Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Review-urile comunitatii au fost mutate in acest nou sub-forum. Participati si voi!
User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10275Post alexddumitru
20 Jan 2011, 21:15

[admin note: topic split]

Si mie mi se par misto reviewurile astea. Desi poate ca se creeaza un efect de oglinda de la primul la ultimul reviewer (n-am prea vazut pareri divergente, d-asta zic), sunt intr-adevar o medie a parerilor mai multor oameni. Which is cool (bine zis, adixor!).

Ca idee, eu as propune ca jocurile care intra aici sa fie mai degraba cele mai vandute (ca sa nu se mai ajunga la situatii ca la Battlelore cand se ruga Chuckila de useri sa isi spuna parerea). Nu zic sa fie o sectiune exclusiva pentru astfel de jocuri, dar cred ca ar fi mult mai multe pareri asa. Ca idee, ar merge macar incercat un Carcassonne, un Ticket to Ride, un Catan, poate. Stiu, stie toata lumea despre aceste jocuri, dar si despre Puerto Rico si Agricola stiau cam toti, so...

Toate astea in ideea ca astfel de reviewuri sunt utile tocmai incepatorilor, nu celor care vor pareri in adancime (sic!) despre unele jocuri.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5076
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10276Post Chuckila
20 Jan 2011, 21:37

VickdaReaper wrote:Umm! N-ar fi mai frumos daca la fiecare sectiune in parte a review-ului am avea o numerotare de genul x.1, x.2, x.3, etc., unde x este numarul sectiunii?? Asa, cu copiatul numarului sectiunii, mi se pare putin trist... :)
Am numerotat asa sa vedem cum arata, doar nu vrem sa fim tristi pe forumul boardgames.ro, nu? :D
alexddumitru wrote:Ca idee, eu as propune ca jocurile care intra aici sa fie mai degraba cele mai vandute (ca sa nu se mai ajunga la situatii ca la Battlelore cand se ruga Chuckila de useri sa isi spuna parerea). Nu zic sa fie o sectiune exclusiva pentru astfel de jocuri, dar cred ca ar fi mult mai multe pareri asa. Ca idee, ar merge macar incercat un Carcassonne, un Ticket to Ride, un Catan, poate.
Tinand cont ca este vorba despre review-urile comunitatii, nu ale unor useri in particular, bineinteles ca parerea comunitatii conteaza. Trebuie avut in vedere si faptul ca in momentul in care adixor a pornit acest concept nu erau foarte multi useri activi, plus ca se poate ca din cei care au jucat jocul, cativa sa le fi fost jena sa isi scrie parerile (sau pur si simplu nu au observat topicul).

Iar diversitatea parerilor .... nu stiu daca cineva se lasa influentat de ce s-a scris inaintea lui. Eu unul stiu ca nu citesc ce s-a scris inaintea mea. Doar ca e putin probabil sa difere enorm parerile, mai ales in cazul acestor jocuri (universal) apreciate.

Azi nu voi porni un nou episod din Sertarul cu Pareri, o voi face maine. Insa ma voi gandi la un joc pe care il cunoaste multa lume.

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10281Post adixor
20 Jan 2011, 22:25

intr-adevar, daca intrebam de jocuri de-astea de care nimeni nu a auzit nu o sa avem mare feedback. daca vorbim doar de catan & co .. o sa ne plictisim mai toti :) cred ca e bine sa imbinam de toate felurile, multumim mai multe persoane, facem si review-urile mai variate si acoperim o arie mai larga de jocuri. Sau chiar jocuri noi, de exemplu ar trebui sa fie ceva feedback de la Tikal, 7 Wonders, Game of Thrones, jocuri care s-au jucat prin ceainarie mai mult. BSG, etc.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2680
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10339Post suf
21 Jan 2011, 11:15

De acord cu adixor. Cred ca majoritatea jocurilor merita sa aiba un minireview. Jocurile noi in special nu intra la categoria "multe exemplare vandute", dar multa lume vrea sa-si ia si jocuri noi. Eu se pare ca nu-mi fac timp pentru un full review, dar as putea sa raspund la cele 8 intrebari pentru toate jocurile pe care le-am intalnit, inclusiv cele care abia acum apar pe la noi.

