Karuba review

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
Teddy
King Meeple
King Meeple

Karuba review

06 Jun 2016, 23:38

Azi am avut zi libera si am zis sa frunzaresc forumul ceva mai bine si mi-am dat seama ca ar fi cazul sa mai contribui si eu cu 2 randuri macar.

from http://www.boardgamegeek.com/image/2727088

Inca de la cutie se poate observa un joc foarte complex si serios :?

Gandindu-ma la ultimele jocuri pe care le-am incercat/rejucat in ultimele 2 saptamani am ales fara sa stau pe ganduri sa va "vorbesc" despre Karuba.
Lista jocurilor din ultimele 2 saptamani ar arata cam asa: Through the ages: a new story of civilization, Mission Red Planet 2, The New Science, Viticulture+Tuscany, Code names, Pandemic Legacy, Celestia, Mombasa, Grand Austria Hotel, 7 Wonder Duel, CoB the card game, Battle line si nu in ultimul rand Karuba.

Cum am achizitionat acest joc?! Pai, vorbeam acum cateva luni ca intri intr-un supermarket sa-ti iei o cola si pleci cu televizor acasa si uiti sa iei cola? :o :shock: :lol:
Eh, de data asta am fost la Mall sa iau un cadou. Si cum acest Mall era in Berceni am zis sa ma duc pe la Regat sa vad ce au mai adus. Deci nu aveam nici un joc in plan.
Dar am intrat in regat si nu puteam sa plec cu mana goala.

Ma chinui de alta jumatate de ora sa urc o poza si bgg-ul doarme si unde sa o urc?!

Image

Nu mai merg la ei niciodata. Niste oameni greu de descris. Te lasa sa te uiti la fiecare joc in parte, ba chiar nu zic nimic cand tu te uiti la review-uri pentru cateva ore la ei in "pravalie". N-am vazut asa ceva.

Revenim la Karuba ca altfel o sa fie prea mare introducerea si se va termina brusc.

M-am uitat la review (in magazin dupa cum va spuneam). Auzisem eu lucruri bune despre el, dar nu prea am inteles de ce ar fi laudat acest joc. Perseverent, m-am apucat sa citesc si regulamentul. Aceesi senzatie de "meeh". Concluzie - - - - > il iau!
In drum spre casa ma gandeam ca iar am dat banii pe prostii. Cum sa te uiti la video, sa citesti si regulamentul si totusi sa-l iei?
Mai rau ca mine nu se poate imi tot spun. Anyway, ajung acasa si .. ah, cadou nu am mai luat :lol: cine era intreg la minte sa-si aduca aminte ca mai era de luat si un cadou.. pentru sora lui nu chiar pentru oricine. Dar cand ai jocuri noi nu-ti mai arde sa stai la Mall. Pardon! Poate doar pentru ceva "light" de mancare. Gen.. o shaorma.
Prea multe detalii. (picanta si fara patrunjel pentru curiosii din spatele monitoarelor)

Ajung frumos acasa si devorez inca 3 regulamente. Eram "nejucat" de o saptamana prin Belgia. Tremuram, dar ma linistea sentimentul ca venea seara si urma joaca :D

Suntem deja la desfasurarea actiunii de ceva timp in caz ca va intrebati cum am structurat eu acest review. E gandit cum m-a invatat profa' de Romana. De ieri stiam structura acestei compozitii literare... NOT.

Ati vazut cine a castigat la Romanii au talent? O mizerie :lol:

Asta ca sa va arat ca stiu si cu "interventia scriitorului" ... dar gata, nu va mai arat nimic. Luati si va bucurati/amuzati.

Am deschis frumos jocul si in continuare ma intrebam de ce mi-am luat acest joc.
from http://www.boardgamegeek.com/image/2703312

Prima interventie: Se putea sa fie treaba treaba? NU!!! S-a produs o extorsiune a unui degajament, evident. Scriu frumos deja de jumatate de ora (si nu, nu scriu cu o mana, dar mi-a placut cum ai gandit) si acum m-am uitat in telefon si pauza poze de la Karuba. Asa ca am luat si eu ce am gasit pe BGG sa para mai frumos thread-ul.

