Carcassonne China Style

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Locked
nth88

Carcassonne China Style

06 Mar 2011, 06:40

Jocul ca si concept nu prea are nevoie de prezentare, iar media pretului la care se comercializeaza, la noi, varianta de baza a jocului de la Rio Grande Games este undeva la 90-100lei, iar o extensie se pozitioneaza in jurul sumei de 55 lei. Pana acum nimic nou, nu-i asa?

Intra in scena chinezul, care livreaza copii ale jocului de baza Carcassonne + extensia River la 55 lei 30lei . Ei...asta e ceva nou.

Curios din fire, am dat banu sa vad despre ce e vorba. Diferente sunt...insa calitatea nu este ca si pretul...adica la jumatate o treime. As aproxima la un 80%.

Ca sa va faceti o idee, atasez cateva poze comparative: in stanga e Carcassonne Made in China si in dreapta e Carcassonne Made in Germany by Rio Grande Games
100_9334.JPG
Cutia e putin mai mare si cartonul din care e confectionata este f slab calitativ.
100_9338.JPG
Cartonul din care e confectionata tabla de scor si restul tile-urilor sunt in proportie de 90% la fel. 5% e reprezentat de o usoara diferenta in nuanta culorilor si 5% de mici erori de fabricatie care se prezinta ca un fel de urme pe anumite piese...nu-mi dau seama de la ce ar fi.
100_9339.JPG
100_9340.JPG
100_9349.JPG
100_9353.JPG
100_9358.JPG
100_9387.JPG
Diferenta notabila e la meepels, care sunt din plastic, dar asta nu face ca jocul inutilizabil sub nici o forma.
100_9342.JPG
100_9344.JPG
In plus tin sa mentionez ca in cutia chinezilor am gasit: acelasi manual, extensia River (12 tileuri in plus), un saculet din material textil pentru piese si 5 pungi zip-lock pt meepelsii fiecarei culori.
Eu daca as fi pus in situatia sa iau o decizie, as alege varianta chinezeasca la jumatate o treime de pret, este perfect jucabila. :tu:
Last edited by nth88 on 06 Mar 2011, 14:38, edited 1 time in total.

adixor

Re: Carcassonne China Style

06 Mar 2011, 08:29

dammit.. numai asta nu mai copiasera chinezii :) au facut ipod, au facut de toate ramasesera boardgameurile ... care culmea sunt facute din ce in ce mai mult in china

nuk3r

06 Mar 2011, 10:41

Arata mai bine cel chinezesc, are culori mai vii. Atat doar ca omuletii sunt din plastic. Este o singura neconcordanta in postul tau, pretul pentru cel chinezesc este 30 Ron, deci doar 1/3 din cel original.
Poate data viitoare o sa ne prezinti si Puerto Rico, care de asemenea este disponibil in varianta china.

suf
King Meeple
King Meeple

06 Mar 2011, 10:53

Ar fi interesant sa faca chinezoii un BoardGame Big Box care sa includa toate jocurile din top 500 :lol: (cutia ar veni direct cu acoperis si masa de joc). Nu vad de ce nu am cumpara-o pentru 5000 lei :D

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

06 Mar 2011, 11:14

Avand in vedere ca e vorba de 5000 de lei si de China, cred k ar intra primele 750 de jocuri. Doar cumparam en-gros... ;)

Bine, cred ca cu 5000 de lei am putea sa cumparam cativa chinezi, pe care sa-i punem sa sa ne faca ce jocuri vrem. :lol:
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

nth88

06 Mar 2011, 14:25

nuk3r wrote:Arata mai bine cel chinezesc, are culori mai vii. Atat doar ca omuletii sunt din plastic. Este o singura neconcordanta in postul tau, pretul pentru cel chinezesc este 30 Ron, deci doar 1/3 din cel original.
Poate data viitoare o sa ne prezinti si Puerto Rico, care de asemenea este disponibil in varianta china.
wow, eu am dat 55lei si mi se pare un pret extraordinar. La 30de lei as putea sa imi mai iau 1 si sa joc cu 3 jocuri deodata, sa iasa un imens Carcassonne :D [am modificat si postul initial cu update-ul de pret]

poti sa ne spui unde l-ai vazut cu 30lei si unde se gaseste puerto rico varianta china? ca nici de asta nu stiam

Si da, chinezii au un dar de a face replici produselor de succes.

nuk3r

06 Mar 2011, 16:30

Din pacate nu sunt cativa oameni care au magazine online pe aici si nu as vrea sa le stricam business-ul.

