Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Review-urile comunitatii au fost mutate in acest nou sub-forum. Participati si voi!
Post Reply
User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5076
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10267Post Chuckila
20 Jan 2011, 20:01

Alte Review-uri din serie: [forum]viewforum.php?f=73&start=0[/forum]

from http://www.boardgamegeek.com/image/455883


Dixit este un party game pentru 3-6 jucatori creativi, castigator al prestigiosului premiu Spiel des Jahres in anul 2010. In fiecare runda, povestitorul va folosi o fraza, un cuvant sau orice alt indiciu pre-stabilit, pentru a descrie una din cele 6 carti din mana. Provocarea este ca indiciul oferit sa fie semi-vag, astfel incat cartea sa fie ghicita, insa nu de toata lumea.

In cutie se gasesc cartile de joc, un set de iepurasi care vor fi folositi pentru a tine scorul si cartonase numerotate de la 1 la 6, folosite pentru a indica numarul carti presupus corecte.

from http://www.boardgamegeek.com/image/410739


from http://www.boardgamegeek.com/image/464316


from http://www.boardgamegeek.com/image/803561


Mai jos avem parerile celor care au jucat acest joc, impartite in cele 8 categorii:

1. Componente
2. Regulament (claritate, complexitate)
3. Mecanica/Desfasurarea jocului
4. Complexitate / Fun Factor
5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate
6. Pro
7. Contra
8. Alte observatii si consideratii


1. Componente

1.1 84 de carti cu ilustratii superbe, de dimensiunea unor carti de tarot; scoring track-ul e chiar cutia, iar score markerele niste iepurasi de lemn (haretel)
1.2 Cartile geniale prin imaginile alese, marimea este potrivita pentru a le face mai clare... (taticu)
1.3 Carti de joc (dar format destul de mare) excelent desenate ce, chiar si fara a fi parte a unui joc, iti stimuleaza imaginatia. mi le-as putea pune tablouri pe multe daca le-as avea mari. Cutie si tokenuri haioase. (adixor)
1.4 Carti de dimensiuni mari, superb desenate. Pioni in forma de iepurasi. Scorcardul e in cutie, de-aia e asa mare cutia, dar poti sa iei cu tine doar cartile si ti scorul pe foaie. (pfinix)
1.5 Desene foarte frumoase; piesele - iepurashi Playboy; daca te plictisesti poti sa-i pui in tot felul de pozitii. (suf)
1.6 Carti cu ilustratii senzationale. Fiecare in parte e o mica opera de arta. (tasurinchi)
1.7 Componente de buna calitate, carti mari cu ilustratii geniale (bogdanpocol)

2. Regulament (claritate, complexitate)

2.1 Regulamentul este foarte scurt si straight forward, nimic de interpretat sau de rumegat la el. (haretel)
2.2 Regulamentul nu putea fi mai simplu de atat de inteles. (taticu)
2.3 Joc simplu ca reguli, nici o problema din acest punct de vedere, in 5 minute se poate juca. (adixor)
2.4 Reguli foarte simple, ajunge sa joci 1-2 ture si te prinzi cum merge treaba. (pfinix)
2.5 Regulament simplu, intuitiv. Jucatorii noi pot invata direct jucand. (suf)
2.6 Regulament scurt, clar si usor de inteles. Modalitatea de punctare poate fi un pic derutanta la inceput. (tasurinchi)
2.7 Regulamentul este foarte usor de inteles. Am jucat si cu copii si cu maturi de peste 50 de ani si au inteles regulamentul in mai putin de 60 de secunde. (bogdanpocol)