Revenind la componente, 4 planse identice, 36 de jetoane pentru fiecare jucator, 4 temple, 4 "indiana jones", bonus tokens si cristale(unul mai ciunt ca celalalt, dar merg. Aici mi se pare tematica treaba, ca doar nu gasesti in temple parasite diamante/cristale identice ca forma...daaah!). Ah, iar cristalele nu se gasesc in temple ci in drum spre ele. Ce sa mai, are sens. Chiar ieri s-a intamplat de mergeam la munca si m-am impiedicat de un smarald de cateva kilograme in jungla Belgiana. Era sa-mi rup piciorul.
from http://www.boardgamegeek.com/image/2730138

Am inceput sa explic jocul si mi-am avertizat mesenii ca este un joc foarte light si sa nu se astepte la mare lucru.
Cum se desfasoara "ostilitatile"? Simplu, se alege un "povestitior" ca sa-i spunem improrpiu care isi amesteca tile-urile si le pune cu fata in jos. Ceilalti jucatori isi pun tile-urile de la 1 la 36 in jurul plansei. Nu le pune lipite de plansa ca nu incap sa-ti inconjoare harta. Cred ca toata lumea s-a intrebat de ce nu au facut plansa mai mare, sau tile-urile mai mici. Detalii neimportante, dar si noi, muritori de rand ne-am pus aceasta intrebare. Se alege locatia templelor si a cercetasilor. Fiecare jucator alege pozitia unui templu si a "aborigenului" de aceeasi culoare. Aceasta plasare este valabila pentru toti jucatorii. Toate plansele vor arata identic pentru toti jucatorii, sau in fine pot aparea exceptii cand la jumatatea jocului iti dai seama ca ai incurcat culorile. (been there, done that)
from http://www.boardgamegeek.com/image/2990411

Incepe jocul: "povestitiorul" sau seful expeditiei sau cum vreti voi sa-l numiti trage cate un jeton(el avea jetoanele amestecate) iar ceilalti isi cauta jetonul si aleg daca si unde sa-l plaseze. In tot jocul ai 2 actiuni mari si late din care sa-ti alegi: 1. sa plasezi tile-ul, 2. sa arunci tile-ul si sa-ti deplasezi omul pe traseu.
Din nou sunt.. pe bune? asta e tot? atat? si de ce l-am luat?

Aici incepe tot farmecul. Prin simplitatea lui a reusit sa ne uimeasca pe toti 4. Totul e identic pana cand incepi sa jonglezi tile-urile dupa imaginatia si strategia fiecaruia. Il pun pe asta aici? Dar daca vine alt tile si ma blochez? Sa ma deplasez pe traseu ca X deja inainteaza spre templul galben. Ok, ma deplasez dar imi blochez celalalt om. Drumul inca nu e construit si am nevoie de un tile in forma de T sau X si nu mai vine si bat pasul pe loc. Hai cu tile-ul 7, te rog, trage 7, sau macar 10 ca e bun si ala. Apoi mai apare cate un tile cu aur. Ala e mai valoros, dar nu ma ajuta la nimic ca la mine drumul e aproape gata si nu-mi place mie aurul. Apoi imi opresc mutarea sa iau un cristal din asta neslefuit, ca la aur tocmai ce am renuntat. Oare ce a fost in capul meu? Cum sa renunt la un cristal ca doar aduc puncte la sfarsit. Dar daca ajung primul la templu iau cel mai mare bonus si atunci nu imi mai trebuie cristalul asta ca mai rau ma incurca. Da, totul e bine si frumos dar imi mai trebuie un tile sa se continue drumul de la om pana la templu. Sa vina templul la om zic! Dar asta nu se poate. Pacat. Dar daca trag un tile cu 2 "iesiri" nu ajung la templu tura asta si mai bine ma opresc sa iau cristalul. Dar daca se trage un tile de 3 si atunci pot sa mut 3 spatii si ajung la templu in aceeasi tura cu Y si luam amandoi acelasi bonus. Gata asa fac, risc! Apoi Nuuuuuuu se auzea de pe terasa. Un singur Muuuhhhaaaha :twisted:
from http://www.boardgamegeek.com/image/2716096

O poza sugestiva. Mai sunt 2 mutari pana la templul mov, dar cu 2 mutari pot sa ma duc sa iau aurul. Dar daca se termina jocul pana ajung cu omul mov la templu, nu am rezolvat nimic.

Cam asta ne trecea prin cap la fiecare mutare. Este un haos total si am ras de ne-am tavalit. Dureaza 30 de minute si am jucat instant si a doua partida ca nu se putea altfel. La ambele partide ne-a batut Ale. Nu imi explic cum. Mergea si a 3-a partida dar am decis sa incercam si Celestia. Alt joc dragut, dar Karuba a fost pentru noi comoara adevarata.

