Am pus mana pe cel mai lucios si mai amuzant joc din tumultuoasa mea viata de consumator de board game-uri, asa ca simt nevoia sa va rapesc cateva momente pentru a-mi insira elucubratiile (scrabble – 21 puncte). Jocul are si problemele lui (de ordin calitativ), dar pretul scazut si atmosfera pe care o creeaza mi-au permis sa-i dau un mare 10. Sa purcedem....
1) Cel mai lucios...
Si cand zic ca este cel mai lucios, pai este cel mai lucios. E primul joc in care pot vedea cerul senin de toamna.
Si daca nu va pati nimic, voi vedea si cerul noros de primavara.
Componentele
Tabla de joc e micuta si draguta (atat de micuta incat Oana a invartit-o de cateva ori nelamurita de ce nu se extinde. Daca am invatat-o cu jocuri care ocupa jumatate din camera…
Tablita cu monstrul pe care il vei intrupa. In stanga sus se afiseaza punctele de victorie, in dreapta jos este indicata viata ramasa.
Mie Oana mi-a impus Cyber Bunny pentru ca sunt pufos si dragalas. Efectul psihologic a fost devastator, asa ca am pierdut trei din patru lupte. Totusi, urechiusele rezista!
"Miniaturile" care vor lupta pentru suprematie sunt primele cartoane dintr-un joc care imi plac la nebunie. Ar trebui sa le pun sa se lupte cu cele de la Fabula. Si cand te gandesti ca alte jocuri ofera pioni sau cubulete…
Apoi mai avem niste token-uri micute, folosite pentru a activa unele abilitati de pe carti.
Micute cubulete verzi care reprezinta energia acumulata de monstri pentru a cumpara carti sau a activa abilitati. Suficient de micute si transparente pentru a fi pierdute/furate de pisici!
Cele opt zaruri, care vor produce haos in Tokyo. Calitatea lor e acceptabila, desi pe unii ii poate nemultumi (mai multe detalii in ce nu mi-a placut).
Si nu in ultimul rand cele 66 de carti cu abilitati care te vor transforma din supermonstru in mega-giga-ultramonstru. Cartile sunt doar SUPERBE! Atat!
2) Cel mai amuzant...
Regulile
Regulamentul are doar 3 pagini si este foarte usor de invatat.
Fiecare da cu zarurile de trei ori in tura sa. De fiecare data pastreaza ce zaruri doreste si le reinvarte pe cele ramase. Spre deosebire de alte jocuri, aici, daca vrea, poate sa le refoloseasca si pe cele pastrate anterior (ex. la prima invartire pastrez o inima si o gheara, le mai invart o data si apar trei, trei, fulger, inima, atunci aleg sa pastrez trei si trei si reinvartesc fulgerul, inima si, daca vreau, inima si/sau gheara pastrate anterior, sperand zaruri mai bune).
Ce reprezinta imaginile de pe zaruri?
1, 2 si 3 – puncte de victorie (PV). Pentru a obtine PV ai nevoie de trei zaruri cu numere de aceeasi valoare (1-1-1 valoreaza un punct si 3-3-3 valoreaza 3 puncte). Fiecare zar identic in plus mai valoreaza un punct;
inima – pentru fiecare inima iti recapeti un punct de viata;
fulgerul – pentru fiecare fulger primesti un cubulet de energie;
gheara – fiecare gheara este un punct de damage, oferit din toata inima adversarului.
La sfarsitul turei, jucatorul poate sa-si cumpere noi abilitati folosindu-se de energia acumulata.
Cum decurge jocul?
Scopul jocului este sa faci 20 PV sau sa elimini toti contracandidatii la dominarea Tokyo-ului.
Jucatorii se pot afla in afara sau in interiorul orasului. Cei care sunt afara il ataca pe cel aflat in interior, sperand sa-i preia locul. Cel aflat in interior ii ataca pe toti cei din exterior (fiind monstru alfa, trebuie sa se lupte cu toate lighioanele care vor o bucatica din carnagiul facut pe strazile din Tokyo). Aflandu-te in interiorul orasului primesti cate doua PV si ii lovesti pe toti ceilalti, dar nu te poti vindeca folosind inimile de pe zar. Poti parasi orasul numai daca esti ranit de un alt monstru si ingenunchezi in fata lui, astfel recunoscand ca esti doar o soparla mediocra. Noul stapan al orasului castiga un PV pentru ca a preluat conducerea si cate doua pentru fiecare tura in care ramane in varf. In 5-6 jucatori vor fi cate doi monstri in interiorul orasului.
