rabesandratana
02 Oct 2019, 14:49
Architekton: surprinzator de bun. Un fel de Carcassone strategic pentru 2 persoane. Fiecare joaca 2 tile-uri per runda, incercand sa isi inconjoare casele cu forme de relief corespunzatoare. Pentru fiecare reusita iei 1 pct, sau poti pierde pana la 3 puncte daca adversarul isi baga coada si plaseaza cartonase incat sa interfereze cu planurile tale. Unu dintre cele mai bune jocuri de 2 persoane pe care l-am jucat anul asta. Nota 8.7
Babel: de abia acum mi-am facut timp sa il joc. Jocul asta e rautatea intruchipata. Nu e pentru oricine. Pentru noi insa e bun. Fiecare construieste piramide pana la nivelul maxim de 6, iar toate cartile pe care le joci, au abilitati speciale daca acumulezi un set de 3. Abilitatile sunt distructive la maximum. Poti sa furi un nivel al piramidei adversarului, poti sa ii furi seturi de carti sau sa il faci sa le decarteze, il poti face sa decarteze jumatete dintre carile din mana sau mai grav, ii poti darama frumusete de piramida la care a lucrat runde intregi. Cred ca majoritatea uraste acest joc, dar noi nu suntem in acea categorie. Nota 8.3
Calimala: un joc cu o grafica ce i-ar face invidiosi pe cei de la Alea. L-am testat pe Tabletop (si aveti si clip urcat la sectiunea review) si mi-a placut atat de tare, incat m-am dus si l-am luat. Fiind un joc de tip area control, evident nu e pentru 2 jucatori, dar l-am jucat in 3 si ne-a placut. Mecanica prin care faci actiunile e cea care face tot jocul. E simpla dar ingenioasa. Plasezi un disc si faci cele 2 actiuni aflate intre acel disc. Apoi daca tu sau altcineva plaseaza un disc peste precedentul deja plasat, intai discul de deasupra ia cele 2 actiuni, apoi toate discurile de sub se activeaza si iau actiunile in cauza. In general sunt actiuni de luat resurse, construit, livrat. Nu agreez jocurile de tip area control, dar asta mi-a picat cu tronc. Cand se strang 4 discuri intr-un spatiu, se declanseaza scorul pentru o locatie anume si fiecare ia puncte in functie de cat a livrat in acel oras. Daca vreodata nu poti face una dintre actiunile aflate intre discul tau, tragi o carte. Chiar si grafica nu mi s-a parut atat de rea, dupa ce am terminat partida. Componente de calitate, dar putin cam mici. Nu s-au zgargit la grosimea cartonului dar s-au zgarcit la marimea componentelor. Cuburi super mici, de le pierzi prin mana si printe cele mai mici planse proprii pe care le-am vazut intr-un euro. La cat costa, nu se explica faptul ca nu au putut pune niste cuburi de marime medie standard si o plansa macar de tip A5, sa vezi si tu ceva pe ea si sa nu te chinui sa ingramadesti tot. Oricum, unul dintre cele mai bune jocuri euro de tip area control. Nu te lasa sa te plictisesti deloc iar deciziile sunt mereu greu de luat. Nota 8.4 cu posibilitate de crestere.
Fertility: Si la asta aveti video la sectiunea Review, atunci cand l-am testat pe Tabletop si convins sa il iau. Abia acum a ajuns insa pe masa si wow ce bun e jocul asta. Am jucat 3 partide la rand. Grafica atractiva. Un fel de salatzica de puncte cu tile-uri. Plasezi, iei resurse si apoi le folosesti pe plansa ta, pentru a lua cat mai multe puncte. Probabil unul dintre cele mai bune jocuri cu tile placement. Un singur lucru am de obiectat. Calitatea componentelor. La pretul de 180 lei, nu poti sa pui carton asa subtire, sa faci taieturi care nu se imbina si sa pui niste componente pentru resurse mai mici decat capul de furnica. Toate resursele din cutie, incap usor in pumnul strans al unui copilas. Sunt asa de mici, ca noi le pierdem printre degete. Monumentele formate din 2 piese nu sunt corect taiate si nu se imbina. A trebuit sa pun cate o picatura super glue ca sa le fac sa stea una in alta. Plansele proprii nu sunt din carton, ci din hartie glossy din pacate, care se poate indoi foarte usor daca joci pe canapea sau in pat. Foarte dezamagit de componente. Blue Orange sau Queen ori Pegasus, Huch, etc, fac jocuri la acelasi pret cu acesta si componentele sunt mereu de calitate buna. Nota 9.1 pt Fertility si ar fi putut sa ia mai mult daca nu se zgarceau astia cu productia.
