Pronosticuri?
Carlsen vs Anand
-
Rautz
Re: Carlsen vs Anand
Am mai putina incredere in Carlsen decat in primul lor meci.
S-a ocupat mai mult de diverse(reclame, interviuri, filmari) decat de sah si rezultatele au fost ceva mai slabe, pe de alta parte Anand a revenit foarte puternic dupa meciul lor.
Anand are o experienta mai mare, staff mai bun, miza mai mica pentru el, locatia(a semnat contractul de a juca in Rusia in ultima clipa), dupa cum a spus Kasparov, 'Carlsen are un singur atu de partea lui: e jucatorul mai puternic'. Intr-un meci insa(spre deosebire de turneu de X oameni) acest aspect conteaza mai putin. Conteaza strategia de termen lung, psihologia (apropo, psihologic, Anand era pierdut in primul meci inainte sa joace vreo partida) si anduranta.
Per total ii dau prima sansa tot lui Carlsen, doar ca de data asta nu m-as mira sa piarda.
S-a ocupat mai mult de diverse(reclame, interviuri, filmari) decat de sah si rezultatele au fost ceva mai slabe, pe de alta parte Anand a revenit foarte puternic dupa meciul lor.
Anand are o experienta mai mare, staff mai bun, miza mai mica pentru el, locatia(a semnat contractul de a juca in Rusia in ultima clipa), dupa cum a spus Kasparov, 'Carlsen are un singur atu de partea lui: e jucatorul mai puternic'. Intr-un meci insa(spre deosebire de turneu de X oameni) acest aspect conteaza mai putin. Conteaza strategia de termen lung, psihologia (apropo, psihologic, Anand era pierdut in primul meci inainte sa joace vreo partida) si anduranta.
Per total ii dau prima sansa tot lui Carlsen, doar ca de data asta nu m-as mira sa piarda.
-
criss
Carlsen mai are un al doilea atu, diferenta de virsta, desi se pare ca Anand (la virsta lui) sta bine fizic.
Nu gasesc nicaieri premiile. In general ele au crescut de la an la an asa ca sunt sanse ca baietii sa joace cele mai bine remunerate partide din istoria boardgames.
Nu gasesc nicaieri premiile. In general ele au crescut de la an la an asa ca sunt sanse ca baietii sa joace cele mai bine remunerate partide din istoria boardgames.
-
Rautz
Nu, din pacate premiile sunt cu 1 milion $ mai putin decat anul trecut (1.5M vs 2.5M).
Anul trecut au organizat indienii, si ca in majoritatea tarilor cu politicieni corupti, au avut 'mana larga' si au cheltuit nesabuit. Anul acesta nimeni nu a vrut sa organizeze(e de inteles, au inceput tarile sa se fereasca chiar si de Jocuri Olimpice sau Campionate Mondiale din cauza ca sunt pur si simplu o gaura mare in buget), de aceea si locatia aleasa, Rusia(care nu e o tara prea prietenoasa in ultima vreme).
Rusii n-au probleme cu organizarea, incearca sa organizeze tot ce le pica in mana (probabil e vorba tot de furturi de-ale politicienilor)
Inca un factor au fost alegerile FIDE, anul trecut au fost mai darnici, pentru a ramane in functie presedintele actual(un personaj extrem de 'colorat', cu intalniri cu Putin, presedinte al unei regiuni de prin Rusia, si care vorbeste cu extraterestri). Acum ca a castigat alegerile, nu l-a mai interesat.
Deci chiar si boardgameurile sunt dominate de politica.
Anul trecut au organizat indienii, si ca in majoritatea tarilor cu politicieni corupti, au avut 'mana larga' si au cheltuit nesabuit. Anul acesta nimeni nu a vrut sa organizeze(e de inteles, au inceput tarile sa se fereasca chiar si de Jocuri Olimpice sau Campionate Mondiale din cauza ca sunt pur si simplu o gaura mare in buget), de aceea si locatia aleasa, Rusia(care nu e o tara prea prietenoasa in ultima vreme).
