Best new game - noiembrie 2018

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Best new game - noiembrie 2018

04 Dec 2018, 09:27

Am cautat in tot forumul unde sa postez asta, fara a deschide un topic nou. Scriu aici: Happy Dice Day!! :sy: :sy: :sy:
Astazi e ziua internationala a zarurilor, asa ca va rog frumos, macar un filler cu zaruri sa jucati astazi, pasiunea pentru un lucru cere respect si eforturi, trebuie sa sarbatorim cumva, nu?

Magister
Teen Meeple
Teen Meeple

04 Dec 2018, 10:44

Reiner Knizia's Decathlon recomand ca un filler cu zaruri, free si PnP! Rostogoliri placute!
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden

Haddeo
King Meeple
King Meeple

04 Dec 2018, 10:59

26octombrie wrote:
04 Dec 2018, 09:27
Am cautat in tot forumul unde sa postez asta, fara a deschide un topic nou. Scriu aici: Happy Dice Day!! :sy: :sy: :sy:
Astazi e ziua internationala a zarurilor, asa ca va rog frumos, macar un filler cu zaruri sa jucati astazi, pasiunea pentru un lucru cere respect si eforturi, trebuie sa sarbatorim cumva, nu?
O sa joc un Grand Austria Hotel azi, atunci. Era programat altceva :))
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

26octombrie
King Meeple
King Meeple

04 Dec 2018, 11:23

:tu:

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

06 Dec 2018, 16:04

VZQ wrote:
02 Dec 2018, 22:44
Haddeo wrote:
02 Dec 2018, 12:26
“flawless”... now that’s a strong word :)
Fiecare are propriul sistem de clasificare; in cazul meu, daca nu consider ca un joc mai are nevoie de "ceva" pentru a fi complet, yup, este fara cusur. Nu inseamna automat ca este cel mai bun joc creat vreodata, si evident, altii pot sa nu fie de acord cu mine (dar, la fel de evident, nu ma prea intereseaza, heh).

In ceea ce priveste "Catch the Moon": putine jocuri de dexteritate (in particular de "stacking") reusesc sa fie in acelasi timp extrem de simple si usor de invatat, sa te prinda din prima si sa se adreseze oricarui segment de jucatori, printr-un grad de substanta/dificultate dozat corespunzator. Prin comparatie, "Meeple Circus" sau "Men at Work" pun ceva probleme celor mai mici, pentru ca au tot felul de reguli si chichite care le scapa, in timp ce pentru unii adulti "Rhino Hero" pare prea usurel (pe burta treaza). Cand joci "Catch the Moon" trebuie sa gandesti atent fiecare miscare, este mai incitant si mai complicat decat pare la prima vedere, iar solutiile pe care le gasesti sunt interesante si nu de putine ori surprinzatoare.
Sursa de inspiratie a jocului posibil sa fi fost asa ceva: http://www.regatuljocurilor.ro/pentru-c ... p-207.html

VZQ
King Meeple
King Meeple

06 Dec 2018, 21:36

DanielIndru wrote:
06 Dec 2018, 16:04
Sursa de inspiratie a jocului posibil sa fi fost asa ceva: http://www.regatuljocurilor.ro/pentru-c ... p-207.html
... sau invers... varianta cu scaunele a fost lansata acu' 2 ani si mai bine de alte companii de jucarii; GOKI au multe prostioare pentru copilasi, dar originalitatea nu este punctul lor forte ("balancing moon" seamana destul de mult cu Animal Upon Animal, de ex). "Catch the Moon" are treaba cu jocul lor cu scarite cam cat are "Dragon Castle" cu Mahjong - parca... si nu prea :) In fine...

ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Miniature Painter

09 Dec 2018, 19:49

Noutățile jucate de mine in Noiembrie:

Modern Art - Un clasic re-produs de CMON care arată superb. Îmi plac elementele de detaliu precum faptul că la finalul regulamentului e un catalog de artă cu operele artiștilor care apar în joc. Mecanicile mi se par foarte inteligente, cu manipularea pieței de artă, biddingul variat și faptul că valoarea artiștilor crește de la o rundă la alta. Tipul de bidding pe care alegi să-l faci are un sens și pentru strategia de joc, deci nu mi se pare că este o varietate introdusă artificial, ci cu cap. Non-gamerii pot avea probleme cu a prinde logica jocului, la fel și persoanele care nu-s chiar prietene cu matematica. Contează să-ți dai seama cât face pictura și cât o să facă și să investești atunci când are rost sau măcar să crești prețul cât poți pentru ceilalți colecționari ca să nu le dai "bani pe gratis". E ok și în 3, dar perfect în 5. Mie îmi place, dar nu știu cât o să "aibă picioare" cu grupul meu. 7.5/10

TZAAR - Bun. Mi-a adus aminte un pic de Țintar. Ușor de prins, reguli simple. Mi-a lăsat doar impresia de rejucabilitate mai scăzută. Strategiile mari sunt să mergi pe a captura piesele mai rare sau a ți face upgrade la piese până devii atât de puternic că nu mai poți fi capturat. E un joc de balans între a crește și a captura. Și foarte scurt. 8/10

DVONN - Mie ăsta mi s-a părut cel mai greu de prins, deși regulile sunt mai ușoare decât la LYNGK. Sincer îmi e greu să explic jocul ăsta pentru că nu e chiar intuitiv. E interesant dar mi se pare ca o variantă in reverse a lui TZAAR, ceea ce m-a cam amețit, mai ales că le-am jucat în aceeași seară. Interesant, dar sincer habar n-am avut ce fac. De asemenea contează și cum faci setup-ul. Deci din start am fost probabil marcat pentru dezastru. 7/10

LYNGK - Din nou un jooc nu chiar intuitiv, dar ăsta chiar mi s-a părut fascinant. Sunt piese de 6 culori în joc. La început jucătorii nu aparțin de nicio culoare. Dar pe parcurs pot declara "x e culoarea mea acum". Poți avea câte 2 culori de jucător. Deci este un joc în care trebuie să te poziționezi bine și să ai timing bun când îți alegi culoarea. Bineînțeles e și un pic de push your luck, pentru că dacă aștepți prea mult ți-o poate șuti adversarul. Piesele se așează unele peste altele făcând turnulețe. Smecheria e că într-un turnuleț nu poate fi decât câte o piesă din fiecare culoare. Când s-a completat turnul culoarea de deasupra ia turnul de pe tablă și primește un punct. Cine are cele mai multe puncte câștigă iar egalitățile se sparg cu turnurile cu un nivel mai mic rămase pe tablă, și tot așa. Mi se pare un joc unic. 8.2/10 cu potențial de creștere

Caverna: The Cave Farmers - Am jucat și eu în sfârșit Caverna. Joc în 2. Excelent. Perfect dacă nu-ți bați capul cu strategia perfectă ci te adaptez pe parcurs la situație sau faci efectiv ce ți se pare mai interesant. Eu mi-am făcut crescătorie de animale și a fost foarte plăcut. De asemenea meelpii animăluțe arată super. Rejucabilitate mare, opțiuni din plin, deși nu m-am simțit bulversat. L-aș juca în maxim 3 și aș încerca și extensia cea nouă. 8.5/10

Best of the month: Caverna
Last edited by ProfessorChaos on 13 Dec 2018, 11:23, edited 1 time in total.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

emisanSB
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Executioner

09 Dec 2018, 21:03

ProfessorChaos wrote:
09 Dec 2018, 19:49

Caverna: The Cave Farmers - Am jucat și eu în sfârșit Caverna. Joc în 2. Excelent. Perfect dacă nu-ți bați capul cu strategia perfectă ci te adaptez pe parcurs la situație sau faci efectiv ce ți se pare mai interesant. Eu mi-am făcut crescătorie de animale și a fost foarte plăcut. De asemenea meelpii animăluțe arată super. Rejucabilitate mare, opțiuni din plin, deși nu m-am simțit bulversat. L-aș juca în maxim 3 și aș încerca și extensia cea nouă. 8.5/10