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10349Post alexddumitru
21 Jan 2011, 13:21

Sunt de acord, majoritatea jocurilor merita un minireview. Insa eu ma refeream strict la situatiile in care parerile sunt stoarse de la useri, care arata clar ca jocurile acelea nu sunt suficient de populare (la noi) ca sa existe oameni care sa isi dea cu parerea si, ca o consecinta, ca nu exista, probabil, suficienti oameni interesati de ele. Intr-adevar, un compromis bun cred ca ar fi sa se aleaga jocuri populare in comunitatea de la noi (Dixit e o alegere excelenta), dar pe care nu le-a jucat chiar toata lumea, fiind mai noi.

Desi cred ca ar fi foarte interesant un review Sertarul pentru Carcassonne sau Catan. Eu cred ca d-abia la jocurile astea parerile sunt formate clar fiind atat de jucate. Aici vad eu o alta problema a acestor reviewuri (am zis si mai devreme, un reviewer este influentat de ceilalti - chiar daca poate nu toti citesc ce au scris cei dinaintea lor, cred ca majoritatea o fac): daca ai jucat o data jocul, e greu sa iti dai cu parerea chiar competent. Bine, acest minus ar putea sa fie toata frumusetea Sertarului, dar in conditiile in care 2 oameni chiar au jucat un joc si alti 4 isi dau cu parerea ca l-au vazut/l-au inceput de 2 ori, clar o sa iasa un review cu 2 pareri reformulate de 6 ori.

Ca o concluzie: as vrea sa fac si eu reviewuri in Sertar :D Si cred ca si altii... Asa ca alegeti jocuri populare, ca reviewurile sa aiba succes. Astept cu interes alegerea lui Chuckila pt saptamana asta.

PS N-ar fi interesant un mic sondaj? Sa se aleaga urmatorul joc de review-at?

Sigurros

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10350Post Sigurros
21 Jan 2011, 13:43

si pe mine ma enerveaza cei care fac reviewuri desi n-au jucat decat juma de joc :P
ca sa nu mai zic de cei care isi dau cu parerea despre jocuri pe care nici macar nu le-au inceput (neaparute in Ro inca)...

haretel

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10351Post haretel
21 Jan 2011, 13:48

eu nu citesc ce au scris ceilalti; jocurile propuse sunt foarte populare, chiar daca nu le-ati jucat pe toate (mai putin Twilight Struggle, care e mai de nisa)

Sigurros wrote:si pe mine ma enerveaza cei care fac reviewuri desi n-au jucat decat juma de joc :P
ca sa nu mai zic de cei care isi dau cu parerea despre jocuri pe care nici macar nu le-au inceput (neaparute in Ro inca)...
arrrrgh

am indoieli ca se va inghesui lumea la review de catan si carcassonne mai mult ca la cele de pana acum, dar facem cum vor membrii - normal :)

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10353Post alexddumitru
21 Jan 2011, 13:59

Battlelore si Mistery of the Abbey nu cred ca intra in categoria jocurilor foarte populare. Battlelore o fi foarte popular printre fanii wargames dar in Ro nu sunt chiar asa multi. Iar Mistery nu e foarte popular in nicio categorie. Adica ce vreau eu sa zic: daca jocurile astea 2 sunt foarte populare, cum sunt cele mentionate de mine? :)

Pe BGG e destul de simplu: poti sa te iei dupa variabila plays (desi astea nu sunt inregistrate de toti) sau dupa variabilele owners/voters (care, cred eu, sunt mai clare) ca sa iti dai seama daca un joc e popular sau nu.

Ca sa nu fiu considerat Gica Contra, cred doar ca n-ar trebui sa fie ocolite unele jocuri doar pentru ca o parte dintre boardgameri s-au saturat de ele, pentru ca scopul acestui forum, cred eu, este sa aduca jucatori noi in comunitate (cu ajutorul jocurilor cu adevarat populare).

haretel

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10355Post haretel
21 Jan 2011, 14:03

ok, ai dat 2 exemple si eu - 1 ... despre celelalte nu prea mai ai ce sa zici (si stiu sigur ca ati jucat Agricola si Mr Jack de ex) :)


nu stiu ce te impiedica sa faci niste review-uri serioase la catan si la carcassonne ; trebuie neaparat incluse la Sertarul cu pareri ? :) go right ahead!

