Notre Dame

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

Notre Dame

10 Aug 2011, 00:08

16 Ian 2011, 15:52
adixor wrote: Notre Dame: joculet care mie mi-a placut foarte mult. complexitate medie, amestec frumos de strategie si putin noroc. Multe lucruri diferite de facut in fiecare joc.
Aceasta a fost recomandarea lui adixor acum multa vreme, pe cand nu stiam mai nimic despre boardgames si ma aruncam cu capul inainte incercand sa gust din cat mai multe, cat mai repede.

09 Mar 2011, 09:39
adixor wrote:un inceput excelent in seria de review-uri djdano :D Mi se pare f. bine structurat, neplictisitor, fara informatii inutile. Multumim!
Si aceasta a fost prima si singura apreciere la primul meu review postat pe forum. Dupa care am decis sa continui si bine am facut, caci aprecierile au continuat (multumesc!) si scriind imi dau seama ca inteleg mai bine jocul si reusesc apoi sa-l explic mai bine celorlalti. Mi-am dat seama ca imi place sa scriu si sa ma documentez, imi plac statisticile si legaturile nebanuite intre diverse elemente, imi place sa sap dupa diverse detalii si sa aflu lucruri pe care nu multi le stiu.

Iata de ce acest review cu numarul 10 din seria pe care am inceput-o in martie ii este dedicat lui adixor, un om care ne-a calauzit multora pasii pe forum, ne-a dat sfaturi, ne-a criticat intr-un mod constructiv si ne-a incurajat sa fim activi in hobby-ul nostru. Cheers for adixor!

And now, let's roll!
Image
Un minunat exemplu de arhitectura gotica, batrana catedrala catolica din Paris se pare ca a fost sursa de inspiratie pentru Stefan Feld in 2007. Despre creator am vorbit pe forum http://forumboardgames.ro/viewtopic.php?f=61&t=1260 si va spuneam ca anul 2007 a fost unul exceptional pentru Feld. Nu numai ca a scos 2 jocuri foarte bune (In the Year of the Dragon si prezentul), ba chiar cele 2 jocuri se incapataneaza sa ramana in top 100 BGG 4 ani mai tarziu. Asa cum creatorii isi lasa amprenta asupra jocurilor pe care le dezvolta si unele dintre ele "miros de la o posta" a Image (Knizia, Wallace, Chvatil, Jensen, Wilson), tot asa as putea spune si despre aceste 2 exemplare publicate in 2007 ca poarta amprenta autorului, desi acesta era inca la inceput. Insa pentru cei cu nasul fin - subtilitati exista cu duiumul. Chiar "neinititatii" care vor juca jocurile nestiind nimic despre designer vor simti unele elemente comune desi cele doua jocuri sunt foarte diferite unul de celalalt.

