Sid Meier's Civilization

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
suf
King Meeple
King Meeple

Sid Meier's Civilization

17 Apr 2011, 12:27

Am avut din nou o tentativa de Sid Meier's Civilization si iar ne-am oprit dupa vreo 3-4 ore. Am jucat in 3; nu mai jucasem niciunul jocul (pana la capat).

Sid Meier's Civilization e unul dintre putinele jocuri de civilizatie (fiind depasit doar de TtA:ASoC conform BGG). E un joc frumos, sunt mecanici interesante in el, multe cai de a castiga si reuseste sa creeze o atmosfera oarecum tensionata. Din pacate mie mi-a displacut jocul, motiv pentru care parerile ce urmeaza sunt o vedere negativa a jocului. Nu o luati foarte in serios; jocul are multe aspecte pozitive pe care tocmai le-am mentionat.

Problema mea principala e ca dureaza mult prea mult (asta poate se imbunatateste dupa cateva jocuri, dar nu cred ca vom avea rabdare sa trecem pragul asta). Setup-ul ia o gramada de timp, iar sa explic regulile mi-a luat inca 40 min. Luptele, pe care le-am considerat ca find destept facute si inovatoare, iau si ele mult timp si parca sunt un joc in sine. Desi sunt bine gandite, nu prea au sens in cadrul jocului. Dupa mine puteau sa elimine toti soldatii si pentru batalii sa puna un zar ca tot aia era. Am avut o runda in care un singur jucator a dus trei lupte care, pentru ca jucatorilor le era greu sa inteleaga mecanismul destul de abstract, au durat cam 15 min. Asta probabil s-ar reduce substantial dupa cateva jocuri. Unii spun ca reusesc sa termine jocul in 2 ore. As avea nevoie de multe multe zeci de ore de joc ca sa ajung la o asa performanta, asta daca ar mai fi si altii dispusi sa arunce tot la fel de multe ore. Desi sunt obisnuit cu jocuri de 6 ore, acesta ne-a plictisit atat de mult incat l-am oprit. In camera cealalta 3 jucatori au jucat 6 alte jocuri cat am jucat noi jumatate de joc si sunt sigur ca a fost mult mai distractiv la ei.

Jocul statea tantos pe masa, ocupand fiecare centimetru (am ajuns sa desfasuram luptele pe alta masa ca nu mai era loc nici sa respiri), piesele care mai de care mai colorate acopereau harta, insa mare parte a jocului (maaare parte) stateam toti cuminti cu nasul in deck-ul de carti de tehnologie sa intelegem cam ce-i de facut, realizand ca de fapt acel deck de carti determina tot jocul.

Civilization pare sa se inspire foarte mult din Through the Ages: A Story of Civilization (care dupa parerea noastra ramane superior lui Sid Meier's Civilization). Poate mult prea mult. Tehnologiile, asemanatoare cu cele de la TtA:ASoC, nu vin cate una, ai in mana 50 de carti si incerci sa intelegi ce face fiecare si ce strategie ai putea urmari ca sa alegi pe care sa o joci. Agricola cu 50 de minor improvements in loc de 7.

Cladirile in joc cred ca aveau mai mult potential. Din pacate toate aduc in diferite combinatii 3 tipuri de resurse. Cand alegi ce cladire construiesti conteaza mai mult unde se poate construi decat ce face. Nu ca ar fi o mare problema, insa nu inteleg de ce intr-un joc de strategie cu harta un set de carti (de tehnologie) e mai important decat cladirile care sunt pe harta. Cladirile nu conteaza ce sunt si nu fac decat sa mareasca un pic productia orasului (care se putea face si fara sa ai 14 tipuri de cladiri si einspe tipuri de 'great person' care sunt tot un fel de cladiri, doar ca vin aleator, nu ca ar conta ce vine). Dupa mine puteau scoate toate cladirile si oamenii si cateva pagini de manual.

Manualul e frumos de citit, cu multe exemple si acopera mare parte din situatii (desi au aparut neclaritati in decursul jocului), dar sa nu-ti treaca prin cap sa cauti ceva anume in el cand e randul tau la joc.

