Shards of Infinity

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Shards of Infinity

Post: # 90614Post VZQ
20 Sep 2018, 09:17

SHARDS OF INFINITY
(2018 / Stoneblade Entertainment/Ultra Pro)
Image

SCURTA PREZETARE
PvP deckbuilder.
Numar jucatori: 2 - 4 (varsta: 10+).
Mecanici: deckbuilding
Designer: Justin Gary / Gary Arant
Grafica: Aaron Nakahara, Rod Mendez, Thien Nguyen, Digital Art Chefs





COMPONENTE
Image
- 1 regulament de joc
- 4 carti caracter
- 40 carti ce formeaza mana initiala a jucatorilor (cate 10 pentru fiecare jucator)
- 88 carti ce formeaza pachetul central




CUM SE JOACA
Image
"Shards of Infinity" este un deck-builder inovativ, cu o confruntare directa intre jucatori si doua cai de victorie: atingerea nivelului maxim de expertiza - ce-ti permite sa accesezi puterea "infinity shard"-ului (practic un instant K.O.), fie sa reduci viata adversarilor la 0. Este de asemenea un hibrid, avand atat ADN de "Ascension", cat si de "Star/Hero Realms".

Ce aduce nou acest joc?
Image
In primul rand cartile caracter (lider al unei faciuni): Ko Syn Wu (Wraethe), Volos (Undergrowth), Decima (Homodeus), Tetra (The Order): acestea au 2 cadrane (King of Tokyo-style), ce monitorizeaza viata si nivelul de expertiza al jucatorului. Expertiza (mastery) este un element esential in strategia jocului, pentru ca nivelul ei influenteaza performanta jucatorului - fie potenteaza efectul cartilor, fie anumite efecte ale acestora (extrem de puternice) se activeaza doar de la un anumit nivel in sus. Mai mult, in momentul in care atingi nivelul maxim (30), automat capeti "infinite power", adica K.O. instant pentru toti adversarii si castigarea jocului. Ceea ce insemna ca nu poti ignora aceasta optiune, si ca de asemenea trebuie sa monitorizezi atent nivelul fiecarui adversar.

In al 2-lea rand: "fast-play". Aceasta permite jucarea unei carti de tipul "mercenar" direct din market, pentru a obtine imediat efectul respectivei carti, platind costul integral de achizitie, dar la finalul actiunii, cartea in cauza se intoarce in teancul principal, nu cel al jucatorului (seamana oarecum cu "rush"-ul din "Warmachine"). Este buna si ca tactica de faultare a adversarului, care poate astfel pierde accesul la anumite carti.

In al 3-lea rand: cartile de aparare tip "scut". Le-am intalnit si in Star Realms (outpost), sau Hero Realms (knight), numai ca in "Shards of Infinity" acestea se tin si se joaca din mana (este suficient doar sa arati cartea adversarului!) si se pot pastra pana la finalul jocului. Un "Cryptofist Monk" intrat in deck la inceputul partidei face ravagii (ofera 8 puncte de protectie) - foarte greu reusesti sa construiesti un atac suficient de puternic sa treaca de scutul sau. Dar pe de alta parte, de regula cartile tip scut au efecte foarte bune si puternice, si de multe ori vei dori sa le joci in modul normal.

In al 4-lea rand (si legat de numarul1): cartile din propriul deck, pe masura ce acumulezi puncte de expertiza, cresc in putere (pragurile sunt la circa 5 puncte diferenta). Nivelul maxim de expertiza - 30 - inseamna automat atingerea pragului de "infinite power", adica K.O. instant pentru toti adversarii si castigarea jocului.

Image
Fiecare jucator incepe partida cu un deck identic (7 crystal, 1 shard reactor, 1 blaster, 1 infinity shard - practic 9 unitati pentru achizitii de carti si 3 puncte de atac) si o mana de 5 carti.
Pe tura sa, un jucator are urmatoarele optiuni:
- sa joace carti din mana.
- sa utilizeze cartile campion proprii pentru efecte.
- sa joace carti direct din market (fast-play).
- sa cumpere carti din market.
- sa atace cartile campion ale adversarului.
- focus: 1 data pe tura, sa primeasca un punct de expertiza contra 1 cristal.

