUL: am jucat trei partide, iar Adi a castigat o singura data. Pot sa ma bucur si sa triumfez aratandu-mi adevarata natura de conducator malefic de animale. Si sa fiu si draguta in acelasi timp. Ce pot cere mai mult?

Ce-i place lui

Animalutele: nu stiu de ce majoritatea producatorilor de eurogame-uri considera ca am fi cubofili (kubos – cub, philia – a iubi 8-) )? Daca tot ne iau banii, macar sa ne faca sa ne simtim rasfatati.

Lipsesc cartile: stiu ca asta oferea diversitate jocului original, dar in acelasi timp il facea mai greoi si sporea analysis paralysis.

E rapid: dureaza maximum o jumatate de ora, ceea ce face sa jucam mai mult de o partida la trei luni. Degeaba era originalul bun, daca statea abandonat pe raft.

E portabil: este putin mai mare decat o carte, asa ca nu mai faci hernie carand cutia. Nici nu mai moare un copac pentru un singur joc.

Chiar este amuzant: ceea ce faci este palpabil, ferma creste, animalele se inmultesc. Sunt demult apuse vremurile in care familia ti se tavalea in chinuri de foame, in timp ce terenul iti ramanea nearat, iar casa din chirpici se prabusea cu tot cu vaca, pentru ca tarcul era neterminat.

Nu este o simpla plimbare prin parc: chiar daca pare usurel, ai nevoie de putina strategie pentru a castiga. Experienta reprezinta un factor important.

Ce-i place lui Jenny

Cina are dimensiuni reduse: pot sa fugaresc o vaca, fara sa trebuiasca sa-mi ascund a doua zi, sub o tona de fard, urma de copita.
from http://www.boardgamegeek.com/image/1491158

Ce nu-i place ei

Numarul redus de jucatori: cred ca numai in doi nu te poti bucura atat de mult de victorie si nu te poti numi „the sheep whisperer”.

Lipsa inaripatelor: deplang amar lipsa gainilor si a ratelor din acest joc. Pur si simplu nu e o ferma adevarata fara placerea de a le alerga din cand in cand. Va imaginati ce mi s-ar intampla daca as incerca asta cu o vaca sau cu un cal? Not so pretty.

Ce nu-i place lui

De ce doar in doi?: nu stiu de ce, dar simt ca mergea foarte bine si in patru, fara a-l ingreuna.

Stalpi de telegraf: peisajul este acelasi, set-up-ul nu se schimba, variaza doar deciziile jucatorilor. Nu zic ca-l face plictisitor, dar putina schimbare nu strica. E asteptata o extensie care va imbunatati capitolul acesta.

Neinspirat: exact pe cutie s-au gasit sa puna tabelul de scor? Ce este cu tendinta asta aberanta?

Mac-mac: e o gluma a noastra, dar de ce nu are ratuste? O, lume cruda!

Lipsa de corectitudine politica: pe cutie sunt desenati un el si o ea. Se rasuceste in mormant Brokeback Mountain.

Ce nu-i place lui Jenny

Am vaga banuiala ca ei cumpara cutii mai mici ca sa insinueze ca m-am ingrasat. Cand vor intelege ca am blana grea? :oops:
from http://www.boardgamegeek.com/image/1491159

Parerea ei

Per ansamblu, as da nota 10 acestui joc. Nu dureaza mult, poti sa iti arati talentele de strateg stralucit (chiar daca e vorba numai de inmultit oi, vaci si alte lighioane, trebuie sa te gandesti cum iti calculezi miscarile si pe unde le plasezi pe pasunea ta) si poti sa-ti construiesti o armata de vaci mutante superucigase fara sa dai de banuit. E nevoie sa mai adaug altceva?

