Dominant Species - impresii

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Rautz

Re: Dominant Species - impresii

23 Jun 2011, 11:29

L-a incercat cineva in 2 oameni?
As vrea sa aflu niste pareri dupa cateva jocuri in 2

Don Quichotte

24 Jun 2011, 02:17

Nu l-am incercat in 2, dar l-am jucat de 3 ori in 3, fiecare jucator cu cate doua "clase" de animale", de vreo 5 ori singur (!) si o data in 5. Apropo de un comentariu anterior, pot sa spun ca mi se pare chiar OK sa aiba fiecare jucator cate 2 clase de animale, sa zicem insectele si reptilele, cu mentiunea ca s-ar putea sa fie usor preferabil ca cele 2 sa nu fie ambele la unul din capetele lantului trofic, cum ar fi insecte si paianjeni. E nice pentru ca poti combina strategiile (ma refer la a profita de pozitia initiala mai buna pe "initiativa" luand cat mai repede cele mai folositare actiuni si carti de dominanta, versus a profita de pozitia mai buna in lantul trofic la scorarile hexagoanelor), precum si valorificarea capacitatii speciale a fiecarei clase de animale in partec, eea ce iti permite o flexibilitate mai mare in joc decat daca ai juca numai cu o "clasa" (nici clasa nu-i chiar corect ca paianjenii nu formeaza o clasa de animale, restul da; totusi, "specii" e prea flagrant incorect).
Din acest punct de vedere consider ca poate fi interesant si jocul in doi, cu conditia ca fiecare jucator sa joace cu 2 sau 3 clase de animale. Doar amfibieni contra mamifere, sa zicem, mi s-ar parea sarac dupa ce am vazut cum poate sa fie jocul asta.
(V-ati prins cred deja ca mie unul imi place foarte mult).
De asemenea, nu mi se pare o problema jocul in 6 si chiar ma uimeste profund ratingul de pe boardgamegeek. Ca sa nu spun ca mi se pare complet pe langa. Asta e un joc extrem de bogat in situatii, oportunitati, ratari, tentatii s.a.m.d. si totul e la superlativ cand sunt multi jucatori, adica 5 sau 6. Am jucat o singura data cu doar 3 clase de animale pe tabla, singur pe vassal, si sincer parca nu se prea compara. Poate ca daca sunt toate 6 poate parea coplesitor pentru unii din cauza ca e atat de complex, dar a fi ultimul din 6 la "initiativa" la inceputul jocului e un handicap contrabalansat pe deplin as zice eu de pozitia superioara in lantul trofic la scorarea hexagoanelor. E drept ca e mai greu de jucat cu mamiferele decat cu insectele sa zicem, cu care te grabesti sa iei intai cea mai buna actiune / carte (pentru tine si dupa parerea ta!) si apoi mai vezi, cu mamiferele jocul e ceva mai subtil cand sunt 6 clase de animale pe tabla, dar una peste alta jocul e echilibrat si toate clasele de animale au sanse, cred, aproximativ egale.
Tot ca raspuns la un comentariu precedent, da, poti ramane fara cubulete pe tabla si nici nu-i atat de greu sa se intample asa, in ~9 jocuri am fazut asta intamplandu-se de cel putin 2 ori. In ciuda aparentelor, cata vreme jucatorul respectiv mai are cubulete in "gene pool" cu care sa reapara pe tabla prin inmultire, a fi scos de pe tabla nu e chiar asa o drama. In una din cele doua situatii mentionate jucatorul in cauza a castigat clar partida desi ceilalti 4 au incercat toti sa-l atace cand s-a vazut ce amenintare reprezinta. Si poti ramane si fara cubulete in "gene pool" si de multe ori chiar ramai in ultima runda.
O ultima adaugire referitare la acest joc. E drept ca dureaza mult, chiar foarte mult in cazul unor jucatori. Totusi, as recomanda cu caldura sa nu se recurga la solutii de scurtare gen eliminat cateva carti din pachet. Pe parcursul celor minim, si cred ca aproape intotdeauna 6 runde, jocul are timp sa se dezvolte, tundra sa creasca suficient incat sa fie motivanta ocuparea ei, apuci sa iei suficiente adaptari si sa faci suficiente alte lucruri fara a neglija pentru asta inmultirea si nici invers, una peste alta experienta jocului cred ca poate avea de suferit daca reducem numarul de runde.

acidutzu

24 Jun 2011, 06:23

Am jucat doar o singura data in doi. Am folosit fiecare cate o specie si tot am avut parte de destula interactiune. Eliminarea cartilor din pachet e necesara cand nu joci cu toate speciile (cazul nostru) sau daca nu ai 3-4-5 ore de risipit.

Rautz

24 Jun 2011, 08:23

Multumesc de raspunsuri

Din cate am citit si pe BGG lumea e multumita de jocul in 2, atat cu o singura specie cat si cu mai multe

Fyl

08 Aug 2011, 09:22

am jucat si eu in 2, fiecare cu un animal, dupa 4 ore (in care intra timp pt. explicat reguli) nu terminasem jumatate din pachetul de 25 iar unul din noi pierduse deja ~1/3 din specii ... am avut interactiune non-stop, pinguinul mi se pare putin cam prea important

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”