Exista un echilibru, dat de faptul ca ai doar un anumit numar de pills cu care incepi + cate unul nou primit in fiecare runda.
Sunt peste 1000 caractere in joc din care probabil cateva sute jucabile, distribuite in aproape 25 clanuri - fiecare cu bonusul lui. Da, deckul tau format dintr-un mix de clan X + clan Y se va descruca mai bine impotrva unui deck format din anumite clanuri, insa in acelasi timp va avea de suferit in fata altora. Insa asta nu inseamna ca meciul este prestabilit in secunda in care se etaleaza cele 4 carti - nici pe departe.
In plus, ceea ce ai spus mai sus, se aplica perfect si la poker. Exista zona in care trebuie sa ajungi pentru a-ti maximiza probabilitatea de castig pe termen lung. Atat aici, cat si la poker. Insa aia nu inseamna ca vei si castiga.
Revenind la ce ai intrebat mai sus, nu stiu daca inteleg intrebarea exact cum ai vrut sa o formulezi: daca te referi ca mai sunt 2 carti de jucat de fiecare parte si unul are 6 pills sa zicem, iar celalalt 7 pills. Si cel care are 6 pills nu mai are cum sa castige matematic lupta indiferent ce face, atunci "Da", se pot intampla asemenea cazuri. Insa aici este secretul, modul de joc in care eviti, sau il fortezi pe adversar sa ajunga la asa ceva. Nu exista nici un meci in care sa te uiti la cele 4 carti de inceput si sa spui "Meciul asta il voi castiga 100%, indiferent ce si cum joaca adversarul". Fara sa calculez, imi este greu sa cred ca un deck intre jucatori de valori egale ca si experienta si skill are mai mult de 60-70% sanse de castig, indiferent daca s-a ales cel mai favorabil clan impotriva adversarului. Bineinteles, cu conditia ca ambii sa aibe deckuri competitive de ELO.
Sa rezum raspunsurile la intrebarile tale:
1. Da, sunt unele carti care sunt clar mai bune in anumite formate de joc decat altele. As zice ca mai mult de jumatate din cartile de joc au doar elementul de colectie ca si argument. Vor fi tot timpul altele mai bune, sau ele prin atribute sunt atat de proaste, incat nu sunt jucabile.
2. Strategia conteaza cu siguranta (plus experienta). Argumentul este fix acelasi ca si in poker. De ce, saptamana de saptamana sunt aceleasi nume in topul ELO? Exista putin noroc in distributia celor 4 (din 8) carti pe care le primesti. Daca ai norocul sa iti fie date cele mai puternice 4 caractere, tocmai ti-au crescut sansele. Insa asta este o distributie gaussiana normala si din cand in cand vei avea momente cand vei primi cea mai buna, respectiv cea mai slaba mana posibila. Secretul este sa iti faci un deck atat de echilibrat incat si cea mai slaba mana sa aibe sanse de castig impotriva unei maini medii.
3. Nu cred ca este usor calculabil jocul. Am aproape anul de cand il joc si nu simt ca as fi aproape sa il "scriptez" in meciurile cu adversari umani. Din pacate "botul" impotriva caruia faci misiunile de start + cele zilnice nu este prea destept, insa poti evita neplacerea nejucand cu "ea" (o cheama Kate)

4. Sunt momente cand vei putea calcula matematic ce este recomandat sa joci, pentru a-ti maximiza sansele de castig, insa foarte rar este cazul primei runde (un Kenny CR furried + restul Pussycats pentru damage reduction + adversar fara damage reduction, probabil poate castiga din prima runda, daca adversarul este suficient de incompetent sa nu o vada venind). Prima si a doua runda sunt extrem de importante, fiindca te pot pune in pozitia in care ultimele doua runde sa stii ce si cum trebuie jucat pentru a castiga aproape sigur. Secretul pana acolo sta insa in acele prime doua runde, si numarul de pills + caracterele pe care este bine sa le joci.
5. Raman la parerea ca are un element de meta-game asemanator cu pokerul. Nu este si nu va fi poker, insa elementul de "I know that you know that I know" este acolo. Mai ales in primele runde, unde un bluff bine gandit iti poate castiga meciul
(caracter puternic jucat cu putine pills care induce adversarul in overpilling - sau caracter slab care castiga cu putine pills impotriva unuia puternic, reducandu-i astfel adversarului numarul de caractere cu care poate face damage mare), la fel cum un pill in minus iti poate pierde partida.
Mie inca imi place, din pacate nu am timpul pe care mi l-as dori sa joc ELO atat de mult incat sa pot ajunge in zona 1400+. Dar acolo este zona unde intr-adevar skillul si strategia conteaza cu adevarat.
Daca vrei, poti sa te uiti pe clanuri, sa imi spui care ti se par mai interesante functie de stilul tau de joc (agresiv, de control, calculabil, etc) si pot incerca sa iti fac unele recomandari + sa iti dau caracterele pentru a-ti construi deckul. Pentru a putea juca ELO, cred ca trebuie sa fii level 15. Nu mai stiu exact cat de greu ajungi la acel nivel, din pacate