(Poza furata de pe grupul de facebook)
Citeam pe Reddit un rant ca board games-urile moderne sunt supraproduse si prea scumpe,iar din cauza bling bling-ului inutil acestea devin inaccesibile masei largi de jucatori.
Exemplul era Company of Heroes, care se bucura in acest moment de mult entuziasm din partea celor carora le-a fost livrat jocul - $125 pe kickstarter pentru a avea un set complet, de 4 factiunii. Cineva spunea ca un asemenea joc facut cu chits ar costa jumatate din pret si ar fi mult mai usor de scos pe masa.
La care ceilalti raspundeau cu alte exemple: Batman Gotham City, care avea 2 cutii-sicriu doar jocul de baza si costa $140, Solomon Kane, Chtulu Wars sau… Kingdom: Death Monster, despre care nu mai spun nimic, caci ar fi inutil.
Insa o alta problema enuntata era ca aceste “tides of plastic’’ nu sunt jucate de backeri, din cauza supraproductiei - ai nevoie de o masa cat un teren de basket pentru a le juca, setup-ul si teardown-ul dureaza mai mult decat jocul propriu zis (looking at you, Gloomhaven), regulile pot fi prea grele si prea multe pentru o experienta placuta, etc. Insa la argumente exista si contra-argumente, cum ar fi:
Pro - “Am jocul Kingdom Death Monsters de 6 ani, cu toate expansiunile, insa imi este frica sa ma apuc sa asambleze miniaturile. Probabil l-ar fi jucat demult daca avea niste miniaturi standard dragute” -
Contra - “Am dat $1400 pentru miniaturi si artwork, nu imi pasa de gameplay. Jocul este o opera de arta, piesa de rezistenta din colectia mea”
Eu insumi sunt vinovat de cateva “Tides of plastic” super scumpe pe care nici nu le-am scos din cutii, si nu o sa le scot vreodata, caci viata e prea scurta ca sa joc toata campania Gloomhaven, Tainted Grail sau 7th Continent (nonetheless, astept de pe kickstarter 7th Citadel).
Au fost momente insa cand scoteam unele miniaturi din cutie si imi doream ca acestea sa fie cuburi. Daca jocul e bun, nu am nici o problema cu cuburile, daca jocul e prost (cum se intampla de multe ori) - nu am de ce sa cheltui sute de dolari ca sa il depozitez ulterior in debara.
Care este motivul pentru care cumparati voi jocuri super produse? Ce faceti cu ele, le jucati sau… le pictati? Preferati partea de gameplay sau aspectul tactil si estetic?