3. Mecanica/Desfasurarea jocului

3.1 Jucatorii iau pe rand rolul unui povestitor care trebuie sa dea o definitie nici prea abstracta, nici prea simpla pentru o carte pe care o asaza cu fata in jos pe masa; ceilalti jucatori incearca sa se foloseasca de cartile proprii pentru a atrage voturi de partea lor. (haretel)
3.2 Te uiti la imagine, sari cu un cuvant sau o expresie sugestiva cat de cat, ceilalti trebuie sa iti ghiceasca cartea ta si sa atraga in acelasi timp voturi pentru cartea lor. Vezi ca macar unul trebuie indus in eroare, altfel iepurele tau sta pe loc. (taticu)
3.3 Hint-uri anuntate de un jucator/povestitor (o idee, un cantec, un gest, ...) ce indica o anumita carte a lui si incercarea celorlalti de a gasi o carte a lor ce se poate potrivi acestui hint. Aceste carti se amesteca, se arata, jucatorii voteaza care e cea a povestitorului. Hintul trebuie sa fie nici prea vag dar nici prea clar, povestitorul pierde daca toata lumea sau nimeni nu voteaza cartea sa. (adixor)
3.4 Pui o carte jos, dai un indiciu (cuvant, fraza, sunet etc.), toata lumea adauga cate o carte si apoi voteaza ca sa ghiceasca ce carte ai pus. au ghicit toti sau nici unul = 0 pct pt tine, in rest iau pct cei care ghicesc si cei ale caror carti au fost votate si nu era tura lor. (pfinix)http://forumboardgames.ro/posting.php?mode=post&f=73
3.5 "Povestitorul" alege un desen din mana si da o definitie, apoi fiecare jucator alege din mana cartea ce se potriveste cel mai bine la definitie. Toate cartile se amesteca si se afisaza, urmand ca fiecare sa incerce sa ghiceasca ce carte a ales povestitorul. (suf)
3.6 Mecanism genial in simplitatea lui ce stimuleaza in mod ingenios creativitatea jucatorilor. (tasurinchi)

4. Complexitate / Fun Factor

4.1 Jocul este atipic pentru cunoscatori: singura limita e imaginatia; foarte fun mai ales in 6 jucatori extrovertiti (haretel)
4.2 Complexitate minima ca si realizare, imaginativ in desfasurare. Fun Factor extrem cu oameni apropiati si descuiati la minte. (taticu)
4.3 Complexitate foarte mica, este de fapt un joc de imaginatie cu fun factor enorm (desi nu provoaca hohote de ras ci este mai exact feelingul de cautare/gasire de hint-uri gen rebus) (adixor)
4.4 Complexitatea depinde de grupul cu care joci, de imaginatie, atentie si nivelul de alcool din sange. Fun factor urias si satisfactie foarte mare pentru cei care se pricep (pfinix)
4.5 Complexitate foarte scazuta. Fun factor functie de grup; merge mai bine cu oameni creativi, dar exista exceptii foarte distractive (cand un jucator nu are pic de creativitate). Uneori e foarte distractiv si radem cu totii; cu alte persoane poate fi foarte sec. (suf)
4.6 Poate in ciuda aparentelor, uneori trebuie sa-ti pui mintea la lucru ca sa ghicesti/deduci cartea povestitorului. Distractiv mai ales in grupuri de oameni care se cunosc bine. (tasurinchi)
4.7 In principiu complexitate super mica, dar daca este jucat mult timp in acelas grup cu aceiasi oameni parca devine mai greu. E singurul joc la care am simtit ca ii creste dificultatea in loc sa ii scada, cu cat il joci mai mult. (bogdanpocol)

5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate

5.1 Recomandat in 6; merge bine in 5; in 4 e ok; l-am jucat si in 3 , dar nu recomand. (haretel)
5.2 Cu cat mai multi, cu atat mai bine. (taticu)
5.3 3-6 jucatori. In 2 nu prea are sens iar in mai multi este posibil (dar trebuie confectionate cateva mici token-uri). Oricum mai mult de 8 cred ca nu e ok. Cred ca 5-6 ar fi ideal. (adixor)
5.4 Recomandat in 6, in 5 nu se impart toate cartile raman 4. cred ca se poate adapta usor si in mai multi, trebuie doar sa faci cartoane de vot noi pt toti. (pfinix)
5.5 Recomandat in 5-6 jucatori. Nerecomandat in 3. Rejucabilitate mare, mai ales cu extensia. (suf)
5.6 In 6 merge cel mai bine. Rejucabilitate medie spre mica. Daca-l jucati de prea multe ori intr-o perioada scurta de timp s-ar putea sa va plictisiti. (tasurinchi)
5.7 In 6 oameni merge cel mai bine. Nu e rau nici in 5 sau 4. FUN FACTOR: EXTREM a.k.a nota 10 (bogdanpocol)

