Review Coal Baron

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

Review Coal Baron

08 Jan 2014, 23:23

Coal Baron, unul dintre jocurile lansate la Essen 2013 ( si singurul joc din acel lot pe care il detin, multumita concursului celor de la Pegasus Spiele ), creat de Michael Kiesling si Wolfgang Kramer, ii pune pe jucatori la carma unor companii miniere, acestia incercand sa adune cat mai multe puncte de victorie prin onorarea diferitelor comenzi de carbune.

1.Componente :sy: :sy: :sy: :sh: :sw: : In interiorul cutiei se gasesc tabla comuna de joc, tabla cu mina fiecarui jucator, lifturi, o multime de cuburi frumos colorate reprezentand muncitorii,markerele de scor si carbunii,cartile de orders, bancnotele si tile-urile reprezentand diferite galerii din mina. La minusuri as putea pune bancnotele,care sunt din hartie ( dar acest lucru nu deranjeaza neaparat ),in rest, piesele sunt de calitate si jocul arata bine desfasurat pe masa.
2.Regulament :sy: :sy: :sy: :sy: :sh: : Regulamentul nu are decat 8 pagini, este bine structurat si exemplificat,nelasand loc de interpretari, astfel incat dupa parcurgerea lui ar trebui sa puteti juca Coal Baron fara probeleme .

3. Desfasurarea jocului :sy: :sy: :sy: :sy: :sw: : Fiecare jucator are in fata sa muncitorii, tabla cu mina proprie si cate un carbune din cele 4 tipuri. Jocul se desfasoara pe parcursul a 3 schimburi ( 3 runde ), la finalul carora, jucatorul cu cele mai multe VP-uri (cum altfel :) castiga. La inceputul jocului, fiecare jucator isi va alege cate 3 comenzi de carbune (order cards).
Pe tura sa, un jucator are urmatoarele optiuni:a alege un tile de galerie platind in functie de calitatea acestuia ( cu cat galeria se afla mai jos -exista 4 nivele-, cu atat pretul unui tile este mai mare, iar carbunele din acele galerii mai de calitate ) si il plaseaza in mina sa ( creand astfel o noua galerie ), plasand pe respectivul tile cate un carbune pentru fiecare carucior aflat pe acel tile; b actiunea de minerit, care ii poate da celui care o alege un anumit numar de actiuni pentru exploatarea minei; prin aceasta actiune se va cobora cu liftul in mina, se vor aduna carbuni si vor putea fi plasati pe cartile de comanda ale companiei ; c aceste carti contin felul/felurile de carbune cerut, numarul de puncte de victorie pe care il va obtine jucatorul odata cu onorarea comenzii si mijlocul de livrare al comenzii; prin aceasta actiune, jucatorul va alege comenzile al caror mijloc de transport corespunde spatiului pe care si-a plasat muncitorul (sau muncitorii) si va livra acele comenzi, obtinand punctele de victorie respective; d Singura modalitate de a face bani in Coal Baron sunt spatiile de pe banca ( care ofera de la 3 la 6 marci ); e a cincea actiune pe care o poate face un jucator este preluarea unei noi comenzi.
Dupa cum se poate intelege, fiecare actiune are mai multe spatii,unele mai avantajoase,altele mai putin (de exemplu: actiunea prin care poti lua bani are 4 spatii: primul iti ofera 3 marci,al doilea 4, al treilea 5 iar ultimul spatiu 6 marci) . Incepand cu primul jucator, fiecare isi va plasa muncitorul, muncitorii ( in Coal Baron poti alege o actiune pe care se afla muncitorul sau muncitorii altui jucator, sau chiar ai tai, atat ca va trebui sa plasezi un numar egal de muncitori cu cel de pe spatiul respectiv + 1 ), executand actiunea respectiva. Jocul merge astfel pana cand au fost pozitionati toti muncitorii, moment in care schimbul se termina si se face punctarea ( vor fi 3 runde de punctare, acestea avand loc la sfarsitul fiecarui sfarsit de schimb/runda ) . Dupa primul schimb vor primi puncte jucatorii care au livrat cel mai mult carbune de fiecare tip, dupa al doilea schimb se vor puncta si cele mai numeroase comenzi cu fiecare din cele 4 tipuri de transport,iar dupa ultimul schimb se vor puncta si cele mai exploatate galerii din minele jucatorilor.
Concluzii : Coal Baron este un joc cu reguli simple, o durata de joc mica ( undeva in jur de +- 1 ora, in functie de numarul de jucatori ), dar care iti va pune rotitele in miscare deoarece va trebui sa iei destule decizii importante: ''sa adun carbunii si sa incarc comanda, sa mai iau o comanda, sa iau niste bani?'' ; asadar, de fiecare data cand iti vine tura ,ai mai multe optiuni de cantarit. Este important sa nu te axezi numai pe un tip de carbune, ci va trebui sa te concentrezi pe comenzi variate.
M-a impresionat placut acest joc pentru ca nu prea are timpi morti, merge repede, in timpul scurt in care iti astepti randul ai destul de gandit, iar mecanica liftului este interesanta.
Inca nu pot spune daca are o rejucabilitate foarte mare ( probabil ca nu ) , dar este un joc bun si reusit, caruia i-am dat nota 8 dupa o singura partida, nota care e posibil sa creasca la 9 daca dupa alte 2-3 partide imi va lasa aceeasi impresie placuta.