Il amintesc in treacat pe Harald Lieske, cel care a fost insarcinat cu aspectul vizual si artistic. Domnul Lieske a reusit de asta data sa realizeze un contrast ceva mai greu de digerat format din culori pamantii si pastelate, combinate nefericit cu altele vii si stridente. Exteriorul ne intampina cu prima categorie de nuante:
Dar odata ce intoarcem cutia in mana, culorile vii ne vor invada campul vizual:
Din punct de vedere tematic, jocul este doar poleit. Zice-se ca jucatorii sunt familii bogate in Parisul medieval, ele cautand sa-si extinda influenta in diverse districte. Stiti ce spun eu? Cow poop! (nu pot sa fiu mai dur de atat pe un forum) Din punct de vedere tematic jocul nu prezinta nici un interes. Nu m-am simtit nici un moment ca o familie nobiliara pariziana incercand sa-mi extind influenta. Jocul este un exemplu excelent de implementare buna a sistemului "pushing your cubes around" folosindu-se de card drafting si hand management pentru cea mai mare parte din joc, insa tematic nu are nimic de a face cu Notre Dame. Se putea la fel de bine numi Rosslyn Chapel, Marele Zid sau La Catzaua Lesinata daca implementarea tematica ar fi fost facuta in jurul acestor repere universale de cultura generala.
Image
Hai sa inlaturam capacul cutiei si sa vedem cu ce avem de-a face. Cand am tinut-o pentru prima oara in mana, cutia m-a surprins prin masa redusa. De ce? Pentru ca jocul nu dispune de o plansa propriu zisa. Zona de joc se formeaza modular din 3, 4 sau 5 piese identice in jurul unui centru cu tot atatea laturi. Daca v-ati hazardat sa presupuneti ca aceste piese sunt egale cu numarul de jucatori, aveti dreptate:
Fiecare plansa este compusa din 8 parti, 7 dintre ele reprezentand districte din Paris si a opta parte fiind un "rat track" pe care jucatorii vor marca cu ajutorul unui sobolan negru starea de boala care ii afecteaza.
Fiecare din cele 7 districte are cate o carte de joc corespondenta:
... iar aceste 7 carti de joc plus alte 2 (una pentru Notre Dame si una pentru "trusted friend") vor constitui arsenalul de inceput pentru fiecare jucator, alaturi de markerele de influenta (un mod mai academic de a spune "cubuletze de lemn"), "trusted friend" (un mod mai academic de a spune "pion de lemn"), un sobolan (un mod mai academic de a spune "cubuletz negru de lemn"), 4 mesaje si un carucior (credeti-ma pe cuvant ca acea forma de lemn e un carucior si nu mai discutam despre asta, bine?):
La comun, toti jucatorii se vor deservi de bani, puncte de victorie si cateva personaje care le vor face viata mai usoara prin districtele pariziene (inclusiv Moulin Rouge, daca pe acolo va poarta pasii). Va spuneam ca din punct de vedere tematic jocul nu straluceste. Ei bine, aceste carti cu personaje, piesa centrala cu Notre Dame si markerul de "first player" sunt singurele elemente care adauga cat de cat o componenta atmosferica jocului:
Despre insert nu stiu sigur daca sa va mai spun sau nu. L-am amintit deja in review-ul la In The Year of the Dragon, e acelasi folosit si la Macao si e unul foarte functional:
Hai sa amintesc si de manual care, la fel ca multe manuale ale jocurilor publicate de Rio Grande sta excelent la capitolul "uite cum se joaca jocul" atat pe partea de text, cat si pe cea de ilustratii. Nu ca jocul ar fi unul greu si complicat. La al sau weight estimat de 2.8 nu e deloc greu nici de invatat, nici de inteles. Insa nota medie de 7.45 de pe BGG si cele peste 5.500 voturi primite spune multe despre calitatile sale:
Bun! Am lamurit cum stau lucrurile in cutie, hai sa le insiram pe masa si sa-i dam drumul unui joc de proba.

Asezam asadar Notre Dame in centru si in jurul ei plansele jucatorilor, cati or fi ei la numar. Punem la indemana banii (dam fiecaruia 3 initial) si punctele de victorie, apoi impartim fiecarui jucator pachetul propriu compus din "trusted friend" + 4 "influence markers" (celelalte 10 vor sta cuminti intr-un "general supply"), "rat marker" asezat direct pe tabla de joc, cele 4 mesaje care se imprastie aleator pe colturile plansei proprii de joc si cele 9 carti pe care este rugat sa le amestece temeinic. Carucioarele se vor aseza in mijlocul fiecarei planse, cartile cu personaje aferente primei faze se vor aseza cu fatza in sus si "first player marker" se va acorda celui mai francofon dintre cei de la masa... sau celui mai cocosat, in functie de grup:
Jocul se desfasoara in 3 runde, fiecare runda are 3 etape si fiecare etapa decurge in exact acelasi fel, fara ca jocul sa fie insa repetitiv.
Mai intai, se insira pe masa cele 3 personaje care vor afecta acea tura.
Apoi urmeaza o scurta faza de drafting in care fiecare jucator ia primele 3 carti din cele 9 proprii, se uita cu atentie la ele si da 2 jucatorului din stanga. Din cele 2 primite de la jucatorul din dreapta pastreaza una, cealalta o paseaza din nou la stanga. Iar aceste 3 carti vor constitui actiunile sale posibile... din care va avea dreptul sa execute numai 2 pe etapa.
Cum ziceam si mai devreme, cele 9 carti corespund celor 7 zone de pe plansa de joc + cate una pentru Notre Dame si introducerea in joc, respectiv mutarea lui "trusted friend". Executia unei carti presupune plasarea unui "influence marker" in zona respectiva si colectarea recompensei: bani, "influence markers", VPs, reducerea pozitiei pe "rat track". Unele dintre aceste zone ofera un singur beneficiu si acela foarte clar, altele pot fi mai complicate in sensul ca jucatorul alege care din cele 3 beneficii le doreste sau isi poate manevra caruciorul pe toata suprafata de joc colectand mesaje care ii aduc... bani, "influence markers", VPs, reducerea pozitiei pe "rat track".

