Machete si wargaming

un fel de loc de dat cu capul, loc de vorbit verzi si uscate, batut campii, etc
baycee

Re: Machete si wargaming

12 Aug 2013, 13:04

Salut danielM,

Armatele NU sunt pictate. Trebuie sa le pictezi tu. Pe langa asta iti trebuie niste baze pe care sa lipesti figurinele (te pot ajuta tot eu cu asta). In afara de ce am zis (armata + baze + vopsele) mai iti trebuie spatiu pe care sa joci (not a problem), 2 zaruri, o rigla si niste teren (dar dupa cum se poate observa din video optiuni exista si sunt super simple).

Eugen

criss

12 Aug 2013, 13:27

Si mai trebuie regulamenul acela printat. :) Pregatirea completa a unei armate (avind in vedere ca nu sunt multe miniaturi) te va tine cam o saptamina, daca poti sa aloci zilnic o ora-doua.

La inceput am fost cam speriat de chestia asta cu lipirea/pictarea, dar punindu-ma pe treaba am vazut ca-i mult mai distractiv decit credeam. Lucrind cu aceste modele remarci mult mai bine detalii despre cum sunt echipate (ceea ce va folosi in joc) si incepi sa te atasezi de ele (spre deosebire de figuri gata pictate). Ca sa nu mai spunem de satisfactia cu care joci cu o armata finalizata:
Image

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

12 Aug 2013, 14:14

Multumesc pentru informatii si sfaturi amandurora, ma bate gandul sa-mi iau si eu o armata sau doua ,doar ca acum e exclus, din mai multe motive. In orice caz, o sa va cer parerea inainte :)

criss

12 Aug 2013, 14:36

danielM wrote:Multumesc pentru informatii si sfaturi amandurora, ma bate gandul sa-mi iau si eu o armata sau doua ,doar ca acum e exclus, din mai multe motive. In orice caz, o sa va cer parerea inainte :)
Pina atunci poti incerca jocul folosind una din armatele lui Eugen (baycee), el si-a cumparat 4 armate diferite. :)

baycee

12 Aug 2013, 14:58

criss wrote:
danielM wrote:Multumesc pentru informatii si sfaturi amandurora, ma bate gandul sa-mi iau si eu o armata sau doua ,doar ca acum e exclus, din mai multe motive. In orice caz, o sa va cer parerea inainte :)
Pina atunci poti incerca jocul folosind una din armatele lui Eugen (baycee), el si-a cumparat 4 armate diferite. :)
Daca Daniel e din Arad, e mai greu. :)

criss

12 Aug 2013, 14:59

Credeam ca e din Bucuresti. :oops: :)

De asemenea, pentru cei ce vor sa incerce DBA la Cluj, voi avea intr-o luna (sper) doua armate pregatite de actiune.

suf
King Meeple
King Meeple

12 Aug 2013, 15:24

Cum era cu vopselle si pictatul? Stiu ca erau ceva topicuri, dar nu le mai gasesc acum. De unde-mi iau vopselele si de care?

baycee

12 Aug 2013, 15:26

Salut,

Iti recomand vopselele Vallejo. Cat despre cumparat, cel mai bine cauti un magazin local ca sa iesi cat mai ieftin. Daca nu gasesti deloc, vorbim. :)

Eugen

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

12 Aug 2013, 15:53

criss wrote:
Am fost o perioada si in Bucuresti,acum gata :) era o sansa buna pentru a-l incerca intr-adevar . In orice caz, daca e ceva legat de razboi,miniaturi si istorie nu prea poate da gres in cazul meu

criss

12 Aug 2013, 16:20

@suf - iti trebuie citeva flacoane "Vallejo Game Color" (10 lei/buc), culorile de baza (sa le poti combina) + culoare silver (pentru partile metalice), le gasesti in mai multe locuri, eu le-am luat de la Red Goblin. Si o pensula de calitate marimea 1 (8 lei).

baycee

15 Aug 2013, 15:05

Salut,

Un mic articol despre DBA in care incerc sa arunc o raza de lumina. Scuzati traducerea pe alocuri cam slaba:

Ce este DBA?

