Average game weight - preferinte personale
-
adixor
Re: Average game weight - preferinte personale
nici eu nu cred ca e comparabil cu sahul desi sunt printre cei care cred ca Mr Jack e MULT mai complex decat pare la prima vedere. Se pot calcula in avans foarte multe mutari (stii personajele actuale dar si cele din tura urmatoare, stii cand e tura ta si cand va fi a oponentului, ramane doar sa calculezi foarte mult daca vrei sa ai o sansa). Am mai zis-o dar eu stau la Mr Jack f. f. mult pana mut si este unul din f. putinele jocuri care imi provoaca AP.
-
Rautz
Ah si nu sunt nici de acord ca sahul chinezesc de exemplu ar fi mai complex decat sahul, pur si simplu s-a luat sahul si s-au mai aruncat cateva piese, in felul asta ai putea sa argumentezi ca facand o tabla de 15x15 si punand vreo 7 dame si 50 pioni ai creat un joc mai complex
Desi n-am jucat inca prea multe jocuri, abia recent am intrat in lumea boardgameurilor vad ca-mi plac jocurile >2.5 dar n-am intalnit pana acum joc prea complex, doar jocuri la care ia ceva timp deslusirea regulamentului. Nimic nu cred ca se va ridica la complexitatea sahului sau go-ului dar nici nu e nevoie
Desi n-am jucat inca prea multe jocuri, abia recent am intrat in lumea boardgameurilor vad ca-mi plac jocurile >2.5 dar n-am intalnit pana acum joc prea complex, doar jocuri la care ia ceva timp deslusirea regulamentului. Nimic nu cred ca se va ridica la complexitatea sahului sau go-ului dar nici nu e nevoie
-
adixor
intr-adevar, ce zici aici este (si nu mai stiu daca am zis asta) diferenta intre un joc DEEP si unul WIDE. Acest weight cred ca pe alocuri incurca aceste 2 notiuni (pentru ca multi din cei care voteaza cred ca le incurca). Exista jocuri DEEP cum ar fi Tigris & Euphrat, doar un exemplu, care sunt jocuri complexe cu adevarat, jocuri la care poti gandi f. mult in avans, etc. Sa le zicem ca seamana cu sahul ca mod de gandire desi in nici un caz nu vreau sa fac o comparatie. Apoi la polul cumva opus exista jocurile WIDE care au f. multe reguli, sunt "fiddly" de multe ori si par complexe, dar este in general doar o impresie. Arkham Horror nu este un joc complex as in DEEP, nu ai multe lucruri de gandit si calculat. Este insa destul de WIDE mai ales si cu extensii, pentru ca are f. multe reguli, chestii de tinut minte, e complex prin "cantitate" nu prin "calitate", desi nu trebuie inteleasa gresit aceasta afirmatie.
Oricum este destul de clar faptul ca un joc este cu atat mai complex cu cat:
1. are mai putin factor noroc (sahul are 0)
2. are cat mai multe informatii "publice", adica neascunse (sahul are toate informatiile publice, nimic nu este ascuns, este un Perfect Information Game)
Daca am zaruri, nu sunt multe lucruri pe care le pot calcula in avans, desi pot fi destule (uneori chiar poate fi mai greu pentru ca arborele de decizii din capul meu va trebui sa ia in calcul si probabilitatile, asta se poate aplica la wargames de exemplu). Daca am carti ascunse, iarasi nu pot ajunge prea departe cu arborele de decizii. La sah, in mod teoretic, din orice miscare pot calcula toate posibilitatile/mutarile si am astfel arborele complet de decizii. Cum este imposibil (sau improbabil) ca un jucator uman sa faca asta, totul se reduce la cum optimizeaza acest arbore pentru a rezulta totusi o mutare buna fara a face calculul complet.
O ultima idee: depinde si de tipul de jucator. Mie nu-mi place sa calculez mult in avans si deci nu as putea zice ca ma omor dupa jocurile complexe (as in DEEP). Exista totusi jocuri pe care le joc doar pentru experienta f. placuta, chiar daca stiu ca nu imi programez destul de bine mutarile din .. lene de a gandi sa zicem. Exemplu: Dungeon Lords, la care daca chiar stai sa gandesti totul, o sa ai o durere mare de cap dar sanse mult mai mari sa castigi. Dar imi place jocul asa mult, ca il pot juca fara chinul de a ma gandi la toate combinatiile, posibilele alegeri, etc. si chiar e un joc pe care-l joc pentru continut si nu pentru scorul de la sfarsit pe care uneori nici nu prea ma intereseaza sa-l calculez.
@Bahaus: excelenta observatie "si nici nu e nevoie"
Oricum este destul de clar faptul ca un joc este cu atat mai complex cu cat:
1. are mai putin factor noroc (sahul are 0)
2. are cat mai multe informatii "publice", adica neascunse (sahul are toate informatiile publice, nimic nu este ascuns, este un Perfect Information Game)
Daca am zaruri, nu sunt multe lucruri pe care le pot calcula in avans, desi pot fi destule (uneori chiar poate fi mai greu pentru ca arborele de decizii din capul meu va trebui sa ia in calcul si probabilitatile, asta se poate aplica la wargames de exemplu). Daca am carti ascunse, iarasi nu pot ajunge prea departe cu arborele de decizii. La sah, in mod teoretic, din orice miscare pot calcula toate posibilitatile/mutarile si am astfel arborele complet de decizii. Cum este imposibil (sau improbabil) ca un jucator uman sa faca asta, totul se reduce la cum optimizeaza acest arbore pentru a rezulta totusi o mutare buna fara a face calculul complet.
O ultima idee: depinde si de tipul de jucator. Mie nu-mi place sa calculez mult in avans si deci nu as putea zice ca ma omor dupa jocurile complexe (as in DEEP). Exista totusi jocuri pe care le joc doar pentru experienta f. placuta, chiar daca stiu ca nu imi programez destul de bine mutarile din .. lene de a gandi sa zicem. Exemplu: Dungeon Lords, la care daca chiar stai sa gandesti totul, o sa ai o durere mare de cap dar sanse mult mai mari sa castigi. Dar imi place jocul asa mult, ca il pot juca fara chinul de a ma gandi la toate combinatiile, posibilele alegeri, etc. si chiar e un joc pe care-l joc pentru continut si nu pentru scorul de la sfarsit pe care uneori nici nu prea ma intereseaza sa-l calculez.
@Bahaus: excelenta observatie "si nici nu e nevoie"