The Voyages of Marco Polo

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

The Voyages of Marco Polo

15 May 2016, 15:40

Image
Jocul The Voyages of Marco Polo, avand ca mecanici de baza plasarea de muncitori si utilizarea zarurilor, ofera ocazia jucatorilor de a recrea drumul lui Marco Polo si al altor personaje, explorand zona Asiei, din Venetia la Beijing.

1.Componente :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: : In interiorul cutiei se gasesc tabla de joc, tablele individuale ale jucatorilor, cartile cu actiuni si cele cu obiective, piesele fiecarui jucator (zaruri, exploratori si trading posts), bunurile(aur,stofa si condimente) si camilele, monedele, contractele si tile-urile pentru orase. Componente de excelenta calitate, din lemn, viu colorate si o tabla de joc pe masura; in concluzie, producatorii nu au facut economie de la calitate si ne-au oferit un joc care isi merita banii, precum si cele 5 stele pe care i le-am atribuit la acest capitol.
Image
2.Regulament :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: : Regulamentul tine pasul cu componentele, fiind extrem de bine structurat, unul dintre cele mai bune regulamente pe care le-am citit, toate intrebarile care s-au ivit sau se pot ivi gasindu-si raspuns in acele pagini.

3. Desfasurarea jocului :sy: :sy: :sy: :sy: :sh: : Obiectivul fiecarui jucator este sa adune cat mai multe puncte de victorie, explorand harta, adunand resurse pentru a putea calatori si pentru a putea aduce la indeplinire diverse contracte, plasandu-si trading posts in orasele de pe cartile de obiectiv. La inceputul fiecarui joc, in varianta avansata, jucatorii isi aleg cate un personaj, fiecare avand anumite abilitati speciale (un lucru care adauga un plus rejucabilitatii si frumusetii acestui joc). De asemenea, li se atribuie doua carti cu obiective sau, in varianta avansata, aleg doua carti din patru primite; urmand ca la final, in functie de stadiul de indeplinire al obiectivelor, sa primeasca VP-uri.
Jocul se desfasoara pe parcursul a 5 runde. La inceputul fiecarei runde, jucatorii dau cu zarurile, primesc bunurile/monedele aferente personajului/oraselor care ofera aceste avantaje, dupa care, succesiv si pana la epuizarea zarurilor, pot sa faca urmatoarele actiuni, utilizand zarurile pe care le detin:
1. Actiuni secundare (pot fi executate inaintea actiunilor principale si nu sunt obligatorii): indeplinirea unui contract / plasarea unui zar pentru a lua 3 monede / reroll la unul din zaruri - cost: 1 camila / ajustarea valorii unui zar cu +/- 1 - cost: 2 camile / cumpararea unui zar negru care va putea fi folosit alaturi de celelalte zaruri ale jucatorului - cost: 3 camile
2. Actiuni principale (utilizand zarurile) -aceste actiuni pot costa, atunci cand spatiile sunt deja ocupate de catre alti jucatori :
- ia 5 monede
- marketplace: spatiul de unde jucatorii pot primi bunuri si/sau camile, in functie de numarul si valoarea zarurilor plasate
- The favor of Khan: jucatorul primeste 2 camile + 1 bun la alegere
- achizitionarea de noi contracte: jucatorul poate lua 1 sau 2 din contractele disponibile pe acel spatiu
- Travel: principala actiune prin care jucatorii se deplaseaza pe harta, plasandu-si un trading post, daca isi incheie actiunea intr-un oras. De asemenea, primul jucator care isi plaseaza un trading post intr-un oras mare, va primi instant un beneficiu (bunuri, monede etc).
- Actiuni de pe cartile de oras: avand in vedere ca in fiecare joc vor fi pozitionate, random, doar 9 carti din 31, acestea vor aduce un factor de noutate cu fiecare partida. In general, aceste actiuni pot transforma bunuri in VP-uri sau pot aduce monede jucatorilor care utilizeaza acel spatiu
3. Actiuni secundare (pot fi executate inaintea actiunilor principale si nu sunt obligatorii): indeplinirea unui contract / plasarea unui zar pentru a lua 3 monede / reroll la unul din zaruri - cost: 1 camila / ajustarea valorii unui zar cu +/- 1 - cost: 2 camile / cumpararea unui zar negru care va putea fi folosit alaturi de celelalte zaruri ale jucatorului - cost: 3 camile

Asadar, in functie de obiectivele pe care le vor avea, jucatorii se intrec in drumul catre Beijing (primul care plaseaza un trading post acolo va primi 10 VP la final, al doilea 7, al treilea 4, iar ultimul 1 VP), indeplinesc contracte, fac comert si exploreaza harta pentru a-si mari optiunile disponibile la fiecare tura. La finalul jocului, se mai puncteaza monedele, bunurile in anumite cazuri, cartile de obiectiv, iar jucatorul care a finalizat cele mai multe contracte va primi 7 VP.
Image
Concluzii : Un joc foarte bun, cu o rejucabilitate mare datorata personajelor cu abilitati speciale, a cartilor si a tile-urilor de oras care difera de la joc la joc, cu un timp de joc redus (jucat in 4, cu jucatori care cunosc jocul si fara AP, se termina lejer in 1 ora si jumatate). Dupa 5 partide, i-am dat nota 10 pentru ca are, in opinia mea, tot ceea ce ii trebuie unui joc medium euro. In plus, a avut un real succes cu toti cei cu care l-am jucat, unii dintre acestia nefiind foarte ”pasionati” de eurogames.

Sursa foto : BGG

bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple

Re: The Voyages of Marco Polo

15 May 2016, 21:19

În sfârșit mai scrie cineva un review. Un :tu: de la mine.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

16 May 2016, 16:52

Bravo, Daniel!
La mai multe scrieri!

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

16 May 2016, 17:23

Singurul lucru care ma supara la componentele jocului e diferenta prea mica intre resursele cu valoare 1 si cele cu valoare 3. De multe ori le-am incurcat si eu si alti jucatori intre ele. Dar nu-i destul cat sa-i scada nota, si eu i-am dat tot 10. :)
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Chuckila
King Meeple
King Meeple

16 May 2016, 17:58

Corwin wrote:Singurul lucru care ma supara la componentele jocului e diferenta prea mica intre resursele cu valoare 1 si cele cu valoare 3. De multe ori le-am incurcat si eu si alti jucatori intre ele. Dar nu-i destul cat sa-i scada nota, si eu i-am dat tot 10. :)
Subscriu. Inca nu le-am incurcat, insa e destul de suparator sa verifici de 2 ori de fiecare data cand iei resurse daca acel gold care era aproape de tine era 1 .. sau 3?!

Este mai simplu daca exista un jucator care e "banca" si ceilalti isi verifica resursele care le primesc. Iar cand el isi ia resursele, sa le arate jucatorului care tocmai a actionat - evita sa ii deranjeze pe cei care tocmai urmeaza sa mute.

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

16 May 2016, 20:53

Mulțumesc băieți, scriu numai sa fie si timp :)
@Chuckila & Corwin asa e, mai mereu verific daca e bunul de valoare corespunzatoare sau ba.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

24 Sep 2016, 15:54

Buna recenzie :tu: ! Si jocul arata foarte bine...sper sa il iau si eu in viitorul apropiat.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”