Jocuri care ne ard creierii

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

Jocuri care ne ard creierii

04 Mar 2020, 15:01

Discutam pe un chat despre Cooper Island, si zicea cineva ca lui si grupului lui nu i se pare complicat; pe cand mie mi se ard jumate din neuroni la fiecare partida. Asa ca eram curios ce jocuri vi se par extraordinar de dificile chiar si dupa mai multe partide.

Pentru mine lista ar fi asta (fara o ordine speciala):
  • Cooper Island - Harta 3d si multitudinea de actiuni secundare inseamna ca ai o tona de optiuni, si e greu sa vezi care-i cea mai buna.
  • Agricola - E atat de important chiar si sa devii first player la momentul potrivit, ca ma termina jocul ala. Cumva din cauza asta prefer acum A Feast for Odin, desi nu as refuza nici Agricola (in max 3 jucatori).
  • Underwater Cities - L-am jucat de 5 ori, dar imi e foarte greu sa imi dau seama de valoarea relativa a diverselor moduri de a te dezvolta. Am partide in care imi iese tot, altele in care mi se pare ca nu am facut mai nimic. Si altele in care cred ca am jucat bine, dar termin mult in spatele castigatorului. What gives?! :D
  • Madeira - Am inceput jocul, nu prea stiam ce fac. L-am terminat, nici atat. L-am mai jucat de doua ori online si inca nu stiu cu ce se mananca.
  • Kanban - Desi incet incet l-am inteles, m-am decis sa-l vand pentru ca mi se pare ca diversele moduri de a face puncte sunt prea alambicate. Trebuie sa ai design-ul X si masina Y in locul Z stand in maini si band o Cola printr-un furtun fara sa-ti iasa pe nas. Sigur.
Mentiuni speciale:
- Five Tribes - efectiv m-am blocat la jocul ala; pe de alta parte l-am jucat o singura data, si incepand de la 2 noaptea...
- Black Angel - tot o partida. Zicea lumea de scoruri de 50-70, eu am facut sub 30...

As putea adauga si Terra Mystica si Gaia Project, dar le-am jucat de atatea ori ca deja cunosc inclusiv metagame-ul din jurul lor (mai ales TMystica), asa ca nu ma simt pierdut cand le joc.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

VZQ
King Meeple
King Meeple

Re: Jocuri care ne ard creierii

04 Mar 2020, 15:19

Corwin wrote:
Mentiuni speciale:
- Five Tribes - efectiv m-am blocat la jocul ala; pe de alta parte l-am jucat o singura data, si incepand de la 2 noaptea...
Comparativ cu dihaniile de mai sus, Five Tribes este mic copil - pentru mine este chiar relaxant :) Daca nu ai idee de unde/cum sa incepi, incearca niste asasinate - un mod rapid si usor de a intra in forta pe tabla ;)

emisanSB
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Executioner

04 Mar 2020, 15:24

Primul si cred ca singurul joc care am simtit ca ma domina si ca ma joaca el pe mine si nu eu pe el, a fost Trickerion.

Alte jocuri dificile jucate, dar care nu mi-au pus dificultati ar fi: Through The Ages, Agra, Kanban, Gaia Project, Vinhos, Anachrony.
Nu ma prea dau in vant dupa jocuri prea dificile, iar la Trickerion cred ca a contat si faptul ca nu stiam absolut nimic despre el inainte de partida.

Corwin wrote:
- Black Angel - tot o partida. Zicea lumea de scoruri de 50-70, eu am facut sub 30...
45 la prima partida :D
Last edited by emisanSB on 04 Mar 2020, 15:29, edited 1 time in total.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

04 Mar 2020, 15:28

Anachrony - l-am jucat de 2 ori, n-am înțeles nimic din ce se întâmplă, vândut.
Twilight Struggle - pe cât de bun e jocul ăsta, pe atât de brain-burning.
Maracaibo - nu știu de ce, dar regulile mi s-au părut foarte dificil de învățat.
Paladins of the West Kingdom - atât de multe opțiuni, și totuși atât de riscant să faci ceva. Probabil singurul joc în care pot înțelege cu adevărat de ce se vorbește de ”analysis paralysis”.

