Sunt foarte incantata de joc; s-a tot spus ca e SplendorKiller. Nici vorba. Are in comun cu Splendor doar genul si feelingul. E un joc scurt, merge in 2-5 parca, noi am jucat doar in 2 si 3. Mi-e teama ca in 4-5 dureaza prea mult si/sau e mult prea haotic. De urmarit. Are feelingul de pocnit din degete, in sensul ca ai o actiune pe tura si merge extrem de repede, cu mici intarzieri din cand in cand, cand ai facut o carte si te-ntrebi in ce directie sa te duci (spre ce alta carte). Mie mi s-a parut mult mai mult spre Bazaar, dar voi explica nitel pentru ca Bazaar e putin cunoscut.
Regulile sunt extrem de simple.
Sunt patru tipuri de condimente in joc, turmenic/sofran/cardamom/scortisoara, cu valoare ascendenta.
Incepi cu doua carti in mana, eu le spun "carti de ecuatii".
Pe masa sunt goal card, carti cu diverse retete pe ele, ce aduc puncte; jocul se termina cand cineva face 5/6 carti cu puncte. Primele doua au si bani deasupra, ca bonus.
Tot pe masa sunt sase carti de ecuatii din care poti lua, sa-ti maresti mana. Sistemul e ca la Small World, trebuie sa pui condimente (game currency) pe cartile dinaintea celei dorite.
Pe tura ta ai patru posibile actiuni, din care faci UNA.
- iei o carte de ecuatie, platind costul pana la ea si/sau luand condimentele de pe ea;
- iti cumperi o carte de puncte, platind condimentele cerute, eventual iei si bani daca are;
- joci o carte din mana; sunt trei tipuri de carti: care iti dau condimente, care te lasa sa upgradezi 2 sau 3 condimente la cel mai inalt ca rang si cele mai interesante, care te lasa sa schimbi o configuratie de condimente pe o alta;
- te odihnesti si-ti recuperezi cartile jucate (ca la concordia)
Jocul imi aminteste si de Builders nitel, in sensul ca e important ce sinergii iti faci intre cartile din mana, ce sistem de ecuatii, astfel incat sa iei doua cuburi galbene, de ex, si sa ajungi la 5-6 cuburi diferite doar din schimburi.
Ce imi place mult e ca ti se-nvart tot timpul rotitele, esti cu ochii-n patru si la ceilalti, pentru ca goal cards difera mult ca punctaj si cam toata lumea se-arunca la cele mai mari, ceea ce inseamna ca adesea ramai cu buza umflata, o ia cel din dreapta pen'ca a avut doar patru pasi pana la ea, iar tu cinci
Pe scurt: e un joc scurt, pana-n 20 minute (in 2-3), cu reguli extrem de putine si cu multe permutari logice, ceea ce-l face irezistibil pentru unii si indezirabil pentru altii. Pentru mine ar putea fi fillerul verii. Recomand.
Putin overproduced, cum au zis si altii, dar pretul nu e f mare asa ca ma bucur de bolurile alea, chiar sunt utile. Din pacate nu gasesc sleevuri de tarot, which sucks!