Hegemonic - primele impresii

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
deeug
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Game Explorer

Hegemonic - primele impresii

16 Feb 2014, 18:29

Iata imagini si impresii de la primul joc de Hegemonic, in 5. Luati-le acum, cat sunt inca calde! ;)

from http://www.boardgamegeek.com/image/1930855

from http://www.boardgamegeek.com/image/1930857

from http://www.boardgamegeek.com/image/1930859

from http://www.boardgamegeek.com/image/1930854

from http://www.boardgamegeek.com/image/1930856

from http://www.boardgamegeek.com/image/1930858

Jocul place tare la mine si nu pot decat sa ma felicit pentru achizitite, chiar daca termenul de livrare a fost destul de aproape de Sfantul Asteapta.
In primul rand iti ia ochiul cu calitatea componentelor intinse pe masa.
Tre' sa zic ca e de cafteala si control de sectoare (area control): n-ai cum sa stai in coltul tau si sa aduni puncte de victorie de unul singur. Vrei puncte cat mai multe? te duci in vizita in cat mai multe sectoare si mai lasi o urma, doua p-acolo ( a se intelege baze, care sunt de 3 tipuri - politic, industrial si militar - fiecare cu caracteristici specifice). Nu garanteaza nimeni ca urmele vor fi permanente pentru ca cine controleaza in exclusivitate un sector la un sfarsit de tura isi ia si niste puncte bonus.
Eu nu prea sunt mare amator de jocuri de tipul asta dar aici conflictul e cumva abstract, asa ca nu m-a deranjat.
Dureaza mult: a fost vreo 4 ore doar cu jumate din tilurile recomandat la jocul intreg. Asta pentru ca neuronii se incing tare pe gratarul jocului...Cine e predispus sa se gandeasca mult, se va gandi mult la jocul asta. S-ar putea sa vina si AP-ul in vizita, poate chiar de mai multe ori pe joc.
Regulile sunt destul de simple, pana in momentul in care lumea trebuie sa intelega care-i treaba cu conflictele: cine de unde ia putere, cat si de ce...Complicat! O sa mai trec prin regulament ca sa fiu sigur c-am prins spilu'.

Nu e pentru toata lumea!
Din cei 5 combatanti 2 au fost extrem de incantati (eu si AngelEye) 2 au fost mhmhm si ultima (daaaa, ca lumea! dar nu-l mai joc vreodata!)
Fiecare jucator poate a evolueze in directia pe care si-o doreste, daca are cu ce.
Sunt prezenti si lideri care dau factiunilor abilitati specifice, si care, daca nu sunt folosite de la tura la tura, devin tot mai puternice(pana la maxim 3 abilitati). E interesant ca nu sunt permanente: odata folosite ajung la nivelul zero dupa care iar cresc de la o tura la alta.
Cartile de tehnologie iti pot specializa si mai mult factiunea, daca le joci pentru abilitatile lor si nu pentru plusul de putere la conflicte.

Nu are nici o treaba cu Eclipse sau cu Exodus. Zic asta pentru ca la un moment dat ma intreba Cristianf (cel mai mare fan declarat al jocului :D ):" La ce-ti mai trebuie asta din moment ce la ai pe celelalte 2 ?"
Mi se pare un joc care are nevoie de mai multe sesiuni ca sa-l descoperi in deplinatatea calitatilor.

Primul contact a fost pentru mine unul care m-a facut sa inteleg ca jocul nu mi-a aratat tot ce poate si ca mai trebuie sa mobilez in continuare masa cu el.
Am mai zis ca mi-a placut?
Daca da, confirm inca o data! :)
Last edited by deeug on 17 Feb 2014, 00:00, edited 1 time in total.

AngelEye
King Meeple
King Meeple

Re: Hegemonic - primele impresii

16 Feb 2014, 19:37

Confirm si eu placutul si ii felicit pe cei care l-au luat pe Kicstarter care cu toate bubele lui (pe care multi ni le asumam ) face si treaba foarte buna uneori. Jocul este absolut superb, cel putin la prima impresie insa este de jucat ziua si in nici un caz seara. Si chiar nu are nimic in comun cu jocurile care le stie mai toata lumea gen Eclipse, Ti3, Exodus etc.

Multam de joaca si ma bucur ca tu ai fost cel tras la sorti, eu ti-am tinut pumnii :D

cristianf
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2014, 22:40

Confirm si eu ca sunt in continuare cel mai mare fan al jocului. Felicitari pentru achizitie ! :mrgreen:

deeug
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2014, 23:33

Asta a fost pentru cunoscatori! :lol:
Multumesc! Stiu ca de mult nu-ti doreai sa-l joci! :mrgreen:

AngelEye
King Meeple
King Meeple

19 Feb 2014, 13:19

Si evident ca daca ei au mers pe politica tu ca un om rau ai mers pe industrie si armata :lol:
Super pozele in special agentul 008 arata intr-un anume fel.

cristianf
King Meeple
King Meeple

19 Feb 2014, 14:05

hmm.. tin minte ca am fost 3 aseara dar parca nu tin minte sa fi jucat asta :lol: Parca nu era cu politica, industrie si armata ci cu pictori, sculptori si arhitecti :D