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10361Post adixor
21 Jan 2011, 14:27

Forumul are mai multe scopuri: doar unul din ele este sa aduca jucatori noi. Altul este sa ii pastreze si impulsioneze pe cei pe care ii are deja. si sincer, eu mi-am spus de mai mult timp parerea ca o crestere necontrolata cu boardgameri noi nu e de dorit si va genera haos, asa ca pentru mine este mult mai important sa crestem si "avem grija" de resursele pe care le avem acum, si anume jucatorii actuali. Daca reusim sa aducem si altii in grup, e perfect, dar daca ne facem din asta un scop, we're screwed.

E ca si cum la Conservator ai anunta admitere la anul pentru toti cei ce stiu sa fredoneze o melodie, ca sa impulsionezi aceasta vocatie si sa ai mai multi invatzacei in ale muzicii. Nu o sa iasa bine deloc :)

Asa ca eu incerc sa pastrez un echlibru intre toate preferintele: unii sunt mai incepatori si vor carcassone, monopoly, etc. Nu mai imi place catan si nici carcassonne dar le recunosc meritul si stiu ca si eu "am fost acolo". Cu timpul vor vedea din restul discutiilor si care e treaba cu restul jocurilor si incet incet o sa vrea sa guste. Altii sunt mai "profesionisti", nu-i pot zice lui Vick sa nu scrie de hansa teutonica doar pentru ca la noi in tara sunt doar 2-3 jocuri si de el au auzit maxim 10 oameni de pe forumul asta, ar fi stupid. Tocmai de aceea am zis ca vreau sa avem sertare din cat mai multe tipuri: Avem asa pana acum:

- Dominion - celebru, medium-light, family/card
- Agricola - printre cele mai celebre si cunoscute intre medium si heavy, family/euro
- Mr. Jack - celebru, medium-heavy, deduction
- Small World - celebru (ca mai orice de la Days of Wonder), medium, area control
- Puerto Rico - nu trebuie sa zic cat de celebru :), heavy, economic strategy/role selection
- Race for the Galaxy - mult mai celebru decat ar crede multi useri actuali de pe forum, heavy, card/role selection
- Twilight Struggle - printre fanii genului, unul din cele mai bune jocuri ever, heavy, 2 player war/card game
- Stone Age - celebru, medium, family
- Mystery of the Abbey - celebru prin faptul ca este un Clue (care in US cred ca e un fel de monopoly ca si vizibilitate in piata) updatat, medium, family/deduction
- BattleLore - nu prea exista multe wargame-uri mai celebre ca acesta sau Memoir, datorita nivelului medium
- Dixit - no comment

Cred ca e un mix foarte interesant si ca tipuri, si ca nivel de complexitate, si ca "celebritate". Nu, nu ne va ajuta asa mult un sertar de catan sau de carcassone, desi sunt interesante si as vrea sa le avem.

Plays pe BGG este de foarte putini folosit (ceea ce putem afla si daca facem un sondaj pe forum de exemplu) si aceia hardcore. Adica nici un beginner nu o sa stea sa scrie cate partide de Catan are la bord, cand el de-abia a deschis BGG. Si dupa 3 luni nu o sa mai stea sa scrie pentru ca deja va juca Twilight Struggle :) Deci nu m-as lua dupa variabila asta care depinde de prea multi factori.

Nu cred ca esti Giga Contra si oricum apreciez parerile mai ales daca ele sunt contra, pentru ca multi nu au curajul sa fie contra. Eu doar mi-am spus parerea mai sus. Dar ceea ce m-a frapat este ca zici ca mistery of the abbey si battlelore nu sunt populare ceea ce din pacate nu este adevarat. Sau depinde pe ce "masa" de oameni aplici aceasta afirmatie.

