Glen More ( 2010, designer Mattias Cramer )

Un joc in care fiecare jucator este liderul unui clan din Scotia secolului 17, care incearca sa-si mareasca teritoriile si sa produca diverse resurse. Practic, la finalul jocului, acumulezi VP dupa numarul de butoaie de whisky, numarul de chieftains pe care ii promovezi de la gradul de simpli muncitori, dupa prelucrarea diverselor materii prime sau dupa genul de teritorii pe care il detii.
Cum faci asta? Exista un rondel pe care fiecare jucator inainteaza exact atat cat doreste, luand teritoriul pe care il vrea si adaugandu-l celui / celor deja existente ( dupa anumite reguli de plasare - nu voi intra in detalii ). In momentul in care adaugi un teritoriu, atat el cat si teritoriile adiacente lui se activeaza, permitandu-ti sa faci strangi resurse sau sa le prelucrezi, in functie de ce teritorii sunt in jur.

Parerea mea:
Jocul este un joc euro prin excelenta. Interactiunea cu ceilalti jucatori se reduce la inaintarea pe acel rondel si luarea teritoriilor pe care, posibil, celalalt si le doreste. Asta poate duce la tendinta de a sta cu nasul in propria "tabla de joc", neinteresandu-te ce fac ceilalti. Bineinteles, ii poti pune bete in roate altuia, dar jocul nu recompenseaza interactiunea. Mentionez ca l-am jucat in doi, varianta in care exista un zar - "ghost player", care ia si el diverse teritorii de pe tabla random. Componentele sunt ok, dar fara nimic extraordinar. Grafica de pe cartoanele cu teritorii e suficient de atragatoare cat jocul sa nu fie urat, dar pare destul de stearsa. ( Culorile predominante sunt gri, maro, verde si nuante ale lor. Probabil ca are sens tematic - Scotia
Nota mea: 7/10
https://boardgamegeek.com/boardgame/66362/glen-more