De asemenea, fiecare factiune are un efect specific ("Ascension"-style):
- "Inspire" (Homodeus): se activeaza daca ai campioni de aceeasi factiune deja in joc (efect: cristale bonus).
- "Echo" (Wraethe): se activeaza daca ai in teancul de decartare carti din aceeasi factiune; de asemenea, efectul creste in functie de numarul acestora (efect: mareste exponential puterea de atac).
- "Unify" (Undergrowth): se activeaza daca ai jucat, sau ai in mana, o carte de aceeasi factiune tura respectiva (efectele variaza: de la vindecare, la potentarea atacurilor).
- "Dominion" (The Order): se activeaza daca ai jucat, sau ai in mana (cumulativ), cate o carte Wraethe, Undergrowth si Homodeus (efect: castigi puncte de expertiza).

Particularitatea jocului in cauza este ca, fata de alte deckbuildere (in special comparativ cu "Star Reamls"), este bine sa ai un deck multifaction. "Dominion" este greu de declansat, dar merita, pentru ca primesti cel putin 2 puncte de expertiza / activare. De asemenea, factiunile sunt foarte bine construite, fiecare are carti extrem de puternice; practic, orice carte care apare in market este o buna optiune, nu exista carti slabe, sau de umplutura (la un deck atat de mic, este si normal). Si tot din aceasta cauza, jocul este mult mai tactic (ba indraznesc sa spun, chiar strategic). In mod normal, nu vei cumpara carti la intamplare, doar pentru ca atat iti permiti.



CONCLUZIE
"Shards of Infinity" este considerat de multi un "Star Realms killer", sau versiunea 2.0. Eu il consider o evolutie normala, dupa tot ce s-a invatat din construirea "Ascension"-ului si a "Star Realms"-ului. Combina elemente din ambele, intr-un mod extrem de coerent si fluid, jocul este usor de invatat (iar daca ai jucat vreunul din celelalte 2 deckbuildere, il poti juca practic fara sa sa citesti regulamentul - este atat de intuitiv), dar are mai multa "carne" si este mai tactic si strategic. Nu ma asteptam la mai putin din partea dream team-ului care a produs cel mai bun (IMO) set "Ascension": "War of Shadows"!
Dupa umila mea parere, este de departe cel mai bun deckbuilder care a aparut in ultimul an, si cu un pic de noroc, va deveni de referinta. Are usurinta de a-l invata a "Star Realms"-ului si diversitatea "Ascension"-ului, totul intr-un pachet elegant, compact, si extrem de accesibil (nu este cu mult mai scump decat un set SR/HR). Pentru amatorii de deckbuildere, este must!

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Shards of Infinity

Post: # 90663Post Corwin
21 Sep 2018, 11:58

Nu mai stiu pe unde am vazut un review la el, dar stiu ca mi-a placut. Si ce ai scris tu ma face si mai interesat sa-l incerc la un moment dat. Star Realms l-am jucat doar vs AI si cu base game, nu m-am bagat mai departe, dar asta pare si mai fain.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Shards of Infinity

Post: # 90668Post VZQ
21 Sep 2018, 12:34

DT - "Miami Dice" ;)

Diferenta intre SR si SOI este ca in ultimul caz, trebuie sa gandesti de la inceput ce carti bagi in deck (nu poti cumpara carti la intamplare, doar pentru ca sunt disponibile in market) si te poti ghimpa mai repede si mai rau; in acelasi timp, mecanicile tip Ascension sunt mult mai puternice si o buna parte din strategie se bazeaza declansarea lor tura de tura... numai ca adversarul poate folosi efectele cartilor din market si fara sa le cumpere, asa ca jocul are mai multa adancime decat un deck-builder gen SR. Abia astept expansiunea - momentan jocul este o fundatie buna, dar se simte clar ca mai este destul loc de construit - deja vor introduce abilitati specifice pentru fiecare erou, etc.

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Shards of Infinity

Post: # 90676Post Corwin
21 Sep 2018, 13:59

Da, ai dreptate, pe DT l-am vazut.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
raclariu
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 151
Joined: 10 Nov 2014, 15:49
Location: Bucuresti

Re: Shards of Infinity

Post: # 91648Post raclariu
17 Oct 2018, 18:09

De unde l-ai cumparat?
:arrow: https://meeples.ro - vinde/schimba boardgames

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Shards of Infinity

Post: # 91665Post VZQ
18 Oct 2018, 02:08

De la Red Goblin.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”