Sapte jocuri noi pentru luna asta:
Archon: Glory & Machination: (2 partide in 3 jucatori) Un joc cu o grafica muuuult prea busy, care din pacate a facut ca acest joc sa pice in nepasare. Vizual te sperie, dar ca joc e foarte bun si vine, sau mai corect, venea, pe vremea lui (2013), cu o inovatie (dupa spusele lui T.Vasel) si anume, dupa ce ai asezat un worker, joci si o carte, ceea ce il face pe acel meepals sa preia meseria respectiva si sa fie mai destept si diferit fata de workerii obisnuiti (da, suna ca o reclama la dero).
Iar partea cu cartile e de fapt un deck-builder, pentru ca o sa achizitionezi maximum 10 carti din culorile (meseriile) pe care le consideri tu mai utile.
Asadar, exista unul care e cu taxele si odata plasat intr-un spatiu, pui un token de taxa de intrare si daca alt jucator o sa vina in spatiul acela, trebuie ca mai intai sa iti dea tie un ban. Apoi altul care poate sa ocupe un spatiu deja ocupat de alt jucator. Exista si colectorul, care ia cu o resursa in plus din anumite spatii. Si mai exista scribul, care cred ca vine cu o "scrisoare/declaratie", cum ca are voie sa mai joace inca o tura imediat dupa cea recent incheiata. Asa ca strategia de a face un pachet cu 10 carti, e una foarte interesanta si face dintr-un worker placement generic, unul cu adevarat inovativ si diferit fata de altele pe care le-am jucat.
Ce nu mi-a placut: Evident grafica de pe plansa, si nu pentru ca ar fi urat desenat, nici pe departe, ci modul in care au ales sa aseze totul pe o plansa care e imensa, au ales sa o umple cu o sumedenie de casute, si diferite elemente, iconite, etc, totul mult prea colorat, mult prea inghesuit incat sa nu creeze o senzatie de "OMG! Ce dracu e chestia asta?" atunci cand cineva face cunostiinta cu acest joc prima oara. Dupa ce joci vreo 2 ture, incepi sa stii fiecare loc unde se afla si aglomeratia aia nu mai e o problema.
Din cate imi amintesc, era o postare pe bgg cum ca ar aparea (sau ca a aparut) o editie 2 care a rezolvat problema cu plansa si au facut niste culori mai pale pentru lucrurile care nu erau de o importanta asa mare. Oricum, la cat de mare e plansa aia, chiar nu inteleg cum au reusit sa o aglomereze asa rau incat sa te pierzi pe ea cu privirea.
In orice caz, jocul a placut mult tuturor si ia nota 8,7.
Clans of Caledonia: (5 partide dintre care 3 solo si 2 in 3 jucatori) Cu jocul asta era sa fac o prostie cat mine de mare si sa il dau saptamana asta. Norocul a fost ca respectivul nu mi-a mai dat un raspuns si am considerat ca totul a picat, astfel ca am apucat sa il mai joc de inca 2 ori, de data asta in 3 jucatori. Si mi-a placut mult. Mult de tot.
Dar hai mai intai sa explic cum naiba am ajuns eu in prima faza sa consider ca asta e un joc ce nu isi are locul in colectie si trebuie vandut. Am inceput prin a juca 2 partide cu varianta oficiala solo, partide in care, in special in a 2-a, am facut niste scoruri fabuloase de modul "expert" si am simtit ca "gata, asta-i jocul, am vazut ce era de vazut cu Caledonia, si trebuie sa plece!" Si chiar credeam cu tarie ca e broken. De ce? Pentru ca nu stiu unde mi-a fost capul cand am trecut peste regulament, ca la partea cu banii pe care ii iei la final de runda de la mineri/padurari, eu nu am mai insistat sa citesc cu atentie partea aia si am zis: "hai ma ca e simplu, uite ca are un semn cu + pe plansa si e clar ca adun fiecare suma de acolo pentru fiecare muncitor in parte trimis pe plansa!" Ceea ce nu e absolut deloc adevarat. E adevarat ca si te duce putin in eroare acel semn cu + de pe plansa, dar evident ca strategia mea a fost de genul: "da-le naibii de contracte si obiective de final de runda, primele 2 ture trimit toti oamenii mei pe plansa si le fac si upgrade ca sa ia sumele mai mari de bani!" Si uite asa dupa doar 1-2 ture, ma scaldam in "milioane" si de aici nimeni si nimic nu ma mai putea opri din a construi in prostie cam tot ce voiam eu si implicit productia era in floare si contractele le faceam pe banda. Si nu intelegeam de ce as juca vreodata cu alta strategie in afara de asta in care sa trimit toti oamenii pe plansa (in special minerii) plus upgrade-uri de certificate in prima runda. Simteam ca totul o sa fie doar un deja-vu si mereu o sa joc la fel pe viitor. Si am decis sa il dau, chiar daca teoretic, jocul imi placea.
