Jaipur - Comert rapid

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Parerolog

Jaipur - Comert rapid

04 Jul 2017, 15:21

Jaipur

Jaipur este un joc rapid de comert cu nota 7.5 pe BGG, o nota mare. Jocul este pentru 2 jucatori dar am reusit sa gasesc si varianta pentru mai mult de 2.
Mai intai sa vedem componentele.

Componente

Cutia de dimensiune perfecta si ilustrata foarte frumos.
cutie.jpg
Insertul foarte bine gandit, totul se aseaza perfect si sta la locul lui. Dar este ROZ. Da, exact! Un roz de te dor ochii. Nu am mai intalnit insert roz la vreun joc dar poate are vreo legatura cu tema jocului, alegerea acestei culori.
insert.jpg
Cipsurile de joc cu bunurile pe care le putem "cumpara". De calitate buna.
cips.jpg
Cartile de joc sunt frumos ilustrate si materialul pare de calitate pentru un joc tradus in Romania. Poate chiar imprimat la noi, nu sunt sigur. Am avut cateva experiente neplacute cu cartile din alte jocuri, imprimate in Romania.
cartile.jpg
Cum arata o partida de Jaipur
pic968966_md.jpg

Cum se joaca:

Este cat se poate de simplu jocul. Fiecare jucator primeste cate 5 carti iar jos se pun tot 5 carti care reprezinta "marketul" unde vom face schimburi. La inceput de joc, in market trebuie sa fie neaparat 3 camile plus alte 2 carti "random". Apoi fiecare jucator pe rand, va da la schimb 2-3 sau mai multe carti pentru altele din market. Daca nu doreste sa faca schimb , atunci poate sa traga o carte din market, gratis, pe care o adauga in mana. Nu poti insa sa ai in mana mai mult de 7 carti. Niciodata cand alegi sa iei doar o carte din market, nu trebuie sa oferi nimic la schimb din mana ta. Doar de la 2 carti in sus, trebuie sa faci asta.

Pe carti si jetoane sunt ilustrate aceleasi bunuri: Piele, mirodenii, matase, argint, aur si rubine.
La marginea mesei o sa avem toate cipsurile cu bunuri asezate de la cel mai mare la cel mai mic. Cand acumulezi macar 2 carti care reprezinta un bun ilustrat pe acele cipsuri, platesti acele carti si iei un numar egal de cipsuri cu cate carti ai platit. Daca ai platit 2 carti de mirodenii, iei primele 2 cipsuri cu mirodenii. Daca ai platit 3- 4 sau chiar 5 carti, iei tot atatea cipsuri plus un alt cips cu puncte bonus.

Jocul te incurajeaza sa "cumperi" en-gros si sa nu te limitezi mereu doar sa platesti 2 carti si sa iei 2 bunuri. Doar ca aici e o problema. Uneori cu cat astepti mai mult ca sa acumulezi cartile de care ai nevoie ca sa iei bunuri en-gros si sa primesti si bonusul cu atat sunt mai mari sansele ca adversarul sa se "grabeasca" si sa aleaga sa cumpere un mimin de 2 bunuri dar astfel se asigura ce le ia pe cele mai importante. Reamintesc ca cipsurile sunt asezate de la punctajul mai mare la cel mai mic.

Mai sunt prezente in joc si cartile cu camile. Ele au rolul de a iti reface cartile din mana. Uneori cand cumperi mult, poti ramane cu doar 1 carte in mana iar daca ai camile o sa iti fie usor sa iti refaci mana. Daca ai 4 camile, pur si simplu le asezi in market si iei alte 4 carti cu bunuri de acolo. Cartile camile, care apar in market, sunt singurele pe care daca alegi sa le iei, esti obligat sa le iei pe toate. Ele nu se cotabilizeaza cu cele (maximum) 7 carti din mana ci pe ele le pui in fata ta, ca sa te folosesti de ele cand ai nevoie. Ele sunt doar un ajutor necesar. Daca nu le iei la timp, e posibil sa regreti. Sunt doar vreo 12 sau 13 in joc.

Jocul continua la fel pana cand 3 dintre gramezile cu cipsuri se termina complet. Sau daca nu mai sunt carti pe care sa le pui in market. Atunci fiecare isi numara jetoanele cu bunuri si cele cu bonusuri si se afla castigatorul.

