- from http://www.boardgamegeek.com/image/191492
Box Cover
Experienta: ~5 de jocuri
Cuvinte cheie: Costumizabil, rapid, shooter
Regulile se gasesc online contra cost sau in cutiile mai noi de Tannhäuser care au un sticker rosu cu aceasta mentiune.
Componente
Sunt printre cele mai frumoase componente pe care le-am vazut la un joc. (And that is saying something) Miniaturile sunt detaliate si pre-pictate, tokenurile-s groase si ilustrate frumos. Cartea de reguli este foarte bine inchegata si cu multe ilustratii si povestioare care te fac sa intri in pielea caracterelor. Hartile sunt 4-fold, lucru care face cutia sa fie foarte mare pentru ceea ce este in ea, dar faptul ca exista un insert compenseaza asta. Caracterele au fiecare propriul carton de dimensiuni impresionante care fac jocul sa arate foarte ordonat dupa setup. Singura mea plangere este faptul ca ar fi fost fain sa existe mai multe zaruri ca sa nu trebuiasca sa le dai din mana in mana in timpul jocului, mai ales la acest pret. Pe langa asta, ar fi fost foarte practic sa existe un dial real pentru punctele de viata in loc de un token pe care il intorci. Oricum, acestea sunt chestiuni minore si jocul merita apreciere pentru componente. Sunt pictati...Ce dragut!

- from http://www.boardgamegeek.com/image/721758
Component-pr0n
Grafica
Aici stiu ca este o chestie subiectiva, dar mi se pare greu sa nu iti placa grafica niciuneia dintre cele 4 factiuni. Sunt americanosii Union, nazistii ezoterici Reich, steampunk Matriarchy si samuraii asasini Shogunate. De la asiatici suparati la rusi steampunk si nazisti demonic ai multe de ales. Fiecare dintre factiuni are echipamentele proprii cu o grafica consistenta de la o factiune la alta. Exista multa atentie la detalii atat pe harta unde poti gasi un birou ravasit sau un robinet curgand, cat si pe cartile de caractere, acestea fiind usor de citit si de interpretat. Despre grafica orice as zice, este clar la superlativ.

- from http://www.boardgamegeek.com/image/168695
Actiune
Explicarea regulilor
Regulile sunt destul de usor de explicat, dar chiar si asa, cartea de reguli are peste 30 de pagini atat in versiunea originala cat si in cea revizuita. Regulile revizuite sunt clar mai bune, oferind o adancime mai mare de joc si o lupta mai stransa. Jocul este recomandat in 2-10 pe cutie, dar nu as juca decat in 2-4 maxim cu setul de baza, iar cu extensiile cara adauga cele 2 noi factiuni, as pastra acelasi numar dar fiecare cu factiunea lui, mai ales ca ultima extensie adauga reguli pentru unirea a doua harti pentru o suprafata mai mare de controlat si luptat. In principiu nu exista ambiguitati, iar putinele conflicte care se ivesc sunt acoperite in FAQ. Singura problema aici este digerarea celor 30+ de pagini initial si explicarea lor prima data. Frumusetea sta in faptul ca exista multiple moduri de joc (asemanatoare celor dintr-un FPS pe calculator): deathmatch, capture the flag, story-mode si altele.
Dificultate de joc
Eh, cu setup-ul este usor problematic. Daca nu exista extensia de equipment cards, dureaza cam 10 minute/jucator si nu se poate face concomitent. Daca exista extensia, timpul acesta scade la aproximativ 5-7 minute/joc ceea ce este semnificativ. In plus, regulile echipamentelor sunt trecute pe carti ceea ce iar ajuta la bunul mers al jocului. Deciziile se iau atat la nivel strategic cat si la nivel tactic, dar este un joc care depinde de zar intr-un mod destul de evident, astfel ca cei care au o aversiune catre acest lucru nu vor aprecia cand le va muri eroul cel mai bune in tura 2 pentru ca nu a vrut zarul sa dea 6 sau mai mult macar 1 data. Oricum, nu exista tendinte de a supra-analiza vreo miscare, iar dupa ce primul s-a terminat parca ai mai incerca o data cu alt echipament. Ah, nu cred ca am zis pana acum, dar la setup dupa ce se alege modul de joc si harta, se echipeaza fiecare personaj in functie de preferinte: mai luptator, mai de suport, mai de comanda, etc. Aceasta costumizare reprezinta poate 1/2 din strategia cu care vei aborda un anume joc. Cu copiii este posibil sa mearga jucat de la un 13 ani in sus si banuiesc ca in special baietilor le va placea ceva cu "pac-pac". Echipez pe toti cu maxim de putere de foc sa vezi ce le fac...Dar daca mor toti pe urma?

- from http://www.boardgamegeek.com/image/752829
O grenada si cu mana goala
Satisfactie si rejucabilitate
Satisfactia este mare cand castigi si rejucabilitatea poate fi imensa in functie de cat de pasionat esti de joc. In jocul de baza, poti sa schimbi intre 2 harti, vreo 3 moduri de joc si vreo 3 echipari diferite pentru fiecare dintre cele 10 personaje. O data ce cumperi extensii, acestea se muliplica de un numar foarte mare de ori. (+4 harti, 2 factiuni a cate 5-7 figurine cu modul propriu de joc, inca 2-3 eroi mercenari pentru factiunile existente, etc.) Si cum jocul depinde de zar intr-o masura destul de mare este greu de crezut ca vei da peste acelasi scenariu inca o data. Si asta fara sa zic de scenariile custom si de personajele create de fani dupa figurine faimoase ca Batman, Hellboy, zombie, alieni si alti baieti grei.
Keeper sau stinker?
Oare sa vedem ce impresie am despre joc: Tematica superba, extensii cu duiumul, figurine prepictate, reguli permisive si content mult creat de fani sunt cateva dintre ingredientele unui keeper pentru mine. Si Tannhauser le are pe toate si ceva in plus asa ca fara doar si poate are un loc garantat la mine in colectie.
Nota finala pentru impresia artistica:
imba: 18/20