Best of the month: Caverna
In cazul asta ai pierde cea mai buna varianta de jucat Caverna. In 4 jucatori, strălucește cel mai tare. :)

ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Miniature Painter

09 Dec 2018, 23:10

Bine. Imi voi face curaj si voi incerca.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

Haddeo
King Meeple
King Meeple

09 Dec 2018, 23:51

emisanSB wrote:
cazul asta ai pierde cea mai buna varianta de jucat Caverna.
Cea mai buna varianta de Caverna e..... Agricola :D
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

suf
King Meeple
King Meeple

10 Dec 2018, 01:38

Cateva jocuri noi in noiembrie si la mine. Jocul ce m-a prins cel mai tare e de departe KeyForge. Au trecut ceva ani de cand n-am mai jucat atat de mult un joc fizic intr-o perioada asa scurta. Ramane de vazut cat rezista.

emisanSB
King Meeple
King Meeple

10 Dec 2018, 09:52

Haddeo wrote:
09 Dec 2018, 23:51
emisanSB wrote:
cazul asta ai pierde cea mai buna varianta de jucat Caverna.
Cea mai buna varianta de Caverna e..... Agricola :D
Dupa ce testezi ambele jocuri de 5-6 ori, da. :)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

10 Dec 2018, 11:15

Jocul lunii, excelent:
Yellow & Yangtze

Candidate onorabile:
Blackout: Hong Kong
Gùgōng
Coimbra

Bunicel:
Blue Lagoon

Nu mi-a placut:
City of the Big Shoulders

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

10 Dec 2018, 11:18

Eu tot n-am incercat Caverna. Intr-o zi cu soare... Intre timp mi-am luat A Feast for Odin si nici macar pe ala n-am apucat sa-l mai rejoc.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

emisanSB
King Meeple
King Meeple

10 Dec 2018, 11:39

DanielIndru wrote:
10 Dec 2018, 11:15
Candidate onorabile:
Blackout: Hong Kong
Gùgōng
Coimbra
Gùgōng ..... pffffff, cat de mult a putut sa nu imi placa jocul ala. :(

Iar Blackout: Hong Kong arata la fel de rau si in realitate ? Imi place mult Pfister dar am o retinere la jocul asta din cauza ca e .... prea negru. :)

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

10 Dec 2018, 12:52

Și eu am evitat Blackout din cauza graficii dar acum după ce am citit multe reviewuri pozitive regret asta...Oare când îl vor aduce din nou pe stoc cei de la Regat? :(

thenede
King Meeple
King Meeple

10 Dec 2018, 14:52

Eco-Links - " a real time tile laying, pattern building, light puzzle game" luat de la Essen fara a sti prea multe despre el. Jocul e un Tsuro jucat in timp real, fara interactiune, obiectivul fiind crearea de rute intre puncte alese aletor aflate pe marginea hartii. Provocarea vine din unirea eficienta a punctelor fara a lasa rute in aer. Nu exista o singura solutie corecta, exista insa multe solutii incorecte, si posibil ceva AP atunci cand unele alegeri te duc intr-un punct mort. Piesele sunt aceleasi pt toti jucatorii, insa pe masura ce castigi partide pierzi din piese - jocul devine mai dificil si diferit de la un jucator la altul. Designul grafic este excelent si creaza varietate in identificare rapida a pieselor. Experienta se poate distila matematic, insa jocul este prea scurt sa fie nevoie de asa ceva. Un real succes! 7.5

Kokoro: Avenue of the Kodama - un joc din familia "Roll & Write", care foloseste carti in loc de zaruri - folosirea cartilor ofera predictibilitate asupra rutelor potentiale. Obiectivul jocului este crearea de rute in jurul unor sanctuare, rute care aduc puncte prin unirea cu anumite resurse. In fiecare runda se puncteaza un singur sanctuar, unul din cele 6 sanctuare nefiind folosit. De la runda la runda, necesarul de puncte creste, si aici ar fi util sa stii ce sanctuare urmeaza sa vina si in ce ordine. De aici si provocarea principala a jocului, dezvoltarea moderata in expectativa, astfel incat sa nu punctezi atat de multe puncte incat sa nu le poti depasi intr-o runda viitoare. Provocari aditionale sunt incertitudinea numarului de carti care le ai la dispozitie in fiecare runda (minim 4), cat si incapacitatea de a roti cartile pentru optimizarea rutelor. Un joc bun care se poate juca in maxim 8 jucatori, cu ceva mici probleme de productie: calitatea planselor este buna, a cariocilor mai putin - te porti trezi cu efectul "sugativa" in care o linie trasata pe alta patratica poate fi mancata de marker prin unirea cu alta; mai mult, de ce ai pune bureti radiera deschisi la culoare atunci cand urmeaza sa stergi negru este un mister. In ciuda acestor foarte mici probleme jocul este unul reusit. 7+

