@bahaus Nitel off-topic, dar sa stii ca studentul roman are Windows original prin programe Microsoft de incurajare a studentilor (MSDN Academic Alliance). Nu are si Office original, dar are diverse promotii oficiale unde poate sa il achizitioneze mult sub pretul pietei.
In alta ordine de idei, eu nu am nici un salariu fix la ora actuala, doar venituri ocazionale si cred ca am cumparat destul de multe (ca sa nu zic obscen de multe) jocuri in ultimele 6 luni, asa ca imi vine greu sa cred asta cu 20% din salariu. Cum unii dau 20% din salariu pe tigari, alcool, Cola, etc, altii pot da pe un hobby, fie el jucatul cu "cartonase", pescuitul sau scrima. Daca ai venitul atat de mic si nu poti sa cumperi un joc de 200 de RON fara sa faci un efort considerabil probabil ai alte prioritati mai urgente decat distractia cu joculete si ar fi bine sa te indrepti spre alte hobbyuri daca totusi vrei o modalitate de distractie. Atata vreme cat vrei ceva de calitate sau esti pasionat cu adevarat de ceva, o sa cumperi originalul in defavoarea copiilor ieftine.
@nuk3r Chiar daca ai un venit foarte mic, este o problema de prioritati. Poti sa nu satisfaci o dorinta care sa nu iti puna in pericol supravietuirea, pentru a economisi 1-2-3-10 luni pentru a-ti lua un joc daca esti chiar pasionat. Adica nu sa nu mananci, dar de exemplu sa nu iesi in oras de x ori pe saptamana, ci de x-y ori sau sa nu mai iei Cola, ci apa sau sa iei mai putine tigari sau etc.
Din punctul de vedere al fabricantilor, economic vorbind, ei pun pretul astfel incat sa scoata un profit si sa isi acopere costurile. Nu cred ca acest profit este mare, decat in perspectiva vanzarii de masa (10.000+ unitati) Daca jocurile ar fi scumpe si proaste nu s-ar cumpara, iar piata de entertainment este una cu o competitie destul de acerba (filme, muzica, console, pc, tir, pescuit, teatru, alte hobbyuri care sunt mai mult sau mai putin accesibile decat jocurile de societate) astfel incat nu cred ca o companie isi permite ca sa puna la vanzare unul sau mai multe produse cu un pret mare care sa nu fie bune din punct de vedere calitativ sau mecanic.
Nu mai zic sa aduc vorba de customer service, de promovare, etc. Numai faptul ca mi s-au inlocuit 2 terror tokenuri de la FFG m-au facut sa am mult mai multa incredere in ei atunci cand iau jocurile lor. Expedierea a 2 scrisori din State pana in RO cred ca le-a mancat aproape tot profitul facut pe un singur joc.
Edit: De dragul lucrului cu cifre, valoarea colectiei mele (luand in calcul si jocurile prev owned) se ridica la un 1100$ conform BGG Marketplace. Dat fiind ca o data trecut oceanul, $ devine Euro, asta ar insemna aproximativ 4500 RON(1100 Euro). Daca luam in calcul doar jocurile owned si preordered, aceasta valoare scade nitel pe la un 950 Euro adica un 3800 RON.
Ipocrizie sau buna credinta
- imba
- King Meeple

- adrim
- King Meeple

- Custom Rank: euro-epic
Re: Ipocrizie sau buna credinta
Nu am verificat, dar tind sa cred ca Puerto Rico si Carcassonne intra in categoria "vanzarii de masa (10.000+ unitati)". Cu alte cuvinte, daca designerii jocurilor sunt grija recompensei noastre, in ceea ce priveste aceste titluri cred ca nu trebuie sa le plangem de mila. De asemenea tind sa cred ca prietenii nostrii cu ochi alungiti se vor orienta exclusiv spre titluri testate din aceeasi categorie 10.000+ unitati.imba wrote:Din punctul de vedere al fabricantilor, economic vorbind, ei pun pretul astfel incat sa scoata un profit si sa isi acopere costurile. Nu cred ca acest profit este mare, decat in perspectiva vanzarii de masa (10.000+ unitati)
Cine isi permite originalul va cumpara intotdeauna originalul. Iar pentru cazurile in care diferenta aia de pret chiar este importanta e bine ca exista alternative. Pe termen lung toata lumea are de castigat.
-
Rautz
De acord nuk3r, stiu foarte bine realitatile romanesti, am si eu rude in provincie cu salarii extrem de mici(mai mici decat parintii tai), dar ai grija despre ce vorbesti si cum folosesti atunci cifrele: vorbesti despre salariul mediu, iar acesta este aprox 1500 RON pe Romania.nuk3r wrote:@Bahauss un pret mediu pentru jocuri la noi in tara este 200 ron. Nu am exagerat cu nimic cand am zis ca un salar aproximativ de 800 ron nu e de ajuns ca sa poti sa iti cumperi un joc de 200.
De multe ori am problema asta, eu venind de la Cluj am o alta perceptie asupra ce inseamna banul. In afara de Bucuresti, unde salariile sunt decente, este destul de trist ce se intampla in restul tarii. Multa lume traieste intr-un glob de cristal conferit de orase gen Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, pe cand realitatea este mult mai sumbra. Nu mai vreau sa fac polemica pe acest subiect dar multi suntem deconectati de la realitatile Romaniei adevarate, in care parintii mei dupa 30 de ani de munca, unul are 8 milioane salar si celalalt e in somaj, si sunt un caz fericit fericit.
Toate cifrele le-ai scos din burta, discutam despre Carcassone(90-100 lei) iar tu vorbeai de 25%
Cat priveste Windows pentru studenti, eu am stat 5 ani in Regie, n-avea nici draq unul original, mai trist e ca uneori se mai faceau si razii pentru a-i prinde, desi dupa cum se vede pozitia Microsoft Romania e de a lasa studentii sa beneficieze de produsele lor gratuit
-
nuk3r
Nu ma mai chinui sa explic, tu ai luat doar Carcassone in discutie, care este cel mai ieftin joc. O sa pun de la mine un 10% din salariul mediu. Pana la urma fiecare cumpara cum vrea si de unde vrea. Eu mi-am cumparat 6 jocuri ( Puerto Rico, Carcassone, Santiago (china) si Elfenland, Tikal, Thurn and Taxis (ebay)) cu pretul de 236 ron. Eu am terminat discutia, spor la treaba.
-
Warheart
Pana la urma nu e vorba de cine si cati bani este disponibil sa dea pe un joc original. E vorba de cati iti poti permite. Eu unul, desi as vrea sa cumpar orice joc care-mi place, nu imi permit sa dau o tona de bani pe ceva calumea (desi consider ca e o lipsa de respect fata de cei care fac/vand jocurile respective). Tona de bani raportata la nivelul nostru de trai mediu/decent.
Si cum s-a mai zis in discutia de fata, atata timp cat nu exista o gaura imensa in profiturile din jocurile originale fata de cele piratate, fara a mai pune in discutie si factorul reclama, producatorii nu se prea sinchisesc atata timp cat 80% cumpara originaluri si nu copii. Totul se rezuma la toleranta pe partea de marketing.
P.S. Sper ca n-am fost prea off-topic.
Si cum s-a mai zis in discutia de fata, atata timp cat nu exista o gaura imensa in profiturile din jocurile originale fata de cele piratate, fara a mai pune in discutie si factorul reclama, producatorii nu se prea sinchisesc atata timp cat 80% cumpara originaluri si nu copii. Totul se rezuma la toleranta pe partea de marketing.
P.S. Sper ca n-am fost prea off-topic.