Cancel culture si jocurile de societate

un fel de loc de dat cu capul, loc de vorbit verzi si uscate, batut campii, etc
Post Reply
Haddeo
King Meeple
King Meeple

Re: Cancel culture si jocurile de societate

20 Jan 2021, 01:26

adelindumitru wrote:
20 Jan 2021, 01:23
că nazistul nu e de fapt nazist și că totul depinde de context, asta ar fi problematic
nu e problematic, chiar e un adevăr. Foarte multi au votat si au susținut regimul si multi au ajuns sa facă chestii forțați de împrejurări. E capabila mulțimea de pe strada sa judece aceste contexte ?
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple

20 Jan 2021, 01:34

adelindumitru wrote:
20 Jan 2021, 00:58
Referitor la cum se face moderarea pe BGG - este cea mai mare platformă de jocuri de societate, care încearcă să facă hobby-ul cât mai inclusiv[...] poziția BGG e una care se întemeiază mai ales pe modul în care apărătorii lui Tascini au ales să-l apere.
Iti spun din proprie experienta ( cu doua posturi sterse de moderatori si doua avertizari primite in decurs de 5 minute ), ca postarile mele au fost cel putin decente, daca nu cu respect la adresa tuturor partilor implicate. La fel si alte comentarii pe care le-am vazut sterse dupa aceea. Pozitia BGG este, din momentul asta, clara pentru mine: cenzurarea oricarei pareri care nu este "conforma" cu ceea ce dicteaza companiile. E firesc, pana la urma ei castiga de pe urma companiilor care-si fac reclama la ei pe site, deci e de inteles de ce aleg sa le cante in struna corporatiilor si sa stearga orice opinie critica la adresa public shaming-ului facut lui Tascini.

N-are legatura cu modul in care am ales sa-l aparam ( e mult spus, eu doar am criticat HiG pentru faptul ca puteau sa rezilieze contractul in privat, fara sa-si ridice poalele in cap ) pe Tascini. Nu e vorba de "cum", e vorba de "ce".

Chiar daca inteleg ca nu suntem de acord in privinta "problemei Tascini", asta nu inseamna ca nu-ti respect punctul de vedere. Din contra, cred ca e ideal ca o societate complexa si diversa sa fie capabila sa gestioneze astfel de divergente cu respect, cu empatie, vazandu-i pe ceilalti ca oameni si ca indivizi, nu ca pe etichete conforme cu categoria demografica din care fac parte, orientarea politica sau ce prostie scriu pe twitter in italiana. Iar asta nu e posibil decat prin dialog, nu impunand un anumit tip de gandire si netolerand nimic altceva. Pe BGG acest lucru nu mai pare posibil, asa ca nu mai vreau sa am de-a face cu acel dumpster fire.
Last edited by Ailur on 20 Jan 2021, 01:45, edited 2 times in total.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

Asta a fost principala problemă de după al doilea război mondial, sau după genocidul din Rwanda, sau după orice alt conflict care a implicat mari părți ale populației. Cum te raportezi la persoanele care au fost vinovate, sau complice la ororile care s-au petrecut? Primul pas este întotdeauna asumarea responsabilității. Indiferent de motiv, multe persoane din societățile respective s-au făcut vinovate de crime împotriva umanității. Forțate, speriate, atrase de aspectele de cult ale fascismului/nazismului, luați de mici și pregătiți pentru a fi fasciști/naziști, mulți italieni sau germani au fost vinovați. Gradul lor de vinovăție diferă, iar tocmai de asta au fost tratați diferit în funcție de gradul de vinovăție. Unii au fost executați, alții au fost închiși. În Rwanda s-au organizat întâlniri între persoanele care au comis genocidul și supraviețuitori. Pentru a se vindeca o societate are nevoie să își asume responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat. Mulțimea de pe stradă la care te referi poate să fie capabilă bineînțeles să judece. Oricine poate să facă o judecată morală. Poate mulțimea de pe stradă să ia decizia de cum să trateze un fost nazist? Dacă nu e un pericol iminent pentru cineva, atunci cu siguranță nu. E o diferență uriașă între a-ți exprima o judecată de valoare asupra cuiva și a lua acțiuni concrete împotriva persoanei respective.