Chuckila
King Meeple
King Meeple

06 Mar 2011, 17:22

nth88 wrote:poti sa ne spui unde l-ai vazut cu 30lei si unde se gaseste puerto rico varianta china? ca nici de asta nu stiam
Prefer sa nu intru in discutia despre variantele piratate vs variantele oficiale. Dar din pacate e o realitate si stiu ca exista asemenea versiuni ale jocurilor.

As vrea insa sa fac cunoscuta pozitia oficiala a forumului referitor la comercializarea acestor copii: nu se vor permite discutii referitoare strict la comercializari/schimburi ale unor asemenea jocuri - fie direct (useri ai acestui forum), fie indirect (terte persoane, alte siteuri care se ocupa cu asemenea variante piratate).

Suntem liberi sa discutam despre femonem, despre ce credem de aparitia unor astfel de copii pe piata si/sau despre chinezii pe care ii angajam sa ne faca versiunea in romana a Twilight Struggle-ului.

Rautz

06 Mar 2011, 19:54

Pe de o parte incercam sa ajutam magazinele romanesti de boardgames cumparand putin mai scump decat din strainatate, pe de alta parte ne ieftinim la jocuri ca sa cumparam de la chinezi
Si nu pretul e cauza pentru care lumea nu joaca boardgames, ci necunoasterea fenomenului de catre majoritatea oamenilor

Forumul si magazinele romanesti sunt facute special pentru a incerca sa dezvolte acest fenomen in Romania si intr-o mai mica masura dezvoltarea fenomenului pe plan mondial(romanii isi aduc contributia si pe BGG), si acest lucru se realizeaza prin cumpararea de jocuri originale, nu de chinezarii

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

06 Mar 2011, 20:18

Chinezariile astea in boardgames, la fel ca si pirateria, sunt de la un moment incolo un rau necesar. Industria software nu ar fi produs miliarde daca lumea nu pirata Windows-ul. La fel, Microsoft nu ar fi produs miliarde indirect (alte produse soft, necesitatea tot mai mare de a avea Windows pe plan mondial, etc...) daca nu ar fi PERMIS piratarea Windows-ului.
Awarness-ul in jurul unui fenomen se face prin cantitate si pret. Oamenii consuma in general ceea ce li se da in cantitate cat mai mare. Eu nu voi cumpara jocuri chinezesti niciodata, insa Carcasonne la 55 de lei, Catan sau Puerto Rico pot foarte bine ajunge in dulapurile cat mai multor terase si ceainarii (cum sunt o gramada de localuri mai micute cu carti si reviste de ex...).
Am fost intr-o zi in Tabiet, venise un grup de 20 sa joace Werewolves. Si tot grupul acela a fost strans "accidental" de un om din grup, care a primit Carcassone de la parinti de ziua lui. Nu stia ce e un boardgame, nu jucase niciodata, i-a placut si 2 luni mai tarziu s-a afisat in ceainarie cu 19 colegi de munca.
Din punct de vedere al dezvoltarii unui fenomen, aceste produse sunt un pas inainte. Cat despre cumparatori, industria boargames a facut profit si a crescut exponential pe plan mondial fiind una de nisa. Nu cred ca daca aceste chinezisme o vor transforma intr-un fenomen de mase producatorii vor face bani mai putini (ca sa fie pusa in pericol dezvoltarea fenomenului). Cat despre clienti, la fel ca in TOATE domeniile, indiferent de pret sau tipul produsului, consumatorii se vor "cerne". Cand s-a lansat spre exemplu Galaxy Tab in Romania, era plina piata (inclusiv la magazine gen Auchan am vazut) de tablete chinezesti care costau sub 25% din pretul Galaxy Tab. Si cu toate acestea, la Orange trebuia sa te inscrii pe lista de asteptare, o lista FOARTE lunga. Si asta e un exemplu de produs extrem de scump (500 de Euro nu este o suma derizorie in Romania).