De Bellis Antiquitatis (DBA) este un set de reguli rapide (simple de memorat, usor de invatat dar cu posibilitati nemasurate) pentru wargaming in perioada Antica si Medievala folosind miniaturi. Autorii regulilor sunt Phil Barker, Sue Barker si Richard Bodley Scott. DBA acopera o perioada de timp intre 3000 BC si 1500 AD iar cartea de reguli ne da acces la aproximativ 300 de liste de armate din acea perioada.

Primul lucru pe care il veti remarca este ca in DBA fiecare armata este compusa din 12 unitati (numite elemente) si numai 12, indiferent de factiunea aleasa sau de perioada de timp. Da, prima obiectie va fi probabil ridicata de jucatorii care vor sa diferentieze intre armate cu trupe numeroase dar de calitate inferioara si armatele de elita dar mici ca numar. Ei bine, nu aceasta este intentia DBA-ului. Tot sistemul de joc evita aceasta gandire si clasifica o unitate Romana de sulitasi ca fiind exact la fel ca o unitate Galica de sulitasi (de exemplu). Unde DBA vrea sa faca diferenta este la combinarea diferitelor tipuri de unitati. Asa ca armatele sunt create cu acelasi numar de unitati dar ce unitati va cuprinde fiecare armata va influenta drastic modul lor de purta o batalie.

Unitatile sunt compuse din 2 pana la 4 miniaturi montate pe baze cu frontaj de 40mm si cu adancimi variate: 15mm, 20mm, 30mm si 40mm. In timp ce o unitate de sulitasi este reprezentata de 4 figurine pe o baza de 40×20 o unitate de elefanti este reprezentata de un elefant montat pe o baza de 40×40. Va intrebati ce inseamna asta? Pai, e simplu! Inseamna ca veti avea de pictat doar 30-50 de miniaturi pentru intreaga armata, ceea ce este o veste excelenta.

A doua veste buna este ca o batalie dureaza intre 20 si 40 de minute de obicei. Asa cum am specificat mai sus DBA este un set de reguli rapide. Interesul este ca regulile sa fie minime iar focusul sa fie pe tacticile folosite in batalie, lucru pe care jocul aceste il reuseste spectaculos.

Regulile (bazele folosite si rata de miscare) sunt create pentru a fi folosite cu miniaturi la scara 15mm si 25mm iar 1 inch reprezinta 100 de pasi (sau 100m) pentru scara 15mm. Cautand in jurul nostru am observat ca armatele la 15mm sunt foarte usor de gasit, ieftine si, ati ghicit, le puteti cumpara direct de la noi!

Tipurile de unitati prezente in joc sunt in principiu trupe pe jos: Auxilia, Sabieri, Arcasi, Hoarda, Lancieri, Psiloi (trupe de hartuire), Sulitasi si Cete, trupe calare: Camile, Cavalerie, Elefanti, Care de razboi, Cavaleri Calare, Cavalerie usoara si unitati speciale ca Artilerie si Vagon de Razboi. Nu se face nici o diferenta intre soldarii cu sabie Romani si Galici sau intre Cavaleria Britanica si cea Romana insa fiecare unitate are o interactiune diferita cu alte unitati bazata pe tipul acestora. De exemplu Cavalerii calare sunt excelenti in a calca in picioare cam toate trupele pe jos dar sunt doborati destul de usor de catre Arcasi. Lancile sunt bune impotriva infanteriei grele dar sufera cand se bat cu infanterie usoara. Elefantii omoara cavaleria usor dar trupele de hartuire ii doboara lejer. Asa ca de fapt totul este un joc de sah unde vei dori sa iti trimiti trupele impotriva dusmanilor lor usor de batut in acelasi timp impiedicand inamicul sa faca el asta.

Scurta descriere a jocului

1. Se joaca intre 2 jucatori pe o masa patrata (24 inchi pe 24 inchi dar 30 pe 30 este recomandat pentru 15mm) cu piese de teren adaugate. Fiecare jucator are o armata de 12 unitati care este determinata conform listei de armata selectata.