Rusii n-au probleme cu organizarea, incearca sa organizeze tot ce le pica in mana (probabil e vorba tot de furturi de-ale politicienilor)
Inca un factor au fost alegerile FIDE, anul trecut au fost mai darnici, pentru a ramane in functie presedintele actual(un personaj extrem de 'colorat', cu intalniri cu Putin, presedinte al unei regiuni de prin Rusia, si care vorbeste cu extraterestri). Acum ca a castigat alegerile, nu l-a mai interesat.
Deci chiar si boardgameurile sunt dominate de politica.
-
criss
A inceput a doua partida, cu Anand alegind o varianta cu sanse mai mari de remiza.
Imi place foarte mult cum analizeaza variantele comentatorul.
Imi place foarte mult cum analizeaza variantele comentatorul.
-
Rautz
Da, in ultima vreme multe turnee sunt comentate in direct, si sunt foarte interesante transmisiunile live. Incepe sahul sa aiba priza la public.criss wrote: Imi place foarte mult cum analizeaza variantele comentatorul.
(comentatorul acum e Svidler, locul 18 mondial)
Poti urmari live si alt super-turneu(jucatori din top 20) care se desfasoara acum: http://www.tashir-chess.com/en/livestream/
-
criss
Superba partida de azi, cu pionul acela alb la c7! Anand l-a cam prins nepregatit pe Carlsen cu acea varianta de deschidere. Svidler spunea ca Anand este unul din primii jucatori ai tuturor timpurilor ca si cunoastere a deschiderilor.
-
Rautz
Am fost foarte surprins azi sa aflu ca Anand a avut pregatita aceasta varianta pana pe la mutarea 25 (nu a vrut sa zica exact la conferinta, e posibil chiar putin mai mult)
Nu numai ca a fost pregatita de acasa, dar chiar si ieri, in ziua libera, a pus pe tabla aceasta varianta, si asta a contat mult.
Adevarul e ca dintre jucatorii de top, Carlsen e probabil printre cei mai slabi la deschideri, un imens contrast fata de predecesorii sai, Fischer sau Kasparov. Asta arata cu atat mai mult forta sa de joc cand iese pur si simplu egal din deschidere, cum s-a intamplat partida trecuta.
Dar obiectiv vorbind, comparat cu campionii mondiali precedenti, sau alti jucatori de top, Anand nu exceleaza la acest capitol.
Kasparov probabil are cele mai vaste cunostinte de deschideri pe care le-a avut vreodata cineva, se zice ca si acum are o gramada de noutati teoretice pe care nici nu a apucat sa le joace(pot trece ani de zile pana sa-ti intre cineva 'pe varianta'). Cu toate acestea, Kramnik l-a batut in meciul lor fix la acest capitol, neutralizandu-i complet albele lui Kasparov cu variantele extrem de bine pregatite la negru. Deci numai recent, acestia 2(contemporani cu Anand) au fost mult superiori la acest capitol.
Eu unul apreciez mult mai mult partida trecuta, in care unul din jucatori a castigat numai prin forta de joc, creand ceva dintr-o pozitie absolut banala, de egalitate.
Victoriile pregatite de acasa ma entuziasmeaza mai putin, dar asta e sahul, si Carlsen cu siguranta poate progresa la acest capitol si trebuie sa o faca pentru a ramane Campion Mondial.
Nu numai ca a fost pregatita de acasa, dar chiar si ieri, in ziua libera, a pus pe tabla aceasta varianta, si asta a contat mult.
Adevarul e ca dintre jucatorii de top, Carlsen e probabil printre cei mai slabi la deschideri, un imens contrast fata de predecesorii sai, Fischer sau Kasparov. Asta arata cu atat mai mult forta sa de joc cand iese pur si simplu egal din deschidere, cum s-a intamplat partida trecuta.
Bineinteles, Svidler este un domn, si ca toti comentatorii buni, lauda ambii combatanti.Svidler spunea ca Anand este unul din primii jucatori ai tuturor timpurilor ca si cunoastere a deschiderilor.
Dar obiectiv vorbind, comparat cu campionii mondiali precedenti, sau alti jucatori de top, Anand nu exceleaza la acest capitol.