Feuville: Am tot alternat intre Sultaniya si acest joc, foarte similare din pct meu de vedere. Am ales Feuville datorita mecanicii de joc bazate pe zaruri. Dupa ce ai aruncat cele 2 zaruri, le folosesti pentru a lua tile-uri cu care construiesti o cetate sau poti activa niste personaje cu diverse puteri. Una dintre cele mai fun e abilitatea de la primul personaj in care "pariezi" pe cate puncte o sa iei. Dai cu zarul de cate ori vrei, cu conditia sa nu depasesti valoarea 10. Daca ai norocul sa cumulezi 9, iei 9 puncte si toti ceilalti iau diferenta de cate 1 punct. Cel mai fun e cand cineva chiar reuseste sa acumuleze 10 puncte pline. Daca depasesti suma de 10, nu iei nimic si ceilalti iau diferenta de pct cu cat ai depasit peste limita lui 10. In rest, faci scor in functie de ceea ce e desenat pe tile-uri. (seturi de pasari, turnuri, etc)
Un pic cam mult a tinut partida pentru genul asta de joc (cam o ora si 10 min in 3 jucatori) dar per total a fost un joc light si fun. Nota 7.9
Murano: Un joc absolut fantastic. Rondel cu actiuni luate prin mutarea barcilor din port in port, dupa care fiecare actiune luata, iti da fie: bani, diverse cladiri, posibilitatea de a produce renumita sticla, construirea cladirilor pe insule sau luarea de carti cu obiective. Cele din urma sunt piesa de rezistenta si tot farmecul. Tragi 3 carti obiectiv si fiecare iti da posibilitatea de a lua puncte la final de joc, daca lucrurile se alinieaza precum zice pe acea carte. Totusi nu e de ajuns, pentru ca daca nu iti "parchezi" gondola acolo unde trebuie sa indeplinesti obiectivul, ramai cu "cartea in mana" si fara puncte. Jocul are o tensiunue foarte placuta pe tot parcursul, pentru ca fiecare construieste pe diversele insule, urmarind in secret ce are pe cartile obiectiv, si uneori fie cineva iti pune pe tava exact ceea ce aveai nevoie ca sa scorezi cele 12 puncte, fie cand ai crezut ca ai terminat de construit exact ce iti cerea cartea, vine un destept si pune el o catedrala in plus pe acea insula. Si cartea ta zice ce trebuie sa fie maximum 3 catedrale ca sa iei 12 pct, iar acum sunt 4. Mai sa iti scape niste cuvinte dulci, taci si treci peste, pentru ca oricum, poti sa incerci sa indeplinesti acel obiectiv pe alta insula ori sa tragi alte carti cu alte obiective, poate mai prietenoase si favorabile cu ceea ce se intampla pe plansa.
L-am jucat de 3 ori la rand, ceea ce nu am mai facut cu vreun joc euro vreodata, semn ca toti s-au indragostit de acest joc si de rejucabilitatea sa. Exista multe carti obiectiv, multe carti cu abilitati unice, care te ajuta foarte mult, mereu stai in suspans si tensiune, ceea ce nu te lasa sa te plictisesti nicio clipa. Am indragit fiecare secunda petrecuta cu acest joc, ceea ce il acorda un 10 cu felicitari si titlul de cel mai bun joc jucat in acest an, alaturi de Goa si La Granja. Totusi Murano, are parca un 10+
Thebes: Un joc in care bagi mana la saculete si tragi token dupa token, in speranta ca macar unul dintre ele va avea ceva puncte pe el. Da, stiu suna bizar si boring ca dracu. Dar nu stiu de ce, chestia asta a fost o experienta fun. Are asa, parca un feeling de Ticket to Ride, in momentul in care planifici mutarile din oras in oras si acumulezi carti de diverse culori si apoi mergi sa faci "sapaturi" Un family game bun, care sigur va prinde masa destul de des. Nota 8.4
Jocul lunii si al anului pt mine: Murano