2. Fiecare jucator da cu un zar si adauga factorul de agresivitate al armate la acel numar ca sa se determine cine este Aparatorul (scorul mic) si cine este Atacatorul (scorul mare) asa cum este explicat in sectiunea “Deployment” a capitolului “Fighting a Battle”.

3. Jucatorul care este Aparatorul alege teren bazat pe topografia armatei lui (listata pentru fiecare armata in lista) si le plaseaza pe masa asa cum e explicat in “Creating the Battlefield”.

4. Atacatorul numeroateaza 3 din marginile mesei cu 1-2-3 si isi alege marginea preferata ca fiind 4-5-6. Atacatorul apoi da cu zarul si numarul care iese este marginea Atacatorului, diametral opus fiind plasat Aparatorul. Intoarceti masa (spatiul de joaca) astfel incat fiecare jucator sa aiba partea lui in fata.

5. Aparatorul isi plaseaza tabara pe partea lui iar apoi Atacatorul face la fel.

6. Aparatorul plaseaza apoi toate unitatile pe masa in zona descrisa in “Deployment” si apoi Atacatorul isi plaseaza unitatile lui.

7. Aparatorul poate apoi schimba pozitiile a 2 perechi de unitati intre ele asa cum e descris in “Deployment”.

8. Atacatorul este primul care va muta. Acesta este primul tur al jocului. Jucatorul da cu un zar iar numarul obtinut este numarul de “PIP’s” pe care le poate folosi ca miscari tactice asa cum e explicat in “Player Initiative Point Dicing”. PIPs-urile nu sunt necesare pentru a trage cu armele de distanta sau pentru a te lupta si nu pot fi pastrate intre ture. Ele sunt necesare doar pentru miscarile tactice.

9. Atacatorul isi muta unitatile sau grupurile de unitati. Astfel unitatile pot avansa, se pot aranja in formatii, pot merge lateral sau se pot retrage.

10. Dupa aceasta miscare ambele parti pot sa traga una in alta. Din moment ce este turul Atacatorului el alege ce unitati vor trage iar dupa rezolvarea acestor atacuri se rezolva orice teste de reactie necesare (unele unitati asupra carora se trage pot alege sa se retraga sau sa fuga).

11. Ambele parti apoi poarta luptele corp la corp si se aplica rezultatele. Atacatorul alege ordinea in care se vor rezolva luptele. Ele se vor efectua una cate una si nu este necesar ca ele sa fie declarate la inceput, ci pe parcursul acestei faze. BIne-nteles aceasta este faza cea mai importanta a jocului si aici conteaza foarte mult daca Sulitasii vostri se bat cu Cavalerie (pe care o pot domina) sau cu Infanterie grea (care ii va bate).

12. Daca jocul nu s-a terminat inca (conditiile de victorie nu au fost atinse de Atacator) atunci Aparatorul incepe turul lui si trece prin aceleasi faze ca atacatorul: genereaza PIPs, muta unitati, trage cu unitatile lui si efectueaza lupta corp la corp. Daca nici un jucator nu a castigat inca atunci se continua ciclul alternand intre Atacator si Aparator pana cand conditiile de victorie sunt atinse de un jucator. Jocul se termina in acel moment. Nu este necesar un numar de ture egale intre jucatori (adica Atacatorul poate castiga in tura lui 5 iar Aparatorul a avut ocazia doar la 4 ture).

Conditiile de victorie sunt:

Omoara generalul inamic sau 4 unitati inamice pierzand mai putine unitati decat adversarul.

Nu mai este nimic de zis decat: Ne vedem pe campul de lupta!

suf
King Meeple
King Meeple

15 Aug 2013, 15:35

Ma uitam pe regulament si sunt usor contrariat de dimensiunile pieselor si ale tablei. Aici s-a mentionat piese de 15mm si tabla de 90x90, insa regulamentul vorbeste de tabla de 24".
The standard game
board is 24” by 24” for 15mm figures and 36”
by 36” for 25mm figures.