Kasparov probabil are cele mai vaste cunostinte de deschideri pe care le-a avut vreodata cineva, se zice ca si acum are o gramada de noutati teoretice pe care nici nu a apucat sa le joace(pot trece ani de zile pana sa-ti intre cineva 'pe varianta'). Cu toate acestea, Kramnik l-a batut in meciul lor fix la acest capitol, neutralizandu-i complet albele lui Kasparov cu variantele extrem de bine pregatite la negru. Deci numai recent, acestia 2(contemporani cu Anand) au fost mult superiori la acest capitol.
Eu unul apreciez mult mai mult partida trecuta, in care unul din jucatori a castigat numai prin forta de joc, creand ceva dintr-o pozitie absolut banala, de egalitate.
Victoriile pregatite de acasa ma entuziasmeaza mai putin, dar asta e sahul, si Carlsen cu siguranta poate progresa la acest capitol si trebuie sa o faca pentru a ramane Campion Mondial.
-
criss
Categoric este de apreciat puterea de calcul a lui Carlsen si tineretea il ajuta la acest capitol. Mie, la partida anterioara mi-a placut pozitia neobisnuita la care s-a ajuns intr-un stadiu destul de incipient cu acel pion avansat care nu putea fi capturat. M-am bucurat ca Anand poate reveni si meciul va continua echilibrat. Abia astept partida de azi cu Carlsen cu albele...
- Corwin
- King Meeple

- Custom Rank: Terraformer
Chiar daca nu am nici un "favorit" in meciul asta, mi-a placut victoria lui Anand, indiferent cat de pregatita de acasa a fost. Si-mi pare bine ca se arata a fi un meci mai echilibrat ca cel de anul trecut. Parea inevitabila victoria lui Carlsen atunci, si dupa partida a doua de anul asta ma gandeam ca poate lucrurile se vor desfasura la fel. Ar fi fost un rezultat incredibil pentru Carlsen, dar nu prea interesant pentru spectatorii neutri.
- Corwin
- King Meeple

- Custom Rank: Terraformer
Inca o partida, inca o remiza. Sunt foarte curios daca Anand va reusi sa egaleze in ultima partida, maine cu negrele va fi greu.
-
Rautz
Sunt putin dezamagit de formatul acesta de Campionat Mondial, ca spectacol.
In principal conferintele de presa sunt cat se poate de anoste. Jurnalistii, prin natura meseriei, sunt fortati sa intrebe jucatorii despre aspecte ale meciului, iar jucatorii sunt fortati sa... refuze sa raspunda. Fiind meci nu pot sa divulge ce au pregatit de acasa, ce au calculat in timpul partidei, sau cum se simt in general. In turnee normale, jucatorii nu se feresc de astfel de intrebari, sau de exemplu sa ramana sa comenteze celelalte partide din turneu, si in general sa fie mai deschisi.
Si calitatea partidelor este inferioara, cu remize scurte, de asteptare, si mai putine riscuri asumate, si multe zile de pauza.
Ca sahist, ma uit cu interes, dar ca spectator, sunt plictisit.
In principal conferintele de presa sunt cat se poate de anoste. Jurnalistii, prin natura meseriei, sunt fortati sa intrebe jucatorii despre aspecte ale meciului, iar jucatorii sunt fortati sa... refuze sa raspunda. Fiind meci nu pot sa divulge ce au pregatit de acasa, ce au calculat in timpul partidei, sau cum se simt in general. In turnee normale, jucatorii nu se feresc de astfel de intrebari, sau de exemplu sa ramana sa comenteze celelalte partide din turneu, si in general sa fie mai deschisi.
Si calitatea partidelor este inferioara, cu remize scurte, de asteptare, si mai putine riscuri asumate, si multe zile de pauza.
Ca sahist, ma uit cu interes, dar ca spectator, sunt plictisit.
-
criss
Mda, cam plictisitor meciul. Cred ca doua ore de jucator pentru primele mutari este mult prea mult, traim intr-un secol al vitezei, cred ca o ora + o jumatate de ora pentru restul mutarilor ar fi suficient. Sa stai citeodata o jumatate de ora ca sa vezi urmatoarea mutare este mult prea mult. A fost pe vremea lui Kasparov o incercare de a reduce timpul dar - din pacate - cu divizarea comunitatii sahiste in doua.
