Urmatoarele experiente ludice nu sunt din ultima saptamana, dar mi-am facut timp sa scriu cateva randuri din ultima luna.

- from http://www.boardgamegeek.com/image/714518
De mult eram curios sa vad cum este faimosul
Through the Ages - a story of civilization.
M-a descurajat de fiecare data timpul de joaca de circa 4 ore. Am trecut peste micile probleme si am inceput sa studiez regulamentul. Stufos si complex, n-am ce zice. Apoi l-am luat pe nenea Rahdo de manuta sa-mi arate si cum e cu gameplay-ul.
Nici nu stiu cu ce sa incep. Un joc complex in adevaratul sens al cuvantului. Tema dezvoltarii civilizatiei este bine implementata si chiar am avut impresia ca evoluez pe parcursul jocului. In general nu ma regasesc neaparat in tema unui joc, dar de data asta a fost ce trebuia. De la Moise si Caesar pana la Ghandi si primul zbor in spatiu.
Jocul dureaza parca prea mult. Are o multitudine de variante si strategii si niciodata nu poti sa faci tot ce iti doresti. Drept urmare trebuie sa-ti calculezi foarte bine mutarile, ceea ce duce inevitabil la prelungirea jocului. Un aspect foarte delicat al jocului este varianta "military" poti alege sa nu o folosesti. In primele 2 jocuri nu am folosit-o, nu mi-a pasat, nu am dat importanta si mi-a placut mecanica jocului. Am jucat in 2 si in 3. Al 3-lea joc am zis sa incercam varianta military si am fost pe punctul de a renunta la joc. De ce? Cel cu care am jucat era relativ experimentat. Mi-a spus ca este bine sa fie un echilibru militar in comparatie cu ceilalti jucatori.
Nu am realizat ce avea sa urmeze. A prins un avans militar mult prea mare si nu stiam cartile. Am renuntat sa incerc fara izbanda sa-l prind din urma si am incercat sa fac puncte... in zadar. In ultimele 2-3 ture ale jocului, nu mai aveam oameni, resurse si nici puncte. Eram in plus la masa
Jocul s-a terminat cu un scor de 280 - 50.
Drept urmare recomand cel putin daca jucatorii nu sunt relativ la acelasi nivel de experienta sa se evite military cards. Este o linie foarte periculoasa intre a te prinde jocul si a renunta definitiv si irevocabil.
Cat despre calitatea componentelor si designul estetic al planselor si al cartilor mi se pare ca lasa de dorit. Totusi poti alege in functie de nivelul jucatorilor varianta simpla, care e mai mult asa de invatat jocul, dureaza extrem de putin si nu apuci sa gusti din mecanicile si strategiile jocului. Exista si varianta advanced, in care parca se mai misca ceva, dar nu poti dezvolta strategii de lunga durata. Cu toate astea consider ca este foarte utila pentru deprinderea gameplay-ului. Exista si varianta completa unde ai "cu de toate".
Concluzie: Joc foarte bun, complex, strategic. Daca nu iti calculezi bine mutarile si anticipezi ce se va intampla si ce ai de facut jocul te pedepseste si risti sa o moarte clinica pana spre final.
Nota 8.5 din partea mea.

- from http://www.boardgamegeek.com/image/621653
Trecem acum la
Roll through the ages - the bronze age
Aceasta este si ordinea in care le-am incercat. Am inceput cu ce era mai greu si apoi am trecut la fratiorul mai mic.
Despre joc pot spune ca a fost o surpriza placuta. O cutie relativ mica, putine componente si totusi un gameplay placut.
Venind dupa greul greilor, Roll through the ages mi s-a parut totusi prea simplu si parca ii lipsea ceva. Sunt convins ca a avut o influenta mare incercarea in aceasta ordine. Cum decurge jocul? Dai cu zaruri si faci actiuni in functie de ce-ti pica. Mai poti sa dai de 2 ori cu zarurile care nu iti plac. Construiesti orase ca sa primesti zar in plus pentru fiecare oras, te aprovizionezi cu mancare sa-ti hranesti orasele cand dai nenorocirea pe zar, construiesti monumente ca sa iei puncte, iti administrezi resursele, banii pot fi folositi doar in tura in care ai dat pe zar moenda civilizatiei si mai poti lua o dezvoltare.
Hai ca acum ca le-am descris, parca nu e asa banal jocul, dar in comparatie cu Through the ages... well.. abia poti sa le compari.
Jocul curge frumos, desi l-am incercat o singura data. Cu siguranta il voi mai juca pentru a-mi definitiva parerea.
Mi se pare totusi ca se termina cam repede. Mai exact la construirea ultimului monument, care nu prea vad cum se va atinge doar in 2 jucatori sau la cumpararea celei de-a 5-a dezvoltare.
Componente ... meh... iar nu mi-au placut si initial eram tentat sa zic pas. Zarurile mari si butucanoase. Per total mi-a dat impresia ca design-ul nu are viata, nu-ti trezeste interesul.
Concluzie: O sa vreau sa-l incerc si in 4 jucatori sa vad cum se schimba jocul si strategia. Un filler frumusel ca si experienta de joc, in ciuda urateniei lui

Nota 7 momentan

- from http://www.boardgamegeek.com/image/1982459
Well well, ce avem noi aici?!
Port Royal
Un joc de carti aparent banal la prima vedere. Departe de impresia lasata. Este un joc de buzunar, care merge oriunde. Un filler mic, ce poate fi jucat pana la 5 jucatori. dureaza 20min maxim si este foarte bun pentru a introduce membri noi in lumea jocurilor de societate.
Cum functioneaza?
Simplu! Fiecare carte are 2 fete. Pe una din fete poti avea caractere, corabii, personaje sau alte nebunii, iar pe cealalata o moneda. Atunci cand este randul tau, tragi carti si le pui cu "fata" in sus, adica cu caracterul, corabia, etc in sus. Poti lua corabii care iti dau bani. Asta inseamna ca tragi atatea carti cati bani trebuie sa iei dar le tragi cu fata in jos si nu te uiti le ele. Vor reprezenta banii cu care vei plati alte carti. Poti trage intoarce oricate carti atata timp cat nu sunt 2 corabii de aceeasi culoare. Daca ai ghinionul sa tragi 2 corabii albastre la primele 2 carti, ti-ai pierdut tura si nu faci nimic. Si se intampla destul de des

...
Pe parcursul jocului mai tragi ...grrr.. imi scapa termenul, dar sunt niste obiective pe care le pui separat si primul care indeplineste obiectivele prin achizitionarea anumitor carti le poate da la schimb pentru puncte de victorie. Sunt cateva strategii pe care le-am descoperit, in functie de noroc, evident.
Nu prea vad scopul sabiilor cu care poti combate corabii. Bine, il vad, dar nu as merge pe acea strategie pentru ca mi se pare mai anevoioasa.

Mi-a venit o idee. Acum ca m-am gandit mai bine, chiar voi incerca cu proxima ocazie strategia sabiilor. M-am facut singur curios sa vad cum decurge
Concluzie: Place la baietel

Recomand!
Nota 8
Nu vi se intampla in timp ce scrieti sau cititi despre un joc sa vi se faca pofta sa-l jucati atunci? Le-as juca pe toate... ACUM!! dar.. e aproape 3. O las pe data viitoare.
Ok, atat pentru seara asta. Mai am cateva jocuri incercate la care o sa revin cu mici review-uri!