În ordinea preferințelor:
Dinosaur World
A Feast for Odin
Gold West4. Khôra: Rise of an Empire
5. Bonfire
6. Living Forest
7. Sobek: 2 Players
8. Through the Ages: A Story of Civilization

Dinosaur World
A Feast for Odin
Gold West
Schweinebande (online, yucata) - Stefan Dorra are mai multe jocuri cunoscute, dintre care eu am jucat inainte doar Valletta (tot pe yucata) care-mi place. Asta insa e un joc foarte simplu si abstract in care imbini worker placement cu set collection si un pic de push your luck. L-am jucat pentru ca mai era nevoie de un jucator intr-un turneu, dar e prima si ultima data. 5
Meadow (face to face) - Nu vorbesc despre ce faci in joc, ca au vorbit destui recent. Arata absolut superb, mecanismul de luare a cartilor e mai fain ca in Quadropolis de unde-l imprumuta pentru ca mai ai si ceva optiuni suplimentare, construirea tabloului e destul de satisfacatoare, dar... e cam simplu. Poate il mai joc daca e pus pe masa, si poate chiar il cumpar candva ca family game, dar altfel nu m-a incantat destul cat sa il cer in mod specific. 7
Quacks of Quedlinburg (face to face) - Auzisem atat de multe despre jocul asta ca eram absolut sigur ca voi fi dezamagit de el. Am incercat sa-mi temperez astepatarile cat mai mult si... am fost foarte placut surprins! Variabilitatea e imensa, partile de bag building si push your luck merg foarte fain, are si un mecanism de catch-up oarecum asemanator cu Isle of Skye dar care te ajuta si mai mult daca esti mai in spate (nu conteaza doar faptul ca esti ultimul, ci si la ce distanta), si mai e si de o durata foarte decenta pentru cate runde are. Nu ma deranjeaza ca e mai degraba multiplayer solitaire la durata si complexitatea asta de joc. Singurul punct negativ cred ca ar fi eventurile, nu-mi place defel mecanismul de random events in niciun joc, dar se poate face house rule sa vezi urmatorul (sau urmatoarele doua) event(uri). 8
Pret-a-Porter (face to face) - Asteptam de mult sa-l joc, dar culmea tocmai pentru ca mai nou joc in mai multi de 2 jucatori nu ma incumetam. Ei bine, am avut ocazia luna trecuta. Jocul e relativ complex, dar mai ales lung. Ai 12 runde grupate cate 3 in 4 anotimpuri, si in fiecare anotimp ai doua in care "lucrezi" si una in care expui o colectie de haine cu scopul de a puncta ce se cauta mai mult in anotimpul respectiv. In rundele de actiuni vei avea o parte de planificare in care iti vei pune muncitori pe rand pe anumite locatii, apoi partea de actiuni in care de sus in jos si de la stanga la dreapta toti fac actiunile. Unele iti vor da insa contracte, cladiri, sau angajati care te lasa sa actionezi inaintea altora intr-una dintre categorii. Uneori nu prea conteaza (daca tragi random niste contracte nu conteaza daca esti primul sau al doilea), dar uneori... Am luat contractul care m-a lasat sa actionez primul la cumparat cladiri si in alta runda (din cauza ca eram primul jucator in acea runda) si contractul care m-a lasat sa actionez primul la angajat oameni, si am facut un combo de 2 angajati ori 3 cladiri care a fost imbatabil. Probabil celalalt jucator ar fi putut sa-mi fure o cladire sau un angajat pe la inceput, dar cand nu stii ca poti face asa un mega-combo e greu sa justifici hate draftul. E drept ca am avut setupul perfect, si norocul sa fiu de doua ori primul jucator exact cand au aparut cele doua contracte, dar e cam trist ca o data avute contractele era deja prea tarziu sa fiu contracarat. Pe langa asta jocul a si durat foarte mult, si practic ultimul sfert a fost inutil, stiind deja ca sunt mult in fata ca scor. Am si renuntat sa numaram punctele, am castigat undeva la 700 la 400; da, scorurile sunt in stilul Food Chain Magnate sau Pipeline, diferentele putand fi imense. Dar... tot imi place destul de mult, arata incredibil de bine jocul, si tematic chiar functioneaza bine. L-as mai juca, dar cred ca eliminand primul anotimp; functional primele trei anotimpuri sunt la fel in afara unei mici modificari la scoring, si nu vei fi sigur ca apar toate cartile in joc in cazul in care joci mai putine runde, dar cred ca reducerea timpului e destul de semnificativa cat sa merite. Cat despre comboul fatidic? Mda, nimeni nu va lasa jucatorii sa ia prima cladire SI primul angajat din comboul respectiv probabil. Sau vom accepta asta cand dam de alte combouri puternice?! Cine stie... 8
