Articol publicat mai întăi pe goingcardboard.ro
Din perspectiva BGG, fiecare joc aparține unui domeniu (strategie, tematic, familie, wargame, party, abstract, customizabil, de copii), se poate regăsi în una sau mai multe categorii (peste 80 în acest moment), este bazat pe una sau mai multe mecanici (peste 50 deocamdată) și poate face parte dintr-o familie (aici lucrurile sunt foarte diverse, nu are rost să intrăm în detalii). Unii jucători acordă atenție acestor caracteristici, alții deloc. Unii se limitează la a încerca jocuri din anumite domenii sau explorează mecanici specifice, alții fug ca dracul de tămâie când văd „farming” sau „trading”, iar alții abordează întreg spectrul cu lejeritate.
Categoriile ne spun câte ceva fie despre temă, fie despre tipul jocului, dar asta nu înseamnă că tot ce aparține de o anume categorie va fi la fel. Gândiți-vă la ele ca la genurile de film: sunt multe feluri de a face science fiction, la fel cum o biografie poate fi povestită în diverse moduri.
Această serie de articole analizează șase dintre categoriile mele preferate de jocuri: city building, fantasy, science fiction, ancient, medieval, card games, economice. Ordinea categoriilor este aleatoare, să zicem. Iar printre jocurile recomandate vor exista suprapuneri, deci să nu vă mirați când vedeți un joc menționat în mai multe locuri (e.g. Caylus).
City building este o categorie ce există de aproape 100 ani (primele jocuri au apărut prin anii ’30) și cunoaște două forme de implementare:
1. Cea în care jucătorii lucrează împreună pentru a construi un întreg.
2. Cea în care fiecare jucător construiește separat o parte a întregului, putând exista sau nu interacțiune între aceste părți.
Majoritatea jocurilor fac parte din cea de-a doua formă, unde fiecare jucător are un tablou sau o planșă ce se dezvoltă pe măsură ce jocul progresează.
De cele mai multe ori există un substrat economic, iar mecanicile predominante sunt hand management, tile placement și worker placement.
Câteva jocuri au chiar cuvântul city în nume sub diverse forme (Carson City, Blue Moon City, Big City, Sunrise City, La Città, OddVille, Town Center, Small City) sau numele unui oraș (Le Havre, Bruges, San Juan, London, Hamburgum, Medina, Strasbourg, Florenza, Murano) sau construcția ce rezultă chiar seamănă cu un oraș. City building este însă mai degrabă un civilization building light, un sistem în care jucătorii construiesc micro-civilizații, rezultând în general jocuri de durată și dificultate medie.
Există jocuri de cărți (7 Wonders, Imperial Settlers, Glory to Rome, San Juan, Babel), combinații de cărți și planșă (Ora et Labora, Bruges, Glass Road, London, Florenza, Khronos, Blue Moon City), chiar jocuri abstracte (Medina, Ramparts, Roll Through the Ages), dar majoritatea sunt Euros cu planșă, tiles și piese din lemn.
Se pot trage multe paralele între city building și territory building, ba chiar uneori îmi vine greu să înțeleg de ce jocuri precum Terra Mystica, The Castles of Burgundy, Keyflower sau Taluva nu fac parte pe BGG din această categorie – e posibil ca o corecție să rezolve problema.
Iată care sunt preferatele mele și de ce:
Caylus (2005)
Pentru că este primul joc reprezentativ pentru worker placement.
Pentru că jucătorii decid dacă gameplay-ul va fi relaxat sau agresiv.
Pentru că interacțiunea este destul de mare pentru un Euro.
Puerto Rico (2002) de preferat Limited Anniversary Edition din 2011
Pentru că este jocul ce a popularizat variable phase order.
Și a fost sursă majoră de inspirație pentru William Attia în crearea lui Caylus.
Respectiv pentru Thomas Lehmann și Race for the Galaxy.
Glory to Rome (2005) de preferat Black Box Edition din 2012
Pentru modul genial în care pot fi utilizate cărțile în 4 feluri.
Madeira (2013)
Pentru transformarea contextului istoric și geografic într-o temă bună.
Ginkgopolis (2012)
Pentru hand management dublu: cărți și tiles.
Pentru că orașul se simte „viu”, crește și evoluează constant.
Imperial Settlers (2014)
Pentru fluiditatea cu care curge gameplay-ul.
Pentru importanța acordată hand management-ului.
Pentru facțiunile ce se joacă foarte diferit.
Khronos (2006)
Pentru tema puțin exploatată – călătoria în timp și efectele ei.
Pentru că e brutal în genul lui Tigris & Euphrates.
Medina (2001) de preferat Second Edition din 2014
Pentru piesele din lemn și aspectul construcției la final.
Pentru gameplay simplu cu decizii interesante.
San Juan (2004) de preferat Second Edition din 2014.
Pentru că adaugă hand management lui Puerto Rico.
Pentru că oferă o alternativă simplificată la Race for the Galaxy.
Pentru că e accesibil începătorilor fără a-i plictisi.
Suburbia (2012)
Pentru că simți că planifici și construiești un oraș.
Pentru că ai bonus la bonusul care îți dă bonus.
Mai jos aveți alte jocuri care îmi plac, ceva mai puțin decât cele de mai sus, dar pe care vă recomand să le încercați.
Dacă vă place să construiți împreună: Belfort, Blue Moon City, Carson City.
Respectiv dacă vă place să construiți separat: Antiquity, Glen More, Ground Floor, Le Havre, Homesteaders, London, Ora et Labora, The Palaces of Carrara, Spyrium.
Care sunt peferatele voastre?
Despre categorii de jocuri - partea 1 din 7: city building
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
Despre categorii de jocuri - partea 1 din 7: city building
Last edited by DanielIndru on 25 Jul 2015, 18:59, edited 2 times in total.
-
Blackbane
Re: Despre categorii de jocuri - partea 1 din 6: city buildi
Din categoria asta n-am jucat decat Suburbia, Glen More si Citadels ( si mi-au placut cam in aceeasi ordine ).
"Clasicele" Puerto Rico, Caylus sau Le Havre nu m-au atras asa de tare si nici nu tin mortis sa le joc in viitorul apropiat.
In schimb, ghidandu-ma dupa review-uri si walkthrough-uri, probabil ca mi-ar mai placea intr-o oarecare masura si Murano, Tournay sau Bruges.
"Clasicele" Puerto Rico, Caylus sau Le Havre nu m-au atras asa de tare si nici nu tin mortis sa le joc in viitorul apropiat.
In schimb, ghidandu-ma dupa review-uri si walkthrough-uri, probabil ca mi-ar mai placea intr-o oarecare masura si Murano, Tournay sau Bruges.