Railroad Ink: Deep Blue Edition - un Roll & Write in care creezi o retea de drumuri si cai ferate. Deep Blue ofera 2 module rauri si lacuri care ofera oportunitati extra de scor, in timp ce editia Blazing Red vine cu modulele lava si meteoriti, care probabil ofera o provocare mai mare. Nu am jucat inca cu expansiunea, insa jocul de baza ofera suficienta provocare incat sa nu depinzi de zaruri speciale. Spre deosebire de Kodama care este inflexibil in rotirea cailor, Railroad Ink este foarte permisiv cu zarurile sale - poti folosi zarurile in orice directie inclusiv in oglinda. Provocarea vine din unirea cator mai multe sosele si cai ferate de pe marginea hartii, prin intersectii, statii, overpass-uri etc. Calitatea productiei este una de exceptie, net superioara lui Kokoro, un mare plus fiind si portabilitatea - cred ca se poate juca cam oriunde. Un mic minus ar fi cantitatea de componente intr-un spatiu restrans, in special plansele, care ingreuneaza inchiderea magnetica a cutiei. Un real succes! 7.5

Rattle, Battle, Grab the Loot - un party game interesant. Iei rolul unei flote de pirati, obiectivul fiind sa capturezi/scufunzi cat mai multe din navele inamice, sau/si ale altui jucator in functie de scenariu. Jocul de baza vine cu un tutorial si doua scenarii (unul prietenos si unul mai putin). Cutia reprezinta marea, uneori prietenoasa alteori mai putin (pot aparea tot felul de creaturi, vreme stanci etc), in care arunci o mana de zaruri care reprezinta nave atat ale jucatorilor cat si cele generate de eventuri. In functie de proximitate scufunzi si praduiesti. Folosesti loot-ul pentru a imbunatati nava si echipajul, ceea ce te lasa sa scufunzi si praduiesti mai mult. In esenta jocul este un party game, dar unul cu ceva strategie, cel putin in privinta imbunatatirilor. Este unul din cele mai aspectuase jocuri care au atins masa. Din pacate pentru ca party game-urile nu prea prind la noi, si pentru ca jocul de 2 nu ofera suficient haos necesar, din punctul meu de vedere, a intrat la schimb. 7

Toledo - un worker placement care aduce a Great Western Trail sau Caylus, cel putin dpdv al constructiei pe un traseu. Din pacate jocul nu este suficient de interesant in 2 jucatori, tensiunea pe harta fiind aproape inexistenta; in plus e si un pic agresiv cu duelurile... A plecat la Ovidiu, care presupun ca s-a bucurat de el in mai multi jucatori. Doar in 2 jucatori: 6.5

Blueprints - un dice building game, destul de bun. Plasezi zaruri, construiesti cladiri dupa plan, punctezi cladiri. A plecat din nou la Ovidiu pt lipsa de variabilitate reala in planuri. De la un joc la altul am ramas cu impresia ca dezvolt mai mult sau mai putin acelasi plan, indiferent de cum era el plasat. Daca planurile ar fi fost ceva mai mari, folosind mai mult zaruri, si mai aproape de obiectivele secundare, poate ar fi ramas. Ceea ce face la baza o face bine: 7