Sursa foto : BGG

adixor
Special Meeple
Special Meeple

Re: Review Coal Baron

09 Jan 2014, 16:03

Bravo Daniel, ma bucur ca cineva mai scrie review-uri. Tot inainte!
Si o intrebare: ii dai jocului nota 8 (poate chiar 9). Sistemul BGG, pe care l-am imprumutat si eu la un moment dat, si altii, spune asa:
8 - Very good game, I like to play. Probably I will suggest it and never turn down a game
9 - Excellent game, always want to play it.
Consider gradatiile BGG destul de bine definite, si voiam sa te intreb daca se pot aplica si sistemului tau de notare.

Rautz

09 Jan 2014, 16:10

Excelent, Daniel, ai reusit sa-mi starnesti curiozitatea in privinta jocului, desi nu-i acordasem atentie pana acum.

Am o curiozitate, legata de astfel de reviewuri in general: citeste cineva regulile? Eu unul citesc partea despre componente, reviewul in sine, dar sar peste partea cu regulile pentru ca nu pot sa o inteleg decat vizual (incerc sa gasesc un filmulet cu regulile explicate, sau un set de imagini explicative). M-ar interesa parerea altora.

Chuckila
King Meeple
King Meeple

09 Jan 2014, 16:13

Felicitari pentru initiativa si din partea mea.

Coal Baron este unul din jocurile pe care vreau sa le joc, insa nu am fost tentat pana acum sa il cumpar. Am aceeasi problema, sunt curios cat de multa rejucabilitate are. Poate voi avea ocazia la una din intalniri (FBG sau nationale) sa il incerc. Nu m-ar deranja daca ar fi mai usurel fiindca as vrea cateva jocuri cu care sa mai pot introduce lumea, in afara de Stone Age et co. Insa daca devine repetitiv dupa cateva partide, probabil nu.

Mi-ar placea sa ne spui parerea dupa ce l-ai mai jucat de cateva ori.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

09 Jan 2014, 16:47

Chuckila wrote: Mi-ar placea sa ne spui parerea dupa ce l-ai mai jucat de cateva ori.
Idem.

danielM
King Meeple
King Meeple

09 Jan 2014, 17:08

In primul rand, multumesc tuturor pentru feedback si aprecieri !
Si o intrebare: ii dai jocului nota 8 (poate chiar 9). Sistemul BGG, pe care l-am imprumutat si eu la un moment dat, si altii, spune asa:

8 - Very good game, I like to play. Probably I will suggest it and never turn down a game
9 - Excellent game, always want to play it.

Consider gradatiile BGG destul de bine definite, si voiam sa te intreb daca se pot aplica si sistemului tau de notare.
Nota 8 sigur se aplica, sambata il voi juca de cel putin inca 2 ori, iar daca impresia facuta se va mentine, ar putea urca la 9, dat fiind ca este un joc simplu, destul de rapid si elegant.

@ Rautz : http://boardgamegeek.com/video/37098/co ... coal-baron un video destul de lung, dar care il explica foarte bine ; sau poate ar fi si mai simplu sa citesti direct regulamentul http://www.eggertspiele.de/uploads/glue ... _gb_lr.pdf ( are doar 8 pagini si se citesc foarte repede )

@Chuckila @djdano dupa cum am spus si mai sus, o sa-l mai joc in weekend de cel putin 2 ori si o sa revin duminica sau luni cu un post despre cum vad eu rejucabilitatea lui.

Rautz

09 Jan 2014, 17:14

danielM wrote: @ Rautz : http://boardgamegeek.com/video/37098/co ... coal-baron un video destul de lung, dar care il explica foarte bine ; sau poate ar fi si mai simplu sa citesti direct regulamentul http://www.eggertspiele.de/uploads/glue ... _gb_lr.pdf ( are doar 8 pagini si se citesc foarte repede )
Asta si spuneam, ca o data ce am citit partile interesante de aici, am dat repede fuga pe BGG sa vad regulile in format video.
Meritul este al tau si al articolului excelent pe care l-ai scris; desi sunt subscriber la rahdo, am sarit peste filmuletul lui initial, pentru ca nu m-a atras cum ai reusit tu.

