Mai jucasem Chicago Express in 4 pana atunci...insa vineri seara eram deja 6 - devenise serioasa treaba. Mai aveam la noi si Shadows over Camelot pe care il mai jucasem in formatia asta si a fost tare distractiv.
A explicat Haretel regulile si am inceput jocul. Cea mai interesanta parte sunt evident licitatiile si strategia la licitatii pentru ca de fapt acolo se castiga sau pierde jocul. Unul dintre prieteni inca nu a prins ideea ca de fapt companiile feroviare nu devin proprietate personala daca cumperi o actiune - doua la ele si se axa pe o companie baga bani in ea o dezvolta si se trezea la un moment dat ca mai aparea unul din noi si incepea sa cumpere actiuni la compania respectiva
In principiu scopul unei companii feroviare e sa ajunga la Chicago cu numarul de trenuri in stoc si cu banii pe care ii primeste in urma licitatiilor si a vanzarii actiunilor. Se poate intampla ca o companie care s-a dezvoltat prea mult sa ramana la un moment dat fara bani si atunci e nevoie sa vanda actiuni ca sa poata continua dezvoltarea.
S-a intamplat chiar in jocul acesta si se vede in prima poza ca rosu a ramas fara vagoane si deci nu a putut ajunge la Chicago - acolo primesti 7 puncte care cresc valoarea companiei in joc. 7 puncte pot face diferenta la bani...in functie de cate puncte are o companie actionarii isi iau bani pe actiunile lor in faza de dividente cand se imparte valoarea companiei la numarul de actiuni vandute si se rotunjeste suma in sus.
Eu de obicei cumpar cam din toate, nu sunt economista si nu prea ma pricep dar imi place tare mult chiar daca pierd constant - Hari a castigat vineri seara
Oricum un sfat bun e sa nu mai cumperi actiuni spre sfarsitul jocului (care vine atunci cand 3 din cele 5 companii nu mai au actiuni, sau cand 3 din cele 5 companii au ramas fara vagoane). Eu personal la primul joc m-am prins de treaba asta si am tot intins capcane celorlati scotand actiuni la vanzare - trebuie sa calculezi cat dai pe o actiune ca sa iti scoti tot atat - adica exact care e suma limita pe care o poti oferi ca sa nu iesi in pierdere. Am observat ca de data asta si Hari s-a prins de faza si tot arunca cu actiuni in joc la sfarsit
In fine - un joc placut, activ si interactiv care te tine in suspans pana la final cand se numara banii.