Parerea lui

Nu am putut sa nu-l compar cu Agricola cel Batran. Pentru ca vad in Agricola: ACBaS toate lucrurile bune care au lipsit din original. Daca voiam un joc greoi, jucam Mage Knight, daca voiam un joc in care se inmultesc cubulete, aveam Dominant Species, daca voiam un joc pe care sa-l joc foarte rar, aveam Through the Ages, iar daca voiam un joc in care sa nu folosesc jumatate din componente (in cazul de fata – cartile), deoarece il incarcau inutil, nu vindeam Agricola.
Vorbiti cu Mosul sa vi-l aduca! Este hipnotizant pentru doamne (animalute megadragute). Chiar va vor crede cand le veti zice ca l-ati luat pentru ele.
De mult timp nu am mai intalnit un joculet atat de mic, care sa ne ofere atata satisfactie.
P.S.: Plus ca trebuia sa ma revansez pentru ca am dat Black Sheep. :roll:

Parerea lui Jenny

Agricola: ACBaS ne discrimineaza! Pune pe coperta un cuplu care zambeste si se tine cu tandrete de mana. Asta pentru ca nu apare nicio pisica alaturi de ei? Asta insinueaza? Asta reprezentam noi pentru ei? De asta l-au facut sa se joace doar in doi? Si am auzit cumva zvonuri despre un „dog house” in extensie? Erezie!

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Trei pe un board game - episodul 6

01 Dec 2012, 00:35

Sa stii ca de dragul lui Jenny m-am inscris pe forum :-). Ca sa pot da search, sa citesc toate topicurile despre ea (ma rog, inteleg ca tu te prefaci ca vorbesti despre niste jocuri, da' personajul principal e mai mult decat clar :D ) Ei bine, si ma tot intrebam, de cine-mi aminteste mine sefa asta a voastra, de cine...? m-am prins astazi, cand am vazut poza cu ferma si cu biata fiinta chinuita de soare (apropo, ar trebui sa luati masuri, asta e abuz din partea soarelui, faceti un paravan, o jaluzea, o deranjeaza si nu e admisibil asa ceva!). Daca o privesti intr-o lumina usor portocalie te intrebi imediat: nu cumva ii place lasagna? nu uraste postasul, miscarea, veselia exagerata? n-are un var Garfield?! :shock:

Altfel, daca imi explici si mie cum e cu VPurile astea, cum se dau si cum se iau, as fi incantata sa-ti ofer unul, pentru umor si bune tratamente la adresa felinelor :-) (Poate asa ma prind si eu cum de am patru (PATRU!) VPuri si ce-am facut sa le merit, ca tare-s mandra, da' fara habar :o )

acidutzu

01 Dec 2012, 08:48

In sfarsit cineva a pus punctul pe i (ceea ce e ciudat pentru ca duce la ï :lol: ).
De ani de zile cumpar jocuri ca sa pot introduce subliminal mesaje despre adevarata fata a pisicilor*. Asta pe forumul asta, pentru ca eu incerc sa propag adevarul cat mai departe. Pentru forumul de olarit am strans in debara zeci de...ma rog, ei tot imi spun ca facem ulcele, dar eu le spun micile mele iregularitati de lut cu urme de pisica. Pentru forumul de pictura am umplut peretii de arta foarte naiva (greu nu este sa o fac sa picteze, imposibil este sa o tin sub dus cinci minute ca sa o curat). Pentru forumul de drumetii am umplut holul de peisaje false, pentru ca e imposibil sa o scoatem din casa fara sa faca taraboi.

*pisicile au invatat sa-si ascunda chipul, parand niste simple ghemotoace de iubire felina.
from http://www.boardgamegeek.com/image/1491798

dar incercati sa le surprindeti cu coada ochiului, atunci cand ele cred ca nu le vedeti, si adevaratul chip le va iesi la iveala.
from http://www.boardgamegeek.com/image/1491797

in strafundurile cele mai intunecate ale infernului, cand copilul hidos al demonului hidoseniei supreme se stramba pentru ca nu vrea sa manance supa hranitoare de inimi de oameni, ci vrea french puppy fries ca la televizor, mama ii spune "Nu te mai scalambai pentru ca o sa ajungi ca o pisica!"

Revenind...

De ani de zile cumpar jocuri pentru ca...

Atunci cand ne roade florile si varsa fix pe canapeaua imposibil de curatat luam un Pastiche.
Atunci cand o mai si zgarie (nu foloseste prostia luata special cu acest scop, cica nu mai este trendy in lumea pisiceasca) luam un Jungle Speed.
Atunci cand ne striga pe la sase sa ne trezim ca mai are doar 40% boabe si se teme ca va muri de foame in 48 de ore luam un Aye, Dark Overlord.
Atunci cand miorlaie fara sens, dar totusi insistent, in timp ce eu ii repet "IN ROMANA!! DACA VREI CEVA SPUNE-MI IN ROMANA!!" luam Dixit.
Atunci cand ne vede grabiti si se baga intre picioarele noastre luam Blokus.
Acum cand incerc sa aberez cu stil si se pune pleasca pe tastaura ma uit la Smallworld.

