Asadar, de ce Race for the Galaxy este jocul meu favorit?
Pe scurt, pentru ca este cel mai echilibrat joc din cate am incercat pana acum. Pentru ca este ingenios felul in care reuseste sa imbine aspecte care sunt pentru mine esentiale la un joc, si chiar sa transforme unele aspecte negative in plusuri.
Sa le luam pe rand:
Componente: un pachet de carti si cateva cartonase care marcheaza punctele de victorie. Perfect, asta inseamna ca pregatirea si strangerea jocului se face in doua minute. Totusi, doar un pachet de carti? Da. Desi in joc gestionam 4 categorii diferite (planete, dezvoltari, produse si bani) toate cartile stau intr-un singur teanc – ingenios.
Desfasurarea jocului este cat se poate de simpla. Runda incepe prin alegerea simultana si secreta a unuia dintre cele 5 roluri (PuertoRico style). Apoi se rezolva secvential doar rolurile alese in tura respectiva … si cam atat, incepe o runda noua.
Down time-ul este minim pentru ca jucatori actioneaza simultan in tote fazele.
Durata unei partide este in jur de 30 min (daca toata lumea cunoaste bine jocul). Acest aspect stimuleaza jocul multor partide succesive si totodata este un plus pentru cei care nu au foarte mult timp liber la dispozitie.
Rejucabilitate foarte mare. Jocul condenseaza foarte multa complexitate raportat la simplitatea designului si timpul scurt de joc. Nu cred ca ma voi plictisi vreodata de el. Sunt extrem de multe cai spre victorie si scorurile sunt in general stranse, ceea ce face ca jocul sa fie mereu competitiv, tensionat si mereu te impinge sa mai incerci o partida. Jocul este suficient de adanc, fara a fi obositor. (Sunt unele jocuri mai grele dupa care ai senzatia ca ai terminat o zi de munca.)
Factorul noroc este un aspect foarte important pentru mine si este o problema la foarte multe jocuri. Aici in schimb reuseste sa aduca un plus. Fiind un joc de carti factorul noroc este implicit, cu toate astea diversitatea cartilor si a posibilitatilor de combinare fac ca victoria sa nu fie determinata de noroc decat extrem de rar. Este doar atat noroc cat trebuie, suficient pentru a echilibra putin diferentele de experienta ale jucatorilor si pentru a contribui la tensiune, si la rejucabilitate.
Fun factor este un aspect important pentru multa lume. Pentru mine care sunt un “efficiency freak” este mai putin importanta nuanta “fun” a conceptului, in schimb este important ceea ce numesc “addiction factor”. Odata ce treci de faza de invatare, adica nu te mai concentrezi pe citirea iconurilor de pe carti, ci pe strategiile de joc … nu te mai poti opri. Foarte misto!
Numarul de jucatori este un alt mare plus al acestui joc. Varianta speciala pentru 2 jucatori este excelenta. Putine jocuri multiplayer isi pastreaza aceeasi savoare cand sunt jucate doar in doi.
Fiind jocul meu favorit, nu prea ii vad minusuri, dar am observat si inteleg anumite aspecte care au deranjat pe alti parteneri de joc. Asadar mai jos urmeaza cateva potentiale minusuri:
Carapacea tare. Race for the Galaxy este un joc extraordinar, dar nu vei putea sa virusezi non-gameri cu el. Desi mecanica jocului e foarte simpla, perioada de invatare a simbolurilor este mai anevoioasa pentru non-gameri - gen 10 partide - de obicei e prea mult pt ei. Jocul se dezvaluie abia dupa ce citesti cursiv iconurile si ai o idee despre ce este in pachet.
Tematica/Grafica nu este un aspect foarte important pentru mine in general. In cazul asta chiar imi place, pentru ca imi place SF-ul. Pentru altii in schimb a fost un motiv in plus pentru a respinge jocul. In special doamnele si domnisoarele au reactionat negativ la culoarea neagra a fondului si la tema in general. Bineinteles aici este o chestiune de gust …
Interactiunea dintre jucatori este indirecta si destul de redusa, dar nu inexistenta cum spun gurile rele. In unele grupuri de joc, cu membrii care suporta mai greu confruntarea directa, acest aspect poate fi trecut lejer la plusuri.
In concluzie, Race for the Galaxy este un joc pentru toata viata. In cazul meu doar sahul se mai bucura de aceasta distinctie.