AngelEye
King Meeple
King Meeple

19 Feb 2014, 14:18

Cred ca era deghizat ca sa il jucati si voi :)

deeug
King Meeple
King Meeple

19 Feb 2014, 14:43

Cred ca mi-am dat seama de ce zice Cristian ce scrie... Este evident pentru mine ca Hegemonicul ii place atat de tare incat si-a creat un mic mecanism psihologic: la putin timp dupa ce termina o sesiune, Cristian si-a propus sa uite ca l-a jucat!
Ca sa poata sa-l joace iar, cat de repede se poate! :D
Si daca el alege sa creada ca a jucat alt joc, cu pictori, sculptori si arhitecti, cine sunt eu sa ma pun in calea fericirii lui ?!?
Din punctul meu de vedere e important ca jucam impreuna, indiferent de ce perceptie a realitatii alege el sa-si faca! :D

@AngelEye
Rau! Dar bun...(la suflet)! :D

AngelEye
King Meeple
King Meeple

19 Feb 2014, 15:15

True that :)

deeug
King Meeple
King Meeple

20 Feb 2014, 17:47

Pentru toti cei care vor juca, proaspat de la autor: costurile oricarui conflict se platesc INAINTE (ca la...anumite stabilimente), adica atunci cand declari. N-ai bani, stai acasa! ;)
Nu mi-a fost clar din regulament si pana acum am jucat cu platitul dupa...

cristianf
King Meeple
King Meeple

20 Feb 2014, 19:55

Aoleo am jucat prost ! Clar tre' sa mai bagam o partida. :lol:

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

22 Feb 2014, 10:41

@ deeug

Am jucat cu foarte multe reguli gresite. Unele esentiale.
A. Daca muti un agent sau o flota si vrei sa ataci esti obligat sa folosesti acea unitate, nu poti sa ataci in alta parte pe actiunea respectiva.
B. Atacul politic si militar nu poate fi initiate decat de un agent sau respectiv o flota prezente in hexul de conflict. Bazele politice si militare nu pot declansa atacuri. (Doar bazele industriale au abilitatea asta.)
C. Agentul poate fi implicat in 3 situatii posibile de conflict:
1. attacking,
2. defending intr-un hex cu baze politice,
3. sau defending singur (intr-un hex fara baze politice care sa-l sustina).
In situatia 1 si 3 agentul isi ia suportul oricarei factiuni de alieni. In situatia doi agentul contribuie doar cu puterea lui de +1. Nu exista situatie in care sa aduci doua sau mai multe factiuni de alieni in sprijinul tau. (Chiar si cu mai multi agenti in locatie.) In plus, Can only lend power from a given political faction to an agent ONCE per phase, regardless of whether attacking or defending.
D. In mod similar pentru atacurile militare nu exista situatie in care flota ta sa "activeze" mai mult de o baza militara.

Daca mai gasesc mai revin :)

Later edit:
Am mai gasit una mica: Range does NOT extend through the Center space of the core galaxy board. You have to “go around” it.
Este un "teaching script" scris de designer pe bgg files care mai clarifica lucrurile. Iti recomand sa arunci un ochi peste el. :)

deeug
King Meeple
King Meeple

22 Feb 2014, 11:50

Bine macar ca am nimerit o regula, doua corect! :)
"Teaching script" - ul e mult mai clar ca regulamentul tiparit.
Ori asta , ori sunt eu complet batut in cap ca n-am vazut ce trebuie.
Oricum, ma bucur foarte tare ca ai si tu jocul si cu ambele noastre capete avem mari sanse sa-l juam corect...eventual! :D

Dar stau si ma intreb acum, in lumina recentelor revelatii: daca l-am jucat cu reguli gresite pana acum si mi-a placut, cand o sa-l joc cu regulile corecte oare o sa-mi mai placa? :D

adrim
King Meeple
King Meeple

22 Feb 2014, 15:07

Eu zic ca ar trebui sa-ti placa chiar mai mult pentru ca e mai echilibrat cu regulile corecte. (evident)
Oricum frumusetea jocului cred ca sta, mai mult decat la alte jocuri, in abilitatea jucatorilor de a mentine echilibrul foarte fragil prin negocieri, mici aliante temporare si chiar backstabing daca situatia o cere. Dar pana sa ajungem acolo mai avem nevoie de vreo 2-3 partide de asimilare a principiilor de daza. Una peste alta un joc ingenios. Pana aici ne place tare mult :)

adrim
King Meeple
King Meeple

22 Feb 2014, 16:18

Am gasit si mai multe clarificari aici: Hegemonic FAQ / Errata

adrim
King Meeple
King Meeple

23 Feb 2014, 11:55

Si inca una:
The SENTIENT PROPAGANDA card says: "The Range of your Agents is extended by one Sector, allowing your Agents to target actions into adjacent Sectors."

What does target actions mean?
A. My agent can target only my actions: build or attack in adjacent hexes.
B. My agent can target all actions in adjacent sectors, including other player's actions, meaning that my agent can add it's +1 power to a defending embassy in an adjacent hex?

Same question for the PSI-SUBVERSION PROBES card.
Good questions. It's (A) in both cases.

deeug
King Meeple
King Meeple

24 Feb 2014, 17:07

Mi se pare mie sau iti place tare jocul? :D

Mi se pare ca lipsesc destul de multe chestii din manualul oficial...
Bine ca au aparut clarificarile pe care ni le-ai impartasit!
Sar'na! :)

adrim
King Meeple
King Meeple

24 Feb 2014, 18:14

Dupa doua partide in 2 cred ca are potential de nota maxima, dar sunt nerabdator sa vad ce poate jocul in mai multi.

Intradevar regulamentul nu este dintre cele mai bune, de-asta avem BGG-ul :D

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”