Sid Meier's Civilization e unul dintre putinele jocuri de civilizatie (fiind depasit doar de TtA:ASoC conform BGG). E un joc frumos, sunt mecanici interesante in el, multe cai de a castiga si reuseste sa creeze o atmosfera oarecum tensionata. Din pacate mie mi-a displacut jocul, motiv pentru care parerile ce urmeaza sunt o vedere negativa a jocului. Nu o luati foarte in serios; jocul are multe aspecte pozitive pe care tocmai le-am mentionat.
Problema mea principala e ca dureaza mult prea mult (asta poate se imbunatateste dupa cateva jocuri, dar nu cred ca vom avea rabdare sa trecem pragul asta). Setup-ul ia o gramada de timp, iar sa explic regulile mi-a luat inca 40 min. Luptele, pe care le-am considerat ca find destept facute si inovatoare, iau si ele mult timp si parca sunt un joc in sine. Desi sunt bine gandite, nu prea au sens in cadrul jocului. Dupa mine puteau sa elimine toti soldatii si pentru batalii sa puna un zar ca tot aia era. Am avut o runda in care un singur jucator a dus trei lupte care, pentru ca jucatorilor le era greu sa inteleaga mecanismul destul de abstract, au durat cam 15 min. Asta probabil s-ar reduce substantial dupa cateva jocuri. Unii spun ca reusesc sa termine jocul in 2 ore. As avea nevoie de multe multe zeci de ore de joc ca sa ajung la o asa performanta, asta daca ar mai fi si altii dispusi sa arunce tot la fel de multe ore. Desi sunt obisnuit cu jocuri de 6 ore, acesta ne-a plictisit atat de mult incat l-am oprit. In camera cealalta 3 jucatori au jucat 6 alte jocuri cat am jucat noi jumatate de joc si sunt sigur ca a fost mult mai distractiv la ei.
Jocul statea tantos pe masa, ocupand fiecare centimetru (am ajuns sa desfasuram luptele pe alta masa ca nu mai era loc nici sa respiri), piesele care mai de care mai colorate acopereau harta, insa mare parte a jocului (maaare parte) stateam toti cuminti cu nasul in deck-ul de carti de tehnologie sa intelegem cam ce-i de facut, realizand ca de fapt acel deck de carti determina tot jocul.
Civilization pare sa se inspire foarte mult din Through the Ages: A Story of Civilization (care dupa parerea noastra ramane superior lui Sid Meier's Civilization). Poate mult prea mult. Tehnologiile, asemanatoare cu cele de la TtA:ASoC, nu vin cate una, ai in mana 50 de carti si incerci sa intelegi ce face fiecare si ce strategie ai putea urmari ca sa alegi pe care sa o joci. Agricola cu 50 de minor improvements in loc de 7.
Cladirile in joc cred ca aveau mai mult potential. Din pacate toate aduc in diferite combinatii 3 tipuri de resurse. Cand alegi ce cladire construiesti conteaza mai mult unde se poate construi decat ce face. Nu ca ar fi o mare problema, insa nu inteleg de ce intr-un joc de strategie cu harta un set de carti (de tehnologie) e mai important decat cladirile care sunt pe harta. Cladirile nu conteaza ce sunt si nu fac decat sa mareasca un pic productia orasului (care se putea face si fara sa ai 14 tipuri de cladiri si einspe tipuri de 'great person' care sunt tot un fel de cladiri, doar ca vin aleator, nu ca ar conta ce vine). Dupa mine puteau scoate toate cladirile si oamenii si cateva pagini de manual.
Manualul e frumos de citit, cu multe exemple si acopera mare parte din situatii (desi au aparut neclaritati in decursul jocului), dar sa nu-ti treaca prin cap sa cauti ceva anume in el cand e randul tau la joc.
Civilization e un joc colorat, facut sa fie complex si lung. Dupa mine jocul e necizelat; ar putea fi mult simplificat (pentru a scurta durata de joc) fara sa se piarda din 'feeling' si mai multe elemente ar putea fi transferate pe harta. Probabil mi-ar fi placut mult mai mult daca nu exista TtA:ASoC, care, dupa mine, il eclipseaza pe Sid Meier's Civilization. Gasesc cele doua jocuri foarte asemanatoare in spatele mecanicilor. Sunt sigur ca multora le place jocul. Nu-mi pare ca ar avea ceva anume gresit, dar nu e mai mult decat suma partilor. Daca mergea de doua ori mai repede avea admiratia mea.

- from http://www.boardgamegeek.com/image/952597
Asa arata un joc in 3 (nu suntem noi)
Parerile se bazeaza pe doua jumatati de joc, asa ca ii invit pe cei cu mai multa experienta sa vina cu pareri.