Campionat jocuri tip liga

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Imago
Administrator
Administrator

Campionat jocuri tip liga

06 Oct 2014, 12:26

Buna ziua dragi boardgameri,
Ma gandeam la o idee de a organiza sesiuni de jocuri competitive.
Ca o mica introducere, mentionez ca imi place sa joc un boardgame de multe ori, pentru a-l aprofunda. Adevarul este ca dupa mai multe sesiuni, jocul capata o alta dimensiune, si este mai placut sa-l joci competitiv. De cand sunt mic am participat la campionate de jocuri video, apoi campionate de football (corporatist), etc, etc. Acasa nu imi permit sa fiu foarte competitiv in joc, iar la intalnirile de la Lente, Deja Vu, etc jucam cam intodeauna jocuri diferite (cea ce e fain, asa descoperim jocuri noi).

De aproape 7 ani joc Hattrick, joc de management in football. Jocul e clasificat pe ligi (cate 8 echipe per liga) si pe nivele, cu promovari si retrogradari. Acelasi sistem ar putea fi implimentat lejer si intr-o liga de Carcassone, Castles of Burgundy, Neuroshima Hex, etc.
Cred ca asa tip de competitie este valabila mai mult pentru jocurile ce pot fi jucate in 2. In cazul in care joaca multi oameni acelasi joc, competitiv, intervin factori politici si lipsa de fairplay. Din fericire sunt suficiente jocuri populare ce pot fi jucate in 2, care sa adune 8 jucatori hardcore (pentru ca e nevoie sa fii hardcore pentru a te dedica unei serii de 14 jocuri).
Aceste jocuri ar fi bine sa aiba si versiunea electronica, in caz ca intr-o saptamana cineva nu este disponibil fizic, sa poata fi jucate online. 4 partide saptamanal (cu posibilitatea de a amana unele jocuri in unele etape). Considerand participarea mea in trecut(si prezent) la asa gen de competitii , eu cred ca aceasta idee este fezabila. Sunt dispus sa invat si jocuri noi:)

P.S.: O conditie importanta ar fi ca jocul sa nu necesite investitii considerabile. Insa sunt sigur ca jucatorii de MTG si Android au deja competitiile lor separate.

rockerrullz
Wizard Meeple
Wizard Meeple

Re: Campionat jocuri tip liga

06 Oct 2014, 12:53

Nu suna rau, dar din pacate cum eu sunt in Iasi as prefera mai mult sa jucam jocuri gen Carcassone ( cu ajutorul JCloisterZone ) sau care au implementari online ( pe boardgamearena / boite a jeux / yucata ) in sistem competitional.

Imago
Administrator
Administrator

06 Oct 2014, 13:26

Parerea mea este ca jucand un boardgame pe calculator pierzi interactiunea umana, care este un element important din cauza caruia le joc. Insa... jocul devine mai rapid:)
Ideal ar fi sa fie ligi regionale, cu oameni care se pot intalni face-to-face, insa din motivul pomenit de tine am specificat si despre versiunea electronica.

ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Miniature Painter

06 Oct 2014, 13:39

Ca idee: Campionat de Neuroshima Hex s-a incercat acum vreun an sau mai bine. Am fost 4 oameni.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

Rautz

06 Oct 2014, 16:47

A existat si o liga Twilight Struggle, exista campionate nationale de Carcassonne si Catan, si apar din cand in cand concursuri de o zi, gen Ticket to Ride sau 7 Wonders.

Mie unul imi place foarte mult competitia, dar intr-un cadru organizat, bine delimitat, si fara posibilitati de a trisa, si din pacate nu prea am gasit asa ceva.

Exista si un oarecare snobism in comunitate, sunt persoane carora nu le place sa joace competitiv, si au impresia ca acest lucru scade din placerea jocului.
Sunt de acord ca acest lucru e valabil pentru ei, dar pentru altii e exact contrariul, un cadru competitiv doar adauga la placerea jocului.
Fix acum cateva minute citeam pe BGG:
People who insist that "games should be played for fun" and not competitively are forcing their value judgements on others. And are also unable to appreciate the fun inherent in competition.

