Aveam de mult in plan rubrica asta, dar azi, discutia despre extensii mi-a deschis apetitul sa o incep, in sfarsit.
Ce vrea aceasta rubrica? Pai, o sa incerc saptamanal sa imi expun ideiile mele despre diverse subiecte legate de acest hobby. Si stiu ca de multe ori ele o sa fie in contradictoriu cu ale multora de aici, dar scopul nu este de a ataca, sau de a aprinde spiritele. Sunt doar pur si simplu gandurile mele insirate negru pe alb, ganduri in randul carora nici nu o sa caut neaparat sa primesc vreun raspuns din partea cuiva.
Mai simplu spus, e doar placerea mea de a scrie. Si cum exista multe ganduri ascunse in cotloanele intunecate ale mintii, am deja destule subiecte pentru urmatoarea perioada.
De ce spun NU, extensiilor?
Ceea ce o sa spun mai jos, nu e o incercare de a convinge pe cineva sa nu mai cumpere extensii, sau nu e o incercare de a ma convinge cineva pe mine ca ar fi bine sa le cumpar eu.
De cand am intrat in febra acestui hobby minunat, iar colectia mea s-a marit mult peste cat mi-as fi imaginat eu ca ar putea ajunge vreodata, niciodata nu m-a atras ideea de a cumpara o extensie. Si o sa incerc sa enumar cateva aspecte pentru care le evit si o sa fac asta si pe viitor:
- Avand o colectie vasta, e greu de presupus ca o sa joc jocul X de "n" ori incat sa ma plictisesc asa de tare de el, incat sa am neaparat nevoie de niste content nou in acea cutie. De obicei pun jocul la loc pe raft dupa 2-3-4 partide si trec la urmatoarele nejucate. Raftul e mereu plin de ele.
- Stiu ca multi spun ca dupa cateva partide deja cunosti toate caile spre victorie si ai nevoie de noi provocari, iar extensia o sa aduca asta. Dar tinand cont ca eu mai scot de pe raft acel joc abia la o distanta de 6-12-chiar peste 18 luni, chiar daca jocul respectiv imi place, deja am uitat si mama si tatal regulamentului acelui joc, ce sa mai zic de strategii. Asa ca o sa se simta din nou ca fiind un joc fresh si o sa imi aduc din nou aminte de ce mi-a placut asa tare acel joc cand l-am jucat prima oara.
- Alte guri spun ca jocul de baza nu e indeajuns de bun decat daca ii pui extensia. Eee, in cazul asta nu ma mai intereseaza deloc acel joc! Daca publisheru-ul a ales ca din varii motive, sa publice un joc fara a fi indeajuns testat, sau intentionat au ales sa lase o parte esentiala in afara, doar ca sa mai mulga niste bani apoi cu acea extensie, vezi doamne: "esentiala si vitala chiar", atunci nu am nevoie de el. Sa se spele cu jocul lor pe cap! Caut alt titlu, ca e plina "plaja". Din cate imi amintesc, Tom zicea ca Raiders of the North Sea are neaparat nevoie de extensie pentru a fi un joc bun. Asta e unul dintre principalele motive pentru care nu m-am apropiat de acel joc. (dar si pentru ca Champions of Midgard, jocuri relativ similare, daca e sa ma intrebi pe mine)
- Inca o cutie, de multe ori aproape la fel de mare ca jocul de baza (clar nejustificat de mare), iar locul pe raft este limitat. Si stiu ca si aici o sa apara oamenii cu solutii: "Arunci cutia si pui totul in cutia jocului de baza!"
- Si nu in ultimul rand pretul, care daca acum vreo 5 ani, parca era unul mai decent, acum, multe dintre ele costa aproape cat jocul de baza, sau sar binisor de 100-150 lei. De ce sa dau suma asta pe o mana de tokens, 20 de carti in plus, pachet care adauga al 5-lea jucator si mai stiu eu ce "noua mecanica" adaugata, care cica o sa "revolutioneze jocul" si de pe locul 127 pe bgg o sa il urce "pan' la cer"?
Solutia pentru mine e una foarte simpla. Nu imi mai trezeste interes jocul X? Il vand! Punct! Nu stau sa dau +100 lei pe o extensie ca doar-doar o sa il revitalizeze si o sa imi placa iar! Cu banii de pe extensie, gasesc usor alte jocuri de baza pe care sa le adaug in colectie si sa le incerc.
Cel putin pentru mine, e muuuult mai exciting sa adaug un joc nou in colectie, fie el si in range-ul de pret 100-150 (aici sa ma incadrez in pretul multor extensii) decat sa iau niste carti promo, niste tokens in plus si alte "zorzoane" inventate de publisher.
Si iar ceea ce nu inteleg, fara suparare pentru cei vizati, de ce multi din comunitate cumpara jocul de baza impreuna cu extensia/extensiile, daca sunt mai multe. Aici, evident, scotand din ecuatie faptul ca l-a jucat el de 10 ori la un prieten si ii place mult si stie cu ce se mananca acel joc. Ma refer strict la un om, care intra in contact prima oara cu un joc, iar cand il puna in cos, decide imediat ca are neaparat nevoie si de cele 3 extensii. Nici macar nu stii daca o sa fie pe placul tau acel joc! Intreb si eu asa aiurea: De Ce? Ca sa il joci apoi, sa vezi ca nu a prins la grupul tau si sa il vinzi impreuna cu cele 3 extensii inca sigilate la un pret mult redus, doar-doar o sa scapi mai repede de el si o sa faci spatiu? Sau din teama ca o sa dispara imediat acele extensii si tu nu o sa mai ai de unde sa le iei? Ma depaseste conceptul asta. Dar na, asta`s eu!
Iar acum, pe final, sa explic si unde pot sa inteleg achizitionarea unei extensii.
Ai o colectie relativ mica, de vreo 15-20 jocuri? Jocuri atent selectionate, care iti plac mult, joci des acele jocuri si cum nu doresti sa te infrupti din plaja de mii de jocuri nou aparute la fiecare Essen, vrei sa adaugi componente pentru un extra jucator, carti in plus si o mecanica noua adusa jocului pe care il joci in fiecare weekend. Pot sa inteleg asta si atunci se poate justifica.
Ce nu inteleg insa eu? Sutele de jocuri pe care multi dintre noi le avem pe aici, la care se adauga zecile / sutele de extensii, de multe ori pentru jocuri care apar in liste ca fiind jucate "1-2 ori".
Si intreb inca o data: De ce?
Si nu astept sa primesc vreun raspuns, sau se justifice cineva. Pot fi multe. Boala de colectionar, de a avea tot contentul pentru fiecare joc din colectie. Poate prea multi bani in cazul unora si mult spatiu pe rafturi. Poate chiar un review "prea convingator", care o sa iti promita ca acea extensie o sa iti readuca nenumaratele ore de distractie cu deja prea vechiul si obositul joc X (aici adaugati voi numele).