Versiunea mea este "Gigamic Classic edition 2014" (deci dimensiunea normala, nu mini):
Poza de pe cutie introduce potentialii cumparatori in eroare cu acea tabla alba si urita, in realitate componentele din cutie arata ca in poza de mai jos (made in Franta, nu in China).
Jocul are un manual in toate limbile Europei. Componentele au o calitate excelenta, o adevarata placere sa te joci cu ele.
Singurul minus ar fi dimensiunea, as fi preferat una putin mai mare, pionul poate deveni claustrofob in spatii atit de strimte.
"Regulamenul" acestui joc abstract se invata in 30 de secunde. Fiecare jucator ori isi muta pionul 1 spatiu adiacent, ori plaseaza unul din cele 10 ziduri pe care le are la dispozitie. Pionul care ajunge primul pe linia de start opusa cistiga. Timpul de joc este de 10-15 minute intense. Se poate juca in 2 sau in 4, dar jocul in 2 este mai bun (in 4 jucatorii au doar 5 ziduri fiecare, jocul devine mai haotic si cu mai putine decizii).
Un joc atit de simplu de invatat am crezut ca va avea o rejucabilitate mica si ca ma va plictisi repede. De aceea, la inceput mi-am construit o versiune folosind piese de Domino si am jucat si versiunea online de pe BGA. Dupa vreo 100 de partide mi-am dat seama de uriasul potential al jocului si ca abia trecusem de stadiul de incepator si am cumparat versiunea fizica.
Pare simplu sa muti un pion sau sa pui un zid. In realitate e foarte greu, la fiecare mutare ai o decizie grea de luat - cind sa muti si cind sa pui un zid, in ce loc sa pui zidul, pe orizontala sau verticala? Daca pui ziduri prea repede si ramii fara, adversarul te va bate, te va obliga in final sa mergi in directii opuse locului unde vrei sa ajungi. Daca pui ziduri prea tirziu risti ca labirintul sa fie creat dupa placul adversarului. Cind sa pui un zid care sa-l incurce pe adversar si cind sa pui unul care sa te ajute? Cind joci cu un adversar foarte bun nici nu intelegi de ce ai pierdut. Ai impresia ca orice decizie iei este gresita. Cind joci cu un jucator mai slab te simti ca o pisica manevrind un soarece - distractie maxima.
Este genul de joc in care acumulezi experienta in timp indelungat, dupa multe partide. Ca sa devii maestru trebuie mii de partide. Si creierul pus la multa munca. Ca rejucabilitate il vad aproape la nivelul lui Hive, dar sub Hive+extensii. Si peste Neuroshima Hex.
Dupa atitea superlative, sa vedem ce critici i se aduc:
- unele persoane il considera sec. Cred ca cei care nu vor sa-si bata capul cu rezolvarea unui puzzle la fiecare mutare, sau au fost indusi in eroare (ca si mine la inceput) de simplitatea lui, crezind ca e sinonima cu banalitatea;
- unele persoane cred in mod eronat ca este genul de joc in care trebuie sa numeri incontinuu cite patratele mai ai pe o eventuala ruta. Asta nu mi-ar fi placut nici mie, din fericire nu este asa, pina in finalul jocului toate mutarile sunt pur strategice si tactice, globale (regionale) si nu necesita numarari. Faci tot ce poti ca adversarul sa ajunga cit mai tirziu si tu cit mai repede la tinta. Doar in final si destul de rar vei avea prilejul sa numeri, mai mult pentru a abandona, scurtind timpul de joc.
Cred ca cel mai mult il vor aprecia jucatorii la care le place sa rezolve puzzle-luri (gen Ricochet Robots) si aici trebuie mentionat ca fiecare partida e diferita la nivel de "puzzle" de rezolvat sau cei la care le plac jocurile abstracte similare cu sahul, la care experienta se acumuleaza in timp indelungat, dar mai usor, mai rapid si mai distractiv ca sahul. Atit adultii cit si copii il vor aprecia la fel de mult.
Jucatorul mai bun va cistiga aproape intotdeauna in fata celui mai slab, dar in cazul in care oponentii nu au aceeasi experienta, jucatorul mai bun poate oferi handicap citeva bucati de zid, in functie de diferenta de valoare dintre ei, si atunci partidele vor deveni interesante pentru amindoi si strinse.
Cam atit despre cea mai mare surpriza pe care am avut-o, legata de un joc pe care l-am subapreciat atitia ani...
Cine vrea sa-l testeze sa vina la un joc online pe BGA.
Happy gaming!
Edit: am mai adaugat unele completari intr-o pauza de joaca pe BGA...