Haddeo
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 01:43

adelindumitru wrote:
E o diferență uriașă între a-ți exprima o judecată de valoare asupra cuiva și a lua acțiuni concrete împotriva persoanei respective.
exact. ai spune ca ruperea majorității surselor de venit al unei persoane e o acțiune concreta împotrivă acelei persoane ?

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

20 Jan 2021, 01:47

Păi stai puțin că deja asta e cu totul altă chestiune. E vorba de o relație contractuală între 2 părți. Cum nu avem acces la textul contractului, nu știm ce stipula. Dar dacă au luat decizia respectivă înseamnă că aveau acoperire juridică să facă acest lucru, cel mai probabil existând o prevedere care le permitea încetarea colaborării în anumite circumstanțe. Mie nu mi se pare problematic ce au decis companiile private să facă în această decizie, cât timp decizia s-a luat cu respectarea termenilor contractuali, de care știau ambele părți.

Înseamnă asta că Tascini nu trebuie să își mai găsească acum o sursă de venit? Bineînțeles că nu, este liber să intre în ce relație contractuală vrea el. Dar la fel cum nu mă va angaja pe mine Boards and Dice pentru că nu i-aș ajuta cu nimic, așa au renunțat și la Tascini pentru că nu era rațional pentru ei să își mențină colaborarea cu cineva care era implicat într-un scandal mediatic.

Haddeo
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 01:52

adelindumitru wrote:
într-un scandal mediatic.
unde ei au participat direct in amplificarea acestui scandal.
Probabil nu aveau niciun contract pe rol ci toți vorbesc de contracte viitoare. Nu cred ca pot sa întrerupă contracte in desfășurare, de genul in care Daniele mai primește un mic procent din vânzările jocurilor lui. Dar cred ca Daniele si mai ales co-designerii au argumente foarte solide sa-i dea in judecata pe publisher pentru ca au boicotat intenționat vânzarea jocurilor.

Haddeo
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 01:55

adelindumitru wrote:
E vorba de o relație contractuală între 2 părți.
Știi bine ca nu e vorba de nicio clauza contractuala, e vorba de bani si de frica de bullying. Pt ca cei care se duc si fac bullying ca aceste persoane sa fie linșate public si companiile care cedează nu fac decât sa-mi producă dezgustul ( civilizat).

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

20 Jan 2021, 01:59

Sigur, e dreptul lui Tascini să facă asta, dacă consideră că a fost neîndreptățit și se așteaptă să aibă câștig de cauză. Nu știu dacă ar fi cea mai inspirată mutare din partea lui (cred că i-ar îndepărta și mai mult pe cei care momentan îl critică - ar putea fi mai bine pentru el să accepte rezultatul și să își direcționeze eforturile înspre a discuta cu altă companie; pe viitor poate mulți din cei ce îl critică îi vor cumpăra titlurile).

Și ca să fie clar, nu cred că să îi arzi jocurile sau mai știu eu ce e reacția corectă, proporțională cu gravitatea faptei. Doar pentru că Lovecraft era rasist (vezi printre altele - https://www.irishtimes.com/culture/tv-r ... -1.4326744) nu înseamnă că nu îi putem aprecia opera. Doar pentru că Mihai Eminescu era antisemit nu înseamnă că opera sa poetică e irelevantă. E doar sănătos să nu încercăm să băgăm sub preș aspectele mai puțin plăcute ale vieții cuiva. Revenind la Tascini, sigur, ce a făcut e problematic dar nu mi se pare de o asemenea anvergură încât să vrei să te îndepărtezi complet de design-urile sale. Personal o să continui să joc cu plăcere Voyages of Marco Polo și Teotihuacan. Dar o să fiu circumspect când va veni vorba de achiziționarea unor titluri viitoare ale lui Tascini, cel puțin până nu văd că chiar regretă ce a făcut. Dar asta nu înseamnă că toată lumea ar trebui să procedeze în felul acesta.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

20 Jan 2021, 02:18

Haddeo wrote:
20 Jan 2021, 01:55
adelindumitru wrote:
E vorba de o relație contractuală între 2 părți.
Știi bine ca nu e vorba de nicio clauza contractuala, e vorba de bani si de frica de bullying. Pt ca cei care se duc si fac bullying ca aceste persoane sa fie linșate public si companiile care cedează nu fac decât sa-mi producă dezgustul ( civilizat).
Nu știu dacă e chiar teamă de bullying, pur și simplu au considerat că din punct de vedere financiar e mai bine pentru ei să nu continue colaborarea cu Tascini.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

20 Jan 2021, 02:21

https://boardgamegeek.com/thread/2581719

@Ailur - nu ți-am văzut comentariile deci nu mă pot pronunța. Dar uite, aici sunt niște comentarii relativ pozitive referitoare la Tascini care nu au fost șterse. Majoritatea celor șterse (din nou, din ce am văzut) erau comentarii care negau faptul că cineva s-ar putea considera ofensat de postarea inițială a lui Tascini.

