Sertarul cu pareri - Twilight Struggle - FINAL

Review-urile comunitatii au fost mutate in acest nou sub-forum. Participati si voi!
Post Reply
adixor

Sertarul cu pareri - Twilight Struggle - FINAL

Post: # 6500Post adixor
02 Aug 2010, 20:22

Alte Review-uri din serie:
- Sertarul cu Pareri - Dominion
- Sertarul cu Pareri - Agricola
- Sertarul cu Pareri - Mr. Jack
- Sertarul cu Pareri - Small World
- Sertarul cu Pareri - Puerto Rico
- Sertarul cu Pareri - Race for the Galaxy

from http://www.boardgamegeek.com/image/361592


Twilight Struggle este unul din cele mai apreciate jocuri pentru 2 jucatori, ocupand in acest momentul locul 3 in clasamentul mondial BGG.
Jocul pune jucatorii in pielea Statelor Unite si a Rusiei in timpul Razboiului Rece. De-a lungul jocului jucatorii incearca prin cartile ce le au la dispozitie (ce contin evenimente din acea perioada) sa isi creasca influenta pe glob pentru suprematie totala, o mecanica principala a jocului fiind cea de "area control" prin manipularea influentei celor 2 super puteri in fiecare tara. Mecanica de joc a evenimentelor este inovatoare, exista si lovituri de stat, cursa spatiala (Space Race), indicatorul de siguranta DEFCON, etc.

from http://www.boardgamegeek.com/image/722143


Exista mai multe versiuni printre care cea mai cautata este Deluxe (care aduce o tabla de joc "mounted", solida spre deosebire de cea originala din carton subtire). Jocul vine cu un set de carti de evenimente si multe token-uri de influenta.

In cele ce urmeaza veti urmari opiniile succinte a 3 utilizatori ai forumboardgames.ro asupra a 8 subiecte dupa cum urmeaza:

1. Componente
2. Regulament (claritate, complexitate)
3. Mecanica/Desfasurarea jocului
4. Complexitate / Fun Factor
5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate
6. Pro
7. Contra
8. Alte observatii si consideratii


1. Componente

- Componente de buna calitate, mai ales in varianta Deluxe edition. O harta, mai multe zeci de token-uri si 110 carti. (Dang)
- Primele editii au componente functionale si atat, versiunea Deluxe ridica standardul cateva nivele. Cu aparitia noii editii, nu as mai recomanda sa se achizitioneze anterioarele. (Chuckila)
- Foarte multe componente intr-o cutie nu prea mare, calitatea lor fiind foarte, foarte buna. Harta este frumos colorata si placuta vizual. (VickdaReaper)

2. Regulament (claritate, complexitate)

- Regulament ok-ish ca si claritate, dar e nevoie de lectura suplimentara pentru unele clarificari. (Dang)
- Pentru un joc care incorporeaza destul de multe concepte, regulamentul este multumitor de bine scris. Exemplul de joc de la sfarsitul manualului ajuta enorm. (Chuckila)
- Regulamentul este 90% clar, explicand foarte bine mecanismele principale ale jocului. Lasa totusi putin loc de interpretare, dar si acesta se poate rezolva usor. (VickdaReaper)

3. Mecanica/Desfasurarea jocului

- Card driven & area control game. In fiecare tura (dintr-un maxim de 10) incerci sa maximizezi controlul pe care-l ai pe harta cu ajutorul cartilor din mana. (Dang)
- Se folosesc cele 110 carti pentru lovituri de stat, schimbarea orientarii politice a tarilor, sau chiar controlarea amenintarii nucleare la nivel mondial. Totul pentru a ajunge sa controlezi harta lumii dupa propriul interes. (Chuckila)
- Razboi fara de arme, purtat prin spioni, lovituri de stat si subterfugii. Mecanica principala este Area Control, dar jocul este mult mai complex de atat. (VickdaReaper)

4. Complexitate / Fun Factor

- Complexitate medie spre mare. Fun factor mare pentru cine nu cauta un joc usurel. (Dang)
- Curba de invatare exponentiala, cei noi trebuie sa fie dispusi la cateva infrangeri pana se prind de "schema". Nu este un joc distractiv in sensul literal, insa ofera o experienta superba celor care apreciaza stilul. (Chuckila)
- Un joc foarte complex, care nu poate fi stapanit chiar dupa cateva jocuri. Totusi, nu este o nuca imposibil de spart. Nu as putea sa spun ca este super fun, dar nici boring... (VickdaReaper)


5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate

- Se joaca doar in 2. Nu am jucat multe jocuri, dar pt ca fiecare runda este dictata de cartile din mana are potential de rejucabilitate mare. (Dang)
- Joc pentru 2 persoane. Dupa mai mult de zece partide, nu au fost doua care sa semene macar tangential - cand ai impresia ca l-ai mirosit pe adversar, exista sanse mari sa scoata un iepuras din joben. (Chuckila)
- Recomandat in 2 jucatori, asta fiind si limita. Are o valoare de rejucabilitate uriasa, poate cea mai mare dintre toate jocurile jucate de mine. (VickdaReaper)

6. Pro

- Mai multe posibilitati de a incheia un joc (razboi nuclear, controlul Europei, primul la 20 PV, castigator la puncte la sfarsitul jocului). (Dang)
- Twilight Struggle este, pentru mine, exemplul perfect de joc ce iti ofera satisfactie maxima in pozitie de invingator. Creeaza dependenta. (Chuckila)
- Extrem de echilibrat, diferit de marea majoritate a jocurilor. Victoria atarna de un fir de par, iar asta il face foarte interesant. Nu depinde prea mult de noroc. (VickdaReaper)

7. Contra

- Dureaza destul de mult, spre 3 ore. Uneori ai senzatia ca tot ce faci e sa parezi loviturile adversarului. (Dang)
- Joc de nisa. Cui nu ii place mecanica, atentia constanta asupra planurilor si actiunilor adversarului, va considera cele 3-5 ore drept munca, nu distractie. (Chuckila)
- Un joc matusalemic ca durata daca este jucat de doi ganditori. In rest, nu pot sa scriu nimic aici... (VickdaReaper)

8. Alte observatii si consideratii

- Norocul nu pare sa aiba un cuvant mare de spus, cu toate ca o mana proasta te poate ingropa, la fel cum o mana buna iti poate castiga jocul. Lucrurile tind sa se stabilizeze totusi pe termen lung. (Dang)
- Indiferent de ce parte a baricadei te aflii, exista un acut sentiment ca orice ai face, vei pierde. (Chuckila)
- Este un joc greu, nerecomandat pentru cei slabi de inima. Este un must-have al oricarei colectii, fiind un joc ce nu dezamageste la nici un capitol. (VickdaReaper)

reviewul a fost creat pe baza feedbackului din acest topic: [forum]viewtopic.php?f=25&t=417[/forum]. multumesc participantilor!

Post Reply

Return to “Sertarul cu Pareri - review-uri comunitate”