Going Cardboard - Review superficial la Star Wars LCG

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
Minel

Going Cardboard - Review superficial la Star Wars LCG

22 Apr 2013, 15:12

Star Wars: The Card Game (nota 6)

Din păcate nu m-a atras nici tema acestui nou LCG din 2012, nici durata prea scurtă ce mi-a părut că limitează chiar şi cel mai bine construit deck, nici felul în care se desfăşoară luptele – care aminteşte oarecum de cel din Warhammer: Invasion, dar pare că îi lipseşte ceva esenţial. Nu cred că voi avea tragerea de inimă să-l mai încerc curând, dar fanii francizei sunt datori să o facă, sunt convins că vor găsi în el multe elemente familiare sau chiar bine implementate.
Ma abtin de cand am citit prima oara acest mini review, dar vreau sa subliniez niste lucruri avand in vedere ca jocul este foarte bun si pt mine e cel mai jucat joc de luna asta. Sa le luam putin pe rand:
Durata prea scurta
Dureaza fix cat un card game, gen Netrunnerul de e la moda acum, adica 45 minute.
limitează chiar şi cel mai bine construit deck
Daca nu joci cartile si le tii in mana, bineinteles ca nu apuci sa le vezi pe toate. O mana de carti te tine si pe tura adversarului, iar pana cand iti incepe tura, mai mult de 1-2 carti nu e indicat sa ai, decat daca ai nu stiu ce combo (caz in care se vede ca deckul e bine construit).
Media de turnuri per player e cam de 4-5, asta inseamna vreo 25 carti jucate, adica jumatate de deck.
Deckul minim si recomandat e de 10 obiective, din care vreo 4 le ai de 2 ori (daca nu ai doar core set, iar review la un joc LCG nu prea e corect sa-l faci doar pe core set).
Prin urmare, overall, joci cu jumatate din carti si obiective, iar cum le ai cam pe toate de 2 ori, inseamna ca statistic treci prin tot ceea ce inseamna deckul tau.
In plus, exista sinergie destula intre carti, chiar daca joci si cu cate a copie per obiectiv. Iar unele carti le regasesti in obiective diferite.
nici felul în care se desfăşoară luptele
Asta e cea mai importanta si interesanta parte din joc. E un joc de management al cartilor, trebuie sa fii foarte atent ce carti sumonezi pe tura ta, daca ataci sau nu, iar daca ataci, o faci cu toate unitatile sau iti lasi si pt aparare pe tura advesarului. Apoi, cand ataci, trimiti unitatile pe acelasi obiectiv sau le imparti. Urmeaza edge battle, joci carti in primul atac, in al doilea, sau le pastrezi pt aparare? Mai mult, trebuie pastrate unitati pt force struggle.
In concluzie, trebuie sa faci foarte multe cu doar o mana de 6-7 carti si aici se vede skillul jucatorului, cum si le imparte si in ce scop.
pare că îi lipseşte ceva esenţial
Feelingul acesta apare atunci cand joci primele jocuri, unde trimiti mereu toate unitatile la atac, fiecare distruge obiective jucand cartile aproape la intamplare si neanalizand prea mult adversarul si strategia acestuia.
Mie in schimb, dupa 15-20 sesiuni, mi se pare ca are foarte multa profunzime.
Nu cred că voi avea tragerea de inimă să-l mai încerc curând, dar fanii francizei sunt datori să o facă, sunt convins că vor găsi în el multe elemente familiare sau chiar bine implementate
Pe mine unul m-a prins mai rau decat Netrunner, asta fara sa fiu fan impatimit Star Wars. Chiar nu sunt, filmele originale nici nu mi le amintesc, iar pe astea noi le-am vazut pt efecte speciale. Jocul l-am luat intamplator pt ca l-am prins la un pret bun si am zis sa-i dau o sansa, daca tot ma prinsese febra LCG-urilor.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

Re: Going Cardboard - Review superficial la Star Wars LCG

22 Apr 2013, 15:29

Multumesc ca imi citesti din cand in cand parerile, Minel. :)

Cele cateva opinii exprimate de mine nu sunt insa nici pe de parte un review, sunt doar primele impresii cu care am ramas dupa o partida scurta.
Ma feresc in ultima vreme sa mai scriu in detaliu despre jocuri daca nu le-am jucat de minim 4-5 ori in diverse configuratii.