P.S. Exista foarte multe jocuri care sunt proaste calitativ si facute de "mari producatori". Pt k si ei la randul lor promoveaza anumite produse (ex: dominion, battlelore, etc...) in detrimentul altora. Iar trend-ul actual este de a transforma cat mai tare boardgamurile in collectibles.... cu enspe mii de extensii. Iar asta evident duce la a supra-comercializa un produs in defavoarea altora care fie devin "gem-uri trecute cu vederea" fie nu vad tiparul niciodata...decat cel mult DIY daca apar ca print&play pe BGG.
Mai mult decat atat, China este una din tarile exploatate de mari producatori din toate domeniile pt costurile de fabricatie reduse. Era inevitabil ca mai devreme sau mai tarziu sa isi dea seama ca pot face si ei asta direct. Si au si piata de desfacere, pentru ca nu au nevoie sa-si faca reclama (fac copii dupa originale care au suficienta reclama) nu au nevoie sa bage adaos-uri colosale de "brand" (stiti vb romaneasca cu platesti firma) si isi eficientizeaza costurile (ca in ex carcasone, cumperi un "fake" de x ori mai ieftin, piesele de platic in locul celor de lemn nu sunt un dezavantaj suficient de mare incat sa anuleze avantajul pretului) .
Pana la urma, discutia "fake vs original" nu cred ca o sa mai fie chiar asa de evidenta. Pt k dk fenomenul devine unul de mase, cu siguranta vor aparea producatori chinezi de boardgames. Si atunci vor produce jocuri "originale" (de ce un om cu o idee buna s-ar duce la FFG sa-l flituie aia, cand se poate duce la un chinez si sa-i fie jocul publicat). Iar asta e un lucru bun. Pentru ca daca aceste "chinezisme" vor face competitie jocurilor producatorilor mari si prin costuri la copii si prin jocuri originale, atunci vor putea deveni o amenintare... si vor fi nevoiti sa compenseze cu ceva (calitate de productie, preturi ceva mai mici, concepte originale). Si pentru orice pasionat momentul cand o firma mare e fortata sa-si "upgradeze" oferta e unul fericit.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

nuk3r

06 Mar 2011, 22:44

Sunt de acord cu MandrulDuce.
Pana la urma nu avem noi de unde sa stim ca nu sunt originale, de unde sa stiu ca reteaua energetica sau catan facute in romana nu sunt tot fake. Eu personal nu am vazut la nimeni contractul prin care cineva are exclusivitate pentru jocurile respective in Romania, cu atat mai putin nu am cum sa stiu daca cei de la Zhenghou Toys au licenta sau nu. Noua intotdeauna ne place sa fim mai catolici ca si papa, un carcassone si un puerto rico ieftine nu pot sa fie decat deschizatoare de drumuri si nu o alternativa. Cand o sa ajungem si noi ca un joc sa fie 3% dintr-un salar si nu 25% ... atunci poate ca putem afisa chestiuni de moralitate.

edited/deleted by adixor - "speram ca chuckila a fost destul de clar; nu ma intereseaza justificarile pentru a cumpara jocuri piratate; nici eu nu am vazut contractul prin care renault produce dacia logan aici dar.. sa fim seriosi.... Orice alta discutie comerciala referitoare la aceste jocuri este interzisa in continuare ca si pana acum. oricine doreste sa faca bani din asta poate face ce doreste dar NU prin acest forum"

Cheers

adixor

06 Mar 2011, 23:10

Am inchis acest topic printre altele pentru ca incurajeaza produsele PIRATATE (si chiar are tente comerciale evidente).

Consider ca i-am acordat acestui subiect dreptul la informare, motiv pentru care nu il sterg, poate fi citit de oricine.

Mi se pare cu atat mai urata aceasta incurajare cu cat de cateva luni cutia.ro a produs varianta in limba romana a jocului Carcassonne si sunt convins ca nu a fost usor si a implicat o investitie deosebita. Daca isi inchipuie cineva ca voi lasa pe acest forum astfel de discutii din dorinta de "democratie" si "libertate de exprimare" si "informare" se inseala.

va multumesc, sper sa fie pentru ultima oara cand discutam aceste lucruri.

Locked

Return to “Discutii generale”