Barenpark este un joc de familie polyomino-style, care are ca tematica construirea unui parc de ursi, pe plansa proprie (compusa din 4 tile-uri), avand 3 surse solide de puncte: tile-urile cu animale, statuile pe care le primesti cand ai acoperit complet fiecare din cele 4 tile-uri ce constituie plansa proprie si achievement-urile care te premiaza pentru dezvoltarea in anumite directii.Per total e un joculet destul de accesibil, foarte family-friendly, as zice chiar o alternativa in 3-4 jucatori, la Patchwork, insa in 2p as prefera fara indoiala jocul lui Uwe.
Nota 6+
Paladins of the West Kingdom is set at a turbulent time of West Francia's story, circa 900 AD. Cam asa incepe descrierea jocului pe BGG si recunosc ca am descoperit asta doar uitandu-ma acum pe site, pentru ca in timpul partidei nu m-am prins de temă.
Trecand peste tematica tipica unui euro, gasesti un worker placement destul de solid mecanic, deseori comparat cu Orleans datorita stilului de plasare a muncitorilor, insa asemanarile se opresc aici.
Pro:
- productie excelenta/preț corect
- cartile de paladini (tragi 3 carti: una e activa in runda curenta si iti ofera 2 workeri in plus, o abilitate si o crestere virtuala si temporara a unor trackuri, o alta carte o planifici pentru runda urmatoare iar cea mai neinteresanta carte merge la fundul deck-ului)
- cartile ”King's favor” care aduc spatii comune de actiune (creste usor interactiunea)
- mecanismul tax/suspicion cards/inquisition/debts (creste tensiunea si interactiunea).
Contra:
- unul din cele mai solitare euro pe care le-am incercat; 95% din actiune este pe plansa proprie si presupune rezolvarea cat mai eficienta a puzzle-ului creat de numeroasele track-uri pe care trebuie sa urci pentru a aduna punctele.
- setup foarte fiddly.
- multe decizii de luat runda de runda (potential crescut de AP).
- o partida 2P ocupa toata masa. Foarte greu de jucat in 4P, insa datorita stilului solitar de joc si a duratei, nu l-as incerca niciodata in mai mult de 2P.
Nota: -8
Boonlake este ultimul joc semnat A. Pfister, aparut in seria sa foarte apreciata de medium-heavy euros.Am avut asteptari foarte mari cand a fost anuntat, usor temperate pe masura ce s-au inmultit recenziile si informatiile despre joc iar prima partida mi-a confirmat ca nu e chiar capodopera ce o asteptam
Pro:
- chiar daca nu as fi stiut cine a creat jocul, mi-as fi dat seama de la primele minute de gameplay. ADN-ul jocurilor lui A.P. e deja usor de recunoscut.
- modul de selectare a actiunilor: 1. tine jucatorii mereu conectati pentru ca exista actiuni secundare ce pot fi executate de toti. 2. dicteaza tempo-ul si durata jocului, determinand cate spatii poti inainta cu barca. 3. te penalizeaza in cazul alegerii consecutive ale aceleasi actiuni.
- scoringul intermediar creat de jucatori (tile-urile de scoring) este interesant pentru ca poate dicta o usoara directie in strategia aleasa de jucatori, dar pe de alta parte poate fi ignorat complet fara afectarea sanselor de victorie (reward-ul maxim e de 14 pct iar penalizarea de minim 11 pct, la un joc cu scoruri finale de 200+ pct)
- modul perfect de integrare a track-urilor de income (bani+carti). Legat de asta, initial am crezut ca track-ul de carti poate fi ignorat dar m-am inselat.
- implemetarea productiei de resurse este de nota 10+.
- strategii diferite, scoruri apropiate. Nu stiu daca este chiar atat de echilibrat insa la primul joc (3p) toti am mers in directii foarte diferite (heavy on cards / levers / map development) iar scorurile finale au fost 201/201/200.
Contra:
- desi per total este un joc mai elegant decat Maracaibo (piese mai putine, carti mai simple), incep sa devina obositoare jocurile cu mecanisme adaugate doar de dragul de a creste dificultatea (vaze stupide, carti de zi/seara/noapte, unele levere).
- dezvoltarea hartii nu este nici pe departe atat de interesanta precum in Terra Mystica/Gaia Project sau Clans of Caledonia.
- primul joc in 3p a durat 4 ore fara explicarea regulamentului.
- ”luck of the draw” destul de mare in privinta cartilor. Ca si regula personala as implementa sistemul din Maracaibo (drafting la setup, adica alegi 6 carti din 9/10 primite + un track de 5-6 carti mereu vizibile) care nu cred ca ar strica echilibrul jocului.
- jocurile lui Pfister nu exceleaza deloc la tematica, dar Boonlake e de departe cel mai putin atragator.
- simbolul punctelor de victorie concureaza pentru un ”premiu” special, alaturi de cele din Santa Maria.
Nota 8.