Si inca ceva, nici eu nu citesc parerile celorlalti jucatori. si eu as vrea sa fie mai multi care-si dau cu parerea, dar nu o sa fac sertar pentru nu te supara frate doar pentru asta. Stiu ca pentru multi sansa de a scrie un review este de <1%, si am incercat prin seria asta sa facem un review, cu plusurile si minusurile lui, in care lumea totusi sa-si poata scrie parerea in maxim 5 minute. Cat despre calitatea celor care scriu.. asta e.. toata lumea stie ca e un review "comunitar" si ca afirmatiile trebuie sa fie luate cu putina sare. Si eu daca ascult unele din review-urile lui Scott nu sunt de acord cu unele lucruri, dar asta nu inseamna ca e o problema la el sau la mine. Si eu sper sa nu fie oameni care scriu dupa o partida sau nici macar, dar nu pot influenta asta. Concluzia: what you see is what you get. No more, no less. Si datorita multitudinii de idei si comentarii (fie ele 3, 5 sau 7) cred ca se atenueaza oricum exceptiile acestea nedorite.

later edit: scuze pentru mesajul lung, dupa submit am vazut cat am scris. mereu incerc sa fiu mai concis dar ma ia vorba

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10364Post adixor
21 Jan 2011, 14:33

nu ma las:) inca ceva, apropos de formarea parerilor. Spui ca despre aceste jocuri parerile sunt deja formate, pentru ca au fost jucate mult. Stii ce vad eu? un sertarul cu pareri deschis despre catan, in care poate vor scrie 20 oameni (record absolut!) din care 15 vor fi la inceput si nu au jucat decat catan, monopoly si rummy, si parerile vor fi "Joc extraordinar, cel mai tare din lume, il jucam non stop, nu exista altul mai bun". Conteaza foarte mult cu ce compari, jucatorii de care am parte in grupul meu sunt toti la inceput si cred ca Carcassonne este extraodinar si nu exista altul mai bun. Mai mult, multi raman aici si nu merg mai departe (nu ca ar fi ceva de acuzat ..). Noi pe forum incepem sa ne cam stim intre noi, si in cadrul sertarelor, nu degaba am lasat numele utilizatorului, acesta da greutate parerii respectivului: stim ce a mai facut, ce a jucat, etc. Pt mine e f. important decat 20 pareri neavizate

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: Sertarul cu pareri - Dixit - FINAL

Post: # 10365Post MandrulDuce
21 Jan 2011, 14:35

HEY! Un admin, va rog mutati discutia in alta parte. Porcaim cu offtopic-uri reviewul comunitatii (si la ce joc.....no comment).

On-Topic: Discutiile sunt si aici (ca in majoritatea ariilor) interminabile. Vreti un comunity-review, dati mesaj admin-ului sau faceti topic. Si vedem pe urma cate pareri exista. The more the better. Dureaza 10 minute sa raspunzi la un chestionar de genul (daca scrii cu un singur deget). Daca sunt topicuri pentru jocuri pe care le stii, intr-o sesiune de 30 min libere poti face mini-review pt 5 jocuri. Nu cred k ne trebuie "rules compendium" si pt review-uri comunitate!

Observatie: Comentariul de mai sus, desi pare un pic dur, nu e indreptat spre nimeni, e doar rezultatul impresii artistice formate dupa citirea "dintr-o bucata' a intregului thread!

<- Your MOVE!

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3181
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10380Post VickdaReaper
21 Jan 2011, 16:13

Yo! vad altfel situatia care s-a creat aici. Stiu, o sa ma criticati la final, dar asta este parerea mea si cred ca este si cea mai buna (sunt yo! mai egocentrist, na!).

Nu am nimic sa se faca mini-review-uri despre Catan, Carcasonne, Werewolves sau mai stiu yo! ce jocuri foarte populare printre cei mai noi printre noi. Si da, ar fi util pentru cei care sunt incepatori, pentru ca e greu sa incepi tocmai cu un joc cu zeci de reguli, cu zeci de conditii si zeci de piese, simboluri si notatii. Totusi, oare asta e ideea acestei sectiuni? Sa promovam jocurile gateway doar pentru ca sa isi dea toata lumea cu parerea si sa mai subliniem inca o data (de parca ar mai fi nevoie) popularitatea acestor jocuri?