Concluzii:
Jocul este bun. O sa ii acord nota 8. Pentru ceea ce este el, un joc de 2 persoane si la cat de rapid se desfasoara, e greu sa gaseti ceva negativ. Are si ceva asemanari cu Splendor, doar ca merge mult mai repede si nu trebuie sa te gandesti prea mult ce urmeaza sa faci. Daca in Splendor iei cipsuri pe care le dai apoi pe carti cu puncte, in Jaipur e pe dos. Strangi carti pe care le dai apoi pe cipsuri care au puncte. E adevarat ca nu e la fel de complex, e un joc mult mai usor si mai relaxant, se bazeaza mult mai mult si pe noroc in comparatie cu Splendor.

Varianta pentru mai multe persoane

Pentru ca ne-a placut jocul, am zis ca e pacat sa ne limitam in a-l jucat doar in 2. Am tot testat si am gasit solutia de a juca in 3-4 sau chiar in 5 persoane.
In 4 sau 5 persoane, fiecare primeste la inceput doar 3 carti de joc si nu 5 ca in varianta oficiala. Totul se desfasoara apoi la fel doar ca limita maxima de carti in mana este acum de 6 carti. In 3 jucatori nu se schimba mare lucru fata de original. Limita ramane tot de 7 carti dar la inceput fiecare va primi 4 carti de joc si nu 5.

In felul asta ne-am putut bucura in numar mai mare de acest joc, pentru ca e pacat sa il joci mereu doar in 2 la cat de bun este si chiar daca poti sa joci invingatorul la masa, e cam ciudat in 5 jucatori sa ai 3 oameni constant care sa astepte dupa ceilalti sa termine un joc. Devine plictisior si frustrant pentru privitori si pana la urma toti vor cere un alt joc la masa. Asa am reusit sa impac pe toata lumea si sa ne distram. Poate ca isi pierde un pic din balans cu varianta asta dar totusi nu e un joc pe care sa il iei atat de in serios si sa vrei sa devii campion la Jaipur. Important e sa joci ca sa te simti bine. Pentru un campionat la un joc serios, exista Splendor.

Il recomand, chiar daca uneori are un pret cam exagerat. Eu l-am "asteptat" la 60 lei de la 90 lei si sunt multumit cu ce am primit. O sa ramana sigur in colectie.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

Re: Jaipur - Comert rapid

04 Jul 2017, 15:31

Am incept sa joc campania din aplicatia pe Android si am gasit cateva variante ce pot aduce "condiment" jocului:

V1. Mana de carti crescuta la 9 - sanse mai mari sa poti strange seturi de 4-5.
V2. Pune "cipsurile" in ordine inversa - devine interesanta dinamica pentru ca nu mai esti stimulat sa vinzi primul.
V3. Considera ca fiecare set de "cips" are aceeasi valoare, de la rubine la piele: 7, 6, 5, 3, 2, 1.

rabesandratana
King Meeple
King Meeple

04 Jul 2017, 15:36

DanielIndru wrote:Am incept sa joc campania din aplicatia pe Android si am gasit cateva variante ce pot aduce "condiment" jocului:

V1. Mana de carti crescuta la 9 - sanse mai mari sa poti strange seturi de 4-5.
V2. Pune "cipsurile" in ordine inversa - devine interesanta dinamica pentru ca nu mai esti stimulat sa vinzi primul.
V3. Considera ca fiecare set de "cips" are aceeasi valoare, de la rubine la piele: 7, 6, 5, 3, 2, 1.
Interesant. O sa incerc si eu varianta de Android. Multumesc!

bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple

04 Jul 2017, 16:52

rabesandratana wrote:Jaipur

Nu am mai intalnit insert roz la vreun joc dar poate are vreo legatura cu tema jocului, alegerea acestei culori.
Takenoko are insert roz. Iar la Jaipur e mai degraba fucsia, cred... :lol:

rabesandratana
King Meeple
King Meeple

04 Jul 2017, 16:59

bogdanjovi wrote:

Nu am mai intalnit insert roz la vreun joc dar poate are vreo legatura cu tema jocului, alegerea acestei culori.
Takenoko are insert roz. Iar la Jaipur e mai degraba fucsia, cred... :lol:
AAA.... da! Ai dreptate. Am Takenoko si chiar imi place mult dar nu stiu de ce nu am realizat asta. Poate pentru ca mi se pare ca in multitudinea aia de culori din Takenoko si arta japoneza superba, parca se potriveste de minune. Nici nu iti dai seama ca e roz. Cum in Takenoko e vorba de Gradina Imparatului, se potriveste cu pomii japonezi infloriti de culoare roz.

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

05 Jul 2017, 12:12

rabesandratana wrote:
bogdanjovi wrote:

pomii japonezi infloriti de culoare roz.
Adica ciresi :), sau Sakura daca preferi termenul japonez.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”