emisanSB
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 15:33

Five Tribes la fel ca si Yamatai, nu sunt jocuri dificile deloc, dar pot induce mult AP jucatorilor, datorita faptului ca intotdeauna vrei sa alegi cea mai buna actiune pentru tine dar care lasa cel mai mic avantaj adversarilor.

emisanSB
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 15:34

VZQ wrote:
04 Mar 2020, 15:19
Daca nu ai idee de unde/cum sa incepi, incearca niste asasinate - un mod rapid si usor de a intra in forta pe tabla ;)
Bad idea!! :)
Asasinii sunt muult mai utili in a doua parte a jocului decat in prima.

rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Parerolog

04 Mar 2020, 15:41

Corwin wrote:
Discutam pe un chat despre Cooper Island, si zicea cineva ca lui si grupului lui nu i se pare complicat; pe cand mie mi se ard jumate din neuroni la fiecare partida. Asa ca eram curios ce jocuri vi se par extraordinar de dificile chiar si dupa mai multe partide.

Mentiuni speciale:
Si pentru mine la fel a fost cu Five Tribes. Jocul ala pur si simplu imi bloca creierul cand venea momentul sa fac o mutare, stateam si ma uitam la plansa aia ca matza`n calendar si habar nu aveam ce sa aleg. Ai 1001 de alegeri la dispozitie si aproape niciodata nu eram sigur dupa ce faceam mutarea, ca am ales-o pe cea mai buna si asta ma enerva si mai tare.
Dupa care trebuie sa mai iei in calcul si ce mutari ii lasi disponibile adversarului dupa ce plansa s-a modificat in urma mutarii facute de tine, pentru ca de multe ori e posibil sa ii pui pe tava o mutare extraordinara. Asa ca stai si gandeste nu numai pt mutarea ta dar si pentru ceea ce ii poti lasa adversarului tau mai apoi.

Si imi dadea mereu cu "eroare". Freeze CTRL+ALT+DEL dupa care mutam ceva de nervi ca nu reusesc sa ma decid si sa vad mutarile mai clare si ca devenea un AP infernal din cauza mea, si decizia finala era una la instinct care de cele mai multe ori era mediocra ori slaba.

In cele 4-5 partide, jucate cu 2 jucatori diferiti, am mancat o bataie la jocul asta, cum nu am mai patit la niciunul. Stiam inca dupa prima mutare ca am pierdut partida si eram demoralizat, asa ca a plecat din colectie. Dar jocul imi place, contrar experientei avute cu el.

Corwin
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 15:53

emisanSB wrote:
Alte jocuri dificile jucate, dar care nu mi-au pus dificultati ar fi: Through The Ages, Agra, Kanban, Gaia Project, Vinhos, Anachrony.
Through the Ages si Anachrony ar fi trebuit sa fie la mentiuni si la mine, jucate tot o singura data.
emisanSB wrote:
Corwin wrote:
45 la prima partida :D
Show-off! :lol:

Corwin
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 15:54

emisanSB wrote:
Five Tribes la fel ca si Yamatai, nu sunt jocuri dificile deloc, dar pot induce mult AP jucatorilor, datorita faptului ca intotdeauna vrei sa alegi cea mai buna actiune pentru tine dar care lasa cel mai mic avantaj adversarilor.
Culmea, Yamatai nu m-a stresat. Dar nici nu m-a facut sa vreau sa-l mai joc.