Sunt de parere ca o persoana nou venita va afla destul de curand despre aceste minunate jocuri pentru incepatori si va avea foarte repede lista in fata: "Carcasonne, Catan, Ticket, Dixit, etc." Daca ar fi sa ma pun in pielea lui, primul lucru pe care l-as vrea sa-l fac este sa apuc sa joc jocul ala, nu sa citesc 50 de elogii care i s-au adus pentru ca e atat de popular. Nu ma incalzesc cu absolut nimic. Asa ca decat sa stea acest incepator sa citeasca toate ridicarile in slavi de la Sertarul cu Pareri, mai bine ar da o fuga in Tabiet (sau "to a game store near you", ca sa citez reclamele) si ar juca acolo Catan, Carcasonne & co. Ar iesi mult mai castigat decat daca ar avea printr-un super review pentru unul dintre aceste jocuri. Sau sa zicem ca habar nu are despre jocuri, nu stie ce sa faca mai intai, dar vrea totusi sa vina la o intalnire pentru ca il atrage aceasta lume. Nimic mai simplu! Este indeajuns sa intre acolo, sa declare ca este nou venit in aceasta lume si ca vrea sa joace un joc simplu, de destindere. Sunt sigur ca in acel moment vor fi destule persoane dragute care sa-l initieze intr-unul din aceste gateway games, ferindu-l de jocurile mai greu de digerat. Chiar pana si yo! as fi ghid unor astfel de persoane daca mi-ar cere-o (indiferent de cat de simpatic sau antipatic mi-este un joc sau altul)...

Revenind la sertarul cu pareri, consider ca cea mai mare utilitate a lui este sa prezinte cateva idei despre un anumit joc. Pentru ca unul care este atras de respectivul joc sa isi faca o idee despre ce este vorba acolo (poate nu are oricine timpul sau cheful necesar sa citeasca review-uri pe BGG, dar vrea totusi ceva mai mult decat descrierea ultra-pompoasa facuta de producator). Solutia pentru o astfel de persoana este sertarul cu pareri. Intri, gasesti un anume joc si citesti cele cateva fraze lasate de cei care l-au jucat. E drept, avand in vedere deschiderea nu prea mare a acestui fenomen in tara, precum si lipsa de cooperare a unora, exista posibilitatea sa ne intalnim cu situatii in genul BattleLore, unde nu se gaseau oameni care sa-si spuna parerea (in mare masura pentru ca nu este un joc extra-jucat pe la noi). Dar asa se intampla si asa si trebuie sa se intample. Nu este intotdeauna fezabil sa vorbim doar ca sa facem cantitate, ci ar fi recomandabil ca uneori sa producem si calitate (iar aici m-as referi in special la review-urile mari si late). Si nu cred ca e cazul sa fac o paralela cu situatia din guvern, unde multi isi dau cu parerea despre criza financiara si solutii de a ne imbunatatii situatia, dar prea putini fac ceva in acest sens.

Si ca sa fac un rezumat al ideilor din cap: cel mai bine ar fi daca la Sertarul cu pareri s-ar gasi mini-review-uri despre jocuri medii din punctul de vedere al popularitatii. Cele super populare or sa se faca singure cunoscute celor nou veniti, iar cele prea putin populare (de nisa) vor fi cunoscute doar de cei care chiar sunt interesati de asta. In schimb, jocurile de la mijlocul acestei "ierarhii" sunt exact cele care trebuiesc scoase in fata si prezentate din punctul de vedere al persoanelor, pentru ca acestea sunt exact jocurile la care te gandesti cand vrei sa-ti mai achizitionezi cate ceva - ti se pare interesant, poate l-ai si jucat o data (experienta care poate fi subiectiva, in functie si de implicarea celorlalti participanti in joc), dar nu esti 100% convins ca ar trebui sa il ei ori nu sti indeajuns de multe despre el.

Ah! Si inca un gand (cam fatalist, ce-i drept). Nu cred ca o sa ma vedeti prea curand activand pe la Sertarul cu pareri. Exceptii vor face jocurile care nu aduna prea multe pareri (daca a depasit pragul de 3 pareri, inseamna ca e bine) sau jocurile care imi sunt mie cu adevarat dragi. In plus, pentru ca persoanele care sunt active pe aici sunt persoane saritoare si dragute cam tot timpul (cu exceptia situatiilor cand se pomeneste despre Monopoly :twisted:), cred ca s-ar putea sa va mai fac surpriza sa mai pic totusi din cand in cand pe la un mini-review sau altul ca sa mai desdulcesc situatia, acolo unde va fi prea zaharaoasa.
In rest, ma multumesc sa ma restrang la review-urile pe care le voi face jocurilor pentru care voi avea inspiratia necesara... :)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10389Post alexddumitru
21 Jan 2011, 17:50

Wow, ce discutie s-a iscat! Sunt sigur din prima ce mesaj kilometric o sa-mi iasa. Here goes...