Civilization e un joc colorat, facut sa fie complex si lung. Dupa mine jocul e necizelat; ar putea fi mult simplificat (pentru a scurta durata de joc) fara sa se piarda din 'feeling' si mai multe elemente ar putea fi transferate pe harta. Probabil mi-ar fi placut mult mai mult daca nu exista TtA:ASoC, care, dupa mine, il eclipseaza pe Sid Meier's Civilization. Gasesc cele doua jocuri foarte asemanatoare in spatele mecanicilor. Sunt sigur ca multora le place jocul. Nu-mi pare ca ar avea ceva anume gresit, dar nu e mai mult decat suma partilor. Daca mergea de doua ori mai repede avea admiratia mea.

from http://www.boardgamegeek.com/image/952597
Asa arata un joc in 3 (nu suntem noi)

Parerile se bazeaza pe doua jumatati de joc, asa ca ii invit pe cei cu mai multa experienta sa vina cu pareri.

Rautz

Re: Sid Meier's Civilization

17 Apr 2011, 12:40

Imi place jocul pe PC astfel cred ca l-as invata destul de repede(au aceleasi denumiri multe lucruri din joc)
Insa cantitatea de piese si cartonase m-a facut sa nu-l iau, ar trebui sa fie mai simplu jocul in privinta asta

suf
King Meeple
King Meeple

17 Apr 2011, 12:52

Intr-adevar, are peste 700 de componente.

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

17 Apr 2011, 22:53

Pe mine unul nu ma deranjeaza numarul de componente si durata pregatirii unui joc. Am fost inzestrat cu destula rabdare, asa ca nu ma plang.

Ca o scurta comparatie intre cele doua, mi se pare ca Civilization-ul lui Sid Meyer este cat se poate de fidel jocului de pe calculator, iar asta e o bila alba in opinia mea. In plus, mi se pare un simulator mult mai bun decat Through the Ages. Adica la Civ chiar simti ca dezvolti o civilizatie, atat vizual, cat si componental (scuzati creativitatea). Recunosc, TTA este mult mai tehnic, mai matematic, dar are si Civ sarmul sau.

Si mai pe scurt decat anterior: TTA este ceva mai simplu, mai curat si mai tehnic, in timp ce Civ este mai colorat, mai apropiat de ceea ce ar fi un joc despre o civilizatie. Dar are ceva problemute mici (gen kingmaking) care il trag putin in jos...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

cristina

18 Apr 2011, 00:49

Tocmai am terminat o partida de Civ in doi, care a durat aproape 3 ore. Da, la inceput dura f mult jocul (avem la activ 6-7 partide) si asta pentru ca daca incerci sa faci din toate si nu te axezi pe ceva, va dura mult pana la final. De exemplu, in seara asta am jucat cu nemtii si am castigat pe economic vs americani care aveau ceva armata si trageau tare pe cultura. Jocul e f bine gandit si tehnologiile la fel, ideea e cum le combini. Poti juca tehnologiile care iti dau "coin" combinate cu putina aparare, sau poti juca tehnologiile care te avanseaza la cultura combinate cu minuni, sau poti juca doar militar si de aici sa poti castiga chiar tehnologic. Si mai e ceva... atacul e f important...sa stii cand faci pasul, cand il incurci un pic pe adversar, chiar daca tu esti mai slab militar, vorbesc. Sunt multe variante, dar sfatul meu e sa te hotarasti de la inceputul jocului ce metoda de castig vrei si de aici combini cu ce te avantajeaza. Imi place mult jocul! E supeeerrr

BlackS0ull

02 Mar 2015, 12:17

Salutare,

Dupa ce am cumparat GoT 2nd Edition + A Feast of Crows, am descoperit ca exista si Civilization realizat tot de FFG (ceea ce inseamna atentie la detalii si o realizare impecabila, de calitate - planse, gamecards, unitati etc.)

Doresc sa va intreb ce parere aveti despre acest joc si daca merita cumparat. Am citit review-urile de mai sus, dar sunt destul de vechi. M-ar interesa niste pareri mai recente despre acest joc.

Mai este cineva care il joaca??

Merita pretul de 250 RON??

Stiu ca este un joc complex, dar totusi am citit ca nu se ridica la nivelul lui Game Of Thrones, joc pe care il jucam in 4 fara probleme, chiar nu ni se mai pare complex :D

Sa mai astept, poate o sa vina o versiune in limba Romana?

Este un joc boring? sau se ridica la nivelul lui GoT?