Si dupa cum ziceam, omu` (clientu) nu a mai dat raspuns, am avut timp sa il joc de data asta in 3 persoane si uitandu-ma putin peste video-ul lui GamingRules, am vazut ca "toata viata mea a fost doar o minciuna" si ca acei bani nu se aduna ci iei doar ultima suma inscrisa de la ultimul spatiu al unui worker trimis pe plansa. A urmat o explozie a creierului si toate momentele din cele 2 partide solo se scurgeau rapid prin fata ochilor, dandu-mi seama ca tot ce jucasem eu era de fapt nul, pentru ca era imposibil sa am atat de multi bani.
Si normal ca tot jocul a capatat sens si marea mea strategie pe care credeam eu ca am descoperit-o, de fapt nu exista, jocul nu era broken deloc, ba chiar e absolut superb. L-am si jucat atunci de 2 ori consecutiv in 3 jucatori, atat de bine a prins, tinand totusi cont ca o partida tine cam 2 ore.
Putin despre cum se joaca: Ai o plansa a ta, plina cu workeri, vacute, oite, fabrici de procesare a bunurilor, etc, pe care o sa le pui pe plansa modulara reprezentand Scotia si mereu cand asezi ceva pe un spatiu ales, trebuie sa platesti atat fabrica/oita/vacuta dar si pretul terenului. Si o sa tot facem chestia asta, pana cand nu prea mai avem bani de cheltuit si la final de runda, vine productia cand fiecare ia bunurile in functie de ceea ce are pe plansa: lapte, lana, grane, dar si bunuri procesate, cu conditia sa aiba fabricile cu pricina (exemplu: ai lapte si vrei sa faci branza? trebuie sa ai pe plansa si o fabrica de branzeturi). Mi s-a parut putin asemanator cu Power Grid (nu am jucat Terra Mystica inca) dar mai bun, cu mai multe alegeri si nu la fel de repetitiv.
Ce nu mi-a placut: Mi-a placut cam tot. Scorul final parca e putin cam "incurcat" cu acele bunuri de export. Parca ar fi fost mai placut jocul cu un scor mai straight-forward si dureaza ceva pana ce termini de calulat totul. Iar plansa proprie si poate componentele o idee mai maricele. Oricum, apreciez enorm ca un joc atat de complex are o cutie minuscula. Si nu stiu de ce sa plang astia pe net ca lor nu le mai incap componentele la loc si capacul nu se inchide. La mine intra totul perfect in pungute si chiar ar mai intra cate ceva pe acolo cu capacul perfect inchis.
Concluzie: Nota 9.4 si nu faceti ca mine! Cititi dracu` regulamentu cum "trebe"

, ca de la o simpla virgulita sarita, se poate distruge un joc! Pfiu! Mi-a trecut glontul pe la ureche si stiu ca daca descopeream regula asta dupa ce il vindeam, il cumparam imediat la loc.
Concordia:(3 partide in 3 jucatori) Se pusese praful pe cutie de cand isi astepta randul pe masa. Prima partida, putin cam incordata, cu ceva priviri pierdute: dar eu unde sa construiesc? dar ce face cartea aia, ca eu sunt pe partea cealalta a mesei si nu pot sa citesc invers!? Probleme care au disparut in zare, pe masura ce jocul se apropia de final si toti incepeam sa vedem "patternul" cartilor din market care se repeta oarecum si chiar si cu grafica aia ciudata, le poti oarecum invata, fara sa mai citesti textul de pe ele. Rutele unde trebuia sa construim deveneau din ce in ce mai clare si scorul de final, a fost o mare supriza pentru toti, pentru ca, evident, nu stiam care o sa castige. Nici acum nu sunt sigur daca imi place pe deplin modul de scor, important e ca e diferit fata de alte jocuri.