Eu nu vroiam sa pornesc o discutie principiala, initial am propus doar sa se ia in considerare si astfel de jocuri. Dar daca a iesit o astfel de discutie, o sa spun si eu ceea ce cred. Ei bine, cred ca elitismul de care se da dovada pe acest forum poate fi o piedica mare in calea intrarii unor categorii de oameni in comunitatea de boardgames. In esenta, ce ne dorim? Sa fim o mana de oameni sau sa fie cat mai multi? Eu zic sa fie cat mai multi (stiu ca toti ziceti asta, e vorba si de cum se propovaduieste). De ce sa fie multi? Pentru ca jocurile se ieftinesc, pentru ca ai mereu cu cine juca, pentru ca se creeaza competitii, concursuri etc.

Acum ca am rezolvat-o cu scopul sa ma explic si cu eticheta de "elitism". Din postul lui adixor (pe care eu il creditez ca varful comunitatii de boardgames din Ro, alaturi de Costy de la BGB), m-a nedumerit putin primul paragraf. Nu inteleg cum ar aduce haos alti oameni "convertiti", atata vreme cat comunitatea a crescut constant (haotic, evident, ca nu suntem Martorii lui Iehova, nu a organizat nimeni recrutarea) si nu vad nicio problema. Nu s-au ars cutii de Twilight Struggle sau orice alt joc nu le-ar placea incepatorilor in piata, nu s-a intamplat nimic rau. Ba din contra... S-a aglomerat Tabiet (unde nu se joaca doar Catan si Carcassonne din ce vad prin poze), s-au inmultit evenimentele si cred ca au crescut vanzarile magazinelor de profil.

Nu cred ca suntem la Conservator pentru ca nu da nimeni admitere ca sa intre pe acest forum, nu m-a intrebat nimeni reguli de la Agricola sau Puerto Rico ca sa primesc acceptul de a posta (sau asa aveam impresia). Daca este altfel, va rog sa ma corectati.

Revenind la reviewuri, am fost inteles gresit (a fost si vina mea, recunosc). Eu n-am zis nicaieri ca jocurile alese pana acum pt Sertar au fost toate alegeri proaste, din contra. Pana la Mystery of the Abbey cred ca au fost alegeri foarte bune pentru scopul pe care, cred eu, il are aceasta sectiune. La fel si Dixit, iar o alegere foarte buna. Eu am propus si jocuri clasice pentru a exista mai multe pareri la Sertar. Cat despre variantele propuse, sunt sigur ca au fost destui din cei care au citit propunerea mea au zis "asta e d-ala care stie numai Catan". Ceea ce nu e deloc adevarat, nu imi place aproape deloc Catan, e jocul din colectia mea de care m-as descotorosi primul. Ticket to Ride nu mi-as cumpara niciodata. Iar Carcassonne este un joc foarte jucat la noi, dar de care ne-am plictisit de vreo jumatate de an. Dar astea sunt doar parerile si alegerile mele.

Eu cred ca aceste propuneri au fost primite cu atata reticenta pentru ca voi plecati de la premisa ca aceste jocuri sunt slabe (sau mult mai slabe ca cele alese pana acum). Si ca oamenii care le joaca doar pe astea nu merita sa isi spuna parerea (de aici elitismul). Eu cred ca astfel de reviewuri pot fi folosite ca punct de dezbatere, ca oamenii care joaca doar asta sa inteleaga si punctele slabe ale acestor jocuri (si poate si noi pe cele forte). Cei care sunt considerati elita pe aici ar trebui sa isi expuna parerile in reviewuri intregi, nu in 5 minute, in reviewuri care chiar sa ii edifice pe cei care sunt interesati de jocul respectiv.

