Nu cred ca are sens sa fac un review acum la fiecare, mai ales ca sunt niste jocuri complicate. Gasiti niste filmulete care sa va faca o impresie, daca nu le cunoasteti:
Starcraft
Twilight Imperium
Diferente esentiale
1. Scopul Jocului
Twilight: acumularea de puncte prin indeplinirea unor obiective publice si a unuia secret, intr-un numar fix de runde.
Starcraft: 15 puncte de victorie, care se obtin prin controlul unor zone care le contin (acestea se aduna -1p prima runda + 2 in a doua = 3p pe "tabela de marcaj").
2. Actiunile
Twilight: se fac prin executarea actiunii principale a unui rol (care se alege in fiecare runda), secundare a altor roluri alese de oponenti si si a comenzilor ce privesc flotele (constructie, mutare, lupta) - toate cu un tip unic de comanda. Partea interesanta este ca fiecare token de comanda folosit se pierde, astfel ca daca actionezi mult intr-o runda, in urmatoarea s-ar putea sa fii fortat la liniste
Starcraft: fiecare jucator plaseaza in fiecare runda, alternativ, 4 jetoane de comenzi care pot fi: build (unitati, constructii, add-on-uri), mobilize (cand muti armata peste cineva de exemplu) si research (se trag carti de lupta si se pot cerceta tehnologii noi). Acestea se pun pe spate, asa ca adversarii nu stiu ce s-a pus. Toate ordinele de pe o planeta se pun in intr-o stiva si se executa de sus in jos. Deci e important daca ai pus intai build sau intai mobilize, de exemplu. Daca alt jucator are un ordin peste ale tale, va trebui sa astepti sa-l execute.
3. Modul de lupta
Twilight: cu zaruri, fiecare unitate avand (in general) un zar cu care ataca, si avand un nivel de la care loveste sau rateaza. Inamicul isi va distribui lovituri asa dupa cum considera.
Starcraft: cu carti de lupta, care dau unitatii aflate in prima linie viata si atac (daca unitatea fizica este cea de pe carte, atunci va avea setul principal de cifre, daca nu, setul secundar, mai slab). Se mai pot folosi si carti de suport. Si conteaza cum se aseaza unitatile in lupta, pe cate fronturi.
FATA IN FATA
1. Principalul avantaj a lui Starcraft este modul de plasare a ordinelor, stiva de ordine de pe planete, prin care poti zadarnici secventa intuita a unui oponent. Harta este foarte mica, interactiunile sunt inerente, inclusiv bataliile.
2. Obiectivul jocului la Starcraft este simplu si direct: vanezi punctele de victorie si te bati pentru ele. La Twilight, desi poti sa te bati si acolo ca chiorul, drumul catre victorie poate fi mult mai subtil. SI cuprinde mai multe necunoscute (obiectivele secrete personale).
3. Personal imi displac zarurile si mi se pare ingenios sistemul de la Starcraft, nu atat cartile, cat maniera de a pune unitatile pe "fronturi".
4. Twilight este mai complex, cred ca sunt justificate evaluarile de 4.1 respectiv 3.8 de pe BGG pentru cele doua jocuri. Totusi, in opinia mea, Twilight are multe detalii care nu cresc proportional experienta de joc. Adica s-ar putea face niste simplificari din care nu s-ar pierde prea mult.
5. Starcraft se joaca ceva mai rapid. Dureaza mai mult decat scrie pe BGG ambele, dar cred ca Starcraft este cu 30-40% mai scurt, la acelasi numar de jucatori.
6. Mie imi plac jocurile cu roluri, aspect care imi place si la Twilight dar nu cred ca lipsa acestei mecanici il impieteaza pe Starcraft
7. Un dezavantaj major pentru Starcraft este ca oamenii pot veni cu anumite idei preconcepute din PC game si vor fi dezamagiti cand isi vor pierde Battlecruserele cu oarecare usurinta
Concluzie
Desi mi-e cam teama de jocurile care se intind pe mai multe hectare (