Putin despre cum se joaca: toti avem acelasi pachet de 8 carti (sper sa nu gresesc) pe care le jucam pe rand si luam actiunile de pe ele. Gen: muta si construieste intr-un oras o casuta, vinde sau cumpara resurse, mai adauga un colonist pe plansa, produci bunuri, cumpara o noua carte din market, copiaza actiunea unui adversar, sau ia inapoi in mana toate cartile deja jucate. Si are acel mecanism de deck-builder care mie imi place mereu foarte mult, prin care iti cumperi de multe ori versiuni alte cartilor de baza, dar care sunt mult mai bune. Mai sunt si unele diferite, evident, dar diversitatea lor nu e chiar atat de mare, ceea ce e bine intr-un fel, pentru ca ar fi fost dificil sa le inveti pe toate fara sa stai continuu cu ochii in market si sa citesti si recitesti pe fiecare in parte.
Ce nu mi-a placut: Evident cartile de joc. Arata de parca le-a facut porcu` pe un 386 pe vremea cand nu exista nici urma de Photoshop sau Paint. O chestie bej cu text pe ea. Atat! Atat s-a putut! Atat o fi putut autoru` sau asa i s-a cerut, ca vezi doamne sa fie tematic. Pe sistemul asta cu sa fie tematic, aproape orice joc cu tema romana sau antica, etc, ar putea sa puna o carte de un alb murdar, cu text pe ea. Ce sa ne mai incurcam cu artisti/graficieni! Direct le face bunica in Paint la pret de un borcan de zacusca per set de 10 carti. In rest, nu am nicio problema cu plansa, corespunzator desenata, isi face treaba. Mai mult, vin si spun ca imi place grafica de pe cutie! Blasfemie! Da, stiu ca multi o detesta, dar mie chiar imi place coperta.
Jocul a prins insa asa de bine, incat a devenit rapid printre preferatele mele si in ciuda cartilor oribile, nu am cum sa nu ii trantesc un 10 cu felicitari. Concordia, un joc absolut colosal. Abia astept sa il rejoc.
Endeavor: (5 partide in 3 jucatori) Nu stiu de ce, dar aveam asa o vaga impresie ca jocul asta nu prea o sa ne prinda. Si nu numai ca nu e cazul, dar ne-a placut asa de tare, ca l-am jucat de 5 ori consecutiv. Da, de 5 ori la rand! Nici nu stiu daca s-a intamplat asta vreodata cu vreun alt joc.
Ce facem in joc: luam cate o cladire care ne ofera un bonus, apoi cucerim zone de pa harta si colonizam altele, folosing uneori si sclavi, dar daca alt jucator aboleste sclavia, iar strategia ta se baza foarte mult pe asta, ai cam pus-o. Totul o se se reverse asupra ta si o sa ai foarte multe puncte minus.
Ce nu mi-a placut: Cred ca mi-ar fi placut mai multe tipuri de cladiri. Nu stiu cu ce vine editia noua, daca adauga cladiri noi sau doar grafica e putin schimbata.
Totusi, de data asta, in ciuda nuantelor de bej, galben si cacaniu, a la Alea, plansa chiar mi-a placut si mi s-a parut ca se potriveste jocului. Chiar arata bine! Se poate si cu nuantele astea daca stii cand si cum sa le folosesti! Nota 9,1 pentru joc.
Key Market - second edition(2 partide in 3 jucatori) Un joc in care asezam muncitori pe ogoare si ei muncesc pt noi, iar in functie de cum arata spatiul respectiv, atatea bunuri va produce. Adica, ogor incercuit va produce un bun, un ogor cu chenar patrat o sa produca 2 bunuri. Dar lucrurile astea o sa fluctueze in functie de anotimp si uneori daca e seceta poti sa te trezesti ca varza nu se face deloc in acel moment.
Apoi urmeaza faza de vanzare de bunuri, un functie de pretul pietei, care o sa alterneze de la o runda la alta si trimiterea unor workeri in asociatii (guilde) cele care fac de fapt diferenta in acest joc. Practic, prin plata a unui numar de bunuri, o sa ai acolo un om care o sa iti dea o putere speciala pt restul jocului dar si puncte. Apoi fie il poti promova pe acela, incat puterea sa devina si mai buna, sau te bagi si in alta asociatie, ca sunt 6 la numar. O regula ciudata a acestui joc e ca muncitorii tai se urasc de moarte. Nu suporta sa stea unul langa altul pe ogoare nici macar pe diagonala. Ei chiar respecta distantarea sociala (si nu, ei nu culeg sparanghel).