Efectele celor 7 zone sunt crescatoare in functie de influenta exercitata. De exemplu, primul "influence marker" plasat la banca va aduce un ban, al doilea plasat ulterior va aduce 2 bani, al treilea 3 bani, si tot asa.
Zona Notre Dame e speciala si e printre cele mai bune surse de VPs din joc. Ea va aduce puncte si la plasarea initiala a unui marker, dar si la finalul etapei fiecarui jucator care are influenta acolo - caci zona Notre Dame e singura comuna tuturor. Deci de fiecare data cand aveti cartea cu Notre Dame in mana, jucati-o... si pariati totul pe 13 negru!
Dupa ce cartile au fost jucate, se poate apela la influenta suplimentara a persoanelor. Acestea pot oferi in schimbul unui banut multe lucruri. Bineinteles ca pot da bani, "influence markers", VPs, reducerea pozitiei pe "rat track"... dar pot in plus asigura imunitate impotriva bolii sau pot ajuta la introducerea in joc sau la mutarea unor "influence markers" cu sau fara efectele asociate zonei in care au fost plasati. Influenta lor poate fi foarte puternica, ascultati-ma pe mine.

Ultima faza consta in calcularea bolii pentru acea etapa si mutarea sobolanilor pe calea de sobolani. Ma rog, deplasarea "rat marker" pe "rat track". Cele 3 personaje care deservesc fiecare etapa de joc au un oarecare numar de sobolani prezenti in partea de jos, intre 0 si 3, astfel ca in fiecare etapa va exista o valoare a bolii intre 1 si 7. Cei care au influenta in zona spitalului vor fi protejati, de asemenea cei care au platit personajului cu imunitatea in desaga banutul vor avea imunitate. De ce e rau sa ai boala? Pentru ca boala se cumuleaza de la o etapa la alta si, odata ajuns la cifra 9, de fiecare data cand la sfarsitul unei etape va trebui sa avansezi peste 9 vei pierde VPs si "influence markers". Si daca asta nu e grav atunci cand ti se intampla in 1-2 runde, e foarte grav cand ti se intampla in 5-6. Pentru ca scorul e strans la final si actiunile trebuie alese cu grija, fiecare VP si fiecare marker conteaza mult.
Cum imi place deci Notre Dame? Ei bine, e un joc bine realizat si bine inchegat. Cum zicea si adixor, ai multe lucruri de facut tot timpul: in fiecare etapa de joc trebuie sa iei decizii - ce carti pastrezi, pe care le folosesti, unde iti plasezi influenta cat mai eficient, ce personaj angajezi, cum faci sa ai cat mai putina boala si cat mai multi bani si VPs.

Jocul este unul mediu ca dificultate si relativ scurt ca timp de joc. Ofera decizii interesante si as zice ca nu e usor de castigat, iar scorurile sunt intotdeauna stranse. Daca nu as avea de explicat 8 zone de influenta, 15 personaje, ce e un "trusted friend" ce e aceea "boala", as putea sa-l consider chiar un "gateway game". Dar pentru ca il simt dincolo de acest nivel, il recomand oricarui jucator cu oarecare pretentii sa-l foloseasca cu incredere pentru a-si incepe seara dedicata si pentru a-si dezmorti intr-un fel placut circumvolutiunile. Iar daca sunteti incepatori, puneti-l pe masa ca fel principal.

Nota 9 pentru inca un joc reusit marca Feld, acest nou designer foarte bun si foarte prolific... poate urmatorul Knizia sau Wallace.

PS: V-o mai aduceti aminte pe Maya? :)

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

Re: Notre Dame

10 Aug 2011, 17:27

Felicitari pentru prima serie! :) Astept seria a II a in care poate o sa se strecoare si un Wallace, ca-s curios ce parere o sa-ti faca :D

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

10 Aug 2011, 17:41

Da, cu siguranta seria a doua va include multe lucruri noi... Wallace, wargames, dungeon crawlers, jocuri de 3+ ore... cam tot ce am lasat deoparte deocamdata.
Am zis ca e bine sa "pun punct" dupa primele 10 reviews, sa iau o gura de aer, sa analizez ce am facut si ce vreau mai departe de la mine. Poate sa-mi schimb umpic stilul si (neaparat) sa lucrez mai mult la partea vizuala.

Stati pe-aproape... ca o sa fie bine. :)

criss

20 Aug 2011, 11:51

djdano wrote:cu siguranta seria a doua va include multe lucruri noi... Wallace, wargames, dungeon crawlers, jocuri de 3+ ore...
In cazul acesta abia astept seria a doua! :)

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”