Railways of the World (online, BGA, cu hartile Eastern US si Mexico) si Railways of Nippon (face to face; extensie standalone, dar de fapt e doar o harta noua) - Dupa cum spuneam mai sus, ma bucur ca am rejucat Steam recent. Si Steam si RotW reimplementeaza Age of Steam (pe care nu l-am jucat), dar unde Steam e un perfect information game, RotW aduce destul de mult randomness. Cuburi trase random dintr-un saculet si carti noi adaugate intr-un display, toate astea ma fac sa prefer de departe Steam. Mai sunt niste restrictii suplimentare la construit, si mai e si faptul ca player order se determina sau cu bidding sau "worst is first" (asa am jucat deocamdata) pe cand la Steam ai optiunea de a determina player order in functie de un bonus pe care-l alegi intr-o runda (si evident ca bonusurile mai puternice te pun mai in spate in runda urmatoare). Per total o sa le mai joc si pe astea, mai ales ca pe BGA sunt mai multe harti si optiuni suplimentare, dar tot prefer Steam. 8
Maglev Metro (face to face) - Trecem de la trenuri la metrouri. Tot pick-up and deliver, dar aici vei avea roboti pe care nu numai ca-i duci la destinatie, dar te vor ajuta sa-ti si imbunatatesti actiunile, iar pasagerii iti vor imbunatati modalitatile de punctare. Imbunatatitul actiunilor cu roboti e o idee superba: poate la inceput vei putea pune 2 tracks, construi o statie, culege doi roboti sau pasageri, merge la 1 distanta, depune 1 meeple (robot sau pasager), etc, dar pe parcurs vei creste puterea unora dintre aceste actiuni. In plus mai ai o smecherie: actiunea de "adjust" pe care o poti imbunatati de asemenea, pana la putere 4, prin care poti muta roboti (nu si pasageri) de la o actiune la alta. Poate nu mai vrei sa construiesti statii noi, sau vrei actiuni suplimentare pe tura, sau vrei sa pui mai multe tracks deodata, etc. Sau poate te intereseaza mai degraba sa poti face pick-up and deliver cu mai multi deodata? Sau sa te misti mai departe? Toate astea le poti ajusta! E actiunea care pentru mine face tot jocul, desi wow, induce o tona de AP! Ce nu mi-a placut (dar poate fi corectat) e ca pe harta de baza inceputul e mai greoi pentru ca are un oras central in care pot fi livrate toate tipurile de roboti, si cam toata lumea revine acolo. Sincer nu recomand acea harta nici macar pentru first play, cealalta pare mult mai ok. Si mai apar 6 harti pe kickstarter in curand, deci n-o sa va plictisiti.
The Magnificent (face to face) - Dice drafting cu smecherii: draftezi 4 zaruri intr-o runda, si daca draftezi de aceeasi culoare puterea actiunii e suma tuturor de culoarea respectiva draftate pana atunci. Ai zaruri wild care atunci cand sunt draftate poti fi folosite pentru orice culoare (si se aduna cele de culoarea respectiva deja luate). Folosesti asta pentru a face doar trei tipuri de actiuni: travel, care-ti permite sa iei resurse, corturi (care-ti permit sa faci mai multe showuri deodata), si performers; build, care te lasa in functie de puterea actiunii sa construiesti anumite tileuri pe tabla ta (polyominoes colorate); si perform care te lasa sa folosesti acei performers asociati anumitor corturi si indeplinind prerequisites (sa ai anumite polyominoes pe tabla si eventual sa cheltuiesti niste resurse) pentru a face niste showuri. La travel si build conteaza si culoarea zarului, la perform nu. Totusi, de ce n-ai lua tot zaruri de aceeasi culoare, si eventual wild? In afara de faptul ca ti le mai iau si altii, la sfarsitul rundei mai trebuie sa si platesti suma culorii celei mai puternice, plus suma zarurilor wild. Deci daca ai un 6 portocaliu, un 6 verde, si un 4 si un 2 mov, platesti 6 (sumele sunt 6 pentru fiecare culoare). Daca ai luat 6, 6, 2 portocaliu si 4 wild? Platesti toate astea, 18 bani. In runda a treia probabil iti permiti, in prima nici vorba. Ce-mi mai place la jocul asta e ca totul iti da bonusuri: construitul pe tabla iti da bonusurile pe care le acoperi; achizitionarea de corturi iti da un performer si un bonus (in functie de ce slot alegi de pe tabla); perform iti da si puncte dar uneori si bani; in plus de asta cine a facut perform de putere mai mare alege o noua carte de activat si punctat (despre care nici n-am vorbit inca) si un slot de asistent pe care-l poti activa (asistentii dau anytime actions), dar cine are puterea mai mica devine first player runda viitoare. Mai ai si carti pe care pui acele zaruri care iti dau anumite bonusuri sau efecte, dar la sfarsitul unei runde vei pierde una dintre ele, sau cea nou achizitionata, pentru a o puncta. Si cele 4 cu care ramai la sfarsit se puncteaza si ele, dar la jumate din valoare. E un joc nebun de mega-combos si alegeri putine dar super importante, si care in plus arata si superb! Inca nu i-am dat nota 10 pentru ca nu stiu daca avand doar travel, build, perform ca tipuri de actiuni nu te vei plictisi dupa a 5-a partida (ma indoiesc totusi), dar tot merita cel putin 9