While the standard game board is 24” by 24” for 15mm figures, many gamers and tournaments
have moved to a larger 30” by 30” board.

suf
King Meeple
King Meeple

15 Aug 2013, 15:48

Si ma intreb cum e cu "omuletzii" de 25mm? Merita ca aspect vizual si ca pret?

LE: M-am mai lamurit un pic (nu neaparat legat de intrebarile anterioare): poti pune miniaturi oricat de mari/mici pe baza de o anumita marime. Pe de alta parte, poti folosi baza de orice marime cata vreme scalezi terenul de joaca (si toate armatele folosesc aceeasi baza).

baycee

15 Aug 2013, 17:16

Corect. Ideea e ca pentru scara la 15mm ei recomanda teren 24x24 inchi. Apoi tot ei zic (prin alte ghiduri) ca ar fi bine sa joci pe 30x30 ca pare masa mai mare. Asta inseamna 75cm pe 75cm. Iar eu am zis 90x90 cu ideea ca campul de lupta e 75x75 si mai ai si tu loc sa pui cotul pe undeva. :)

Edit: Cu scara 25mm e mult mai misto ca aspect vizual dar cred ca gasesti mult mai repede armate la 15mm, din moment ce pe net sunt cel putin 4-5 producatori mari. 25mm sunt scara 1/72 adica te vei baza pe kituri de plastic de la Zvezda si alte firme care sincer nu prea au calitate. Bine-nteles, doar parerea mea.

criss

15 Aug 2013, 17:59

Great review, Eugen (cu mentiunea ca l-as fi pus la sectiunea Review-uri)! :)

In campionate se foloseste scara de 15mm. Mie mi se pare cea mai potrivita (ca spatiu, pret si chiar aspect), la Warhammer Fantasy - de exemplu - am deja anumite probleme cu spatiul de joc la scara de 20mm.

Ok... cind sosesc armatele? :)

baycee

15 Aug 2013, 18:44

criss wrote:Great review, Eugen (cu mentiunea ca l-as fi pus la sectiunea Review-uri)! :)

In campionate se foloseste scara de 15mm. Mie mi se pare cea mai potrivita (ca spatiu, pret si chiar aspect), la Warhammer Fantasy - de exemplu - am deja anumite probleme cu spatiul de joc la scara de 20mm.

Ok... cind sosesc armatele? :)
Thanks Criss! Le-am dat mail azi la spanioli sa ii intreb de vesti. Sper sa raspunda tot azi.

Eugen

criss

16 Aug 2013, 11:36

Pina sosesc armatele as propune sa ne construim terenul. Marimea ramine atunci 75 x 75 cm (pentru miniaturi 15mm).
Ca si culoare si forme de teren aditionale as prefera ceva ca si in imagine (exceptind acele rame de lemn):
from http://www.boardgamegeek.com/image/240648

Sau si mai bun, un teren ca si acesta:
Image

Si acum intrebarea... stie cineva de unde putem face rost de o suprafata de joc asemanatoare si pe ce o montam?

baycee

16 Aug 2013, 13:30

Salut,

Intentionez sa imi cumpar asa ceva pentru suprafata de joc:

http://www.office-papet.ro/produse/pano ... tima/2708/

O sa delimitez 15cm stanga si dreapta cu niste stinghii si probabil ala o sa fie spatiu de depozitare pentru unitatile moarte sau pentru teren extra pe care nu il plasez pe masa. Imi pare o solutie foarte foarte buna, si in special: mobila! Adica o iau in carca, o arunc in masina si plec cu ea dupa mine. :)

Eugen

criss

16 Aug 2013, 13:47

N-ar fi mai bine o bucata de un metru patrat de parchet pluta, pe care o taiem la 75x75 si lipim pe ea suprafata de joc? Ceva ca si acesta:
http://www.afacerist.ro/oferim/parchet_ ... 22190.html

criss

16 Aug 2013, 14:23

anyway... suportul nu e asa de important (se poate si plastic sau plexi), pe mine ma interesa suprafata de joc.

Post Reply

Return to “Offtopic - discutii libere”