http://www.goingcardboard.ro/tendinte-b ... 2013-2014/Aș vrea să vorbim în acest prim articol despre tendințele în boardgame design așa cum le-am perceput fiecare în ultima perioadă – și am ales drept perioadă de referință ultimii doi ani, pentru că numai 2014 luat la bani mărunți e un interval prea strâmt pentru a da rezultate concludente.
Am 9 categorii despre care vreau să vorbesc pe rând și am rugămintea ca voi să veniți cu alte categorii, cu completări la ce spun eu aici sau cu critici și observații acolo unde vi se pare că nu e chiar așa cum văd eu lucrurile.
Tendințe în boardgame design pentru 2013-2014
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
Tendințe în boardgame design pentru 2013-2014
- ProfessorChaos
- King Meeple

- Custom Rank: Miniature Painter
Re: Tendințe în boardgame design pentru 2013-2014
Foarte interesant articolul. Personal e greu sa-mi dau cu parerea pentru ca n-am acoperit o arie asa larga cu jocurile pe care le-am jucat anii trecuti. Dar m-ar interesa o discutie despre directia in spre care se indreapta mecanicile din jocuri. Pe langa simplificare sau suprasimplificare ma refer si la tendinta de interschimb de mecanici intre jocurile euro si cele ameritrash. Le-as spune hibrizi. Aici ma gandesc la Kemet, care poate fi numit un wargame euro (cu precursorul Cyclades). Am vazut si un preview la jocul de pe Kickstarter - Conan in care jucatorii aveau fiecare foita lor de character pe care miscau cristale dintr-o parte in alta pentru actiuni, apoi faceau refresh si o luau de la capat. Poate e un exemplu minor, dar mi s-a parut foarte neobisnuit pentru un dungeon crawler care pare destul de clasic. Mai observ si multe jocuri de strategie care incep sa fie din ce in ce mai infuzate cu tema. Mie asta mi se pare un progres binevenit.
Cred ca mai puteti gasi si voi exemple.
Cred ca mai puteti gasi si voi exemple.
- DanielIndru
- King Meeple

Da, aceasta hibridizare am constatat-o si eu, dar sunt destul de putine exemplele.
Kemet, asa cum ai spus si tu - cu Cyclades in spate.
Ecplise - un Twilight Imperium redus ca intensitate si durata cu multe elemente economice.
Chaos in the Old World poate fi considerat un hibrid pentru ca area control (asa cum a fost el definit cu mare arta de El Grande) e un element major.
Stronghold - unde planificarea actiunilor se combina cu luptele.
Robinson Crusoe - unde tema proeminenta se combina cu worker placement.
Hyperborea din 2014 - bag building cu area control si lupte pentru dominatie pe plansa.
Oricum, aceasta categorie e destul de greu de definit.
Poate cea mai buna definitie am gasit-o pe BGG: "If Eurogamers don't like it because it's "too Ameritrash," and AT gamers don't like it because "it's a Euro," then it's a hybrid."
Kemet, asa cum ai spus si tu - cu Cyclades in spate.
Ecplise - un Twilight Imperium redus ca intensitate si durata cu multe elemente economice.
Chaos in the Old World poate fi considerat un hibrid pentru ca area control (asa cum a fost el definit cu mare arta de El Grande) e un element major.
Stronghold - unde planificarea actiunilor se combina cu luptele.
Robinson Crusoe - unde tema proeminenta se combina cu worker placement.
Hyperborea din 2014 - bag building cu area control si lupte pentru dominatie pe plansa.
Oricum, aceasta categorie e destul de greu de definit.
Poate cea mai buna definitie am gasit-o pe BGG: "If Eurogamers don't like it because it's "too Ameritrash," and AT gamers don't like it because "it's a Euro," then it's a hybrid."
- ProfessorChaos
- King Meeple

- Custom Rank: Miniature Painter
Eu m-as mai gandi la definitie. Eu ma pot numi Ameritrasher, dar Chaos e jocul meu preferat. Kemet mi-a placut si el. Abia recent am realizat cu stupoare ca Robinson, care e evident heavy tematic e de fapt la baza un worker placement. Sincer, si eu ca ameritrasher am inceput sa ma cam satur de prea multe mecanici rol and move si da cu zarul pentru orice. Dar si asa, n-as putea renunta total la ele. De aceea tendinta pe care o iau hibrizii e incurajatoare.
- fl0po
- King Meeple

- Custom Rank: iOS Netrunner
ai spus la un moment dat ca Star Realms e inovativ pentru ca a adus PVP in deckbuilding. Nightfall e deckbuilder si are PVP din plin.
HACK OR GET WHACKED!
- DanielIndru
- King Meeple

Pai vezi... de-asta exista comunitate si vreau discutii.
Cum n-am jucat Nightfall, n-aveam de unde sa stiu.
Cat e de bun comparat cu celelalte deck-builders?
- mvl4d
- Wizard Meeple

Runeage e bazat in special pe pvp, a aparut in acelasi an cu Nightfall.Nu am jucat Nightfall dar despre RuneAge pot spune ca e destul de reusit daca iti place sa dai in cap celorlalti jucatori. Are un element interesant in care esti nevoit sa cumperi bani cu valori mai mari si sa scapi de cei de 1 ca sa poti cumpara carti cu costuri mai mari de 5 (limita cartilor pe care le poti tine in mana). Mi-a mai parut interesant faptul ca te poti apara cu cartile pe care le ai in mana si astfel apare partea de bluff inainte sa ataci/fi atacat. Nu-l recomand fiindca daca jucatorii nu cunosc cartile si au AP dureaza prea mult pentru ceea ce este, ar mai fi spatiul si haosul care se creeaza pe masa atunci cand il joci din cauza multelor deckuri din care poti cumpara si oraselor pe care le poti lua(acestea raman in fata jucatorului oferind influenta ca resursa pentru a cumpara carti care nu sunt specifice factiunilor)
Mage Knight nu cred ca intra la deckbuilders cu pvp fiind un boardgame care utilizeaza deckbuildingul.
City of Iron are elemente de confruntare dar, aceeasi poveste ca la Mage Knight.
Mage Knight nu cred ca intra la deckbuilders cu pvp fiind un boardgame care utilizeaza deckbuildingul.
City of Iron are elemente de confruntare dar, aceeasi poveste ca la Mage Knight.
- fl0po
- King Meeple

- Custom Rank: iOS Netrunner
Nightfall are mecanici interesante desi nu e f popular. Are chestii din MTG, are DRAFT si DECKBUILDING.DanielIndru wrote:Pai vezi... de-asta exista comunitate si vreau discutii.
Pe scurt, trimiti nijte minioni la omor ( vampiri sau alti d-astia) pentru a te proteja. Draftezi minionii sau actiunile - 8 la comun si 2 pt tine si incepi jocul. Scopul este sa dai damage adversarului care nu reuseste sa se protejeze cu minioni. Freci cartile ca la Dominion pana cand ramai singur la masa. Merge in 5, parca, dar e f tare in 2 si nu cred ca l-as juca in mai mult de 3, maaaaxim 4. Cam asa, pe scurt.
Nu pot spune ca e mai bun decat X sau Y doar spun ca mie imi place mult mai mult decat Dominion, DC Comics dbg, Ascension. Marele + pe care il are Star Realms este ca ai un joc mare intr-o cutie mica, pentru un pret la fel de mic, si ca e SF.
HACK OR GET WHACKED!