Dar imi mentin opinia. Jocul mi s-a parut scurt si neinteresant ca gameplay. Sunt convins ca explorarea lui i-ar dezvalui multe fatete, dar nu imi doresc acest lucru. Nu sunt mare fan LCG-uri pentru ca sunt mari consumatoare de timp si de bani, dar as zice ca singurul care m-a atras cat de cat este Warhammer Invasion - de unde Star Wars a luat foarte multe elemente. Luptele din WI mi-au parut insa mai interesante, si mai degraba ma vad aprofundand universul Warhammer decat lumea lui George Lucas.

Pana la urma sunt convins ca o e qestiune de gusturi, multi oameni il vor cataloga drept un joc bun sau revelatia lunii/anului/etc. Pentru mine nu a reprezentat nimic semnificativ si prefer oricand sa joc fie WI, fie alte jocuri ce contin hand management si sunt extrem de interesante in 2 jucatori.

Minel

22 Apr 2013, 15:50

Daca e strict legat de tema, atunci inteleg.

Legat de gameplay, jocul are un design foarte ciudat, pentru ca nu zice nimic in primele 3-4 sesiuni. In general, dupa ce incerci pt prima data un anumit joc, cam te prinzi ce e de capul lui si poti cam fara greseala sa-ti expui o parere sau sa te decizi daca-l mai joci vreodata sau nu. Din pacate pt Star Wars LCG, prima impresia pe care o face cam alunga jucatorii, ca nu esti singurul, e o chestie generala.
Si eu am ramas rece dupa primele 2 jocuri si l-am pus inapoi pe raft si acolo a ramas o perioada. Dupa care am vazut un video review facut de Convenant in care se spuneau cam aceleasi lucruri ca si cele zise de mine, dar nu i-am considerat obiectivi pana la capat pt ca se vedea ca sunt fanboys Star Wars.
Acum, dupa ce am mai jucat si eu suficiente partide, sunt de acord cu ei si parca ma simt obligat sa iau apararea jocului.

Legat de Warhammer, imi imaginez ca imprumuta elemente pt ca e acelasi designer. Warhammer nu l-am incercat pt ca nu am apucat. Nici AGOT. Sunt convins ca sunt jocuri bune, eu doar sustin ca Star Wars nu e un joc slab. Deloc.

alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”

28 Apr 2013, 11:24

Eu nu prea inteleg nici legat de tema. Sunt la fel ca tine, Minel, de-abia imi amintesc filmele (desi jocul mi-a deschis apetitul de a le revedea), deci nu sunt un fanboy.

Dar eu am vazut jocul ca o lupta la scara larga intre light side si dark side. Ca sa intelegi rationamentul, ataci obiective, nu unitati. Asta face ca luptele dintre unitati sa nu fie mano a mano ci sa fie niste abstractizari pentru actiunile lor. Adica tu actionezi cu unitatile tale ca sa ajungi sa distrugi obiectivele, ele nu se confrunta direct neaparat. Pentru ca asa, e perfect stupid sa se bata un Ewok cu un TIE Fighter, spre exemplu. Eu vad bataia dintre ei ca o serie de actiuni pe care Ewokul le face pentru a sabota nava.

In fine, mi se pare ca tematic jocul se descurca foarte frumos, pe mine ma reintroduce perfect in universul ala, cu light side-ul slabut aparent, dar plin de aplomb, iar dark side-ul intimidant, dar plin de crapaturi.

Oricum, si Tom Vasel zice ca tema e naspa, probabil ca sa nu spuna ca nu i-a placut jocul:

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”