VZQ
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 04:24

adelindumitru wrote:
20 Jan 2021, 02:18
Nu știu dacă e chiar teamă de bullying, pur și simplu au considerat că din punct de vedere financiar e mai bine pentru ei să nu continue colaborarea cu Tascini.
Zau? :lol: Teotihuacan, Trismegistus, Tekhenu? :lol:

crazyfroggg
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 08:16

Adelin, un sfat prietenesc, dacă îmi permiți: cum și Adi scria mai devreme, încearcă să te păstrezi imparțial, ca moderator. Și, cred eu, cea mai bună cale să faci asta e să participi pasiv la conversații. Iar conversațiile in care totuși alegi să participi activ lasa-le să fie moderate de altcineva.
Repet, doar o părere personală și un sfat prietenesc.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

20 Jan 2021, 10:04

crazyfroggg wrote:
20 Jan 2021, 08:16
Adelin, un sfat prietenesc, dacă îmi permiți: cum și Adi scria mai devreme, încearcă să te păstrezi imparțial, ca moderator. Și, cred eu, cea mai bună cale să faci asta e să participi pasiv la conversații. Iar conversațiile in care totuși alegi să participi activ lasa-le să fie moderate de altcineva.
Repet, doar o părere personală și un sfat prietenesc.
Reiau, pentru ultima data, comentariul anterior

"Ok, lucrurile deja devin mai mult despre stilul meu de moderare. Dacă aveți o problema referitoare la acesta, sunteți invitații mei sa ii scrieți lui Imago. Nu am nici un beneficiu de pe urma acestei poziții, în afara de nervi, atât din partea mea cât și a voastră, timp pierdut cu editarea mesajelor care încalcă GDPR, și aprobarea mesajelor lăsate de userii noi (care nu se postează automat). Data trecuta nu îmi amintesc sa se fi înghesuit cineva sa fie moderator, dar dacă e cineva care crede ca face o treaba mai buna, eu ii cedez locul în secunda doi. Este ultimul comentariu pe acest subiect."

Următorul mesaj despre stilul meu de moderare va fi șters. Aveți alte canale pe care puteți face asta.

Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple

20 Jan 2021, 12:15

Some information has recently come to light regarding racist remarks made by Daniele Tascini, a well-known game designer who has co-authored a few games with our German publishing partner Hans im Glück. We applaud Hans im Glück’s response, share their values, and stand united with them (read their official statement at their website, below).
As Hans im Glück’s partner who publishes their titles in English and French, we agree with their plan to not publish any further reprints at this time. Any existing product that has already been produced or is in circulation in English- and French-speaking territories will remain in order to minimize the negative impact on stores who are not responsible for what transpired. We will also suspend all direct sales of Marco Polo products from the Z-Man website.
- Z-Man
Last edited by Ailur on 20 Jan 2021, 12:28, edited 1 time in total.

nqq
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 12:24

ce lume bolnava...dar e normal ..$$$ primeaza

emisanSB
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Executioner

20 Jan 2021, 12:58

Bine ca nu ne obliga pe noi sa scoatem din colectii jocurile facute de Tascini. 🤦🏻‍♂️

Chuckila
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 13:13

Business idea. Buy all stocks of Marco Polo and wait for it to skyrocket in price!

Image

thenede
King Meeple
King Meeple

20 Jan 2021, 13:16

Mai degraba as renunta sa sustin publisheri fara coloana vertebrala, desi sub presiunea sociala prezenta probabil toti ar proceda la fel.