Ce nu mi-a placut: Ar fi putut totusi pentru editia asta sa umble putin la aspectul jocului. In orice caz, arata decent. Totusi, se pare ca nu imi priesc jocurile din seria Key. KeyFlower ni s-a parut absolut mediocru ca gameplay dar si ca grafica. Asta e mult peste el din orice punct de vedere, dar mi s-a parut prea etapizat si pretul de la market mi s-a parut ca nu variaza prea mult de la o runda la alta.
Nota 7,9 si posibil sa plece din colectie
Orleans(3 partide in 3 jucatori) Un bag-builder in care bagi mana la saculet si scoti jetoane pe care trebuie mai apoi sa le asezi cu maiestrie pe propria plansa in incercarea de a obtine si mai multe jetoane care sa ajunga mai apoi in acelasi saculet. Nu stiu cat de palpitant suna chestia asta in teorie dar nici macar in practica parca nu prea a fost.
Ce nu mi-a placut: Cu siguranta am plecat cu asteptari extrem de mari de la acest joc, auzind numai de bine despre el. Nu mi s-a parut deloc complex, mai ales ca pe asta l-am jucat cu familia si l-au inteles din prima. Chiar ni s-a parut mai complicat Quacks of Quedlinburg. Acolo mereu primeam intrebari pe parcursul partidei. Dar tot ca o comparatie intre ele, Quacks e jocul care mi-a placut mai mult. Acolo parca simt cu adevarat tensiunea la fiecare extragere din sac. Planeaza emotia ca la urmatoarea extragere o sa apara ingredientul ala care o sa te faca sa pierzi. In Orleans nu am simtit niciun fel de emotie. Pentru ca orice extragi de acolo, mereu gasesti ceva de indeplinit. Da, poate nu e chiar corecta comparatia, pt ca unu e un push your luck si asta e mai mult un point salad game. In Orleans trebuie sa gasesti cai prin care sa faci cat mai multe puncte. Dar totusi asemanarea jocurilor e izbitoare si mi-a lipsit mult emotia din timpul extragerilor. Initial voiam sa il dau, dar celorlalti le-a placut, asa ca l-am mai jucat si a mai crescut putin in mine.
Setup-ul dureaza mult prea mult.
"Doar" nota 8 pentru un joc de la care ma asteptam sa ii dau cel putin 9, mai ales ca mie imi place mult sistemul de deck-builder. Se pare ca bag-builder nu reuseste sa ma impresioneze la fel de mult.
Per total mai simplu si mai slab decat Quacks.
Schotten Totten sau Battle Line pt unii(o partida) Un joc pe care e greu sa nu il compari cu Lost Cities. Tot de 2 jucatori, tot cu asezare de carti in dreptul tau, dar cu un gram mai mare de bluffing in acesta. In Schotten, incerci sa castigi 3 pietre consecutiv asezate sau 5 in total, etaland practic o formula mai buna decat adversarul. Si avem genul de asezari asemanatoare cu rummy. Culoare, suita, triple, etc.
Ce nu mi-a placut: Greu de spus. Am jucat doar o partida. E genul de joc bun de concediu, care sigur o sa ne placa din ce in ce mai mult. Mi-ar fi placut poate sa aiba o tematica mai frumos "lipita" si implicit desentata pe carti, asa cum are Lost Cities, care ofera acele panorame pe cartile sale. Aici avem doar niste carti normale precum cele din jocul clasic de carti plus cate un scotian desenat precum in genul Asterix si Obelix, dar pe care aproape ca nici nu i-am remarcat, asa de generici mi se par si inutili.
Uneori chiar fie ea si o tema lipita dar care vine cu o grafica foarte atractiva, face diferenta dintre un joc bun si altul excelent. Ti se intipareste mai usor in memorie datorita imaginilor frumoase.
Nota 8,6 dar foarte probabil o sa mai creasca
Jocul lunii: greu de tot de ales luna asta. Jocuri bune, dar din pacate pentru Caledonia, trebuie sa piarda in fata Concordiei.