Fiecare, cred, are jocuri in colectie notate cu 10 pe BGG. Citeva din jocurile mele notate cu 10 insa, se ridica deasupra celorlalte si le-am poreclit "jocuri de nota 11". Acestea sunt, in opinia mea, jocuri exceptionale, fara de care aceasta pasiune numita boardgaming ar avea de suferit.
Prima si cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un joc de nota 11 este: Rejucabilitate infinita!
Si asta include sa il si joc de foarte multe ori - atit de mult sa-mi placa incit sa-l pot juca regulat, fara sa ma plictisesc. Am multe jocuri excelente de care, dupa citeva partide ma plictisesc si le pun inapoi pe raft pentru mult timp.
Inainte sa descopar BGG-ul aveam doar doua jocuri ce se incadrau aici: Sah-ul si GO-ul. Jucasem cca. 30 mii de partide de sah (majoritatea blitz online) si citeva sute de GO. Aveau complexitate mare, interactiune intre jucatori si elemente decizionale de strategie si tactica, calitati pe care le apreciez, de asemenea.
Din pacate le lipseau citeva calitati: nu exita vreun fir narativ sau tematica, nici vreun mic element de noroc care sa-i dea sansa si jucatorului mai slab. Trebuia sa gasesti un jucator exact de valoarea ta, altfel ori te saturai tu ori el.
Cu ajutorul BGG si in timp indelungat am gasit aceste jocuri de nota 11 care sa inlocuiasca cu succes Sah-ul si Go-ul.
Ele sunt doar 3 la numar si nu am o ordine anume pentru ele:
1. Blood Bowl (Third Edition)
* a nu se confunda cu jocul Blood Bowl Team Manager

Pe mine Rugby-ul sau Fotbalul american ma lasa indiferent si nu ma uit niciodata la vreun meci. Desi e un fel de "fantasy-Rugby singeros" (este considerat ca fiind cel mai bun joc de sport), Blood Bowl este o minune de joc pozitional in care fiecare decizie (si ai o tona de decizii grele la fiecare mutare) cintareste foarte greu. Tot ce-i lipseste sahului este aici (poate cu exceptia povestii).
Este foarte greu sa inscrii un punct deoarece nu poti trece in plimbare pe linga un jucator advers, el te va impinge sau dobori la pamint. Sau chiar sa-ti raneasca/omoare jucatorul. La fiecare pas ai de luat in calcul riscul, de aceea vei muta in ordinea riscului crescator. Fiecare jucator trebuie pozitionat cu mare grija pentru a bloca adversarii, a nu lasa spatii libere adversarului si a proteja mingea.
Se poate juca ofensiv, neutru sau defensiv in functie de preferinte. In joc sunt zeci de rase cu care se joaca diferit, dar in mare vorbind, exista rase care favorizeaza jocul brutal de blocaj (ex. Orcii), rase "bune la toate dar fara a excela in ceva" (ex. Oamenii) si rase rapide si tehnice dar fragile (ex. Soarecii).
Fiecare jucator din cei 11 poate sa mute, sa incerce sa-l impinga/doboare pe jucatorul adiacent si o data per turn o combinatie intre cele doua si o pasare a mingii. Zarurile decid ce actiuni reusesc si care nu, dar riscul este calculat si exista posibilitatea de Re-roll. Jucatorii mai puternici au posibilitatea de a alege intre 2 zaruri. In cazul in care un jucator este doborit sau pierde mingea, turnul trece la adversar.
Jocul favorizeaza jucatorul mai bun, dar da o sansa si unui jucator mai slab prin aceste zaruri. Este jocul in care nu-ti pierzi speranta niciodata - in jocul de ieri oponentul meu avea 4 (din 11) jucatori accidentati (2 morti si 2 raniti) si a cistigat cu 1-0 contra celor 10 (din 11) jucatori ai mei dupa o rasturnare de situatie spectaculoasa.
BB este un joc cu multa tensiune, ce necesita multa gindire si are o foarte mare varietate: rase diferite, zeci de skill-uri ale jucatorilor, posibilitate de upgrade, vedete, sau jucatori specializati (pasatori, prinzatori, alergatori, aparatori etc.).
La capitolul tematica jocul sta fantastic, exista inclusiv reguli pentru comportamentul publicului, vreme etc. Un jucator impins in afara terenului va fi batut de public. De asemenea publicul poate arunca cu obiecte in teren sau chiar sa navaleasca in teren si sa ia la bataie jucatorii. Pe vremea orcilor publicul nu era prea civilizat...
Ca cireasa de pe tort, se poate juca in Liga, unde consecintele fiecarui joc se rasfring in jocurile urmatoare. In tarile vestice si America de nord se organizeaza periodic (de aproape 20 de ani) Ligi de Blood Bowl. Jumatate din manual explica reguli pentru Liga.
Jocul e foarte greu de gasit (la un pret decent) deoarece Games Workshop a anuntat ca nu-l va mai produce. Este jocul cel mai "vinat" de pe BGG.
...despre celelalte doua jocuri am mai dat detalii pe forum asa ca nu voi intra in amanunte:
2. (seria) Dungeon Twister
O alta capodopera de joc pentru "ginditori". Un sah cu steroizi - este inlocuitorul sahului pentru mine. Are elemente de bluffing, super-tematic, super-decizional, super-interactiune.
Planificare si manevre la cel mai inalt nivel cu tensiune cit incape. Zeci de jucatori cu abilitati diferite, zeci de table rotitoare, zeci de obiecte utile - combinatii infinite. Posibilitatea de a juca si solitaire, impotriva unei inteligente artificiale de temut.
Dintre ele DT1 imi place cel mai mult pentru ca are un echilibru intre lupte si evadare, se pot vedea obiectele de sub miniaturi si se pot citi datele jucatorilor. DT1 se poate combina cu DT2:Prison si cu oricare alta extensie.
3. Advanced Squad Leader (ASL) / ASLSK-uri
Jocul cel mai complex si complet la care aspira orice pasionat al jocurilor de razboi. Cei care invata acest sistem nu mai au nevoie de alt joc de razboi.
El ofera tot pachetul de "bunatati", de la povesti cu un grad uimitor de detaliu la decizii grele la tot pasul. O bijuterie.
Concluzii:
Acestea sunt cele trei jocuri "de nota 11" in cazul meu. Ofera o rejucabilitate infinita, o mare placere in a le juca, factor decizional urias si toate celelalte ingredientele descrise. Ele au o vaga asemanare cu sahul, asa ca daca nu va place sahul sunt sanse sa nu va placa nici ele. Toate sunt jocuri complexe, "brain-burner", foarte tematice si ofera si putin noroc pentru jucatorii mai putin experimentati. Sunt cam greu de gasit (de cumparat), dar un jucator pasionat le va gasi cu siguranta. Exista si varianta online, dar e departe de jocurile fizice.
Happy gaming!