Revenind si mai mult...
cand am vazut poza cu ferma si cu biata fiinta chinuita de soare
Nimic nu este intamplator. Aici arta atinge perfectiunea. Pana si autorul a fost uimit de subtilitatea cu care a surprins mirifica lume din Agricola: ACBaS.
Intr-un joc in care se vorbeste despre fermieri, oi, vaci si grajduri...Jenny se bronzeaza ca un tractorist. :twisted:

In final
Altfel, daca imi explici si mie cum e cu VPurile astea, cum se dau si cum se iau, as fi incantata sa-ti ofer unul, pentru umor si bune tratamente la adresa felinelor (Poate asa ma prind si eu cum de am patru (PATRU!) VPuri si ce-am facut sa le merit, ca tare-s mandra, da' fara habar )
Fiecare postare are mica cupa in colt, dreapta sus. Apesi pe ea si magia se intampla.
Nu stiu cum se iau, probabil pentru proasta purtare, altfel nu-mi explic cum de m-am pricopsit cu atatea.
Cele patru le ai de aici:
http://forumboardgames.ro/viewtopic.php ... 252#p29252
si
http://forumboardgames.ro/viewtopic.php ... 216#p29167
si se pare ca eu ti-am dat doua din patru, dar shhhhh! ;)

criss

01 Dec 2012, 11:10

Pentru ca sunt un iubitor al jocurilor in 2 intreb si eu...
e mare diferenta intre Agricola-ul in 2 si cel original la care se joaca varianta fara carti de joc in 2?

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

01 Dec 2012, 11:36

acidutzu wrote:De ani de zile cumpar jocuri ca sa pot introduce subliminal mesaje despre adevarata fata a pisicilor*.
[...]
Pana si autorul a fost uimit de subtilitatea cu care a surprins mirifica lume din Agricola: ACBaS.
Intr-un joc in care se vorbeste despre fermieri, oi, vaci si grajduri...Jenny se bronzeaza ca un tractorist. :twisted:
Poti reface decorul, cu oleaca de Carcassonne cu meeplesi pe pervaz si ai cea mai tare coperta pentru Printesa si Dragonul, 2in1 (Jenny poate fi sampon si balsam, Jekyll&Hyde...) ee?
acidutzu wrote:in strafundurile cele mai intunecate ale infernului, cand copilul hidos al demonului hidoseniei supreme se stramba pentru ca nu vrea sa manance supa hranitoare de inimi de oameni, ci vrea french puppy fries ca la televizor, mama ii spune "Nu te mai scalambai pentru ca o sa ajungi ca o pisica!"
deja mi-ai proiectat un filmulet in capul meu, cu scena asta, filmulet care m-a facut sa-mi scap napolitana pe jos si cana cu cafea pe mine... :lol: :(

(despre VPuri) Sshhh. Si multumesc :oops:

Pentru Jenny, pe post de calendar de advent sau proiect de Craciun, sau ceva, asta:
http://boardgamegeek.com/image/912631/c ... hotography
http://boardgamegeek.com/images/thing/4 ... hotography
am gasit mai demult asta pe BGG si m-am gandit ca s-au gandit la voi; "voi" = sunt mai multe pisici jucatoare pe forum la noi, nu nominalizez de teama ca uit vreuna si-o voi supara, da' le-am admirat torcand frumos printre componente! :)
regulile, putin modificate, sunt asa: in fiecare zi, incepand cu 1 Decembrie, trebuie sa faci o sedinta foto, cu Jenny relationand cu alt joc. Asta pana in seara de ajun, iar apoi, ca premiu, are voie sa se joace cu bradul cum vrea ea :roll:

Eu nu mai am pentru cine lua cursuri de olarit... :( dupa o viata-ntreaga de pisicareala, sunt in pauza de tors. Daaar,... am avut ani de zile un arici, Aristide, care e ceva... pisicile isi pierd culorile in fata unui arici :-) E un soi de "CAT 2.0, enhanced" Toarce, sforaie, miauna, viseaza urat si plange-n somn... In plus, cred ca se asorteaza f. bine cu Marocco, daca e sa ramanem in spiritul ludic. Anyway, ma bate gandul sa-i iau Horei un arici, asa ca atunci sa vezi reviewuri!...

acidutzu

01 Dec 2012, 12:11

Consider ca singura mare diferenta este reprezentata de timpul de joc.