6. Pro

6.1 Va prinde bine deopotriva la cunoscatori/necunoscatori/reticenti la jocuri; un joc de colectie pe care trebuie sa il aveti (haretel)
6.2 Cu jocul asta atragi incepatorii si necredinciosii. (taticu)
6.3 Singurul joc pe care-l joaca (cu mare placere si la orice ora) niste prieteni ce urasc boardgame-urile. Este (cel putin) placut de 99% din jucatorii de boardgames. (adixor)
6.4 Foarte antrenant, competitiv, nu te plictisesti, imagini bune de pus in rama, extensie, dimensiuni relativ mici, poate fi jucat cu oricine, la orice ora, stimuleaza puternic creierul (pfinix)
6.5 Usor de invatat, poate fi jucat de oricine, nu are nici un fel de text (exceptie regulamentul). Un joc pentru petreceri ce nu necesita concentrare. (suf)
6.6 Usor de explicat, foarte atractiv si pentru non-gameri, colectie de mini-opere de arta la pret de dumping. (tasurinchi)
6.7 Ilustratiile sunt: superbe, geniale, magice (bogdanpocol)

7. Contra

7.1 Mai deloc. Cartile neaparat trebuie sleevuite ca altfel se duc. (taticu)
7.2 Pentru rezultate maxime, e nevoie de un grup cu multa imaginatie. La cat de mult este jucat de toti cei care-l au, cartile se duc repede daca nu ai sleevuri (adixor)
7.3 Cutia e cam mare si ar trebui sa aiba piese pt mai multi jucatori. cartile, desi sunt mari, sunt greu de studiat satisfacator la un joc in 6, detalii foarte multe si mici (pfinix)
7.4 Extensia nu prea incape in cutie. Putea fi facut sa mearga si in 7. Cartile - mari si frumoase - sunt cam greu de amestecat. (suf)
7.5 Cutia mare ii scade din portabilitate, are permanenta nevoie de extensii pentru a-si pastra prospetimea. (tasurinchi)
7.6 Dixit 1 si 2 parca nu sunt suficiente...daca ajungem pe la dixit 10 cred ca nu ar mai trebui sa plangem ca nu avem carti (bogdanpocol)

8. Alte observatii si consideratii

8.1 Luati si extensia; it doubles the fun! (haretel)
8.2 Sper sa mai scoata carti noi. Nu imi ajunge doar extensia. (taticu)
8.3 Extensia parca arata si mai bine decat jocul de baza deci e must have! (adixor)
8.4 Trebuie mai multe carti! E mare pacat ca exista doar o extensie, se termina repede jocul. (pfinix)
8.5 Ar fi frumos ca dixit 3 sa mai aiba inca vreo 6 iepurasi (sau alte rozatoare) pe laga cei 6 din primul. Si daca ar dubla numarul cartiilor ar fi si mai bine; si daca ar recompartimenta cutia, sa incapa toate cartiile acolo si ar mai adauga un score tracker separat (ceva gen Carcassonne) ar fi ....wow ce de pretentii am.(bogdanpocol)

Reviewul a fost creat pe baza feedbackului din acest topic: [forum]viewtopic.php?f=25&t=830&start=0[/forum]. Multumiri tuturor participantilor!

Puteti gasi pe BoardGameGeek "Review-ul comunitatii forumboardgames.ro - Dixit"

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10271Post adixor
20 Jan 2011, 20:58

suna din ce in ce mai bine reviewurile din seria asta. Vad avantajele astea:

1. sunt relativ scurte
2. au informatia f. bine structurata si condensata
3. au mai multe pareri din care se poate deduce mult mai mult decat dintr-o singura parere
4. e facut de noi pentru noi. which is coool.

Multumesc si eu tuturor pentru parere si ii astept pe toti ceilalti sa participe la urmatoarele review-uri. Daca nu ma insel Dixit a fost cel mai popular ca numar de revieweri :) Chuckila, il asteptam pe urmatorul, bineinteles. Nu scapi :)

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3181
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10273Post VickdaReaper
20 Jan 2011, 21:06

Umm! N-ar fi mai frumos daca la fiecare sectiune in parte a review-ului am avea o numerotare de genul x.1, x.2, x.3, etc., unde x este numarul sectiunii?? Asa, cu copiatul numarului sectiunii, mi se pare putin trist... :)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10375Post adixor
21 Jan 2011, 15:01

[admin note: offtopic split; pastram aici doar discutii despre dixit]

Post Reply

Return to “Sertarul cu Pareri - review-uri comunitate”