Dar asta era ideea mea: eu unul sar peste partea de regulament(nu doar la tine ci la orice review scris), eram curios daca si altii fac acelasi lucru sau il citesc pe tot si inteleg jocul din acea descriere (ca sa stim pe viitor cat spatiu si timp sa oferim pentru acest aspect in reviewuri)

danielM
King Meeple
King Meeple

09 Jan 2014, 17:29

Multumesc inca odata :)
Dar asta era ideea mea: eu unul sar peste partea de regulament(nu doar la tine ci la orice review scris), eram curios daca si altii fac acelasi lucru sau il citesc pe tot si inteleg jocul din acea descriere (ca sa stim pe viitor cat spatiu si timp sa oferim pentru acest aspect in reviewuri)
In cazul unor reviewuri lungi mai sar peste partea cu regulamentul, insa de obicei o citesc, cu toate ca nu ma ajuta sa inteleg mare lucru din cum se joaca respectivul joc, insa daca regulile sunt expuse astfel incat sa iti faci o idee despre joc,fara sa se intinda pe zeci de randuri, sunt binevenite.

criss

09 Jan 2014, 18:26

Felicitari si din partea mea si la cit mai multe articole pe 2014! :)

danielM
King Meeple
King Meeple

09 Jan 2014, 18:31

criss wrote:Felicitari si din partea mea si la cit mai multe articole pe 2014! :)
Multumesc, la fel iti doresc si tie :) !

adixor
Special Meeple
Special Meeple

09 Jan 2014, 18:45

Rautz wrote:Dar asta era ideea mea: eu unul sar peste partea de regulament(nu doar la tine ci la orice review scris), eram curios daca si altii fac acelasi lucru sau il citesc pe tot si inteleg jocul din acea descriere (ca sa stim pe viitor cat spatiu si timp sa oferim pentru acest aspect in reviewuri)
Si eu in general sar peste regulament (inca un motiv pentru care imi placea sertarul cu pareri :D, nu avea asa ceva). Se intampla destul de rar sa citesc partea asta si intr-adevar prefer sa vad un video (mult mai mult decat sa citesc manualul - nu am fost niciodata bun la a-l proiecta in minte suficient de bine cat sa simt ca inteleg cum se joaca jocul ... in plus, in mod dubios mi-e mult mai simplu sa inteleg jocul cand am componentele in fata...)

Eu nu as insista pe reguli mult prin urmare, cel mult pe mecanici sau chestii mai deosebite (gen mecanica liftului aici).

danielM
King Meeple
King Meeple

12 Jan 2014, 11:24

Ieri am mai jucat 2 partide de Coal Baron; cum spuneam si mai sus, jocul se joaca repede : in 3 a durat 1 ora si 10 minute, iar in 2, 1 ora , lucruri pe care le consider un punct forte pentru un joc light - medium. Prima impresie nu s-a schimbat, jocul te tine in priza, noroc nu exista, in cazul in care nu iti convin tile-urile de galerie sau cartile de comanda disponibile pe tabla, atat pentru cartile de comanda cat si pentru tile-uri exista o actiune care te lasa sa te uiti la primele 5 carti sau tile-uri din stack si sa iti alegi una dintre ele; ideea in joc este sa fii atent si la ce comenzi au trimis sau vor sa trimita adversarii si in functie de asta sa tii pasul cu ei sau chiar sa le-o iei inainte. Alt lucru pe care l-am observat este ca nu prea se mai pot face rasturnari de situatie sau reveniri de la multe puncte,trebuie sa finalizezi comenzi din prima runda pentru a putea puncta inca din prima faza de scoring. Rejucabilitatea dupa cum am spus nu cred ca este foarte mare, dar noi nu ne-am plictisit deloc de el si faptul ca este un joc care merge repede il face placut si vrei sa il joci de cel putin 2 ori la fiecare sesiune de joaca.
Nota lui ramane un solid 8 si este jocul perfect pentru a incepe o sesiune si a-ti face incalzirea pentru Terra Mystica, Brass, Agricola sau alte titluri cu durata si complexitate mult mai mare.
Sunt curios sa aflu si parerile voastre despre joc atunci cand il veti incerca.

dmx85
King Meeple
King Meeple

20 Feb 2014, 15:52

am urmarit un tutorial video pe net si am decis sa il cumpar si eu. Mi se pare genul de joc care concureaza cu Waterdeep si Stone Age in categoria jocurilor economice light spre medium. Nu am apucat sa il joc, dar impresia mea e ca va fi peste Waterdeep si Stone Age care nu prea mi-au placut. Sper sa fie hit pt ca am nevoie de un joc de acest gen care sa il pot juca cu oameni cu care nu pot juca jocuri prea complexe si sa fie o alternativa pt Samurai sau Carcassonne care incep sa "imbatraneasca". Ca prima impresie dupa citirea regulamentului este ca acest joc are un design foarte curat, simplificat la maxim, dar cu suficiente decizii dificile de luat. La plusuri as adauga si cum se face scoring-ul si faptul ca nu pot exista spatii blocate, doar mai scumpe. La minusuri as trece componentele care m-au dezamagit crunt, tile-urile sunt subtiri, scara liftului nu se potriveste prea bine in board si sta indoita (toate sunt asa), iar despre banii de hartie, chiar nu inteleg ce a fost in capul lor cand au luat o asemenea decizie cand se stie foarte clar ca nu sunt agreati de nimeni aproape.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”