Jocul este alert (in doi am jucat patru partide in cam 40-50 de minute, poate si mai putin. In mai multi nu cred ca timpul va creste cu mai mult de 20 de minute, chiar si in 6, pentru ca fiecare are doar 10 puncte de viata, sunt putine carti care te vindeca, cel din varf ii raneste pe toti si, nu in ultimul rand, in doua runde a cate cinci gheare fiecare il poti rupe in doua pe adversar (asta daca nu vrei sa te joci cu prada)).
Este usor de intins/strans si nu necesita mult spatiu.
Este un foarte bun filler intre doua jocuri de cate 3-4 ore, ca sa mai detensionezi atmosfera. Poate nu toti apreciaza un joc de 3 ore in care ai castigat IAR si mai ales faptul ca le-ai ras in nas in ultimele doua ore si jumatate de joc, ca esti pe primul loc si ca nu au ce sa iti faca. Se poate!
Divagari:
Ce nu mi-a placut?
Insertul jocului cam lasa de dorit. Cartile stateau bine sigilate, dar desfacute deja dau 2-3 pe afara (unde mai pun si cartile promo?). Dar e acceptabil.
Si la cubulete se vede cate un colt nefinisat.
Cea mai mare problema o reprezinta zarurile. Sunt cele mai proaste zaruri intalnite.
Dupa 4 jocuri deja se vad urme de zgarieturi si de pe unele s-au desprins mici bucatele de pe muchiile lor. Pai in 50-100 de jocuri se dezintegreaza. Si imaginile de pe zaruri sunt pictate, deci timpul si mainile hulpave le vor sterge. Ma deranjeaza calitatea slaba, dar astept v2.0 de zaruri. Dar cel putin pentru mine nu este o problema asa mare, calitatea jocului primand.
Ce nu i-a placut EI?
Existenta cartilor care dau nastere la "Dar nu-mi convine!!!"
Cartea este destul de simpla: tu poti sa-i vindeci, daca vrei, dar ei sunt obligati sa te plateasca. PUNCT.
Pe naiba! Am pierdut minute intregi intrebandu-ne (recunosc, ea intreba – ea raspundea – ea se impotrivea – eu o priveam siderat, dar trebuie sa dau o nuanta mai placuta evenimentelor, Oana fiind prima cititoare a review-ului. Jos cenzura!) daca este corect sau nu sa te oblige. "Dar de ce sa ma vindeci daca eu nu vreau?! De ce sa-ti dau energia mea? Dar nu e corect! Ce fel de joc e asta? Unde sunt drepturile omului? Niciun barbat nu ma va obliga la nimic!" Intelegeti voi.
Apoi a venit cu Oxford Dictionary si m-a intrebat unde vad scris la MUST ca esti obligat sa dai cuburile tale de energie atunci cand nu vrei.
Divagare se intoarce:
Cel mai important element al jocului!
Nu apare nicaieri in reguli, dar se subintelege. Atunci cand vine randul tau trebuie sa faci ca Godzilla. Atunci cand iti folosesti ghearele pentru a-l rani pe adversar trebuie sa iti tii degetele ca niste gheare si sa faci "chiiiii chiiiii" (nu stiu, nu prea ma pricep la onomatopee) spre adversar si, in functie de cat de apropiati sunteti (ca distanta si intimitate) sa ti le infigi (incet, ca nu recomand violenta neconsimtita
ALTFEL, JOCUL SE CONFISCA! STIU UNDE LOCUITI! FARA "CHIIIII CHIIIII" VIN SI VI-L IAU. (pentru cei aflati in afara Bucurestiului voi confisca si alte doua-trei jocuri pentru a recupera transportul)
Nu e Through the Ages, e King of Tokyo asa ca toti trebuie sa scoata sunete. Pentru cei care fac ca Godzilla si la Through the Ages primesc o
Pistolul e setat pe UCIDE SI EVAPORA! Sa te aud CHIIIII sau MIAU!