Russian Railroads cred ca este mai faimos in comunitate pentru anii de OOP decat pentru jocul in sine. La baza este un worker placement curat, fara bling-bling-uri moderne, cu tematica feroviara si cu un gameplay foarte antrenant, chiar exploziv pe alocuri.Se joaca 6-7 runde iar scopul este de a dezvolta cat mai eficient cele 3 rute feroviare si trackul de industrializare. Dupa fiecare runda are loc un scoring in care cele 4 trackuri anterior mentionate pot aduce zeci de puncte de victorie.
Pro:
- gameplay-ul este foarte fluent cu ture scurte si tensionate, uneori unele actiuni declansand o suita de efecte in lant, foarte satisfacatoare.
- modul inteligent de achizitie si utilizare a locomotivelor/fabricilor + bonusurile de pe acestea.
- fiecare din cele 3 rute feroviare are atractivitatea sa, astfel incat simti impulsul de a nu ignora niciunul din ele.
- utilizarea banilor
- cei 6-7 ingineri: 3-4 in asteptarea rundelor ulterioare, jucatorii stiind ce spatii noi de actiune vor aduce acestia in joc, alti 2 ingineri ofera in fiecare runda 2 spatii noi de actiune in plus fata de cele de pe plansa, iar un inginer mereu disponibil pentru a fi achizitionat doar cu bani, de catre jucatori si care va deveni spatiu de actiune personal al jucatorului ce l-a luat. Genial.
- modul de schimbare a ordinii in tura
- desi se considera ca in jocurile de tip ”snowball engine”, inclusiv in RR, un jucator poate pleca acasa cu victoria din primele 2-3 runde, am constatat ca totusi poti reveni fara probleme.
Contra:
- ultimul punct de la PRO, poate fi intalnit si este destul de greu de ajuns din urma un jucator care are un engine de puncte solid.
- rejucabilitatea pare limitata insa cui ii pasa chiar atat de mult cand apuci sa joci acelasi joc de 2-3 ori in cativa ani.
Russian Railroads mi-a oferit una din rarele experiente cand un joc se ridica mult peste asteptarile initiale si castigă lejer titlul de jocul lunii noiembrie. Nota 9.

Air, Land & Sea (face to face) - E un 2p card game / war game in care jucatorii incearca sa "cucereasca" doua din cele trei campuri de lupta jucand carti de valori de la 1 la 6 pe campurile respective. Partea interesanta e ca fiecare carte (in afara de cele de 6) are o abilitate, chiar si cartile de 1 putand influenta imens partida. De exemplu unele adauga putere in campurile adiacente; altele fac flip la o carte (de-a ta sau de-a adversarului) transformand o carte face up intr-una face down cu valoare de 2 si fara putere (sau invers). O alta parte interesanta e ca poti ceda o partida si pierde mai putine puncte in functie de cate carti mai ai in mana, deci daca simti ca luck of the draw nu a fost de partea ta, cedezi, si mai incerci data viitoare sa castigi, pentru ca un meci se termina cand cineva a acumulat minim 12 puncte (si poti castiga parca pana la 4 pe partida). Per total jocul mi se pare foarte bine gandit si interesant, dar cumva mecanismele nu sunt neaparat pe placul meu. Il recomand altora care cauta jocuri 2p rapide, insa pentru mine e doar de 7
Santorini (online pe BGA) - Am tot auzit cat de laudat e jocul asta, si intr-adevar are un nucleu foarte simplu si interesant, iar zeii pot face jocul sa varieze de la partida la partida. Insa unii zei... Sheesh. Probabil daca decid sa-l cumpar vreodata voi juca doar cu anumiti zei (sau anumite combinatii). Cred ca-i dau 7
Furnace (face to face) - A fost foarte laudat de multi, dar deja nu eram convins din playthroughul celor de la BGG (Game Night). Partea de auction e intr-adevar foarte faina, dar apoi partea de engine dureaza din ce in ce mai mult si nu are interactiune deloc cu ceilalti, si culmea ajunge sa ti se pare lung un joc de patru runde. E decent, as vrea sa mai vad insa auction-ul folosit intr-un joc mai fain. 7
Boolake (face to face) - Am jucat deja doua partide (2p si 3p), si chiar daca nu se ridica la intaltimea GWT, e un joc superb. O imbinare intre Maracaibo si Terra Mystica, are interactiune foarte mare intre jucatori atat prin harta cat si prin selectarea actiunilor, si faptul ca ai follow actions ii tine pe toti in priza pe toata durata jocului. Build-up-ul in joc e incredibil: ai patru scoringuri, si daca la primul ti se pare ca nu ai facut nimic, la urmatoarele deja poate sa explodeze jocul. Mai are si o variabilitate imensa, asa ca nu cred ca ma voi plictisi vreodata sa-l joc. Minusurile mi se par luck of the draw (corectabil cu initial draft si probabil display), si poate faptul ca e cam usor sa ai maxim de resurse in 2 jucatori, dar nu e destul cat sa-i scad un punct din nota. 10 

Trickerion: Legends of Illusion
Trismegistus: The Ultimate Formula
Meadow