Thanks!

marcualecs
Chief Meeple
Chief Meeple

02 Mar 2015, 21:21

NU are absolut nici o legatura GOT cu Civilization'u....pur si simplu sunt foarte diferite jocurile: alte mecanici, alta tema, alta durata a jocului, alta complexitate...etc.
Daca am reusit sa jucam primul joc de aGoT in 5 iar eu i-am invatat pe ceilalti 4 si tot jocul a durat cam 5 ore, la Civ prima partida a fost in 4 si ceilalti 3 tot la primul lor joc dar partida a durat 8 ore.
Ca si complexitate Civ'ul este pentru mine pe locul doi imediat sub Twilight Imperium 3 dar GoT nu mi se pare chiar deloc complex....este pur si simplu o intriga bine facuta (ca si in carte dealtfel).
La Civilization am toate extensiile oficiale si am depasit 100 de partide si inca nu m-am/ne-am plictisit inca. Ajuta si extensiile destul de mult si nu adauga neaparat complexitate multa ci te ajuta in anumite momente chei din joc sa iei decizii mult mai rapide si sa te orientezi bine catre una din conditiile de castig.
Apropo de conditiile de castig: din cele peste 100 de partide jucate (toate in 3,4 sau 5 jucatori) doar 5% din toate partidele au fost castigate pe cale economica iar cele mai mult victorii, cam 40% au fost victorii militare, celelelte 2 timpuri de vicotrie fiind sesnsibil egale ca si % ramas......deci este destul de greu daca nu ai si noroc destul de mult sa poti castiga economic.
Ca si calitate a componentelor totul este nemaipomenit de bine facut, am jucat fara sleevuri de la inceput si inca nu se vad semne de uzura pe carti....si sunt destul de folosite si armatele dar si tech-urile.
Chiar daca nu vorbeste prea multa lume despre el mie mi se pare un super joc pentru construit civilizatii.
Ca si durata de joc dupa primele 10 -20 de jocuri timpul se va reduce considerabil, noi jucam o partida de 3 jucatori in cam 2 ore, una de 4 jucatori in cam 3,5 ore iar una de 5 jucatori in cam 4-4,5 ore.

Imago
Administrator
Administrator

02 Mar 2015, 21:34

100 de jocuri fizice, e un car de timp. Eu nu sunt sigur ca intr-un an as avea timp sa joc 50 de Agricola.

marcualecs
Chief Meeple
Chief Meeple

03 Mar 2015, 09:05

Am jucat mai multe de 100 dar nu stiu exact cate...am pierdut numaratoarea acum un an...cert este ca in primul an (2012) am jucat aprope in fiecare saptamana din an cel putin o partida si au fost doar anul ala cam 45 de partide....si apropo de ultima intrebare: NU m-ma plictisit inca de el, ba in ultimul timp am inceput sa caut tot felul de combinatii ciudate de a putea castiga cu anumite civilizatii care nu sunt neaparat axate pe metodata dorita de castig.

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

03 Mar 2015, 11:10

Intradevar, GoT nu are legatura cu nici un civ. Daca te intereseaza un joc din aceasta categorie iti recomand sa te documentezi putin despre alternativele pe care le ai. Cele mai importante titluri din categoria civ sunt: Through the Ages: A Story of Civilization, Sid Meier's Civilization: The Board Game si Clash of Cultures. Mai sunt si altele, dar astea sunt cele mai bune la momentul asta.

Acum ceva timp am facut si eu o cercetare similara si am ajuns la concluzia ca cel mai potrivit joc pentru grupul meu este Clash of Cultures. Nu-mi pare deloc rau ca am facut aceasta alegere, pentru ca in timp Clash of Cultures a tot urcat in topul meu ajungand in cele din urma jocul meu favorit. De ce imi place atat de mult acest joc:
- pentru ca fiecare regula si fiecare mecanica are sens din punct de vedere tematic
- pentru ca desi este un sistem complex isi pastreaza eleganta prin simplitatea si claritatea regulilor
- pentru ca sistemul este incredibil de bine echilibrat
- pentru ca jocul isi pastreaza savoarea indiferent de numarul de jucatori (2, 3 sau 4)
- pentru ca expansiunea este pur si simplu mind-blowing (cu toate astea nu o recomand decat dupa ce jucatorii cunoasc suficient de bine jocul de baza)
- pentru ca are rejucabilitate infinita
- pentru ca mereu vreau sa mai joc o partida
- pentru ca este singurul joc care ma face sa ma simt ca in copilarie, ca atunci cand ma puneam la joaca cu soldateii mei de plastic ...

Imago
Administrator
Administrator

03 Mar 2015, 11:52

Cat dureaza Clash of Cultures?