In fine, cred ca ar trebui macar regandita atitudinea forumistilor cu privire la potentialii boardgameri care acum stiu doar Catan. Pentru ca din cresterea comunitatii ar castiga toata lumea.

PS Ganditi-va macar ca Scott Nicholson a ales sa isi retraga video blogul cu un ultim post despre cel mai hulit joc de pe acest forum.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2680
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10391Post suf
21 Jan 2011, 18:06

Cred ca s-a interpretat putin gresit postul lui adixor, cel putin din prisma mea. A subliniat doar ca scopul principal al forumului nu e sa aiba multi utilizatori, si sunt perfect de acord cu el. Nu e vorba de a filtra userii functie de experienta lor sau dupa alte criterii sau de a ingreuna aparitia lor.

adixor

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10392Post adixor
21 Jan 2011, 18:22

Nu incercam si nici nu cred ca suntem fara sa ne dam seama elitisti. E adevarat, avem o oarecare rezistenta (sau eu unul mai am dar o temperez) la jocurile mai simple si "gateway" dar asta nu a impiedicat pe nimeni niciodata pe forum sa discute despre ele. Ieri de exemplu dupa ce chuckila a postat Hall of Fame BGG (in care e carcassonne printre altele si jakkal nu a fost de acord) am sustinut prezenta lui acolo si meritele pe care le are, deci mi se pare putin exagerata clasificarea ca elitisti. Exista cel putin o poza cu mine jucand carcassonne pe la intalniri si o sesiune cu carcassone jucat de mine acasa. Sunt discutii si despre astfel de jocuri. Dixit este un astfel de joc si faptul ca joc si .. ce sa zic.. Puerto Rico nu ma impiedica sa-mi placa Dixit.

Totusi, e natural sa discut despre jocurile care-mi plac acum (mai complexe sa zicem) si e natural ca oricine altcineva sa discute despre altele. Intamplator, nu prea vrea nimeni sa discute despre clasice pe aici.. probabil pentru ca dupa ce gasesc forumul si mai citesc cate ceva pe net, lumea se lamureste cum e cu gateway games si mai ales cat de imensa e lumea "de dupa" ele si bineinteles ca acestea devin uitate, intr-un fel sau altul. E blestemul lor: sunt foarte populare, dar pentru fiecare persoana in parte sunt populare doar pentru putin timp, dupa care se schimba grupul de oameni pentru care sunt populare. Ca diferenta, alte jocuri sunt populare dar raman populare, printre aceleasi persoane, si dupa ani si ani (gen sah, puerto rico, etc). Asta si face diferenta intre un gateway game si unul non-gateway. Nu e ca cine le joaca nu isi poate spune parerea, desi sincer nu am cum sa iau 100% in vedere parerea cuiva care joaca doar aceste jocuri, scurt si la obiect. Asa cum un profesor de la conservator (ca veni vorba) ar privi cu enorm de multa circumspectie un articol de-al meu despre muzica lui Wagner dupa ce m-am uitat la un episod din Bugs Bunny in care canta asta.

Asa ca daca 1. scrieti ce doriti voi si 2. nu spuneti altora despre ce sa scrie, cred ca totul va fi ok. Pana acum s-a echlibrat totul de la sine, si avem noi utilizatori, unii foarte entuziasti si activi, unii chiar incepatori dupa cum chiar djdano de exemplu recunostea ieri intr-un post sau pfinix zilele trecute in altul, si nu mi s-a parut ca se simt dati la o parte, ba dimpotriva. Si ma bucur ca ii avem si ca sunt interesati si ca suntem din ce in ce mai multi.

Poate nu m-am exprimat bine cu "va genera haos" dar, cum ziceam, prefer o crestere solida de, sa zicem, 1 utlizator pe luna, activ decat multi utilizatori din care jumatate pun doar anunturi, multe topic-uri mai putin relevante(stiu, nu hotarasc eu ce topic e relevant pentru comunitate ...) si o ceainarie plina de Macao si Jenga (nu am nimic cu jocurile astea pe care le-am jucat o gramada dar CHIAR nu asta e scopul forumului) doar de dragul "maririi comunitatii". Vreau doar ca acest forum sa fie relevant pentru hobby ca si calitate nu ca si cantitate. Imi pare rau daca atitudinea asta poate arata a elitism, dar este drumul pe care cred ca trebuie sa-l urmam, si pe care chiar il urmam cu suficient succes.