Ma gandesc chiar sa mai iau un joc sa se poate juca in 8, pentru ca fiecare isi vede de plansa lui si ma gandesc ca o sa fie si mai mare haosul.

The End!

iuli212
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dr. Meeple

Re: Karuba review

07 Jun 2016, 02:01

Nu mai merg la ei niciodata. Niste oameni greu de descris. Te lasa sa te uiti la fiecare joc in parte, ba chiar nu zic nimic cand tu te uiti la review-uri pentru cateva ore la ei in "pravalie". N-am vazut asa ceva.
Neseriosi, si pe mine m-au lasat sa ma uit la toate jocurile si mi-au mai dat si sfaturi! :sy: :sy: :sy: :sy: :sy:
Nu le pune lipite de plansa ca nu incap sa-ti inconjoare harta.
Pentru cei cu semi"OCD" mai bine le pun direct pe 2 randuri :mrgreen:
La ambele partide ne-a batut Ale. Nu imi explic cum.
Am pus o femeie sa stranga diamante, era de asteptat. Nu vreau sa imi imaginez la Splendor :lol:

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

07 Jun 2016, 11:25

Teddy wrote: Nu mai merg la ei niciodata. Niste oameni greu de descris. Te lasa sa te uiti la fiecare joc in parte, ba chiar nu zic nimic cand tu te uiti la review-uri pentru cateva ore la ei in "pravalie". N-am vazut asa ceva.
Nici eu nu mai merg la ei, din aceleasi considerente. ne-ntalnim (preades) la metrou. Cred ca daca vor continua asa o sa le facem o sesizare la Protectia Consumatorului, ne-aduc in sapa de lemn...

On-topic. Mie nu mi-a placut Karuba. Arata superb, I give him that. Dar dincolo de regalul vizual, e cam samey. Sunt f. multe tileuri, iti poti face traseele fara grija, tot ce mai conteaza e al catelea bonus iei. daca mergi incet si culegi cristale iesi tot pe-acolo cu cel care a fugit la temple. Daca mai bagi si extensia de pe bgg faci puncte garla. L-am jucat de 3 ori si mi s-a parut, vorba lui Vasel, ca "n-are picioare jocul asta". Daca mai adaug si setupul, nu cred ca l-as mai juca. Daaar.... mi-a facut pofta de alte doua jocuri:
Don Quixote - il am de mult si-l joc cu mare placere. E mult mai strans, trebuie sa pui fiecare tile, nu te poti fofila, exista trei scoring moments, trebuie sa alegi mult mai dureros pe ce te axezi, soldati la granita, biserici, mori sau soldati pe drumul spre castele. Cerintele pentru scoring cresc la fiecare etapa. Noua ne place mult mult. A, si ai aceleasi tileuri, dar tragi aleator primele 9, apoi parca 7 si in ultima etapa 7 + 1tile ce va fi ultimul. Un jucator trage carti cu locatii pe tabla (a7, b5 samd) si tu alegi ce tile pui din ce ai.
Take it easy/Take it higher! - am stat doua zile sa decid ce sa iau si ne-am luat the later. Componente top notch, regulament si variante de joc f misto, tensionat, scurt, nu te poti opri. Cred ca e sursa principala de inspiratie pentru Karuba, doar ca rezultatul final, ca experienta de joc, e mult mai inchegat. Joci partida dupa partida, nu tine mai mult de 15 minute. Give it a try ;-)

Pana la urma pe care din jocurile cumparate l-ai transformat in cadou?

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

07 Jun 2016, 12:38

26octombrie wrote: Take it easy/Take it higher! Cred ca e sursa principala de inspiratie pentru Karuba
Asa cred si eu.
La fel se poate spune si despre Limes, Cucina Curiosa, FITS, Connections si cred ca mai sunt si altele cu aceeasi mecanica.

Teddy
King Meeple
King Meeple

07 Jun 2016, 13:02

26octombrie wrote:
Pana la urma pe care din jocurile cumparate l-ai transformat in cadou?
Pai nu am mai luat cadou, am plecat din Ro si am scapat, dar cred ca ma indrept catre un Code names pentru cadou.

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

07 Jun 2016, 14:22

Deci asa se procedeaza cand uiti sa iei cadou? Pleci din Romania? :P
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Teddy
King Meeple
King Meeple

07 Jun 2016, 14:49

Corwin wrote:Deci asa se procedeaza cand uiti sa iei cadou? Pleci din Romania? :P
Uneori e mai ieftin asa :?

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”