Corwin
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 16:12

adelindumitru wrote:
04 Mar 2020, 15:28
Anachrony - l-am jucat de 2 ori, n-am înțeles nimic din ce se întâmplă, vândut.
Twilight Struggle - pe cât de bun e jocul ăsta, pe atât de brain-burning.
Maracaibo - nu știu de ce, dar regulile mi s-au părut foarte dificil de învățat.
Paladins of the West Kingdom - atât de multe opțiuni, și totuși atât de riscant să faci ceva. Probabil singurul joc în care pot înțelege cu adevărat de ce se vorbește de ”analysis paralysis”.
La Maracaibo mi s-au parut complicate regulile, dar dupa prima partida chiar nu mi s-a parut asa de complicat. Mi-e mai greu sa joc bine Mombasa de exemplu.

Paladins nu mi se pare foarte greu de jucat, doar incarcat (prea multe prerequisites). Stiu ce ar trebui sa fac, dar din cauza ca informatia e imprastiata nu-mi amintesc sa tin cont de tot. E drept ca am jucat Orleans care mi se pare foarte similar (si mai bun).

VZQ
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 16:14

emisanSB wrote:
Cand nu ai idee deloc cum sa incepi, partea a doua a jocului este ultima ta problema :) Rosu' sare cel mai tare in ochi, este un pic mai simplu sa vezi posibilele combinatii ;)

emisanSB
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 16:17

Corwin wrote:
04 Mar 2020, 15:54
emisanSB wrote:
Culmea, Yamatai nu m-a stresat. Dar nici nu m-a facut sa vreau sa-l mai joc.
Nici pe mine nu m-a stresat in vreun fel sau altul, dar in partidele noastre de Yamatai, nimeni nu voia sa plaseze gold ships, pentru ca profitau ceilalti de ele. Si dupa vreo 3-4 partide de genul asta, mi s-a parut cam anosta experienta asa ca am renuntat si eu la el.
Insa Five Tribes e un deliciu ca gameplay :)

Corwin
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 16:20

Poate mai incerc si eu acel deliciu. Dar prima data mi-a iesit deliciul pe nas.

emisanSB
King Meeple
King Meeple

VZQ wrote:
04 Mar 2020, 16:14
emisanSB wrote:
Cand nu ai idee deloc cum sa incepi, partea a doua a jocului este ultima ta problema :) Rosu' sare cel mai tare in ochi, este un pic mai simplu sa vezi posibilele combinatii ;)
Nu zic nu, dar a inceputul jocului eu spun ca artizanii si ”batranii” sunt de departe cei mai importanti. Urmati indeaproape de merchants si viziers (foarte buni in jocurile de 4 players).

emisanSB
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 16:23

Corwin wrote:
Poate mai incerc si eu acel deliciu. Dar prima data mi-a iesit deliciul pe nas.
:lol:
Pentru mine poate e un caz putin mai special pentru ca a fost primul eurogame mai serios ce l-am avut, a placut foarte mult tuturor care l-am jucat si a fost o vreme chiar jocul meu preferat (toata lumea incepe de undeva :))

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

04 Mar 2020, 16:37

Pt mine toate jocurile cu actiuni pre-programate (ca Mombasa).
Faza de programare actiuni este foarte lunga, iar faza de jucat efectiv e greu de "scriptat" pentru ca pana iti vine randul se modifica datele problemei si s-ar putea sa nu mai poti face toate actiunile pe care le programasei si trebuie sa refaci planul. Eu personal dupa cateva runde din cauza downtime-ului mare si a dinamicii fac phase out complet si imi pierd interesul in joc.
Nu stiu daca se califica la categoria jocuri ce imi cauterizeaza creierii, insa ma ridic dizzy si vreau sa dorm sau sa ies afara la aer dupa jocuri de genul.
Motiv pentru care dupa cateva incercari am decis ca nu mai joc niciodata un astfel de joc.