Cartile fiind exluse in ambele, ca diferente vad urmatoarele:
- in original ai mai multe lucruri de facut, aici ai mai putine dar numarul de runde se reduce aproape la jumatate.
- in original era mai greu sa faci anumite activitati, aici ai doua spatii pt lemne, doua pt pietre, doua pentru garduri.
- din cauza asta in original te stresai sa iei tokenul de prim jucator, aici doua din trei jocuri au fost castigate de cel(cea) care a fost al doilea 75% din joc.
- in original erai penalizat daca.......(un infinit de lucruri), aici pierzi puncte doar daca ai mai putin de trei animale de un fel.
- aici lupta se da pentru a strange cat mai multe animale (vacile si caii sunt destul de greu de strans de amandoi - in doua jocuri amandoi am pierdut puncte pentru ca nu aveam suficiente, eu reusisem sa strang doar vaci, ea doar cai), porcii sunt comuni iar oile se strang din belsug.
- jocul nu-l consider varianta light, ci cea curatata (daca are vreun sens ce spun) pentru ca tot ai nevoie de o tona de strategie sa aduni si, in special, sa gazduiesti animalele.
- in original amestecul cartilor de actiune putea sa-ti strice planurile (Family growth in tura 5 vs in tura 7, zic si eu), aici factorul noroc e zero.

Daca mai gasesc altele anunt. :)

criss

01 Dec 2012, 12:31

Din ceea ce-ai scris mi se pare ceva mai bun originalul chiar si pentru 2 jucatori.
In opinia mea, plusuri pentru original (2 jucatori):
- ai mai multe lucruri de facut;
- timp de joc mediu de 45min-1h care-mi place cel mai mult la jocuri;
- in original era mai greu sa faci anumite activitati - asta-mi place cel mai mult, sa poti juca si in stil defensiv, la obstructionarea adversarului! :lol: Implicit stresul cu tokenul de prim jucator etc.
- posibilitatea de a juca cu un deck de carti de joc pentru variatie.
Si minusuri pentru original (2 jucatori):
- penalizarile de la sfirsit te obliga sa faci neaparat cam din toate, ceea ce afecteaza oarecum strategia. De ce sa nu ai posibilitatea sa-ti construiesti o ferma prospera de porci? :)

acidutzu

01 Dec 2012, 12:43

Gusturi, gusturi. :lol:

Voi testa minusul tau sa vad daca pot castiga aici numai cu oi.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

02 Dec 2012, 22:21

Avem un nou lider la VP-uri! Felicitari, acidutzu!! La mai multe si la mai mare!

acidutzu

03 Dec 2012, 06:57

from http://www.boardgamegeek.com/image/195186

Cate un rand pentru toata lumea.

from http://www.boardgamegeek.com/image/41574

Din partea lui Jenny. :lol:

acidutzu

08 Dec 2012, 22:15

acidutzu wrote:Gusturi, gusturi. :lol:

Voi testa minusul tau sa vad daca pot castiga aici numai cu oi.
Am testat azi. Evident ca un singur joc nu da un raspuns definitiv, dar il descriu.

Eu: 16 oi, 10 porci, o vaca, un cal - 28 puncte / 3 puncte bonus / 8 pentru terenuri / 9 pentru cladiri.....Total=48
Ea: 7 oi, 5 porci, 4 vaci, 9 cai - 15 puncte / 3 puncte bonus / 4 pentru terenuri / 9 pentru cladiri..........Total=41

Dupa cum se vede numarul mare de oi nu m-a ajutat pentru punctele bonus, 6 primite, pentru ca am pierdut cate 3 pentru numarul mic de vaci si cai.
Mi-a fost mai usor sa iau inca patru puncte pentru teren pentru ca nu m-am chinuit ca Oana sa fac parcele frumoase. Eu am incercuit totul cu gard si gata. :D
Nu ma asteptam sa am atatia porci, dar am profitat de o bresa din apararea adversa.

Concluzia cea mai buna cred ca este urmatoarea: Daca te concentrezi pe un singur tip (oi sau porci pentru ca sunt mai multi) nu iti garanteaza castigul, dar, fata de original, sigur nu pierzi.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”