In opinia mea ceva concret si de lunga durata s-ar putea realiza doar intr-un cadru organizat, de Campionate Nationale, asa cum sunt Campionatele Mondiale de Boardgames, desfasurate anual, si in cadrul unei conventii, unde participantii si-au planificat din timp participarea, si nu se retrag in mijlocul competitiei.

Imago
Administrator
Administrator

06 Oct 2014, 17:16

Rautz wrote:
In opinia mea ceva concret si de lunga durata s-ar putea realiza doar intr-un cadru organizat, de Campionate Nationale, asa cum sunt Campionatele Mondiale de Boardgames, desfasurate anual, si in cadrul unei conventii, unde participantii si-au planificat din timp participarea, si nu se retrag in mijlocul competitiei.
Ceva concret si de lunga durata putem organiza si noi. Pana la urma putem obtine drept parteneri magazine de boardgame-uri si cafenelele unde ar avea loc competitiile. La nivel national este relativ greu sa ne organizam, in cazul in care am vrea sa mentinem un atu important al boardgame-urilor - interactiunea face to face, insa nu exclud aceasta posibilitate. Insa oare nu gasim in Bucuresti 8 oameni care sa fie de acord sa joace 14 weekend-uri la rand cate o partida de Carcassonne( doar un exemplu,multi il considera prea light), Burgundy, Puerto Rico, Powergrid, etc, doar pentru placerea de a juca competitiv jocul preferat? Eu cred ca gasim. Mai ales daca la sfarsit de sezon primim vreun premiu:) Tehnologiile moderne ne permit sa fim flexibili, putem monitoriza jocurile, ca sa fim fairplay,etc. Putem incerca. Daca dupa un sezon ne saturam de jocul curent, [utem schimba apoi formatul.

Eu spre exemplu sunt de acord sa invat/achizitionez un joc nou pentru a-l juca in cadrul unei asemenea competitii. Adica... daca nu e MTG/Android sau orice alt joc care imi cere sa imi cheltui multi bani pentru a putea intra in competitie.

Rautz

06 Oct 2014, 17:27

Nu cred ca poti. S-a mai incercat.

-nu poti coordona 8 oameni sa fie disponibili 14 saptamani consecutive, e imposibil, sunt concedii, nunti, obligatii, probleme.
-pentru o competitie care se desfasoara in 1-2 zile gasesti oameni, pentru 14(sau multe) zile separate, foarte greu.
-dupa cateva saptamani, dupa ce nu o sa mai aiba sanse la primele locuri, oamenii abandoneaza. acest lucru se intampla si in competitii serioase, cu taxe de participare si premii.

Toate aceste lucruri sunt eliminate intr-o competitie nationala, oamenii si-au pus deoparte respectivele zile, sunt disponibili si nu se vor plictisi/abandona.

Ideea de baza(a avea competitii organizate) e buna, poti sa propui ceva concret si vezi ce iese, pana la urma din incercari s-au realizat si competitiile care au avut continuitate.

criss

06 Oct 2014, 18:04

Si mie imi place jocul competitiv si as participa cu drag la o liga de "Blood Bowl 3rd Ed." sau "Dungeon Twister", dar foarte putina lume din tara noastra cunoaste aceste jocuri. Mai ales primul joc amintit, care are o sectiune de regulament special pentru jocul de liga (jucatori accidentati care nu pot participa in urmatorul meci, atragerea de vedete etc.). Din pacate doar in tarile mai avansate se joaca ligi de BB, campionate de wargames etc. Noi raminem la Catan si alte euros.

Tarmyniatur

06 Oct 2014, 22:54

8 oameni care sa fie de acord sa joace 14 weekend-uri la rand cate o partida
Ma indoiesc ca pana si cei mai hardcore fani ai unui joc au o perioada de 3 luni continua in care vin la boardgames. Nu ca mi-ar displacea ideea ta, insa daca totusi gasesti un format care sa mearga, ai alta problema:
Carcassonne( doar un exemplu,multi il considera prea light), Burgundy, Puerto Rico, Powergrid,
Personal imi vine sa vomit cand aud de jocurile astea. Daca si altii sunt ca mine doar ca pentru jocurile care mi-ar placea mie....problem.

ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Miniature Painter

06 Oct 2014, 23:18

criss wrote:Si mie imi place jocul competitiv si as participa cu drag la o liga de "Blood Bowl 3rd Ed." sau "Dungeon Twister", dar foarte putina lume din tara noastra cunoaste aceste jocuri. Mai ales primul joc amintit, care are o sectiune de regulament special pentru jocul de liga (jucatori accidentati care nu pot participa in urmatorul meci, atragerea de vedete etc.). Din pacate doar in tarile mai avansate se joaca ligi de BB, campionate de wargames etc. Noi raminem la Catan si alte euros.
Eu m-as baga la un Dungeon Twister 2, chit ca n-am suficienta experienta si ar iesi probabil durere :D
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

Imago
Administrator
Administrator

06 Oct 2014, 23:22

Tarmyniatur wrote: Personal imi vine sa vomit cand aud de jocurile astea. Daca si altii sunt ca mine doar ca pentru jocurile care mi-ar placea mie....problem.
Posibil, insa pana la urma ar trebui sa fie jocuri suficient de populare pentru a starni interesul unui numar de oameni. Un joc obscur despre care multi nu au auzit nu ne-ar interesa. Nimeni nu spune Catan sau Carcassonne(ok, pe asta l-am pomenit), insa daca vrei sa propui un joc ce dureaza cate 3 ore si este de nisa, nu cred ca vei avea mai mult succes.

dmx85
King Meeple
King Meeple

08 Oct 2014, 14:07

eu m-as baga la competitii organizate. Am fost la Carcassonne, fara mult succes, ce-i drept, dar cu siguranta o sa particip si la anul. La Catan nu ma bag ca nu-mi place, iar Android nu il stiu si nici nu prea ma atrage tema. Pt jocuri de 2 m-as baga la Libertalia, Twilight Struggle (desi stiu ca n-am nicio sansa in fata unora foarte experimentati), Polis, Antike Duellum, Nations, 1960: The Making of the President, 51st State, Spyrium, Vikings. De asemenea cred ca jocuri precum Tzolkțin sau Concordia se pot juca si in 4 fara teama pentru ca posibilitatea de a dezavantaja un jucator in favoarea altuia (kingmaking) este minima.

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

08 Oct 2014, 14:22

Putem face toti nominalizari si la final facem un pool cu toate nominalizarile si vedem care ar fi cele mai populare titluri pentru un eventual concurs ...

Eu as merge la concurs de: Madeira, Concordia, Olympos, Tzolk'in, Vinhos, Goa ... hai si Vikings daca zice Dmx85 :)

dmx85
King Meeple
King Meeple

08 Oct 2014, 14:57

Olympos contine ceva cafteala, nu cred ca se preteaza la un concurs.

NoahArkwright

08 Oct 2014, 15:01

Eu m-as baga la campionate de Dominion, Race for the Galaxy sau Tzolk'in. (sau War of the Ring, dar nu cred ca sta nimeni cate 4-5 ore mai multe zile ca sa joace War of the Ring)

jakkal

08 Oct 2014, 15:12

Race for the Galaxy, Memoir '44, Castles of Burgundy, poate si Twilight Struggle

dmx85
King Meeple
King Meeple

08 Oct 2014, 16:18

si Trajan ar merge chiar si in mai multi

Imago
Administrator
Administrator

08 Oct 2014, 16:26

Un amanunt important: Alegem jocurile in dependenta daca au sau nu echivalent electronic?

rockerrullz
Wizard Meeple
Wizard Meeple

08 Oct 2014, 16:29

Eu as merge pe echivalent electronic, nu de alta... dar locatii diferite, mult mai greu de jucat face 2 face :)

NoahArkwright

08 Oct 2014, 17:03

Nu ma prea pasioneaza echivalentul electronic, mi se pare ca un boardgame nu incape prea bine pe un ecran de calculator si devin chestiile prea mici.
Jocurile de carti (Dominion, RftG, MtG) merg ok si electronic.

Post Reply

Return to “Discutii generale”