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

03 Mar 2015, 12:36

Dureaza cam 1 ora per jucator daca toata lumea cunoaste bine jocul. (fara setup)

Daca sunt jucatori noi dureaza mai mult. Regulile sunt intuitive si nu sunt complicate, dar pe scheletul asta simplu sunt asezate multe tehnologii si multe carti care trebuie citite. De aceea este nevoie de minim 3-4 partide de invatare, pana jucatorii asimileaza informatia si pot sa inceapa sa joace in cunostinta de cauza.

BlackS0ull

04 Mar 2015, 15:55

oooo din lipsa de timp, am uitat sa intru pe forum si nu am vazut mesajele voastre mai devreme.

In primul rand doresc sa va multumesc pentru reply-uri, intr-adevar am reusit sa imi fac o idee in mare si odata ce am inceput sa intru pe acest path cu jocuri gen Civilization, am descoperit si eu ca mai exista si Clash of Cultures si acum, bineinteles sunt intr-o mare dilema.

Anyway, o sa mai las sa treaca ceva timp pana o sa cumpar unul din cele 2 jocuri, ca sa ma pot gandi mai bine care merita cumparat (ma rog aici cred ca amandoua is au farmecul lor)

Hmmm, sa zicem ca dupa vreo 40 de jocuri de GoT, acum pot spune ca este foarte usor si nu mi se mai pare nici mie complex, dar la inceput a fost putin haos :D

Deci, bottom line, o sa mai studiez putin cele 2 jocuri si o sa revin cu un mesaj daca mai am neclaritati.

O zi buna,
BlackS0ull

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

05 Mar 2015, 19:10

M-am gandit ca aici e cel mai bun loc sa lansez o invitatie: am Sid Meier's Civilization; nu l-am jucat. Vreau sa-l joc. In Lente. Cand s-o putea. Daca mai sunt doritori, va rog sa va manifestati ;)

Imago
Administrator
Administrator

05 Mar 2015, 20:39

In dependenta de disponibilitate, eu tot vreau. Ar fi bine sa ne invete cineva care stie regulile.

26octombrie
King Meeple
King Meeple

05 Mar 2015, 20:48

daca aranjam din timp mie-mi place sa am teme de casa, ma pun pe invatat. evident ca-i mai usor cu un cunoscator, da daca nu-i...
i-om da noi de cap. cine mai doreste, cine mai pohteste?

Anca

10 Mar 2015, 17:33

Avem noi jocul , si l-am jucat de vreo 2-3 ori, nu e asa complex, doar ca dureaza mai mult: Cam 3-4 ore in 2 jucatori, probabil inspre 5-6 ore in 4 jucatori.
As zice ca e similar cu Agot in complexitate si durata, dar cu o tematica mai pe gustul meu: progresul tehnologic pe masura inaintarii in timp. Mai mult economic si mai putin strategic.

BlackS0ull

02 Apr 2015, 13:15

Am luat pana la urma Civilization si nu imi pare rau deloc. Am jucat deja cateva partide, dar din pacate doar 2 am reusit sa le ducem la bun-sfarsit :D (mda...jocul chiar dureaza).

Dureaza mult si pentru ca suntem la inceput si WoW ....sunt o groaza de lucruri la care trebuie sa fii atent. Anyway, se pare nu exista nici o problema ca nu exista regulile in romana. Este foarte OK si in engleza ...si oricum stau mai mult pe forumuri sa cer tot felul de explicatii care nu sunt trecute in manual.

Jocul are potential si cred ca dupa ce aduni cateva partide jucate o sa devina excelent. Momentan te mai pierzi prin reguli si actiuni, dar to fun este :D

O sa revin si cu un mic review dupa ce o sa joc mai mult.

26octombrie
King Meeple
King Meeple

02 Apr 2015, 21:53

Pana la review, mai invita si tu oamenii de pe forum sa-l incerce... :roll: Eu il am pe raft de un an si n-am avut cu cine sa-l pun pe masa (cu toate astea m-am abtinut sa-l pun in trade, vreau mult sa-l incerc). Un Lente, ceva?

Ioan76

Review ...

23 Mar 2016, 10:15

Și eu aș fi curios de o recenzie - nu de alta dar ultima mea impresie a fost că jocul e mai degrabă ... înflorit decât profund. Și și durează cam periculos de mult - mai ales în 4 oameni ( adică tinde să treacă de 1 oră/jucător care cam socotesc că e nivelul ideal ). :?

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”