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10398Post MandrulDuce
21 Jan 2011, 19:02

Eu mi-am exprimat reticenta fata de necesitatea existentei unui astfel de topic. A pornit de la ce jocuri merita / nu merita sa fie revizuite de catre comunitate, si s-a ajuns la strategia de dezvoltare a forumului si cine ce are voie sa zic. Aiurea, dar imi voi spune si eu pctul de vedere (oricum e topic de spam).

1. Nimeni nu a interzis niciodata nimanui sa vorbeasca despre orice are legatura cu board-gaming-ul sau cu orice alt ceva (in topicurile de asa ceva), indiferent de nivelul discutiei say al celui ce a initiat-o, atat timp cat a facut-o decent si cu respect pentru colegii de hobby. De la intrebari de noob, pana la topicuri gen "skill check eng & pil", toate topic-urile au fost acceptate si userii respectivi au primit MACAR un raspuns
2. forumul formeaza/educa board-gameri. Si inainte de asta, educa orice om care intra intr-un anumit spirit. Nu in mod direct, trantindu-i un "rules compendium" in brate, ci prin modul in care se desfasoara pe aici discutiile (stiti ideea...mergeti intr-un grup de oameni, nu injura nimeni niciodata, nu va permiteti nici voi). FACT!
3. Un grup e ca un castron cu apa. Daca torni prea multa sare in el, de la un punct nu se mai dizolva. Grupul de pe forum daca maine ar creste cu 40-50%, capacitatea de a educa oamenii in spiritul echipei s-ar pierde.

So, revenind la prima chestie....daca nimeni nu a fost cenzurat vreodata si a putut discuta despre ce joc a vrut, nimeni nu a fost marginalziat vreodata ca e la nivelul monopoly/catan, ba din contra a fost ajutat si indrumat (dovada topicul de la discutii generale boardgaming "joc pe echipe" si numarul de reply-uri pe care l-a strans + orele de postare), DESPRE CE VORBIM IN ACEST TOPIC SI DE CE TREBUIE EL SA EXISTE????

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2680
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10399Post suf
21 Jan 2011, 19:35

Eu zic sa folosim energia punand inca vreo doua titluri la sertar si emitand pareri pt ele.

adixor

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10400Post adixor
21 Jan 2011, 19:47

Super idee. Diseara deschid sertarul cuuuuu ... Bang. Daca aveti alte idei ziceti-le aici si vedem cum facem cu ele.

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Pareri despre "Sertarul cu pareri"

Post: # 10403Post alexddumitru
21 Jan 2011, 20:28

Ma bucur ca discutia se termina, nu am vrut niciun moment sa lezez pe nimeni (si din ceea ce am scris, nu consider ca am facut-o). Insa as vrea sa clarific niste afirmatii:
Asa ca daca 1. scrieti ce doriti voi si 2. nu spuneti altora despre ce sa scrie, cred ca totul va fi ok.
Nimeni nu a interzis niciodata nimanui sa vorbeasca despre orice are legatura cu board-gaming-ul sau cu orice alt ceva
1. Nu am mentionat nicaieri ca cineva a fost cenzurat. Nu m-am simtit cenzurat de nimeni si am scris ce am vrut eu si cand am vrut eu. Daca imi cititi posturile de mai sus, veti intelege ca asta am si spus. Desi autocenzura unora se poate manifesta din cauza atitudinii majoritatii (ceea ce e un lucru bun de cele mai multe ori).
2. Nu am indicat nimanui sa scrie nimic. Tot ce am facut a fost sa propun niste jocuri ca teme pentru Sertar. Rezistenta despre care vorbeste adixor a creat acest topic, nu altceva.

In final, cred ca a mea critica a fost constructiva si ar trebui tratata ca atare, nu prin propozitii scrise cu caps lock.

Acum sa vina urmatoarele jocuri din Sertar, eu unul abia astept unul la care sa imi dau cu parerea avizat (Bang nu e unul dintre ele, il astept pe urmatorul).

Post Reply

Return to “Sertarul cu Pareri - review-uri comunitate”