Apoi n-am inteles atitudinea lui Carlsen cind a mai continuat inca o ora la un meci si asa epuizant, doar cu Turn si Cal contra Turn in conditiile in care nimeni nu era in criza de timp. Chiar si copii din sala stiau ca-i remiza. Cred ca a vrut sa-l oboseasca pe Anand, care e mai batrin, sa nu dea randament in partida de a doua zi.
Si in acea partida de a doua zi au dormit amindoi pe ei... Dupa aceea da-i cu remizele.
Se cam intrezaresc limitele sahului si faptul ca acest sport al mintii a imbatrinit. Noroc ca au aparut alternative moderne, ca Dungeon Twister, Blood Bowl 3rd ed. etc.
Apoi n-am inteles atitudinea lui Carlsen cind a mai continuat inca o ora la un meci si asa epuizant, doar cu Turn si Cal contra Turn in conditiile in care nimeni nu era in criza de timp. Chiar si copii din sala stiau ca-i remiza. Cred ca a vrut sa-l oboseasca pe Anand, care e mai batrin, sa nu dea randament in partida de a doua zi.
Se cam intrezaresc limitele sahului si faptul ca acest sport al mintii a imbatrinit. Noroc ca au aparut alternative moderne, ca Dungeon Twister, Blood Bowl 3rd ed. etc.
-
Imago
- Administrator

E greu de crezut ca vreun boardgame modern ar ajunge la statutul sportiv care il are sahul. Este nevoie de un hit care sa atraga in competitie un numar mare de jucatori. De asemenea nu trebuie sa depinda de noroc, sa nu fie prea lung, sa fie suficient de complex pentru a avea "skill factor", sa aiba adancime mare (pentru a putea fi jucat de multe ori), etc, etc.
Din pacate din punct de vedere competitional nu putem concura cu jocurile video, care se bucura e audiente mari de tot. Piata e atat de fragmentata, incat e greu sa gasesti un joc care sa atraga o masa critica de cunoscatori ca sa poata capata statut "sportiv". Asa ca ramane Sahul si Go.
Din pacate din punct de vedere competitional nu putem concura cu jocurile video, care se bucura e audiente mari de tot. Piata e atat de fragmentata, incat e greu sa gasesti un joc care sa atraga o masa critica de cunoscatori ca sa poata capata statut "sportiv". Asa ca ramane Sahul si Go.
-
Rautz
Pai vezi? Si-a atins scopul.criss wrote: Apoi n-am inteles atitudinea lui Carlsen cind a mai continuat inca o ora la un meci si asa epuizant, doar cu Turn si Cal contra Turn in conditiile in care nimeni nu era in criza de timp. Chiar si copii din sala stiau ca-i remiza. Cred ca a vrut sa-l oboseasca pe Anand, care e mai batrin, sa nu dea randament in partida de a doua zi.Si in acea partida de a doua zi au dormit amindoi pe ei...
Oricine altcineva, daca ar fi jucat in continuare ti-as fi dat dreptate dar Carlsen e faimos pentru castigatul din pozitii de remiza chioara, si asta nu impotriva unor amatori, ci a jucatorilor de top 20. Chiar si acel final specific de T+C v T l-a mai castigat, deci daca nu are absolut nici un risc, ba il ajuta si in perspectiva meciului prin obosirea adversarului, de ce n-ar juca?
Probabil asa a crezut lumea si despre video games. Care au acum numar de spectatori care rivalizeaza cu cele mai populare sporturi, gen tenis sau baschet.E greu de crezut ca vreun boardgame modern ar ajunge la statutul sportiv care il are sahul.
Sunt arene de zeci de mii de oameni si milioane de spectatori online la Dota, Starcraft, Hearthstone etc
Nu mi-e greu sa-mi imaginez ca si un boardgame poate face acest lucru daca are elementele de spectacol necesare.
Probabil nu s-a inventat inca, dar nu e imposibil.
-
Rautz