Singurul joc care chiar imi rupe creierii si (culmea) se poate incadra tot la joc cu actiuni pre-programate, dar pe care nu refuz sa-l joc este Dominant Species. Macar acolo programming-ul actiunilor este public si pe baza ce se plaseaza action pawns teoretic se simplifa alegerile si ai deja idee ce vor face ceilalti (nu este full guessing game). Dar ma ridic la fel la final semi dizzy si cu nevoia de aer.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

Corwin
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 16:47

Mda, Dominant Species, Age of Empires III, si Pret-a-Porter (printre altele), au stilul asta cu doua faze, planificare publica si apoi actiuni. Am jucat doar AoE III dintre ele, dar intr-adevar mi se pare mai simplu de gandit decat Mombasa.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

04 Mar 2020, 16:52

Corwin wrote:
04 Mar 2020, 16:47
Mda, Dominant Species, Age of Empires III, si Pret-a-Porter (printre altele), au stilul asta cu doua faze, planificare publica si apoi actiuni.

De la Caylus incoace... :)

Corwin
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 16:57

Trebuie sa-l joc...

Teddy
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2020, 17:27

Experienta de joc la orice partida este influentata de foarte multi factori. Ma simt nevoit sa enumar cativa: al catelea joc este pe ziua respectiva(cat de obosit esti), cine si cum a explicat jocul, frunzarisei si tu regulamentul sau macar un review? la ce ora s-a inceput partida si mai sunt..

Fiecare experienta va fi diferita de la jucator la jucator.
Pentru mine au fost urmatoarele:
1. Cooper island. Mi s-a parut mult prea complicat, inutil. Nu simteam ca fac mare lucru la joc. O singura partida
2. Lisboa. Stiu ca inclusiv spre sfarsitul jocului ziceam ca as vrea sa fac x si sa mi se explice ce trebuie sa fac si ce primesc. O singura partida.
3. Madeira. Cred ca am inregistrat 3 partide la interval de 2 ani fiecare si de fiecare data o luam de la capat si imi aduceam aminte cat de chinuitor fusese de fiecare data.
4. Agra. O singura partida. Jocul arata foarte bine, dar mi s-a parut mult prea lung si greu ca sa-l achizitionez.

Despre cele mentionate mai sus.
Five tribes mi-a placut si nu mi-a dat dureri de cap, dar am avut noroc. L-am mai jucat cu persoane care efectiv l-au detestat dupa partida.
Black angel mi s-a parut si el complicat si degeaba. Am facut 50+ de puncte dar mi-am dat seama spre sfarsit ca am jucat destul de slab.
Trickerion e greu, dureaza, dar mi-a placut si nu am considerat ca-mi arde creierii.
Anachrony mi-a placut, dar jumate de joc traiam cu impresia ca nu fac nimic. Dupa jumatatea jocului s-au mai limpezit lucrurile.

Ar mai fi un aspect de mentionat si anume experienta celorlalti jucatori. De multe ori jucatorii dicteaza modul in care ruleaza un joc. Descoperiti impreuna jocul? Atunci e posibil sa-l jucati gresit nu neaparat ca reguli ci ca strategie.
Exemple care imi vin in minte ar fi Barrage. Aici toti jucatorii erau la primul joc si ne-am dus sa construim unde era mai scump. Am ramas cu masinariile blocate si ne ingramadeam sa ne miscam rotile si vedeam cum se preling picaturile de la zdrentele noastre de baraje. Eram tentati sa reluam jocul.
Great western trail e un alt joc pe care il deruleaza jucatorii. Faci un home run sau te opresti la fiecare actiune?
Pipeline ... aici nu am inteles foarte bine cum functionau masinariile si nici nu ne-am batut capul sa cercetam am preferat sa nu le folosim, cand de fapt asa iti eficientizai toata productia, fara sa mai pierzi o actiune ca sa-ti activezi conductele de titei. Ne-am dat seama la final ca ceva nu era ok ca nu ne-am luat contracte cand de fapt asa faceai tona de bani.

La final mai conteaza si daca vrei sa le explorezi si ai impresia ca merita sa investesti timp in ele sau zici pas. Cum nu m-am inteles cu Agricola. Primul joc stres sa-ti hranesti oamenii. Al doilea joc ai mai vazut cum merge treaba dar nu mi-a placut tema si nu stiu daca am inregistrat a 3-a partida.

Post Reply

Return to “Discutii generale”