Corect ar fi sa cedeze drepturile catre designeri.

pparoh
Chief Meeple
Chief Meeple

20 Jan 2021, 13:38

Eu sunt speriat de directia pe care societatea a inceput sa o ia si ma tem onest de sustenabilitatea acesteia pe termen lung. Nu imi place deloc trend-ul care se formeaza pentru ca:

1. Oamenii au inceput sa creada ca se pricep la drept mai bine ca judecatorii si trag concluzii pripite in baza carora actioneaza si care pot dauna ireversibil.

Cele mai multe forme de guvernamant sunt republici. Elementul definitoriu pentru o republica este puterea absoluta a legii. Elementul subsidiar este reprezentat de separarea puterilor in stat.

Exista motive intemeiate pentru care functiile sunt separate intr-o republica: control reciproc, scaderea posibilitatii de deturnare a puterii, respectarea consecventei si predictibilitatii sistemului juridic (cel mai important).

Dreptul nu este simplu. Este deosebit de complex si complicat. Este nevoie de o sumedenie de ani pentru a ajunge sa il intelegi suficient pentru a putea judeca drept.

D-asta investim atat de multa putere si independenta in judecatori, d-asta ii punem sa invete, d-asta tinerii sunt supravegheati de cei mai in varsta si indrumati. Este al dracului de greu sa formezi o minte juridica demna de a conduce o sesiune de judecata.

Momentul in care Frasina din deal si Ageamiu din Vale incep sa faca astfel de judecati fara sa aiba competenta necesara, apar abuzurile, distrugerile de vieti si intreaga structura a societatii se duce pe apa sambetei. Cam asa a fost si cu inceputul comunismului.

Citind la un moment dat de inceputul jurisprudentei chinezesti, am dat peste precursorul lui Confucius (nu vreau sa ii scriu prost numele, a trecut ceva vreme), un invatat si om de stat respectat de regatele din jur. La un moment dat, conducatorul unui regat ii transmite o scrisoare prin care il invita sa il indrume si sa il invete cum ar fi mai bine sa treaca legile penale in scris, pe placi de bronz (pana in acel moment, legea era impartita in li si fa, cea pentru dregatori si cea pentru oamenii de rand; legea era formata din povesti si concepte, nu din linii succinte). Raspunsul acestui invatat a fost ca i) nu ai suficient material de scris pentru a trece toate exceptiil si ii) rezumarea legii la o mana de articole ar conduce la a) posbilitatea oamenilor sa o ocoleasca, nefiind precisa si cuprinzatoare si b) noile generatii ar trebui in continuare educate in spiritul legii pentru a putea intelege intentia si viziunea legiuitorului din spatele articolelor succinte.

In acest moment, legea este dreapta si, in principiu, oamenii sunt egali in fata ei. Nu ii poti cere mai mult. Pentru ca ea sa functioneze, termenii trebuie sa fie precisi si sa aiba un aingur sens. Se folosesc masuri de judecata in concordanta cu principiile generale si specifice de drept. Este nevoie de precizie adaptata situatiei de fapt pentru a putea judeca drept.

Ceea ce ma conduce la punctul doi.

2) Oamenii folosesc definitii diferite pentru cuvinte sau continua sa modifice definitiile in functie de interesele pe care le au intr-un anumit moment, indiferent de directia morala in care se indreapta interesul.

Ori, in aceasta distrugere de vieti si executii publice fara posibilitatea de a te apara in fata unui judecator competent, i) distrugem insasi esenta formei de guvernament, ii) ignoram statornicia modelului care ne-a adus unde am ajuns si iii) ne erijam in pozitii pentru care nu avem competentele cognitive, intelectuale si experienta de viata necesare unei judecati precise si cuprinzatoare.

----

Nu spun ca acest designer este sau nu racist. Nu am competenta necesara sa determin daca este. Doar instanta de judecata o poate face.

Si chiar daca as face eu pentru mine aceasta determinare, nu imi permit sa fiu suficient de mandru sa o utilizez pentru a ii distruge viata omului pentru simplul motiv ca ma pot insela.

L.E. Scriu de pe telefon si tastatura e prea mica pentru degetele mele. Imi pare rau de greseli, daca exista.

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

20 Jan 2021, 13:42

O sa mut componentele de la Marco Polo într-o cutie de Catan Dixit ca să pot ieși cu el din casă.
Last edited by danielM on 20 Jan 2021, 14:11, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Offtopic - discutii libere”