Skyline - un alt dice building game, ceva mai simplu ca anteriorul, dar din punctul meu de vedere, ceva mai fun. Construiesti din nou cladiri dar de data aceasta nu dupa planuri, ci dupa culori si segment. Ai 3 culori pe 3 tipuri de segmente: baza mijoc si varf. O cladire e completa atunci cand folosesti cel putin baza si varf (in functie de culoare - unele putand fi mai inalte altele mai putin). Un joc bun, dar poate un pic prea light pentru noi, a intrat la schimb. 7

Artus - un Kramer & Kiesling care pune hand management si board manipulation in roluri principale. Suntem cavalerii mesei rotunde, si participam la un ospat. Dar precum stim din diverse productii cinematografice nu toate locurile la masa sunt egale. Si atunci prin intrigi, rasturnari de regim si jucare inteligenta de carti, ne putem plasa in partea mai bogata a mesei rotind-o in interesul nostru. Este un joc inteligent, care ma astept la fel ca Theseus sa devina din ce in ce mai haotic cu cat participa mai multi jucatori. Un joc bun! 7.5

Metropolys - un area control auction game, surprinzator de bun. Plansa ma duce putin cu gandul la Rialto - nu este cel mai aspectuos joc, personal grafic il gasesc ok+. Nu sunt un mare fan al licitatiilor - in general fiind o mecanica care nu este ideala pt jocul in 2. Nu este cazul si cu Metropolys - licitatie se face direct pe harta prin cladirile pe care le pui, doar ca modul in care o faci poate crea lanturi si implicit capete de linie in care lantul nu mai poate fi continuat. Provocarea este sa castigi licitatiile folosind cladiri cu valoare cat mai mica, si terminand pe un spatiu care iti ofera beneficii. Este un puzzle abstract pe care il recomand fanilor genului. 7.5+

Oregon - light to medium tile placement area control game si cu ceva hand management. Tema este colonizarea Americii in jurul caii ferate. Harta este impartita in randuri si coloane cu simboluri, obiectivul fiind plasarea de cladiri si/sau oameni folosind carti pentru crearea intersectiei plasarii (XY). Cladirile iti dau puncte in functie de oameni, oamenii in functie de cladiri, limitarea masiva fiind incercarea ramanerii/dezvoltarii pe aceleasi cateva axe. Este un joc surprinzator de bun, si banuiesc ca din ce in ce mai bun cu cat mai multi jucatori ai la masa. Destul de abstract - sunt curios cum va fi Adventureland prin comparatie. 7.5+

Greed - un joc care nu e nou - l-am mai jucat o data cu ani in urma, insa tinand cont ca l-am jucat prost si atunci si cand l-am reluat, cred ca poate fi mentionat. Un card drafting, hand management cu un pic de set colection/engine building si memory. Esti un mafiot, si ca mafiot bun ce esti vrei sa fii un mai mare mafiot. Si atunci te apuci si angajezi specialisti, dai niste tunuri, deschizi niste afaceri. Un joc care te rasplateste pentru specializare. In 2 jucatori exercitiul de memorie nu este o provocare prea mare, cartile plimbandu-se inainte si inapoi destul de repede. In mai multi jucatori cred ca memoria e ceva mai importanta. La puncte minus - daca tot au facut o cutie asa mare pentru un pachet de carti, oare nu puteau sa mai puna o pagina de explicatii si exemple la reguli - unul din putinele jocuri in care am citit regulile de mai multe ori si am continuat sa joc gresit - din ce in ce mai putin gresit cu fiecare joc, dar totusi. 7+

Jocul lunii Noiembrie: Oregon

26octombrie
King Meeple
King Meeple

10 Dec 2018, 21:24

Imi plac scurtele tare reviewuri, pentru ca regasesc impresiile mele la multe din jocurile ce se suprapun si asta ma face cu atat mai atenta la cele pe care nu le-am incercat :-)
Si noi am luat si am jucat Kodama si railroad ink, ne-au placut si sunt excelente pentru un joc scurt in multi non-gameri. Eu n-am avut nicio problema cu cariocile, sa nu fie exemplarul tau broken :-(
Sper sa ajung sa joc si eu Metropolys, l-am luat de aproape un an si n-am reusit, am asteptari bune de la el. Multumesc

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”