Uuuuuuuuu, moviessssssssss. My preciousssssssssssss.
Pana sa se nasca pitica, filmele erau cu relaxarea mea #1. Si acum, cand adorm fetele si nu ma simt atat de obosit, incerc sa mai urmaresc cate un titlu care mi se pare mai interesant. Oricum, fara prea multe povesti, sa va insir cateva din filmele mele preferate. Filme cu o expunere nu atat de mare precum multe din cele mentionate anterior:
Oasis - Eu inca sustin sus si tare ca sunt o persoana ce nu se emotioneaza usor/tare la subiectele prezentate in filme. Insa aceasta a fost unul din acele filme care te face sa realizezi (ia modul invers in care ar trebui sa o faca) ca viata este frumoasa. Un film la care m-am pus cu destul scepticism, insa la finalul caruia singura interjectie pe care am mai putut-o scoate a fost "Wow!"
Bang Bang You're Dead - Un low budget movie excelent, Ben Foster face un rol de exceptie. Nici nu ma mir ca dupa acest film a inceput sa primeasca roluri in filme mai "serioase" (dpdv al bugetului

).
Hard Candy - Unul din filmele pe care am vrut sa le vad initial la TIFF. Chiar imi luasem un set de 10 bilete, urmand sa ma decid ulterior care vor fi restul de titluri. Din pacate, o vizita inopinata a unui prieten din Bucuresti fix in momentul in care ma pregateam sa ies din casa, m-a facut sa il ratez. Am uitat de el, pana acum jumatate de an. Ei bine, filmul este bun, facut excelent de jocul al lui Ellen Page (pentru cine a vazut
Inception, o cunosc drept Ariadne). Si acum o mica predictie personala - daca fata asta isi vede de treaba, in urmatorii 5-10 ani va fi una din castigatoarele de Oscar pentru cea mai buna actrita (lead sau supporting) - joaca superb (si in Inception de ea mi-a placut in mod special) , cea mai buna actrita care a aparut la Hollywood in ultimii ani.
My Life Without Me - Ce faci daca afli ca ai o boala terminala si mai ai de trait putin? Iti faci o lista cu 10 lucruri pe care doresti sa le mai faci in putinul timp ramas. Un alt film simplu, dar emotionant.
Elephant - Capodopera Gus van Sant. Stiu ca nu este un regizor care place tuturor, insa acest film este in opinia mea cea mai bune realizare pana in acest moment.
The Eye - Nu apreciez genul horror, chiar si acest film l-am vazut din intamplare. Insa daca ar fi sa mentionez un horror care mi-a placut, acesta ar fi.
Sling Blade - Un actor care nu imi place - Billy Bob Thornton - intr-un film care imi place. Daca ar fi fost alt actor, probabil ar fi fost si mai sus in preferinte.
Green Street Hooligans - Sunt convins ca am fost influentat in aprecierea filmului de faptul ca am facut fotbal si am mers pe stadioane, insa este o imagine relativ buna a vietii unui hooligan. Multi nu ii vom intelege niciodata (nici chiar eu, care am fost in fenomen), insa asta sunt ceea ce sunt - cum Requiem arata partea urata a drogurilor, aici avem partea urata a fotbalului.
Man in the Chair - L-am vazut recent, mi-a placut extrem de mult de Christopher Plummer, insa si pustanul mi s-a parut ca a jucat bine.
Closer - Da, stiu ca nu este tocmai genul de film low budget sau cu actori necunoscuti, dar e bun. In tot filmul apar doar 4 persoane, dar ce cast poate sa aibe filmul asta: Julia Roberts, Clive Owen, Natalie Portman si Jude Law. Un film destul de explicit, in care primii trei fac niste roluri memorabile. Jude Law din pacate nu imi place si nu a reusit sa ma convinga nici aici (sa fie vorba de prejudecata?!).
Si daca tot am ajuns in zona filmelor cunoscute, a few of my all time favourites:
#1 de departe in preferinte, unul din filmele in care s-au adunat actori unul si unul (Edward Norton, Brad Pitt si Helena Bonham Carter). The one and only
Fight Club. Film aparut in cel mai bun an Hollywood din istorie ('99); vazut atunci a fost un soc. Si ca veni vorba de '99, alte filme care ar intra in top 50 personal la orice ora: 1.
American Beauty - Alaturi de Ed Norton, Kevin Spacey este actorul care sta pe prima pozitie in topul preferintelor. La fel ca si Fight Club, un film care a prezentat in termeni destul de duri nivelul societatii americane in acea perioada. Dar daca American Beauty a ales calea mai diplomata (si pentru asta a fost recompensat cu Oscarul), Fight Club a mers pe cealalta parte si prin urmare a fost boicotat de membrii academiei. 2.
Magnolia - Probabil multa lume a auzit de
Crash. Ei bine, una din cele mai bune caracterizari ale Crashului a fost "Magnolia for dummies". Si cand te gandesti ca in '99, Magnolia nici macar nu a reusit sa fie nominalizat la cel mai bun film. Daca ar fi fost scos in oricare an dupa '99, un asemenea film ar fi trebuit sa castige in cel putin 7-8 din cele 11 editii. 3.
Sixth Sense - singurul si ultimul film bun al lui Shyamalan. In general, regizorii au o panta in crescendo, cu cat avanseaza in meserie. La asta a fost fix invers. Totul culminand cu ultima retarzenie, The Last Airbender. Dar, spre norocul lui, The Sixth Sense a fost un film excelent care inca ii da apa la moara. 4.
Matrix - well, nu prea e mult de spus aici, toti il stim, mergem mai departe. 5.
Eyes Wide Shut - Kubrick si unul din cele mai bune roluri ale lui Kidman. Culmea face ca tot apar filme cu Cruise in lista, insa mie mi se pare un actor cel mult mediocru. Dar in fine, el e cantitate neglijabila, si fara el filmul tot e o capodopera. Si o mica chestie de trivia. Melodia in care ei sunt la acel ritual, toti mascati - este de fapt partea cantata a unei liturghii romanesti redata invers. Mai sunt muuuuulte alte filme bune in '99, am ales doar cateva.
Sa revenim, filme excelente (fara sa mai adaug filme de genul
Requiem for a Dream,
Eternal Sunshine of bla bla sau
Shawshank Redemption care au fost mentionate anterior):
American History X - Edward Norton intr-unul din cele mai bune roluri ale lui.
The Devil's Advocate - Cine nu a iubit-o pe Charlize Theron dupa acest rol?
Donnie Darko - De departe cel mai bun rol al lui Jake Gyllenhaal. Trebuie (re)vazut pentru ai descoperi incet incet savoarea.
The Usual Suspects - Din nou Spacey, gotta love this man.
Twelve Monkeys - Probabil unul din cele mai bune roluri ale lui Brad Pitt. Iar Madeleine Stowe este o dragutica. Si ca veni vorba de Mr. Pitt, sa nu uitam
Se7en - l-am revazut acum cateva zile, mi s-a parut la fel de bun. Actori unul si unul.
Si pentru ca s-a tot mentionat Requiem, sa nu uitam un film la fel de bun despre subiectul tabu droguri:
Trainspotting
Gata, sunt la firma, deja am scris de mi-au luat foc degetele. Mai sunt muuulte filme bune care merita mentionate, aici am pus cateva din cele care au iesit in evidenta.